Inloggen
Een asielzoeker kan worden overgedragen aan de lidstaat die eigenlijk verantwoordelijk is voor de behandeling van zijn aanvraag of die hem eerder subsidiaire bescherming heeft toegekend. Maar als de levensomstandigheden in die lidstaat hem blootstellen aan een situatie van extreme materiële armoede, is dat in strijd met het verbod op onmenselijke of vernederende behandeling. Onvolkomenheden in het sociale stelsel van de betrokken lidstaat rechtvaardigen op zich niet de conclusie dat er een risico van een dergelijke behandeling bestaat, aldus het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 19-03-2019
Op grond van de Aarhus-verordening mag “informatie die betrekking heeft op uitstoot in het milieu” niet worden geweigerd om de commerciële en financiële belangen van ondernemingen te beschermen. Volgens het EU-Gerecht geldt dit ook voor informatie over de gevolgen van uitstoot op kortere of langere termijn voor de toestand van het milieu. Het belang van publiek is er immers niet alleen in gelegen dat bekend wordt wat er in het milieu vrijkomt, maar ook om te begrijpen hoe het milieu door de uitstoot wordt aangetast, aldus het EU-Gerecht.
Nieuwsbericht | 18-03-2019
De Kansspelautoriteit mocht de tenaamstelling van vergunningen voor onder andere de Lotto en de Staatsloterij niet zomaar wijzigen omdat de organisaties achter deze kansspelen veranderd zijn. De Kansspelautoriteit had moeten beoordelen of het Europese recht deze wijziging toestaat. Dat houdt in dat zij moet motiveren waarom zij voor het organiseren van zowel de Lotto als de Staatsloterij slechts één vergunning verleent en of die vergunning kan worden verleend aan Lotto B.V. en Staatsloterij B.V. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beslist.
Nieuwsbericht | 13-03-2019
Het verlies van de Nederlandse nationaliteit en dus van het EU-burgerschap is niet in strijd met het EU-recht wanneer de effectieve band tussen de betrokken persoon en die lidstaat voor lange tijd is onderbroken. Het evenredigheidsbeginsel vereist echter dat van geval tot geval wordt onderzocht welke gevolgen dat nationaliteitsverlies voor de betrokken personen heeft uit het oogpunt van het EU-recht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van de State.
In hoeverre kunnen nationale overheden eisen stellen bij de privatisering van hun nationale luchtvaartmaatschappij? Op deze actuele vraag heeft het EU-Hof zijn licht doen schijnen in een zaak over Transportes Aéreos Portugueses (TAP), de Portugese ‘national carrier’. Het Hof bevestigt dat vestigingseisen onder omstandigheden zijn toegestaan onder het Unierecht.
Nieuwsbericht | 12-03-2019
Er zijn drie maanden verstreken sinds de totstandkoming van het concept terugtrekkingsakkoord. Wat is er sindsdien veranderd en waar staan we nu als EU en Nederland in de voorbereidingen? Het ECER zet alle ontwikkelingen voor u op een rij, met speciale aandacht voor de juridische noodmaatregelen voor het geval een no-deal Brexit werkelijkheid wordt.
Nieuwsbericht | 07-03-2019
Het EU-Hof heeft de tijdelijke schorsing van de president van de Letse centrale bank vernietigd. De bankpresident was geschorst wegens verdenking van corruptie. Het EU-Hof stelt vast dat Letland geen bewijzen heeft overhandigd die de beschuldigingen staven en het besluit tot schorsing kunnen rechtvaardigen. Het is de eerste keer dat het EU-Hof zelf een besluit van een lidstaat vernietigt.
Nieuwsbericht | 06-03-2019
Het publiceren van video-opnames op YouTube van een ondervraging door politieagenten op het politiebureau valt volgens het EU-Hof binnen de werkingssfeer van de databeschermingsrichtlijn. Dit kan een verwerking van persoonsgegevens voor journalistieke doeleinden zijn. In dat geval is de verwerking, indien noodzakelijk om de bescherming van de persoonlijke levenssfeer privacy te verzoenen met de vrijheid van meningsuiting, uitgezonderd van verplichtingen uit de richtlijn zoals voorafgaande toestemming door betrokkenen.
Nieuwsbericht | 01-03-2019
Op 29 januari 2019 zijn de nieuwe regels voor de vermogensstelsels van internationale echtparen en geregistreerde partners van toepassing geworden. Deze zorgen voor duidelijkheid in het geval van een scheiding of overlijden en maken een einde aan parallelle en mogelijk tegenstrijdige procedures in verschillende lidstaten over bijvoorbeeld onroerend goed of bankrekeningen. De regels scheppen dus juridische duidelijkheid voor internationale paren.
De lidstaten steunen het onderhandelingsakkoord tussen de Raad en het Europees Parlement over de modernisering van de EU-Visumcode. Uitdagingen op het gebied van migratie nopen tot verbetering van de uit 2010 daterende visumregels. Nieuwe technologische ontwikkelingen bieden bovendien de mogelijkheid tot modernisering. Waar het voorstel dan ook beoogt ongewenste migratie tegen te gaan, biedt het tegelijkertijd legitieme reizigers flexibelere procedures.
Nieuwsbericht | 28-02-2019
De Europese Commissie heeft ten onrechte beslist dat de Belgische regeling betreffende de overwinsten van multinationale ondernemingen een verboden steunregeling vormde. De beschikking van de Commissie om de verleende belastingvrijstellingen ongedaan te maken, is volgens het EU-Gerecht daarom nietig.
