Inloggen
In het kader van het buitenlandse beleid is de EU niet gebonden aan het beginsel van gelijke behandeling in het EU-Handvest van de Grondrechten. Een derde land kan daarom anders worden behandeld dan andere derde landen. Dat geldt ook voor onderdanen en ondernemingen van die derde landen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Britse rechter.
Nieuwsbericht | 25-01-2017
Een uitdraai uit een databestand die niet met de beschikbare zoekmachine kan worden gemaakt, is geen “bestaand document” in de zin van de Eurowob. De Eurowob dwingt niet tot het creëren van een nieuwe zoektool om de gevraagde gegevens uit het databestand te halen. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld.
Nieuwsbericht | 18-01-2017
De inwerkingstelling van het rechtsstaatmechanisme van de Europese Commissie na ontwikkelingen in Polen maakt duidelijk hoezeer het nodig is om de rechtsstaat hoog op de agenda te houden. Het kabinet wil toewerken naar een meer structurele en effectievere benadering. Dat schrijft het kabinet aan het parlement.
Voor het eerst is schadevergoeding toegekend wegens overschrijding van de redelijke termijn van een procedure in een mededingingszaak bij het EU-Gerecht. Het EU-Gerecht heeft daarvoor nu duidelijke criteria gegeven. Zowel materiële als immateriële schadevergoeding zijn mogelijk.
Nieuwsbericht | 17-01-2017
Het Zwitserse Parlement heeft een wet aangenomen die uitwerking geeft aan de uitslag van het Zwitserse massa-immigratiereferendum. Daarnaast heeft Zwitserland ook het Kroatië-Protocol geratificeerd. Daardoor mag Zwitserland vanaf 1 januari 2017 volledig deelnemen aan het EU-Horizon 2020-programma.
Nieuwsbericht | 13-01-2017
De associatieovereenkomst en de overeenkomst tussen de EU en Marokko voor liberalisatie van landbouw- en visserijproducten zijn niet van toepassing op de Westelijke Sahara. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld in een uitspraak in de hoger beroepszaak Raad tegen Polisario.
Nieuwsbericht | 12-01-2017
De Commissie heeft twee voorstellen gepresenteerd om in 171 EU-instrumenten de nog functionerende “regelgevingsprocedure met toetsing” (de “PRAC”) aan te passen aan het Verdrag van Lissabon. Met deze voorstellen komt de Commissie één van de afspraken uit het Interinstitutioneel Akkoord Beter Wetgeven na.
Het ongenoegen over de Europese samenwerking is in veel lidstaten in opmars. Voor het eerst in 60 jaar bereidt een lidstaat zich voor op uittreding. In een wereld waar alles met alles verknoopt is, wil het kabinet Nederland in staat stellen enerzijds maximaal te profiteren van globalisering, en anderzijds bescherming te bieden tegen de nadelen en tegen verlies van onze eigenheid. Dat schrijft het kabinet in de Staat van de Unie 2017.
Het vrijhandelsverdrag met Singapore bevat onderdelen waarvoor alleen de EU-lidstaten bevoegd zijn, of waarvoor zij hun bevoegdheid delen met de EU. Daarom is de EU niet bevoegd het verdrag te sluiten zonder daarbij de lidstaten te betrekken. Dat is het advies van advocaat-generaal Sharpston aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 11-01-2017
De staatshoofden en regeringsleiders van de EU-lidstaten hebben een juridisch bindende verklaring opgesteld om tegemoet te komen aan de Nederlandse zorgen over de EU-associatie-overeenkomst met Oekraïne.
Een nationale regeling die voorafgaande goedkeuring van een bestuursorgaan vereist bij collectief ontslag is een belemmering van de vrijheid van vestiging en de vrijheid van ondernemerschap, maar kan in beginsel gerechtvaardigd worden. Echter, in deze zaak was sprake van zodanig vage beoordelingscriteria dat de nationale regeling volgens het EU-Hof in strijd is met de genoemde vrijheden.
De EU is vrij om in het kader van haar externe betrekkingen onderscheid te maken tussen derde landen. De Unie moet in staat zijn om haar politieke keuzes te maken en om derde landen van elkaar te onderscheiden naargelang van de nagestreefde doelstellingen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Britse rechter.
Nieuwsbericht | 10-01-2017
De Handreiking Staatssteun voor de overheid, een uitgave van de ministeries van BZK en EZ, is bedoeld als hulpmiddel voor de beleidsmedewerker en financiële of juridische medewerker bij ministeries of andere steunverlenende overheden. Lees alles over de basisregels van staatssteun: hoe herken je staatssteun en hoe ga je er vervolgens mee om.
De hoogste Spaanse rechter heeft ten onrechte de terugbetaling van onverschuldigde hypotheekrente door banken aan huizenbezitters beperkt. De EU-richtlijn inzake oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten verzet zich tegen nationale rechtspraak die na vaststelling van het oneerlijke karakter van een beding de terugbetalingsplicht beperkt tot na datum van de rechterlijke uitspraak, aldus het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 05-01-2017
Nationale regelingen mogen telecomaanbieders geen algemene bewaarplicht van persoonsgegevens opleggen. Gerichte bewaring ter bestrijding van ernstige criminaliteit is wel mogelijk, maar onder strikte voorwaarden en met stevige waarborgen. Dat heeft het EU-Hof bepaald.
Nieuwsbericht | 03-01-2017
Op 1 januari jl. heeft Malta het voorzitterschap van de Raad van de EU overgenomen van Slowakije. Malta richt zich dit half jaar vooral op herstel van het vertrouwen in de EU, de bezinning over de toekomst van de EU en actuele kwesties in verband met migratie, veiligheid en economie.
Het jaarlijkse werkprogramma van de Commisie Juncker, getiteld ‘Een Europa dat ons beschermt, sterkter maakt en verdedigt’ weerspiegelt duidelijk de inzet van de Commissie Juncker om te komen tot een scherpere focus van de EU. Dit blijkt uit de appreciatie die het kabinet naar het parlement heeft gestuurd.
Nieuwsbericht | 21-11-2016
Niet kan worden aanvaard dat de EU-pilotprocedure een nieuwe categorie van documenten vormt waarvoor een algemeen vermoeden tegen openbaarmaking dient te gelden. Dit heeft A-G Sharpston geadviseerd aan het Hof van Justitie.
Nieuwsbericht | 18-11-2016
“Rechterlijke autoriteit” en “rechterlijke beslissing” zijn autonome Unierechtelijke begrippen in het kader van het Europees aanhoudingsbevel. Alleen autoriteiten die onderdeel uitmaken van de rechterlijke zijn een “rechterlijke autoriteit”. Het zijn enkel die rechterlijke autoriteiten die een Europees en een nationaal aanhoudingsbevel mogen uitvaardigen. Dat blijkt uit een reeks uitspraken van het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 15-11-2016
Nederlandse wetgeving die onderscheid maakt op grond van leeftijd bij de fiscale aftrek van scholingskosten is niet in strijd met het EU-recht, mits dit een legitiem doel nastreeft en voldoet aan de vereisten van geschikt- en evenredigheid. Dat blijkt uit het arrest van het EU-hof in de zaak De Lange.
Nieuwsbericht | 11-11-2016
Toont 1.781 - 1.800 van 3.517 resultaten.