Inloggen
Staat het EU-recht toe dat de verblijfsvergunning van een gezinslid wordt ingetrokken als dat gezinslid niet wist dat de vader zijn verblijfsvergunning heeft verkregen op basis van valse gegevens? Deze vraag heeft de Raad van State gesteld aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 26-09-2017
Het arbitragebeding dat is opgenomen in de tussen Nederland en Slowakije gesloten overeenkomst inzake de bescherming van investeringen, is verenigbaar met het EU-recht. Dat is het advies van advocaat-generaal Wathelet.
Nieuwsbericht | 19-09-2017
Een Europees screeningskader voor buitenlandse directe investeringen. Ontwerpmandaten voor de opening van onderhandelingen met Australië en Nieuw-Zeeland. Een ontwerpmandaat voor de opening van onderhandelingen voor de oprichting van een multilateraal investeringsgerecht. Ook worden voortaan alle nieuwe voorstellen voor onderhandelingsmandaten op het gebied van handel bekendgemaakt. Dit handelspakket heeft de Commissie gepresenteerd .
Nieuwsbericht | 15-09-2017
De Europese Commissie heeft voorstellen gepresenteerd voor de totstandbrenging van een Europees kader voor de screening van buitenlandse directe investeringen in de Europese Unie. Tegelijkertijd zal de Commissie beginnen met een gedetailleerde analyse van de stromen buitenlandse directe investeringen naar de EU. Ook wil zij een coördinatiegroep met de lidstaten oprichten om de gezamenlijke strategische overwegingen en oplossingen op het gebied van buitenlandse directe investeringen in kaart te helpen brengen.
Het voorstel voor een Europees burgerinitiatief om de kwijtschelding van de overheidsschuld van landen in een noodsituatie mogelijk te maken, is terecht afgewezen door de Commissie. Het onderwerp van een dergelijk initiatief kan immers niet worden gebaseerd op de EU-Verdragen, zo heeft het EU-Hof bepaald.
Nieuwsbericht | 13-09-2017
Naar aanleiding van de publicatie van de wet inzake de gewone rechtbanken in het Poolse staatsblad heeft de Europese Commissie een inbreukprocedure tegen Polen ingeleid. Polen heeft een laatste waarschuwing gekregen voordat de Commissie naar het EU-Hof stapt.
In een bliksemsnelle procedure heeft de vice-president van het EU-Hof op verzoek van de Europese Commissie Polen gelast de houtkap in het Białowieża bos te staken. Omdat de houtkap in het laatste oerbos van Europa echter onverminderd doorgaat, wil de Commissie dat het EU-Hof Polen een dwangsom oplegt. Volgens Polen gebeurt de houtkap om redenen van openbare veiligheid, wat het EU-Hof bij wijze van uitzondering had toegestaan.
Onder dit motto hield de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, voor de leden van het Europees Parlement in Straatsburg zijn "State of the Union" -toespraak 2017. Daarin zet hij zijn prioriteiten voor het komende jaar uiteen en schetst hij zijn visie op de wijze waarop de Europese Unie zich tegen 2025 zou kunnen ontwikkelen.
Het besluit van de Raad uit 2015 om 120.000 vluchtelingen die in Italië en Griekenland zijn aangekomen, te verdelen over de lidstaten, voldoet aan de formele en materiele vereisten en is dus geldig, aldus het EU-Hof. Eventuele gebrekkige effectiviteit van de maatregel kon op het moment van totstandkoming door de Raad niet worden voorzien, net zo min als het gebrek aan medewerking van lidstaten als Hongarije en Slowakije zelf. Inmiddels heeft de Commissie een inbreukprocedure ingeleid tegen Hongarije, Tsjechië en Polen wegens het gebrek aan medewerking.
