Inloggen
Zuiver plantaardige producten mogen in beginsel niet worden afgezet onder benamingen zoals „melk”, „room”, „boter”, „kaas” of „yoghurt”, die door het EU-recht worden voorbehouden aan producten van dierlijke oorsprong.
Nieuwsbericht | 13-07-2017
Het elektronische platform Uber is een vervoersdienst. Uber kan daarom worden verplicht om te voldoen aan de nationale taxivervoerseisen. Nationale wetgeving die UberPop verbiedt, hoeft niet te worden aangemeld bij de EU om rechtsgeldig te zijn. Dat is het advies van A-G Szpunar aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 10-07-2017
Betere richtsnoeren stelden de Commissie, het Europees Parlement en de Raad in staat de toepassing van de beginselen van subsidiariteit en evenredigheid beter te beoordelen. Ook het EU-Hof gaf aangrijpingspunten voor deze beoordeling. De nationale parlementen hebben voor de derde keer een gele kaart getrokken, nu voor de detacheringsrichtlijn. Dat blijkt uit het jaarverslag 2016 van de Commissie over subsidiariteit en evenredigheid.
Nieuwsbericht | 07-07-2017
De nationale parlementen hebben vorig jaar 620 keer de Commissie te laten weten wat zij vinden van nieuwe wetsvoorstellen en andere initiatieven. Koploper is de Italiaanse senaat met 81 adviezen. De Nederlandse Eerste en Tweede Kamer hebben samen vijftien adviezen naar Brussel gestuurd. Dat blijkt het jaarverslag 2016 over de betrekkingen tussen de Europese Commissie en de nationale parlementen van de lidstaten.
Het aantal inbreukzaken is in 2016 met een vijfde gestegen en is de afgelopen vijf jaar niet zo hoog geweest. Het aantal te late omzettingen van richtlijnen is bijna verdubbeld in vergelijking met 2015. Nederland scoort niet slecht, maar hoort ook niet bij de best presterende lidstaten. Dat blijkt uit het jaarverslag en het scorebord van de Commissie over de toepassing van het EU-recht door de lidstaten.
Nieuwsbericht | 06-07-2017
De Europese Commissie heeft besloten het burgerinitiatief Stop TTIP alsnog te registeren. Maar pas nadat een miljoen handtekeningen zullen zijn verzameld, besluit de Commissie of en hoe zij gevolg zal geven aan het initiatief.
Nieuwsbericht | 05-07-2017
De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid had aan een Nederlandse scheepswerf en een Roemeens bedrijf geen boetes mogen opleggen vanwege overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is niet aangetoond dat voor de vreemdelingen werkvergunningen nodig waren.
Op 1 juli heeft Estland het roulerend voorzitterschap van de Raad van de EU op zich genomen. Het Ests voorzitterschap heeft op haar website de programma’s voor alle raadsformaties en haar prioriteiten gepubliceerd. De website bevat ook de agenda met Raadsbijeenkomsten en informele bijeenkomsten.
Nieuwsbericht | 03-07-2017
De Europese Commissie stelt dat Google zijn machtspositie als zoekmachine heeft misbruikt door de bevoordeling van de prijsvergelijkingsdienst van Google. Google moet daarom een boete van 2,42 miljard euro betalen.
Nieuwsbericht | 01-07-2017
Na de eerste formele onderhandelingsronde hebben de EU en het VK over een aantal onderwerpen hun standpunten bekend gemaakt. De Britse regering heeft een ‘openingsbod’ gedaan voor de rechten van EU-burgers in het VK na Brexit. De Europese Raad heeft selectiecriteria vastgesteld voor nieuwe locaties van de EU-agentschappen die zich nu in Londen bevinden.
