Inloggen
Een afkoelingsperiode om nieuwe activiteiten te ontplooien van twee jaar voor oud-commissarissen en van drie jaar voor de Commissievoorzitter, het vermijden van de schijn van belangenconflicten, strengere regels voor de financiële belangen van commissarissen en transparantie over hun reiskosten, en toezicht op dit alles door een nieuw onafhankelijk ethisch comité. Dat zijn de voornaamste elementen uit de nieuwe gedragscode voor de leden van de Europese Commissie.
Nieuwsbericht | 31-01-2018
Een Facebook-gebruiker in Oostenrijk mag voor een Oostenrijkse rechter een individuele procedure beginnen tegen Facebook Ireland. Als belangenbehartiger van rechten van andere consumenten kan hij zich echter niet op dit recht beroepen om een collectieve procedure te beginnen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 29-01-2018
Een asielzoeker mag niet aan een psychologische test worden onderworpen om zijn seksuele gerichtheid vast te stellen. De uitvoering van een dergelijke test vormt immers een onevenredig ernstige aantasting van het privéleven van de asielzoeker. Dat antwoordt het EU-hof op vragen van een Hongaarse rechter.
Nieuwsbericht | 26-01-2018
In twee Kamerbrieven heeft het kabinet gereageerd op vragen van de vaste Kamercommissie Europese Zaken over EU-informatievoorziening aan de Kamer en op het verzoek om een appreciatie van het verslag van de Europese Commissie over de toepassing van de Eurowob.
Nieuwsbericht | 23-01-2018
Het kabinet heeft zijn reactie gepubliceerd op het gezamenlijk verslag van de Brexit-rapporteurs uit de Tweede Kamer Mulder (VVD), Omtzigt (CDA) en Verhoeven (D66). De reactie gaat onder meer in op contingency planning, de toekomstige relatie tussen de EU en het VK, de rechten van burgers, de juridische gevolgen van eventuele intrekking van de artikel 50-kennisgeving door het VK en de informatievoorziening aan de Kamer.
Nieuwsbericht | 17-01-2018
De EU-lidstaten mogen geen inbreuk maken op het recht van vrij verkeer en verblijf van een EU-burger door een permanent verblijfsrecht op hun grondgebied te weigeren aan de echtgenoot van hetzelfde geslacht die onderdaan is van een derde land. Dat adviseert advocaat-generaal Wathelet het EU-Hof in een Roemeense zaak.
De internationale visserijafspraken tussen de EU en Marokko zijn, voorzover zij op het gebied van de Westelijke Sahara en de aangrenzende wateren van toepassing zijn, in strijd met de verplichting van de Unie om bij haar externe optreden mensenrechten te beschermen en het internationaal recht te waarborgen. Dat is het advies van advocaat-generaal Wathelet aan het EU-Hof in een Britse zaak, waarin voor het eerst prejudiciële vragen worden gesteld over de geldigheid van door de Unie gesloten internationale overeenkomsten en de handelingen tot sluiting ervan.
Nieuwsbericht | 12-01-2018
Bulgarije heeft per 1 januari 2018 het voorzitterschap van de Raad overgenomen van Estland. De komende zes maanden zullen in het teken staan van een veilig, stabiel en solidair Europa, onder het motto 'united we stand strong'.
Nieuwsbericht | 09-01-2018
De Europese Raad heeft vastgesteld dat voldoende voortgang is geboekt in de eerste ronde van de onderhandelingen tussen de EU27 en het Verenigd Koninkrijk op het vlak van burgerschapsrechten, de grens met Ierland en de financiële verplichtingen van het VK. De Raad zal deze maand een besluit nemen over aanvullende richtsnoeren voor de onderhandelingen over een overgangsperiode. Richtsnoeren voor de onderhandelingen over de toekomstige relatie EU-VK zullen pas eind maart worden vastgesteld.
Nieuwsbericht | 29-12-2017
De Europese Commissie heeft vastgesteld dat er een duidelijk gevaar bestaat voor een ernstige schending van de rechtsstaat in Polen. Om de rechtsstaat in Europa te beschermen onderneemt de Commissie nu drie acties. In de eerste plaats besluit de Commissie om het mechanisme van artikel 7, lid 1, EU-Verdrag in werking te zetten. Dit is de eerste keer dat deze zware procedure wordt geactiveerd. Daarnaast daagt de Commissie Polen voor het EU-Hof in verband met de Poolse wet inzake de organisatie van de rechtbanken en heeft de Commissie een vierde, aanvullende aanbeveling aan Polen inzake de rechtsstaat vastgesteld.
Nieuwsbericht | 21-12-2017
De schriftelijke antwoorden op een beroepsexamen en de eventuele opmerkingen van de examinator bij deze antwoorden vormen persoonsgegevens van de kandidaat waartoe deze laatste in beginsel toegang moet kunnen krijgen. Hij moet kunnen controleren of de exameninstantie en de examinator geen fouten hebben gemaakt. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Ierse rechter.
Nieuwsbericht | 20-12-2017
De „Rome III”-verordening bepaalt niet welk recht van toepassing is op buitengerechtelijke echtscheidingen. Een echtscheiding die het gevolg is van een eenzijdige verklaring van een echtgenoot voor een religieuze rechtbank valt daarom niet onder de Rome III-verordening. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Duitse rechter.
Vrachtwagenchauffeurs mogen hun normale wekelijkse rusttijd niet in hun vrachtwagen doorbrengen. Lidstaten zijn verplicht inbreuken op dit verbod te bestraffen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Belgische Raad van State.
Een EU-burger die na meer dan één jaar in een andere lidstaat een zelfstandige activiteit beëindigt wegens een gebrek aan werk buiten zijn wil om, behoudt de status van zelfstandige en daarom ook het recht van verblijf in die lidstaat. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Ierse rechter.
De dienst die Uber via een app aanbiedt, is hoofdzakelijk een vervoersdienst. Uber kan daarom door de lidstaten waar het opereert, worden verplicht om te voldoen aan de nationale vereisten zoals taxivergunningen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Spaanse rechter.
EU-aanbevelingen zijn formeel niet verbindend en er is geen beroep tegen mogelijk bij de EU-rechter. Maar als een aanbeveling regels voor gedragingen inhoudt, moet deze vatbaar zijn voor rechterlijke toetsing. Dat is het advies van advocaat-generaal Bobek aan het EU-Hof in een procedure van België tegen de Commissie.
Nieuwsbericht | 18-12-2017
Een nieuw online register maakt het gemakkelijker besluitvorming door gedelegeerde handelingen op te zoeken en lopende processen te volgen. Gedelegeerde handelingen dienen ter aanvulling of wijziging van EU-wetgeving.
Het beginsel dat strafbepalingen geen terugwerkende kracht mogen hebben, kan een uitzondering vormen op de EU-rechtelijke verplichting voor de nationale rechter om nationale bepalingen over verjaring van BTW-fraude buiten toepassing te laten. Dat heeft het EU-Hof geantwoord aan het Italiaanse Grondwettelijk Hof.
Nieuwsbericht | 13-12-2017
Nederland voegt zich bij Oostenrijk in de zaak die bij het EU-Hof is aangespannen tegen de Duitse tolplannen voor personenauto’s. De ministerraad heeft daarmee op voorstel van minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) ingestemd.
De Europese Commissie vindt dat voldoende vooruitgang is geboekt in de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk over de Brexit. Het is nu aan de Europese Raad om deze conclusie over te nemen, zodat de onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie kunnen worden gestart.
Nieuwsbericht | 11-12-2017
Toont 1.641 - 1.660 van 3.517 resultaten.