Inloggen Account aanvragen
Een lidstaat moet een ID-kaart of een paspoort afgeven aan een eigen onderdaan die volgens de geboorteakte van een andere lidstaat twee ouders van hetzelfde geslacht heeft. De ouders van hetzelfde geslacht moeten over een document beschikken waarin zij worden vermeld als personen die bevoegd zijn om met hun kind te mogen reizen. Een dergelijk document kan de geboorteakte uit de andere lidstaat zijn en moet door alle lidstaten worden erkend. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Bulgaarse rechter.
Nieuwsbericht | 15-12-2021
Drie nieuwe voorstellen van de Europese Commissie vormen samen de EU-code voor politiële samenwerking. Het gaat om het voorstel voor een Raadsaanbeveling met gemeenschappelijke normen voor de samenwerking tussen politiefunctionarissen die deelnemen aan gezamenlijke patrouilles en optreden op het grondgebied van een andere lidstaat. Daarnaast gaat het om twee wetgevingsvoorstellen met regels over de uitwisseling van informatie en regels over geautomatiseerde gegevensuitwisseling.
Nieuwsbericht | 14-12-2021
Het actieplan is bedoeld om de Europese sociale economie te stimuleren en om van het potentieel van de sociale economie gebruik te maken om de economie en de werkgelegenheid in de Europese Unie te bevorderen, tot een eerlijk en inclusief herstel bij te dragen en de groene en de digitale transitie te ondersteunen.
In overeenstemming met de EU-strategie om de toepassing van het Handvest in de EU te versterken heeft de Europese Commissie voor het eerst een jaarverslag gepresenteerd dat is toegespitst op een specifiek thema. Het thema voor het jaarverslag van 2021 is de bescherming van de grondrechten in het digitale tijdperk. De Commissie gaat onder meer in op het gebruik van kunstmatige intelligentie en de verspreiding van illegale inhoud op het internet.
De EU-wetgever is ten aanzien van EU-misdrijven bevoegd om maatregelen vast te stellen op het gebied van de strafbaarstelling van bepaalde feiten en de sanctionering daarvan. De Raad kan die lijst van EU-misdrijven met instemming van het Europees Parlement uitbreiden. De Europese Commissie verzoekt de Raad om een besluit vast te stellen op basis waarvan de lijst van EU-misdrijven wordt uitgebreid tot haatzaaiende uitlatingen en haatmisdrijven.
Nieuwsbericht | 13-12-2021
Een werkgever moet bij de beëindiging van de arbeidsverhouding een financiële vergoeding betalen voor niet-opgenomen vakantiedagen. Die verplichting geldt ook wanneer de werknemer de arbeidsverhouding vroegtijdig en zonder geldige reden heeft beëindigd. De oorzaak van de beëindiging van de arbeidsverhouding speelt namelijk geen rol bij de toekenning van een financiële vergoeding. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Het doel van het nieuwe instrument is om te voorkomen dat derde landen handel of investeringen beperken of ermee dreigen dat te doen om een beleidswijziging in de EU teweeg te brengen op gebieden als klimaatverandering, belastingen of voedselveiligheid. Het instrument is bedoeld om te de-escaleren door een dialoog met het derde land te voeren, maar uiteindelijk kunnen ook tegenmaatregelen door de EU worden ingesteld.
Digitale platforms zijn bijvoorbeeld bedrijven die diensten aanbieden via een website of een mobiele applicatie. Mensen die voor dergelijke platformen werken worden vaak onterecht als zelfstandigen aangemerkt. Het wetgevingsvoorstel introduceert een weerlegbaar vermoeden dat die mensen een arbeidsverhouding hebben met het platform. Door de toekenning van de juiste arbeidsstatus kunnen die mensen de arbeidsrechten en sociale bescherming genieten waarop zij als werknemer recht hebben.
Na een grondige beoordeling van de nationale omzettingsmaatregelen en de constatering dat sommige lidstaten, waaronder Nederland, verschillende voorschriften uit de richtlijn reglementering van beroepen niet naar behoren hadden uitgevoerd, en daarmee het risico bestond dat de richtlijn in de praktijk niet doeltreffend zou zijn, heeft de Europese Commissie een inbreukprocedure tegen 18 lidstaten ingeleid.
Nieuwsbericht | 10-12-2021
Het akkoord dat het Europees Parlement, de Raad en de Commissie eind november hebben bereikt over het voorstel geeft de contouren voor een gemeenschappelijke aanpak en een Europese benadering voor het delen van gegevens. Het stellen van voorwaarden voor betrouwbare uitwisseling van data in overeenstemming met de Europese waarden en grondrechten, het opbouwen van vertrouwen ten aanzien van controle over gegenereerde gegevens en een betere doorstroming van industriële data tussen sectoren en lidstaten moet gaan leiden tot een open en soevereine interne EU-markt voor data.
De nieuwe richtsnoeren verduidelijken en vereenvoudigen de regels op grond waarvan de lidstaten de toegang tot financiering voor Europese start-ups, kleine en middelgrote ondernemingen en ondernemingen met middelgrote marktkapitalisatie kunnen ondersteunen en vergemakkelijken. Tegelijkertijd zorgen de richtsnoeren voor een gelijk speelveld op de EU-interne markt.
