Inloggen
De voorwaarde in het VK die echtscheiding verplicht stelt na geslachtsverandering om een pensioen als vrouw te kunnen ontvangen, is discriminerend en in strijd met het EU-recht. Om de verandering van geslacht te erkennen is het voldoende dat personen al langer als zodanig hebben geleefd en een geslachtsveranderende operatie hebben ondergaan.
Nieuwsbericht | 26-06-2018
Het EU-Hof heeft bepaald dat het EU-Hof geen fout heeft gemaakt en daarom geen schadevergoeding hoeft te betalen aan een Luxemburgse onderneming. Volgens de onderneming zou het EU-Hof in een eerdere procedure onvoldoende gemotiveerd hebben waarom de onderneming zou moeten opdraaien voor de fouten van een dochteronderneming. Opmerkelijk in deze uitspraak is dat de mogelijkheid van schadevergoeding niet principieel wordt afgewezen.
Oostenrijk heeft de website voor haar EU-voorzitterschap opengesteld. Daarop zijn de prioriteiten, het programma en de kalender voor het EU voorzitterschap van Oostenrijk gepubliceerd. Oostenrijk neemt op 1 juli 2018 het roulerend voorzitterschap van de Raad van de EU over van Bulgarije.
EU-landen mogen een terugkeerbesluit vaststellen zodra het verzoek om internationale bescherming is afgewezen, op voorwaarde dat zij de terugkeerprocedure schorsen in afwachting van de uitkomst van de beroepsprocedure tegen deze afwijzing. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 22-06-2018
De eisen van een aantal Britse burgers om ook na Brexit in Nederland als EU-burgers te worden behandeld zijn te vaag en onbepaald om in kort geding toegewezen te kunnen worden. Daarom heeft het Gerechtshof in Amsterdam deze eisen in hoger beroep afgewezen.
Nieuwsbericht | 20-06-2018
De organisatie en de besluitvorming door het Poolse onderzoeksorgaan voor spoorwegongevallen zijn op verschillende punten niet onafhankelijk. De inbedding in het ministerie van Vervoer kan wel door de beugel. Dat oordeelt het EU-Hof in een inbreukprocedure van de Commissie tegen Polen.
Nieuwsbericht | 16-06-2018
De uitvoering van EU-milieurichtlijnen door EU-landen kan door het Mensenrechtenhof in Straatsburg volledig worden getoetst aan het EVRM. Die richtlijnen geven namelijk de EU-landen een zekere beleidsvrijheid om het gewenste resultaat te bereiken. Alleen wanneer het EU-Hof een inbreuk heeft vastgesteld op die richtlijnen kan soms geen beleidsvrijheid overblijven. Toch hielp deze wending in de rechtspraak van het Mensenrechtenhof een Iers mosselbedrijf niet.
De Wet terugvordering staatssteun treedt 1 juli 2018 in werking. De wet voorziet in een nationaalrechtelijke grondslag voor de terugvordering van staatssteun door bestuursorganen indien de Europese Commissie besluit dat steun is verleend die moet worden teruggevorderd.
Nieuwsbericht | 12-06-2018
In drie zaken heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State prejudiciƫle vragen aan het EU-Hof gesteld over de Schengengrenscode en de Gezinsherenigingsrichtlijn. Volgens de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid zouden de vreemdelingen in de betrokken procedures een gevaar voor de openbare orde vormen. De Afdeling bestuursrechtspraak wil van het EU-Hof weten hoe de bepalingen over de openbare orde in die richtlijnen moeten worden uitgelegd.
Nieuwsbericht | 06-06-2018
De gedeelde verantwoordelijkheid van Facebook en de beheerder van een fanpagina op Facebook draagt bij aan een vollediger bescherming van de rechten van bezoekers van die paginaās. De nationale autoriteit voor gegevensbescherming kan tegen beide partijen optreden. Dat kan hij ook ten aanzien van een onderneming, zoals Facebook, die in een andere EU-lidstaat is gevestigd. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 05-06-2018
De Bulgaarse wet die een rechter verplicht een strafprocedure tegen corrupte douanebeambten na twee jaar onderzoek te beƫindigen, is niet in overeenstemming met de verplichting van lidstaten financiƫle benadeling van de EU te bestrijden met afschrikkende en doeltreffende maatregelen. De rechter moet daarom die termijn verlengen of niet toepassen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Bulgaarse rechter.
