Inloggen
Nationale parlementen kunnen binnen een termijn van 8 weken bezwaar maken tegen EU-wetgevingsvoorstellen uit het oogpunt van subsidiariteit en proportionaliteit zoals opgenomen in Protocol nr. 2 hierover. Dit wordt ook wel het opsteken van een ‘gele kaart’ of ‘oranje kaart’ genoemd. De twee weken rond kerst worden vanaf nu niet meer meegerekend in die termijn.
Nieuwsbericht | 02-09-2019
Het Hof veroordeelt België tot betaling van een dwangsom van 5 000 EUR per dag omdat het niet voor de omzettingsdeadline in de richtlijn elektronischecommunicatienetwerken alle omzettingsmaatregelen heeft meegedeeld. Het Verdrag van Lissabon introduceerde artikel 260, lid 3, VWEU, op grond waarvan een dergelijke financiële sanctie kan worden opgelegd. Het is nu na tien jaar de eerste keer dat het EU-Hof deze bepaling uitlegt en toepast.
Nieuwsbericht | 01-08-2019
Een jaarlijks toetsingsproces voor de rechtsstaat voor alle lidstaten vormt de kern van het voorstel van de Commissie om haar monitoring van de rechtsstaat in de lidstaten te versterken. Ter ondersteuning van dit proces zal de Commissie een jaarlijks verslag over de rechtsstaat opstellen, het EU-scorebord voor justitie verder ontwikkelen en de dialoog met andere EU-instellingen, de lidstaten en belanghebbenden versterken. Daarnaast zal zij een specifieke dialoog met alle lidstaten aangaan over onderwerpen die relevant zijn voor de rechtsstaat, onder meer via een netwerk van contactpersonen.
Nieuwsbericht | 26-07-2019
De Europese Commissie daagt Hongarije voor het EU-Hof over wetgeving die activiteiten ter ondersteuning van asielaanvragen strafbaar stelt en het recht om asiel aan te vragen verder beperkt. Ook heeft de Commissie Hongarije een schriftelijke aanmaning gestuurd voor het niet verstrekken van voedsel aan personen die wachten op terugkeer en die worden vastgehouden in de Hongaarse transitzones aan de grens met Servië.
Ursula von der Leyen wordt de eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie. Ze treedt op 1 november 2019 aan, voor een termijn van vijf jaar. Met 383 stemmen voor, 327 tegen en 22 onthoudingen, sprong zij met haar hakken over de sloot.
Nieuwsbericht | 17-07-2019
De Raad heeft op 9 juli noodmaatregelen aangenomen voor de uitvoering en financiering van de EU-begroting 2019 in geval van een no-deal brexit. De maatregelen zijn bedoeld om de gevolgen van een no-dealscenario op de financiering op verschillende gebieden zoals onder meer onderzoek en landbouw te beperken. Door de noodmaatregelen kan de EU betalingen blijven verrichten aan Britse begunstigden van contracten die zijn ondertekend en besluiten die zijn genomen vóór de terugtrekkingsdatum, zolang het VK zijn bijdrage blijft betalen die in de EU-begroting voor 2019 is overeengekomen.
Nieuwsbericht | 10-07-2019
In 2018 waren er iets meer lopende inbreukzaken tegen de lidstaten dan in 2017 maar sinds 2016 zijn die met 5 % gedaald. Er waren met name minder procedures op het gebied milieu, mobiliteit en vervoer, interne markt, industrie en ondernemerschap. Nederland had in 2018 meer openstaande ingebrekestellingen dan in 2016. Ook zijn er in 2018 een kwart minder nieuwe inbreukprocedures voor te late omzetting gestart door de Commissie (van 558 in 2017 naar 419 in 2018). Het grootste aantal nieuwe inbreukzaken wegens te late omzetting tijdens de Commissie-Juncker was in 2016 met 847 zaken.
Nieuwsbericht | 08-07-2019
Finland nam op 1 juli 2019 het roulerend voorzitterschap van de Raad van de EU over van Roemenië. Op de website van de Finnen zijn de prioriteiten, het programma en de kalender voor het EU-voorzitterschap van Finland gepubliceerd.
Nieuwsbericht | 04-07-2019
Tijdens een bijeenkomst van de Europese Raad die maar liefst drie dagen heeft geduurd, zijn de regeringsleiders het eens geworden over de beoogde nieuwe leiders van de EU instellingen. Mochten de kandidaten bevestigd worden dan zullen de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank voor het eerst door vrouwen worden geleid. Het zal bovendien voor het eerst zijn dat een Duitser voorzitter van de Commissie zal worden, als het Europees Parlement met de kandidate instemt. De Belg Charles Michel wordt voorzitter van de Europese Raad, als voorzitter van de Commissie wordt Ursula von der Leyen voorgesteld, de Spanjaard Josip Borrell als Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en de Française Christine Lagarde als voorzitter van de Europese Centrale Bank.
