Inloggen
Een EU-burger die buiten de EU in noodgevallen hulp nodig heeft, kan voortaan gemakkelijker een beroep doen op een ambassade of een consulaat van een ander EU-land als het eigen land daar niet vertegenwoordigd is. Dat volgt uit een EU-richtlijn. Die regelt niet welke hulp wordt verleend en onder welke voorwaarden. Dat blijft een zaak van de EU-landen zelf.
Nieuwsbericht | 01-05-2018
Het kwartaaloverzicht van de stand van zaken bij de implementatie van EU-richtlijnen zal voortaan bondiger worden. Gedetailleerde informatie per richtlijn kan worden gevonden in de wetgevingskalender. Dat schrijft de minister van Buitenlandse Zaken aan het parlement.
Nieuwsbericht | 30-04-2018
Het arbitragebeding in het investeringsverdrag tussen Nederland en Slowakije is niet verenigbaar met het EU-recht. Dat volgt uit de uitspraak van het EU-Hof in de Achmea zaak. Die uitspraak is ook van belang voor de investeringsakkoorden met andere EU-landen. Het kabinet ziet geen andere mogelijkheid dan de beëindiging van die akkoorden. Omwille van duidelijkheid, snelheid en efficiëntie is het kabinet er voorstander van dat alle investeringsakkoorden tussen EU-landen via één multilateraal verdrag op een ordelijke manier worden beëindigd.
De regionale belastingen die in Spanje op grote detailhandelszaken drukken, zijn niet in strijd met de EU-vrijheid van vestiging . Die belastingen beogen bij te dragen tot de bescherming van het milieu en de ruimtelijke ordening doordat zij de effecten van de activiteiten van grote handelszaken trachten te corrigeren en te compenseren. De vrijstellingen voor kleinere winkels vormen geen verboden staatssteun. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de hoogste Spaanse rechter.
Nieuwsbericht | 26-04-2018
Het Mensenrechtenhof in Straatsburg heeft aanvaardt dat de Hoge Raad zaken met een niet-inhoudelijke motivering afdoet, ook als een partij heeft verzocht de zaak via prejudiciële vragen voor te leggen aan het EU-Hof. Deze situatie is niet in strijd met het recht op een eerlijk proces.
De subsidiaire beschermingsstatus kan worden verleend aan een persoon met een ernstig suicide-risico vanwege het trauma van eerdere foltering, wanneer een reëel risico bestaat dat zijn herkomstland hem opzettelijk de zorg ontzegt die passend is om de lichamelijke of geestelijke nawerkingen van die foltering te behandelen. Dit heeft het EU-Hof geantwoord op een vraag van het Britse Supreme Court.
Nieuwsbericht | 24-04-2018
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in drie zaken prejudiciële vragen gesteld aan het EU-Hof over de Europese Procedurerichtlijn. De zaken gaan over drie vreemdelingen die in vreemdelingenbewaring zijn gesteld en na afwijzing van hun asielaanvraag bij de rechtbank een verzoek om een voorlopige voorziening hebben ingediend. De Afdeling bestuursrechtspraak wil van het EU-Hof onder meer weten of de vreemdelingen door het indienen van zo'n verzoek rechtmatig verblijf hebben gekregen in Nederland.
Nieuwsbericht | 19-04-2018
De verlening van verhoogde bescherming tegen uitzetting van een EU-burger met een gevangenisverleden is met name afhankelijk van de voorwaarde dat deze over een 'duurzaam verblijfsrecht' beschikt. Ook moet de betrokkene de laatste tien jaar in het gastland hebben verbleven. Aan deze eis kan zijn voldaan voor zover een algehele beoordeling van de situatie van de EU-burger tot het oordeel leidt dat, ondanks zijn detentie, de banden op grond waarvan hij in het gastland is geïntegreerd, niet zijn verbroken.
Nieuwsbericht | 18-04-2018
Het Ierse High Court heeft prejudiciële vragen gesteld aan het EU-Hof in het kader van de overlevering van een drugshandelaar aan Polen. De Ierse rechter twijfelt of de gezochte persoon wel kan worden overgeleverd naar Polen, gelet op de problemen met de Poolse rechtsstaat.
Nieuwsbericht | 17-04-2018
Een persoonsgebonden budget (pgb) mag worden gebruikt om zorg in te kopen in de lidstaten van de Europese Unie. Dat vloeit voort uit het vrije dienstenverkeer binnen de EU. Dit heeft de Centrale Raad van Beroep geoordeeld.
