De Europese Grens- en kustwacht wordt uitgebreid met een permanent korps van 10 000 personen, een eigen budget voor materieel en meer bevoegdheden om de EU-landen op ieder moment bij te staan. Het opzetten van het korps is onderdeel van een bredere versterking van de Europese buitengrenzen en van het Europees Grens- en kustwachtagentschap.
Nieuwsbericht | 09-12-2019
De Commissie-Von der Leyen heeft haar werkmethoden bekendgemaakt. Zij zullen de basis vormen voor het nieuwe college om de agenda voor de komende vijf jaar te presenteren. Zij stellen collegialiteit, transparantie en efficiëntie voorop. En ook: Bij ieder nieuw voorstel wordt een bestaande regeling afgeschaft, en alle vergaderingen moeten papierloos worden.
Nieuwsbericht | 05-12-2019
De EU-richtlijn die de controle op de verwerving en het bezit van vuurwapens aanscherpt, kon rechtsgeldig worden vastgesteld op grond van de verdragsbepalingen inzake de goede werking van de interne markt, ook al waren terreuraanslagen daarvoor de aanleiding. Dat heeft het EU-Hof bepaald in het beroep dat de Tsjechische Republiek tegen de richtlijn heeft ingesteld.
Nieuwsbericht | 04-12-2019
De Europese Raad heeft de nieuwe Europese Commissie benoemd, nadat het Europees Parlement eerder de lijst met nieuwe Commissarissen had goedgekeurd. Deze lijst was door de Raad in overeenstemming met de verkozen Commissievoorzitter Von der Leyen vastgesteld. Een Britse commissaris ontbreekt omdat het VK nog geen kandidaat heeft voorgedragen. De nieuwe Commissie is met ingang van 1 december in functie voor een termijn van vijf jaar.
Nationale regelingen of collectieve arbeidsovereenkomsten die recht geven op meer dagen jaarlijkse vakantie met behoud van loon dan de minimumperiode van vier weken, mogen verbieden dat die extra vakantiedagen wegens ziekte worden overgedragen naar een volgend jaar. Dat is niet in strijd met de EU-richtlijn arbeidstijden of het EU-Handvest van de Grondrechten. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Finse rechter. In het arrest verduidelijkt het EU-Hof wanneer het Handvest van toepassing is bij implementatie van minimumrichtlijnen.
Nieuwsbericht | 27-11-2019
Het EU-Hof beantwoordt voor het eerst prejudiciële vragen van de Poolse rechters over de onafhankelijkheid van zijn rechterlijke macht. Deze verwijzende rechters moeten nu zelf nagaan of door de Poolse regering recentelijk ingestelde tuchtkamer van het Poolse Hooggerechtshof voldoet aan de criteria van onafhankelijkheid en onpartijdigheid zoals vereist op grond van het Unierecht. Het EU-Hof geeft de rechters de criteria voor de beoordeling daarvan. Daarbij moeten zij alle elementen uit de relevante wetgeving en de omstandigheden waarin deze tot stand is gekomen en het gecombineerde effect daarvan op de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechterlijke instantie beoordelen.
Nieuwsbericht | 22-11-2019
Via de website van het EU-Hof wordt sinds kort de informatie die openbaar wordt gedeeld via het Justitieel netwerk van de EU gepubliceerd. Het gaat met name om de prejudiciële verwijzingen, beslissingen van de hoogste rechterlijke instanties van de lidstaten die van belang zijn voor het Unierecht en verschillende wetenschappelijke of informatieve documenten over EU-rechtelijke thema’s.
Nieuwsbericht | 19-11-2019
De prejudiciële verwijzing door nationale rechters naar het EU-Hof is een fundamenteel mechanisme binnen het recht van de Europese Unie. De rechterlijke instanties van de lidstaten kunnen zich met dit instrument tot het EU-Hof richten met vragen over de uitleg van het EU-recht of de geldigheid van handelingen van de EU-instellingen. Dit moet garanderen dat het EU-recht binnen de Unie uniform wordt uitgelegd en toegepast. Om deze procedure goed te laten verlopen, publiceert het EU-Hof aanwijzingen voor de verwijzende rechters. In deze laatste herziene versie worden enkele aspecten verduidelijkt en aangevuld.
Met het laatste groene licht van de Raad is de weg vrij voor de inwerkingtreding van de vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Singapore. Als gevolg van de overeenkomst worden tussen de twee handelspartners voor tal van sectoren verschillende handelsbarrières weggenomen.
Nieuwsbericht | 15-11-2019
De Europese Commissie heeft een schriftelijke aanmaning naar het Verenigd Koninkrijk gestuurd waarin zij aangeeft dat het zijn EU-verdragsrechtelijke verplichtingen schendt door geen kandidaat voor de functie van EU-commissaris voor te dragen. De Britse autoriteiten hebben slechts een week de tijd om hun standpunt kenbaar te maken. Deze korte termijn vindt de Commissie gerechtvaardigd omdat de volgende Commissie zo spoedig mogelijk moet kunnen aantreden.