Nieuwsbericht | 11-09-2017
België heeft het EU-Hof advies gevraagd over de verenigbaarheid van het Investment Court System (« ICS ») met de EU-verdragen. ICS is het hervormde geschillenbeslechtingsysteem tussen Staten en investeerders dat werd opgenomen in het economische en handelsakkoord tussen de EU en Canada (CETA). Het advies van het EU-Hof wordt over anderhalf jaar verwacht.
Nieuwsbericht | 07-09-2017
Een inreisverbod voor een illegaal verklaarde persoon gaat pas in wanneer de persoon het land ook daadwerkelijk heeft verlaten. Dit heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Hoge Raad.
Nieuwsbericht | 08-08-2017
Het doorlaten en gedogen van doorgang van vluchtelingen door een lidstaat naar een buurlidstaat kan niet worden aangemerkt als de verstrekking van een visum. In die situatie is nog steeds sprake van illegale grensoverschrijding. De lidstaten waar de asielzoekers als eerste de EU binnen zijn gekomen, blijven volgens het EU-Hof ook bij een grote toestroom van derdelanders, verantwoordelijk voor de aanvragen van internationale bescherming.
Nieuwsbericht | 04-08-2017
In een aanbeveling inzake de rechtsstaat licht de Commissie nader toe waarom zij zich ernstige zorgen maakt over de voorgenomen hervorming van de rechterlijke macht in Polen. De Commissie is van oordeel dat de systemische bedreiging voor de rechtsstaat in Polen, naar aanleiding waarvan in januari 2016 al een rechtsstaatprocedure is ingeleid, door deze hervorming nog groter wordt.
Voor de handhaving op de EU-sanctielijst van Hamas is geen beslissing van een lidstaat nodig. Die is alleen vereist bij een eerste listing. De Raad mag zich voor de handhaving ook beroepen op informatiebronnen zoals de pers en het internet. Dat heeft het EU-Hof bepaald.
Nieuwsbericht | 03-08-2017
De Raad moet motiveren of de rechten van betrokkenen zijn gerespecteerd als het gaat om een beslissing van een derde land die ten grondslag ligt aan de beslissing om de plaatsing op de EU-sanctielijst te handhaven. Die beslissing moet ook op recente bewijselementen berusten, aldus het EU-Hof.
Burgers kunnen processtukken van lidstaten niet opvragen bij het EU-Hof. Maar als de Europese Commissie de stukken van het EU-Hof heeft gekregen, mag de Commissie ze in beginsel openbaar maken als burgers daarom verzoeken. Wel kan de Commissie vrijgave weigeren zo lang de procedure nog loopt. Dat heeft het EU-Hof beslist.
Het geplande verdrag tussen de EU en Canada over de doorgifte van passagiersgegevens mag niet in haar huidige vorm worden gesloten. Het is in beginsel toegestaan om stelselmatig alle gegevens van passagiers door te geven, te bewaren en te gebruiken. Maar verschillende bepalingen van het ontwerpverdrag beantwoorden niet aan de vereisten die voortvloeien uit de grondrechten van de EU, aldus het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 27-07-2017
Het EU-recht staat toe dat werknemers van vestigingen buiten Duitsland worden uitgesloten van stemrecht en verkiesbaarheid in de raad van toezicht van een Duits concern. Lidstaten bepalen zelf wat de werkingssfeer van hun medezeggenschapswetgeving is, aldus het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 21-07-2017
Het ontslag van jongeren van 25 jaar in een instapbaan vormt geen leeftijdsdiscriminatie omdat hiermee een legitieme doelstelling op het terrein van werkgelegenheid en de arbeidsmarkt wordt nagestreefd. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Italiaanse rechter.
Een faillissement in het kader van een ‘pre-pack’, die tot doel heeft de overdracht van een onderneming voor te bereiden om een snelle doorstart van de levensvatbare onderdelen ervan mogelijk te maken, voldoet mogelijk niet aan alle EU-voorwaarden. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Amsterdamse rechtbank.
Nieuwsbericht | 13-07-2017
Toont 1.681 - 1.700 van 3.500 resultaten.