Nieuwsbericht | 27-02-2019
De Commissie heeft de berekeningsmethode aangepast voor boetes en dwangsommen die zij in inbreukzaken aan het EU-Hof voorstelt. Voor het institutioneel gewicht van een lidstaat als berekeningsfactor wordt niet meer naar het stemgewicht van die lidstaat in de Raad gekeken, maar naar het aantal zetels in het Europees Parlement voor vertegenwoordigers afkomstig uit de betrokken lidstaat. De bedragen vallen per saldo lager uit.
Nieuwsbericht | 26-02-2019
Vanaf 16 februari 2019 gelden nieuwe EU-regels die afrekenen met de bureaucratische hindernissen voor EU-burgers die in een andere lidstaat wonen of werken. Een van de hindernissen die tot het verleden behoort is de authenticiteitsstempel voor openbare documenten zoals geboorte-, huwelijks- of overlijdensaktes.
Nieuwsbericht | 22-02-2019
De Unie is constant in beweging en is niet alleen actief binnen haar eigen grenzen maar ook ver daarbuiten. De politieke en handelsrelaties van de Unie met derde landen en internationale organisaties leiden vaak tot juridische vragen. Deze vragen, over bijvoorbeeld de rolverdeling tussen de Unie en de lidstaten in die externe betrekkingen, raken de beleidsterreinen van alle departementen. Op dinsdag 26 maart 2019 organiseert het ECER daarom een seminar over recente ontwikkelingen in de rechtspraak van het EU-Hof over de externe betrekkingen van de Unie. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van voorbeelden uit de onderhandelingspraktijk in Brussel.
Nieuwsbericht | 21-02-2019
Begin januari is onze website overgegaan naar een nieuwe online omgeving en heeft een nieuw uiterlijk gekregen. Helaas ondervinden we door deze overgang technische problemen. Wij vinden dit zeer vervelend en zijn druk bezig om alle problemen op te lossen zodat de ECER site snel weer de kwaliteit en kwantiteit heeft die u van ons gewend bent. Hopende op uw begrip en geduld, Het ECER team
Nieuwsbericht | 08-02-2019
Het geschillenbeslechtingsmechanisme in het EU-handelsakkoord met Canada (CETA) is verenigbaar is met het EU-recht. CETA maakt geen inbreuk op de exclusieve bevoegdheid van het EU-Hof om het EU-recht uit te leggen. Ook is CETA verenigbaar is met de mensenrechten en het beginsel van gelijke behandeling. Dat is het advies van de Advocaat-Generaal Bot aan het EU-Hof. De conclusie van de AG is in lijn met het standpunt van de Europese Commissie, de Raad en tien lidstaten, waaronder Nederland. De conclusie van de AG is een niet bindend advies aan het EU-Hof. De uitspraak van het Hof wordt over enkele maanden verwacht.
Nieuwsbericht | 28-01-2019
Een lidstaat die de Europese Raad in kennis heeft gesteld van zijn voornemen om zich uit de EU terug te trekken, zoals het VK heeft gedaan, kan die kennisgeving eenzijdig weer intrekken. Dit kan zolang de gesloten terugtrekkingsovereenkomst nog niet in werking is getreden of, als zo een overeenkomst niet is gesloten, zolang de periode van twee jaar vanaf de kennisgeving, en de eventuele verlenging ervan, niet is verstreken. De intrekking zou betekenen dat de status van die lidstaat en de voorwaarden van zijn EU-lidmaatschap ongewijzigd blijven. Een eventuele intrekking van de kennisgeving moet schriftelijk bij de Europese Raad worden ingediend en zowel ondubbelzinnig als onvoorwaardelijk zijn.
Nieuwsbericht | 17-12-2018
Het programma waarmee de ECB staatsobligaties mag opkopen op de secundaire markt valt binnen de bevoegdheden van de ECB en is niet in strijd met het verbod op monetaire financiering. Het programma past zowel qua doel als middelen binnen het monetair beleid van de Unie. Bovendien bevat het programma voldoende garanties, waardoor geen sprake is van onverenigbaarheid met het verbod op monetaire financiering.
De Unie staat achter de Terugtrekkinsgovereenkomst en zal de ratificatie ervan voortzetten. Er kan niet opnieuw over worden onderhandeld. In de ER-conclusies van 25 november 2018 heeft de Europese Raad de intrekkingsovereenkomst bekrachtigd en de politieke verklaring is goedgekeurd.
De EU en de lidstaten zijn gezamenlijk bevoegd voorstellen in te dienen in het kader van het Verdrag van Canberra over de instandhouding van de levende rijkdommen in de Antarctische wateren. De EU beschikt ook niet over een impliciete exclusieve bevoegdheid omdat er geen overlap is tussen de betrokken internationale verbintenissen en de interne EU-regelgeving. De Commissie heeft in dat kader bovendien niet aangetoond dat er risico op aantasting of wijziging van EU-recht bestaat. Hoewel de lidstaten kunnen besluiten de Unie exclusief te laten optreden in gevallen van een gedeelde bevoegdhied, dit in deze specifieke zaken strijdig zou zijn met het volkenrecht. Besluiten van het comité van permanente vertegenwoordigers van de Raad (Coreper) die rechtsgevolgen teweeg brengen, kunnen door het EU-Hof worden getoetst.
Nieuwsbericht | 13-12-2018
Toont 1.501 - 1.520 van 3.517 resultaten.