Inloggen Account aanvragen
Een rechter mag de tenuitvoerlegging van een Europees aanhoudingsbevel (EAB), dat is uitgevaardigd ter uitvoering van een opgelegde straf of maatregel ten aanzien van een bij verstek veroordeelde persoon, niet weigeren om de enkele reden dat er geen zekerheid kan worden geboden dat na de overlevering het recht op een nieuw proces in de zin van richtlijn 2016/343 zal worden geëerbiedigd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 22-01-2021
De inbeslagname van bij misdrijven gebruikte voorwerpen vormt een onevenredige inbreuk op het eigendomsrecht indien de eigenaar van het voorwerp niet wist en niet kon weten dat zijn voorwerp werd gebruikt om een strafbaar feit te plegen. De eigenaar van het voorwerp moet tevens een doeltreffend rechtsmiddel kunnen instellen tegen de inbeslagname. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Bulgaarse rechter.
Nieuwsbericht | 20-01-2021
Een lidstaat moet bij het vaststellen van een terugkeerbesluit onderzoeken of in het land van terugkeer adequate opvang beschikbaar is voor een minderjarige derdelander die zonder zijn ouders in de lidstaat verblijft. Na de uitvaardiging van een terugkeerbesluit mag een lidstaat niet wachten met het nemen van verwijderingsmaatregelen totdat een derdelander meerderjarig is. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Nederlandse rechter.
Nieuwsbericht | 19-01-2021
Op maandagmiddag 18 januari vond een unicum in de Nederlandse Hofpraktijk plaats: de Nederlandse regering nam voor het eerst in de geschiedenis digitaal deel aan een zitting bij het EU-Hof in Luxemburg. Betrokken vertegenwoordigers waren per (beveiligde) video-conferentie vanuit het ministerie op de Rijnstraat in Den Haag aanwezig bij de zitting.
De Raad verlengt opnieuw de maatregelen die de continuïteit van zijn werkzaamheden gedurende de Covid-19-uitbraak moeten waarborgen. De verlenging is nodig aangezien de uitzonderlijke omstandigheden van de Covid-19-pandemie nog steeds voortduren en een aantal door de lidstaten genomen buitengewone preventie- en inperkingsmaatregelen nog steeds van kracht zijn.
Nieuwsbericht | 14-01-2021
In opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Universiteit Utrecht een overzichtsrapport geschreven over de rechtsstatelijkheid van de EU. Hierin is onderzocht in hoeverre de EU voldoet aan rechtsstatelijke eisen. De kabinetsreactie op het rapport is inmiddels aan de Tweede Kamer gezonden.
Nieuwsbericht | 12-01-2021
Het Digitale dienstenpakket van de Commissie bestaat uit een voorstel voor een EU-Verordening over digitale markten en een voorstel voor een EU-Verordening over digitale diensten. Deze twee verordeningen moeten zorgen voor meer veiligheid van gebruikers online, een betere transparantie van online platforms en een efficiëntere handhaving van de regels door de Commissie en de nationale instanties.
Nieuwsbericht | 11-01-2021
Na de benodigde besluitvorming van het Europees Parlement heeft de Raad de langetermijnbegroting van de EU voor de periode 2021-2027 aangenomen. Hiermee is de laatste stap in het Europese goedkeuringsproces gezet en kan dit Meerjarig Financieel Kader (MFK) per 1 januari 2021 in werking treden en de bijbehorende EU-verordening per die datum van toepassing worden.
Het EU-recht schrijft niet voor aan welke specifieke voorwaarden benoemingen van rechters in de lidstaten dienen te voldoen en welke bijzondere waarborgen rechters bij de uitoefening van hun ambt dienen te genieten. De benoeming van rechters door de uitvoerende macht van een lidstaat is echter toegestaan zolang er voldoende waarborgen aanwezig zijn die verzekeren dat de rechters onafhankelijk kunnen werken na hun benoeming. Dat is het advies van advocaat-generaal Hogan aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Maltese rechter
Terwijl de Raad, het Europees Parlement en de Commissie nog onderhandelen over de invulling van de conferentie over de Toekomst van Europa, bereidt het Europees Comité van de Regio’s zich alvast voor op zijn deelname onder meer door oprichting van een ‘Groep op hoog niveau voor Europese democratie’. De conferentie over de Toekomst van Europa zal een tweejarig debat faciliteren met burgers en andere belanghebbenden over belangrijke prioriteiten en uitdagingen in de EU.
Nieuwsbericht | 08-01-2021
Een EU-burger moet vanaf het moment van inschrijving als werkzoekende in de gastlidstaat een termijn van zes maanden krijgen om werk te zoeken. Na drie maanden verblijf moet de EU-burger kunnen aantonen dat hij daadwerkelijk naar werk zoekt. Na het verstrijken van de termijn van zes maanden moet de EU-burger voor het behoud van zijn verblijfsrecht kunnen aantonen dat hij nog steeds werk zoekt en dat er een reële kans bestaat om te worden aangesteld. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Belgische rechter.
De vernieuwde EU-Drinkwaterrichtlijn voorziet in aanpassingen van de kwaliteitseisen voor (drink)water, betere controle op de kwaliteit van water en een duidelijkere consumentenvoorlichting. Ook moet drinkwater beter beschikbaar worden voor kwetsbare en achtergestelde groepen binnen de EU. Het Europese burgerinitiatief Right2Water vormde de aanleiding voor de herziening van de EU-Drinkwaterrichtlijn.