Nieuwsbericht | 14-11-2019
Het Unierecht vereist dat op levensmiddelen die afkomstig zijn uit een door Israël bezet gebied, dit gebied wordt vermeld. Wanneer die levensmiddelen afkomstig zijn uit een Israëlische nederzetting binnen dat gebied, moet naast Israël ook deze herkomst worden vermeld op het etiket. De omstandigheid dat een levensmiddel afkomstig is uit een dergelijke nederzetting kan de aankoopbeslissingen van consumenten beïnvloeden. Het weglaten van een dergelijke vermelding kan de consument daarom misleiden, aldus het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 13-11-2019
De Raad heeft een lijst van 13 nieuwe PESCO-projecten aangenomen. Daarmee komt het totaal aantal projecten nu op 47. Nederland neemt deel aan twee van de nieuwe projecten: een coördinatiecentrum rond cyberveiligheid en een initiatief om dreigingen uit de ruimte te volgen en tegen te gaan. Met uitzondering van Denemarken, Malta en het VK nemen 25 EU-landen deel aan permanente gestructureerde samenwerking op het gebied van defensie.
Nieuwsbericht | 12-11-2019
De Europese Commissie is door het EU-Hof in het gelijk gesteld in de inbreukzaak die zij had aangespannen tegen het Koninkrijk der Nederlanden voor het niet compenseren van misgelopen douane-inkomsten als gevolg van een onjuiste toepassing van de LGO-besluiten door Aruba en Curaçao. Het EU-Hof heeft het Verenigd Koninkrijk op dezelfde dag in vergelijkbare zin veroordeeld voor gederfde eigen middelen door zijn LGO Anguilla.
Volgens Advocaat-Generaal Eleanor Sharpston moeten Polen, Hongarije en Tsjechië zich houden aan de herplaatsingsbesluiten van de Europese Raad en verzoekers van internationale bescherming overnemen van Griekenland en Italië. Deze lidstaten mogen zich niet aan deze Unierechtelijke verplichtingen onttrekken door zich te verschuilen achter hun verantwoordelijkheid voor het waarborgen van de openbare orde en de interne veiligheid.
Nieuwsbericht | 06-11-2019
Op 19 oktober 2019 heeft de Britse regering een derde maal om een verlenging verzocht van de artikel 50 termijn tot en met 31 januari 2020. De Europese Raad in Artikel 50 samenstelling heeft via een schriftelijke procedure met eenparigheid van stemmen besloten tot een flexibele verlenging. Het VK heeft met dit besluit expliciet ingestemd. Tijdens de verlenging blijft het VK EU-lidstaat met alle bijbehorende rechten en plichten en kan het nog steeds de Artikel 50 kennisgeving intrekken. Het ER besluit benadrukt dat het VK zich moet zich blijven houden aan de verplichting tot loyale samenwerking en zich constructief en verantwoordelijk opstellen, met name in de besluitvorming door de EU. Nu het VK nog EU-lid is zal het ook een Commissaris moeten voordragen.
Nieuwsbericht | 31-10-2019
Met een openingsplechtigheid en de eerste vergadering van de raad van bestuur is de Europese Arbeidsautoriteit als het jongste EU-agentschap op 16 oktober 2019 met haar werkzaamheden begonnen. Om de handhaving van de EU-regels op het gebied van arbeidsmobiliteit zoals detachering en de coördinatieregels van de nationale socialezekerheidsstelsels te vergemakkelijken, heeft de Commissie in 2017 voorgesteld een nieuwe autoriteit op te richten om de gestructureerde samenwerking en uitwisseling tussen de bevoegde nationale autoriteiten te versterken. Twee jaar later is nu het openingsschot in Brussel gevuurd. De Autoriteit zal uiteindelijk in Bratislava gevestigd worden.
Nieuwsbericht | 24-10-2019
De Europese Raad heeft vandaag Christine Lagarde benoemd tot president van de Europese Centrale Bank voor een niet-hernieuwbare termijn van acht jaar. Christine Lagarde zal met ingang van 1 november 2019 de aftredende president, Mario Draghi, vervangen.
Nieuwsbericht | 18-10-2019
De Europese Raad heeft de overeenkomst die de onderhandelaars na intensieve onderhandelingen over de terugtrekkingsovereenkomst hebben bereikt, goed gekeurd. De wijzigingen ten opzichte van de in November 2018 overeengekomen terugtrekkingsovereenkomst betreffen een herzien protocol betreffende Ierland/Noord-Ierland en een herziene politieke verklaring over het kader van de toekomstige betrekkingen tussen de EU en het VK. De Commissie beveelt ook het Europees Parlement aan zijn goedkeuring te hechten aan deze overeenkomst. De overige onderdelen van het akkoord zoals dat op 14 November 2018 door de Europese Raad werd goedgekeurd zijn ongewijzigd zoals de duur van de overgangsperiode tot 31 December 2020.
Nieuwsbericht | 17-10-2019
De benoeming van de Commissie Von Der Leyen heeft vertraging opgelopen, waardoor het inmiddels uitgesloten lijkt dat deze op de voorziene datum van 1 november zal kunnen beginnen. Verschillende kandidaat Commissarissen hebben de toets van het Europees Parlement niet doorstaan, waardoor nu door een aantal lidstaten een nieuwe kandidaat voorgedragen zal moeten worden. Deze zullen ook nog door het Europees Parlement gehoord moeten worden.
Precies twee jaar na de oprichting van het Europees Openbaar Ministerie is de Raad op 14 oktober 2019 akkoord gegaan met de benoeming van Laura Codruţa Kövesi als eerste Europees Hoofdaanklager. Zij zal in die functie leiding gaan geven aan het Europees Openbaar Ministerie. Dit nieuwe orgaan is belast met het bestrijden van strafbare feiten die de financiële belangen van de Europese Unie schaden, zoals fraude met EU-fondsen en btw-fraude.
Nieuwsbericht | 16-10-2019
Toont 1.261 - 1.280 van 3.373 resultaten.