Nieuwsbericht | 30-06-2017
Een vereiste om gedurende tien jaar actief te zijn in Hongarije om een licentie voor online gokken te krijgen, discrimineert buitenlandse gokbedrijven. Ook is niet duidelijk wat de criteria zijn voor betrouwbaarheid en welke technische vereisten worden gesteld aan een vergunning. De Hongaarse wetgeving beperkt daardoor de mogelijkheid voor ondernemingen gevestigd in andere lidstaten om zich op de online kansspelmarkt in Hongarije te begeven. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Hongaarse rechter.
Nieuwsbericht | 27-06-2017
De belastingvrijstellingen die de Katholieke Kerk in Spanje geniet, kunnen verboden staatssteun vormen indien en voor zover zij worden toegekend voor economische activiteiten. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een bijzonder instructief arrest over de toepassing van de staatssteunregels in het kader van onderwijsactiviteiten.
Ondanks de afwezigheid van wetenschappelijke consensus kan worden bewezen dat een ziekte het gevolg is van een gebrekkig vaccin door een samenstel van ernstige, precieze en met elkaar overeenstemmende aanwijzingen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Franse rechter.
De leges die telecombedrijven moeten betalen voor gemeentelijke instemming met de randvoorwaarden waaronder graafwerkzaamheden mogen plaatsvinden, vallen buiten het bestek van de Europese Dienstenrichtlijn. Daarentegen is de detailverkoop van goederen een dienst in de zin van de Dienstenrichtlijn. Dat adviseert advocaat-generaal Szpunar het EU-Hof te antwoorden op vragen van de Hoge Raad en de Raad van State.
Nieuwsbericht | 31-05-2017
Personen of entiteiten die ten onrechte op een EU-sanctielijst zijn geplaatst kunnen recht hebben op schadevergoeding. Dat heeft het EU-Hof bepaald in het beroep van een Iraanse onderneming tegen de Raad. In de omstandigheden van deze zaak vloeide de onrechtmatigheid voort uit het niet onderbouwen van de plaatsing op de lijst met bewijs.
De Raad Algemene Zaken heeft de Commissie gemachtigd te onderhandelen met het Verenigd Koninkrijk over het vertrek van dit land uit de EU en Euratom. Daarvoor zijn gedetailleerde onderhandelingsrichtsnoeren vastgesteld. De rechten van de burgers van de EU en het VK na de Brexit zullen voorop staan, evenals de financiële afwikkeling van de Britse verplichtingen en de situatie van Ierland, waarmee het VK een open grens heeft. De onderhandelingsdocumenten zullen zoveel mogelijk openbaar zijn.
Nieuwsbericht | 24-05-2017
Het Europees onderzoeksbevel is sinds maandag 22 mei 2017 van kracht. Het maakt het voor de justitiële autoriteiten gemakkelijker om in een ander EU-land bewijsmateriaal op te vragen. Elke EU-lidstaat is voortaan verplicht een verzoek van een andere lidstaat te erkennen en op dezelfde wijze uit te voeren als een besluit van de eigen autoriteiten.
Nieuwsbericht | 23-05-2017
Is het Programma Aanpak Stikstof in overeenstemming met de Europese Habitatrichtlijn en dus juridisch houdbaar? Deze vraag heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State voorgelegd aan het EU-Hof en met voorrang om een antwoord gevraagd. Dat is van belang in zo’n 200 zaken tegen allerlei vergunningen.
Nieuwsbericht | 17-05-2017
De rechterlijke instanties van een lidstaat mogen de geldigheid toetsen van fiscale inlichtingenverzoeken die door een andere lidstaat zijn toegezonden. Deze toetsing beperkt zich tot de vraag of het bij de gevraagde inlichtingen niet kennelijk aan een verwacht belang voor het betrokken belastingonderzoek blijkt te ontbreken. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Luxemburgse rechter.
De Europese Commissie heeft nieuwe staatssteunregels goedgekeurd. Daardoor hoeven bepaalde vormen van overheidssteun voor havens, luchthavens, cultuur en ultraperifere gebieden niet meer vooraf door de Commissie te worden onderzocht.
Toont 1.701 - 1.720 van 3.500 resultaten.