Als gevolg van de herziene mededeling kunnen lidstaten Europese exporteurs publiek verzekeren wanneer de markt daarin tekort schiet en zonder daarbij onrechtmatig staatssteun te verlenen. In de mededeling zijn onder meer de criteria waaronder kleine en middelgrote ondernemingen in aanmerking komen voor publieke verzekering gewijzigd.
In gevallen waarin de Europese Unie haar externe bevoegdheid niet kan uitoefenen op grond van het internationaal recht, moeten lidstaten in eigen naam handelen als ‘trustees’ van de Unie. Wanneer een voorstel op grond van internationaal recht niet door de Commissie namens de Unie bij een internationale organisatie kan worden ingediend, is het aan de lidstaten gezamenlijk om te bepalen of zij individueel handelen of dat zij een inzending in hun naam door een van hen laat uitvoeren. Bijvoorbeeld door een voorstel in te laten dienen door het EU-Voorzitterschap van de Raad namens de lidstaten en de Commissie. Mede-indienerschap van de Commissie kan uitdrukken dat actie wordt ondernomen in het belang van de Unie en vormt in dit geval geen inbreuk op de prerogatieven van de Commissie. Dat is het advies van advocaat-generaal Szpunar aan het EU-Hof naar aanleiding van het door de Europese Commissie ingestelde beroep.
Een groep van 67 leden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), waaronder de EU, heeft met het sluiten van het akkoord de onderhandelingen afgerond over een baanbrekende overeenkomst om de administratieve lasten bij de handel in diensten te verminderen. Het akkoord, dat aansluit bij de prioriteit van de EU-handelsstrategie, zal vooral de kleine en middelgrote ondernemingen in de Europese Unie helpen wereldwijd succesvol te zijn.
Omdat de Europese Commissie concludeert dat Duitsland uitdrukkelijk het gezag van het EU-Hof erkent door aan te geven dat zij er rekening mee houdt dat handelingen van EU-instellingen niet op hun wettigheid kunnen worden getoetst door een beroep bij de nationale rechter, maar alleen door het EU-Hof, heeft de Commissie besloten de eerder ingeleide ingebrekestellingsprocedure tegen Duitsland te sluiten. De Duitse regering heeft volgens de Commissie het primaat van het EU-recht erkend, met name het fundamentele belang van de rechtsstaat.
Vanwege de gehele of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid van een werknemer kan een korting worden toegepast op het loon dat die werknemer ontvangt in het arbeidstijdvak dat voorafgaat aan zijn vakantie. Bij de vaststelling van het loon tijdens de vakantie mag echter geen rekening worden gehouden met die korting op het normale loon. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Nederlandse rechter.
De richtsnoeren zijn bestemd voor nationale, regionale en lokale autoriteiten, natuurbeschermingsinstanties en andere organisaties die verantwoordelijk zijn voor of betrokken zijn bij de uitvoering van de EU-Habitatrichtlijn. Het doel van de richtsnoeren is om de betrokken partijen te helpen bij het bedenken van doeltreffende en pragmatische manieren om uitvoering te geven aan de bepalingen inzake de bescherming van bepaalde diersoorten.
Nieuwsbericht | 09-12-2021
De Europese Commissie wil een centraal Europees toegangspunt met openbare informatie over EU-ondernemingen en beleggingsproducten oprichten. Daarnaast wil de Commissie bestaande EU-wetgeving aanpassen om beleggers beter te beschermen en de transparantie van de financiële markten te verbeteren. Ook kondigt de Commissie aan welke stappen zij in 2022 gaat zetten om de kapitaalmarkten van de EU te stimuleren.
Nieuwsbericht | 08-12-2021
De Raad verlengt opnieuw de maatregelen die de continuïteit van zijn werkzaamheden gedurende de Covid-19-uitbraak moeten waarborgen. De verlenging is nodig aangezien de uitzonderlijke omstandigheden van de Covid-19-pandemie nog steeds voortduren en een aantal door de lidstaten genomen buitengewone preventie- en inperkingsmaatregelen nog steeds van kracht zijn.
Nieuwsbericht | 07-12-2021
Gemeenschappelijke onderzoeksteams worden opgezet voor specifieke strafrechtelijke onderzoeken door twee of meer landen. Door de oprichting van een nieuw digitaal samenwerkingsplatform moet de uitwisseling van informatie en bewijsmateriaal tussen de deelnemende autoriteiten van een gemeenschappelijk onderzoeksteam worden vergemakkelijkt. Tevens kunnen die autoriteiten veiliger met elkaar communiceren via het platform.
De EU-Verordening die een conditionaliteitsregime ter bescherming van de Uniebegroting in het leven roept voor gevallen waarin EU-lidstaten beginselen van de rechtsstaat schenden heeft de juiste rechtsgrondslag, is verenigbaar met artikel 7 van het EU-Verdrag en schendt ook het rechtszekerheidsbeginsel niet. Het beroep dat Polen en Hongarije instelden om die EU-Verordening nietig te verklaren zou dan ook verworpen dienen te worden. Dat is het advies van advocaat-generaal Campos Sánchez-Bordona aan het EU-Hof naar aanleiding van het door Hongarije en Polen ingestelde beroep tot nietigverklaring.