De houtkap in het Poolse Natura 2000-gebied Puszcza Białowieska is in strijd met het Unierecht. De houtkap leidt immers tot het verdwijnen van een gedeelte van dat gebied en kan dus niet de instandhouding van het gebied waarborgen. Dat heeft het EU-Hof bepaald in de inbreukprocedure tegen Polen. Het EU-Hof legde Polen eerder in kort geding al een dwangsom op om onmiddellijk te stoppen met de houtkap.
Een alleenstaande minderjarige asielzoeker behoudt het recht op gezinshereniging als hij of zij tijdens de asielprocedure meerderjarig wordt. De aanvraag voor gezinshereniging moet wel in beginsel binnen drie maanden na de erkenning als vluchteling worden ingediend. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van de rechtbank Den Haag.
Het vereiste dat een kandidaat tot een geloof behoort voor een betrekking binnen de kerk moet doeltreffend kunnen worden getoetst door een rechter. Dit vereiste moet noodzakelijk zijn, gelet op de ethische regels van de kerk objectief volgen uit de aard/voorwaarden van de beroepsactiviteit en evenredig zijn. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Duitse rechter.
Het kabinet heeft op verzoek van de Kamer in een aantal brieven uiteengezet welke gevolgen de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal hebben voor Nederland. Het ECER zet deze briefwisseling op een rij.
Nieuwsbericht | 13-04-2018
Gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plek. Dat is het belangrijkste doel van de wijziging van de detacheringsrichtlijn waarmee het comité van EU-ambassadeurs (coreper) heeft ingestemd. De uiteindelijke aanneming van de richtlijn volgt in een later stadium, zodra het Europees Parlement de wetgeving heeft aanvaard.
Nieuwsbericht | 12-04-2018
Lidstaten kunnen de illegale uitoefening van vervoersactiviteiten in het kader van de UberPop-dienst verbieden en bestraffen zonder voorafgaande kennisgeving aan de Commissie. De activiteiten van UberPop zijn vervoersdiensten waarvoor het vereiste van voorafgaande kennisgeving van technische voorschriften niet geldt.
Het Unierecht staat er niet aan in de weg dat een lidstaat het verbod op uitlevering aan derde landen beperkt tot zijn eigen onderdanen en niet uitbreidt tot elke EU-burger die op zijn grondgebied reist of verblijft. Alvorens een EU-burger uit te leveren, moet de aangezochte lidstaat, de lidstaat van die burger echter in de glegenheid stellen op grond van een Europees aanhoudingsbevel om overlevering van die burger te verzoeken.
Nieuwsbericht | 10-04-2018
De EU-Ombudsman heeft drie aanbevelingen en zes suggesties geformuleerd voor verbetering ten behoeve van transparantie van het wetgevingsproces van de Raad. Nederland wil zich daarvoor inzetten. Echter, vanwege het krachtenveld in de Raad zal de Nederlandse positie naar verwachting niet volledig door de Raad worden overgenomen. Dat schrijft het kabinet in een brief aan de Kamer.
Nieuwsbericht | 09-04-2018
Voor het tweede jaar op een rij laat het Hof van Justitie een positief beeld zien wat betreft haar productiviteit. In 2017 zijn in totaal 1656 zaken bij het Hof en het Gerecht aanhangig gemaakt. Vorig jaar werd de drempel van 1600 ook al overschreden. Bijna evenveel zaken werden afgehandeld.
Nieuwsbericht | 02-04-2018
Eerbiediging van de rechtsstaat betekent zowel in de EU-lidstaten als in de EU niet meer en niet minder dan eerbiediging van rechterlijke beslissingen. Dat geldt met name in gevallen waarin een gerecht zich niet uitspreekt ten gunste van de zittende politieke meerderheid van het moment. Het EU-Hof staat pal voor de onafhankelijkheid van de nationale rechters. Die onafhankelijkheid is een voorwaarde om prejudiciële vragen te kunnen stellen aan het EU-Hof. Onafhankelijkheid is ook een voorwaarde voor het mechanisme van wederzijds vertrouwen in elkaars beslissingen, bijvoorbeeld bij de tenuitvoerlegging van Europese Aanhoudingsbevelen. Dat is de boodschap van Koen Lenaerts, President van het EU-Hof, in een lezing voor het Poolse Hooggerechtshof voor bestuurszaken.
Nieuwsbericht | 28-03-2018
Toont 1.601 - 1.620 van 3.517 resultaten.