Nieuwsbericht | 03-07-2019
Op 27 juni 2019 zijn nieuwe regels voor cyberbeveiliging in werking getreden. Deze nieuwe Europese ’Cybersecurity Act’ betreft een verordening waarmee de EU grensoverschrijdende cyberaanvallen beter het hoofd kan bieden. De nieuwe regels geven Europa een kader voor de certificering van producten, processen en diensten op het gebied van cyberveiligheid en versterken het mandaat van het EU-agentschap voor cyberveiligheid, ENISA.
Nieuwsbericht | 02-07-2019
Belastinggeschillen tussen lidstaten kunnen voortaan sneller en doeltreffender worden opgelost. Dat geeft bedrijven en particulieren die met dubbele belasting te maken krijgen, meer rust en fiscale rechtszekerheid.
Nieuwsbericht | 01-07-2019
De Europese Commissie nodigt de lidstaten en andere belanghebbenden uit om opmerkingen te maken over haar voorstel om steun die via nationale fondsen wordt verleend voor projecten die in het kader van bepaalde centraal beheerde programma's van de EU worden ondersteund, vrij te stellen van voorafgaande toetsing door de Commissie in het kader van de EU-staatssteunregels.
Nieuwsbericht | 27-06-2019
De nationale rechter is bevoegd om de locatiekeuze van luchtkwaliteitsmeetpunten te controleren en om de betrokken nationale autoriteit te bevelen alle noodzakelijke maatregelen te treffen. Om te bepalen of de grenswaarden worden nageleefd, telt het niveau van verontreiniging op elk bemonsteringspunt afzonderlijk. Een gemiddelde van verschillende snuffelpalen is niet toegestaan. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 26-06-2019
De Poolse wet over de verlaging van de pensioenleeftijd van de rechters van de hoogste rechterlijke instantie is in strijd met het EU-recht, in het bijzonder met de beginselen van de onafzetbaarheid van de rechters en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een inbreukprocedure van de Commissie tegen Polen.
Nieuwsbericht | 24-06-2019
Met het oog op het aantreden van het nieuwe Europees Parlement en een nieuwe Commissie heeft de Europese Raad een nieuwe strategische agenda vastgesteld. Deze strategische agenda biedt een algemeen kader en zal het richtsnoer zijn voor de werkzaamheden van de EU-instellingen in de komende vijf jaar.
Nieuwsbericht | 23-06-2019
Het reglement van de Duitse sportbond, op grond waarvan een Unieburger die onderdaan is van een andere lidstaat, en al vele jaren in Duitsland woont, niet op dezelfde manier deel kan nemen aan nationale kampioenschappen als Duitsers is mogelijk in strijd met het EU-recht. Dit heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 21-06-2019
De verantwoordingsplicht en de transparantie binnen de Europese Unie moet verbeterd worden. Hierdoor zal de burger dichter bij de EU worden gebracht en de legitimiteit en doeltreffendheid van de EU worden vergroot. Dat staat in een gezamenlijk stuk van Nederland, Estland, Ierland, Luxemburg, Slovenie en Zweden.
Nieuwsbericht | 20-06-2019
Het EU-merk van adidas van drie parallel lopende strepen zonder dat van belang is in welke richting ze zijn aangebracht, is terecht nietig verklaard door het EUIPO. Adidas kon niet bewijzen dat dit merk op het hele grondgebied van de EU onderscheidend vermogen heeft verkregen door het gebruik dat ervan is gemaakt. Dat heeft het EU-Gerecht bepaald in een procedure die door een Belgische schoenenfabrikant aan het rollen werd gebracht.
Nieuwsbericht | 19-06-2019
De Raad heeft een nieuwe richtlijn aangenomen die consulaire bescherming voor niet-vertegenwoordigde EU-burgers in derde landen faciliteert. Het formaat en de veiligheidskenmerken voor het EU-noodreisdocument zijn geactualiseerd en de formaliteiten voor niet-vertegenwoordigde EU-burgers in derde landen van wie het paspoort of reisdocument verloren, gestolen of vernietigd is, worden door de richtlijn vereenvoudigd. Doordat een andere lidstaat hen een noodreisdocument mag verstrekken, kunnen zij in zo een situatie naar huis reizen.
Het EP en de Raad hebben een verordening aangenomen waarbij 64 verordeningen en richtlijnen die voorzien in het gebruik van de zogenoemde "regelgevingsprocedure met toetsing", worden vervangen door verwijzingen naar gedelegeerde handelingen en, in enkele gevallen, naar uitvoeringshandelingen.
Nieuwsbericht | 18-06-2019
Toont 1.441 - 1.460 van 3.517 resultaten.