Een EU-land dat het huwelijk niet heeft opengesteld voor personen van gelijk geslacht, mag een permanent verblijfsrecht niet weigeren aan de derdelander-echtgenoot van hetzelfde geslacht van een eigen onderdaan. Voorwaarde is dat de eigen onderdaan in een ander EU-land van zijn recht op vrij verkeer gebruik heeft gemaakt en een familieleven heeft opgebouwd. Dit heeft de Grote Kamer van het EU-Hof geantwoord op vragen van een Roemeense rechter.
Voor derdenbeslag op EU-structuurgelden uit het Europees Sociaal Fonds die zijn overgedragen aan een nationaal betaalorgaan is geen voorafgaande toestemming van het EU-Hof vereist. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 31-05-2018
Het Belgische verbod van rituele slachting buiten erkende slachthuizen is niet in strijd met de vrijheid van godsdienst. Het is alleen bedoeld om het verrichten van rituele slachtingen technisch te organiseren en rekening te houden met dierenwelzijn en de gezondheid van consumenten. Voor rituele slachtingen gelden dezelfde technische voorwaarden als voor elke slachting van dieren. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 29-05-2018
Het toekomstige terugtredingsakkoord tussen de EU en het VK is onvergelijkbaar met andere internationale akkoorden van de EU. Het akkoord zal niet alleen de verplichtingen van de twee soevereine partijen omvatten, maar creƫert ook rechten die direct door hun onderdanen kunnen worden ingeroepen. Er zal daarom een solide structuur voor het beheer van het akkoord moeten komen. Dit zal een combinatie moeten zijn van een politieke regeling voor geschillenbeslechting en een rol voor het EU-Hof en de Britse rechters. Zonder deze elementen kan er geen akkoord worden bereikt, aldus EU-onderhandelaar Barnier.
Nieuwsbericht | 26-05-2018
Op 25 mei wordt de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing. Het ECER heeft voor u de belangrijkste informatiebronnen op een rij gezet in het dossier Privacy.
Nieuwsbericht | 18-05-2018
De EU-richtlijn betreffende oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten kan van toepassing zijn op een onderwijsinstelling. De nationale rechter moet op eigen initiatief beoordelen of contractuele bedingen die zijn opgenomen in tussen onderwijsinstellingen en studenten gesloten overeenkomsten die onder de richtlijn vallen, oneerlijk zijn. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 17-05-2018
Bepaalde inbreukzaken tegen lidstaten zouden voortaan door het Gerecht kunnen worden behandeld. Financiƫle sancties wegens niet-nakoming van een Hofarrest worden voortaan door het Hof behandeld. De toelating tot hoger beroep moet in bepaalde zaken moeilijker worden. Dit stelt het EU-Hof voor. Het Nederlandse kabinet staat deels positief tegenover dit voorstel, maar plaatst ook kanttekeningen.
Nieuwsbericht | 15-05-2018
Een verzoek om gezinshereniging met een EU-onderdaan moet ook in behandeling worden als de derdelander een inreisverbod heeft. Per geval moet dan de afhankelijkheidsrelatie worden beoordeeld tussen de niet-EU-onderdaan en de EU-burger, en de redenen voor het inreisverbod. De EU-burger hoeft geen gebruik te hebben gemaakt van zijn recht op vrij verkeer. Ook hoeft de derdelander niet eerst de EU te verlaten. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Belgische rechter
Nieuwsbericht | 09-05-2018
De noodzaak om het vrij verkeer en verblijf te beperken van een EU-burger die wordt verdacht van oorlogsmisdaden, moet van geval tot geval worden beoordeeld. Daartoe moet de bedreiging die van de betrokken persoon uitgaat voor de fundamentele belangen van het gastland worden afgewogen tegen de bescherming van de rechten van de EU-burger en hun gezinsleden.
Nieuwsbericht | 02-05-2018
Toont 1.581 - 1.600 van 3.517 resultaten.