Nieuwsbericht | 06-12-2021
De onlinetool, genaamd CulturEU, biedt professionals uit de culturele sector de mogelijkheid om EU-steunregelingen te zoeken die het best bij hun behoeften aansluit. Daarmee worden de betrokken EU-fondsen nog toegankelijker en kan ook tegemoet worden gekomen aan de ingrijpende beperkingen waar de culturele en creatieve sector als gevolg van de COVID-pandemie mee te maken heeft.
Nieuwsbericht | 03-12-2021
Het Unierecht verzet zich ertegen dat een hoogste nationale rechterlijke instantie, naar aanleiding van een door een procureur-generaal in het belang van de wet ingestelde hogere voorziening, vaststelt dat een bij het EU-Hof ingediend verzoek van een lagere rechter om een prejudiciële beslissing onrechtmatig is omdat de gestelde prejudiciële vragen niet relevant en noodzakelijk zijn voor de beslechting van het hoofdgeding. Een nationale rechter is verplicht ingevolge het Unierechtelijke voorrangsbeginsel om elke nationale rechterlijke praktijk die afbreuk doet aan zijn bevoegdheid om het EU-Hof vragen voor te leggen, buiten beschouwing te laten. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Hongaarse rechter.
De vrijstelling van rechtsvervolging voor ambtenaren en personeelsleden van de EU en die ook geldt voor de president van de centrale bank van een lidstaat is niet van toepassing wanneer vastgesteld wordt dat op corruptie wijzende handelingen van die president duidelijk niet zijn verricht in diens officiële hoedanigheid als lid van een orgaan van de ECB. De vrijstelling geldt niet indien de handelingen geen verband houden met de uitoefening van het ambt en bij de uitvoering van taken voor de betreffende EU-instelling. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Letse rechter.
Een herzien en sterker mandaat voor het Europees Centrum voor ziektepreventie en –bestrijding (ECDC) moet zorgen voor betere controle op epidemieën, vroegtijdige waarschuwing en betere respons. Dat is de kern van het politieke akkoord tussen de Raad en het Europees Parlement dat tot stand gekomen is.
Nieuwsbericht | 02-12-2021
Een nationale bepaling tot uitsluiting van pensioenrechten van een failliete boedel en die de voorwaarde stelt dat betreffende pensioenvoorziening op het moment van faillissement in een lidstaat van vestiging fiscaal is goedgekeurd, is in strijd met de regels van vrij verkeer indien een EU-burger voorafgaand aan zijn faillissement zijn recht op vrij verkeer heeft uitgeoefend door zich permanent in die lidstaat te vestigen en pensioenrechten ontleent aan de pensioenvoorziening die is ingesteld en fiscaal is goedgekeurd in zijn lidstaat van herkomst. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Britse rechter.
Nieuwsbericht | 01-12-2021
Nationale rechters zijn bevoegd om in civiele rechtszaken de Europese mededingingsregels toe te passen om schadevergoeding toe te kennen voor schade die optreedt als gevolg van gedragingen die zien op een prijskartel tussen luchtvaartmaatschappijen voor luchtvrachtdiensten. Er moet dan wel sprake zijn van gedragingen die de handel tussen lidstaten en partijen bij het EER ongunstig kunnen beïnvloeden. De nationale rechter heeft die bevoegdheid ook in zaken die periodes beslaan waarin er een mededingingsrechtelijk overgangsregime gold. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een prejudiciële vraag van de rechtbank Amsterdam.
Door de instemming kan het wetvoorstel nu bij de Tweede Kamer worden ingediend en kunnen vervolgens de Tweede en daarna Eerste Kamer het voorstel gaan behandelen. Het wetsvoorstel ziet onder meer op een wijziging van de Wet Markt en Overheid op het gebied van onderbouwing en transparantie bij de motivering van overheden om economische activiteiten in het algemeen belang door ondernemingen uit te laten voeren. Daarnaast krijgen volgens het wetsvoorstel ondernemers meer inspraak bij de betreffende besluitvorming.
Met een voorstel van Europese Commissie over transparantie en gerichte politieke reclame moet politieke reclame duidelijk als zodanig herkenbaar zijn en vermelden wie ervoor heeft betaald en hoeveel. Ook stelt de Commissie een actualisering voor van de EU-regels over het stemrecht van mobiele EU- burgers bij Europese en gemeenteraadsverkiezingen, en over Europese politieke partijen en stichtingen.
Nieuwsbericht | 29-11-2021
Het pact en de conclusies geven samen vorm aan een nieuwe visie en bepalen prioriteiten, bevestigen het engagement van de Europese Unie en de lidstaten voor de Europese Onderzoekruimte en zetten een nieuwe structuur op voor het beheer ervan. Met het pact en de conclusies kan de nieuwe Europese onderzoeksruimte voor onderzoek en innovatie tot stand worden gebracht.
Toont 481 - 510 van 3.208 resultaten.