Nieuwsbericht | 07-01-2021
Het Europees Parlement en de Raad hebben een voorlopig politiek akkoord bereikt over het voorstel van de Europese Commissie voor het EU4Health-programma (2021-2027). Dit programma zal een belangrijke rol spelen bij het verdere herstel van de EU na de COVID-19-crisis. Het programma beoogt ook de door die crisis aan het licht gekomen lacunes in de gezondheidszorgstelsels op te vullen en die stelsels in de EU te versterken tegenover mogelijke nieuwe bedreigingen voor de volksgezondheid. Het programma maakt onderdeel uit van de doelstelling om een toekomstige robuuste Europese gezondheidsunie te bereiken.
Nieuwsbericht | 05-01-2021
Derdelanders die om internationale bescherming in Hongarije verzoeken worden door de wijzigingen in de Hongaarse (asiel)wetgeving beperkt in de toegang tot een asielprocedure en worden onrechtmatig in bewaring gehouden in transitzones. Daarnaast hebben de wijzigingen tot gevolg dat illegaal verblijvende derdelanders worden verwijderd van het Hongaarse grondgebied zonder dat de waarborgen van de EU-Terugkeerrichtlijn in acht worden genomen. Dat is het antwoord van het EU-Hof in een inbreukprocedure tegen Hongarije.
Een EU-lidstaat die een mobiele EU-burger aan een derde land wil uitleveren moet eerst alle bij het uitleveringsverzoek verstrekte feitelijke en juridische gegevens overhandigen aan de EU-lidstaat van de nationaliteit. De EU-lidstaat van de nationaliteit moet vervolgens een redelijke termijn krijgen om tegen die mobiele EU-burger een EAB uit te vaardigen. Na het verstrijken van deze redelijke termijn is uitlevering van de mobiele EU-burger aan het derde land toegestaan. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
De vaststelling van verergerde fundamentele of structurele gebreken in het Poolse rechtssysteem is onvoldoende grond voor een rechter uit een andere lidstaat om de tenuitvoerlegging van alle uitgevaardigde EAB’s uit Polen te weigeren. De uitvoerende rechterlijke autoriteit blijft verplicht om te onderzoeken of er een reëel gevaar bestaat dat de rechten van de opgeëiste persoon in het individuele geval worden geschonden. Dat is het oordeel van het EU-Hof naar aanleiding van vragen van de Rechtbank Amsterdam.
Nieuwsbericht | 04-01-2021
Een herziene EU-verordening inzake trans-Europese energienetwerken (TEN-E) moet bijdragen aan de emissiereductie door de integratie van hernieuwbare energiebronnen en nieuwe schone energietechnologieën in het energiesysteem van de EU. Het doel van de herziening is om de doelstellingen van de Europese Green Deal te behalen.
De Europese Commissie en het Verenigd Koninkrijk hebben na intensieve onderhandelingen een akkoord bereikt over de voorwaarden voor de toekomstige samenwerking tussen het VK en de Europese Unie na het definitieve vertrek van het VK uit de Unie per 1 januari 2021. De ontwerp Handels- en Samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie en het VK werd de dag voor kerst gepresenteerd.
Nieuwsbericht | 29-12-2020
Het socialezekerheidsrecht van de lidstaat van vestiging van een uitzendbureau kan van toepassing blijven op gedetacheerde werknemers van het uitzendbureau die in andere lidstaten werken wanneer in de lidstaat van vestiging personen werkzaam zijn bij dat uitzendbureau die zich bezighouden met de werving van nieuwe werknemers. De gedetacheerde werknemers hoeven in een dergelijk geval niet grotendeels in de lidstaat van vestiging te werken om onder het socialezekerheidsrecht van die lidstaat te blijven vallen. Dat is het advies van A-G Campos Sanchez-Bordona aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Bulgaarse rechter.
De btw-vrijstellingsmogelijkheid in de btw-richtlijn voor sommige sport- en lichamelijke opvoedingsdiensten die door instellingen zonder winstoogmerk worden verricht betreft geen rechtstreeks werkende bepaling. Verenigingen voor sport en lichamelijke opvoeding kunnen zich bij de Belastingdienst dus niet automatisch op een dergelijke btw-vrijstelling beroepen. Daarnaast betreft het vereiste uit de btw-richtlijn dat het voor een dergelijke vrijstelling moet gaan om een instelling zonder winstoogmerk, een autonoom Unierechtelijk begrip. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 28-12-2020
In het kader van de European Green Deal en het circulaire economische actieplan, heeft de Europese Commissie een nieuwe verordening voorgesteld ter modernisering en vervanging van de huidige Batterijenrichtlijn. Hierdoor moeten batterijen duurzamer, veiliger en minder vervuilend worden.
Nieuwsbericht | 18-12-2020
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft niet aangetoond dat het rechtstreeks en individueel geraakt is door de uitvoeringsverordening van de Commissie tot verlenging van de goedkeuring van de werkzame stof glyfosaat. Het Gewest kan daardoor ook niet de nietigverklaring van de uitvoeringsverordening vorderen. Dat het Gewest voor het moment van vaststelling van de uitvoeringsverordening vanuit beleidsoverwegingen van algemeen belang een verbod op gebruik van pesticiden met glyfosaat heeft ingesteld, is volgens het EU-Hof niet bepalend voor rechtstreekse geraaktheid. Deze geraaktheid moet uitsluitend worden beoordeeld aan de hand van de rechtsgevolgen van de uitvoeringsverordening.
Tijdens een bijeenkomst van de Europese Raad op 10 december hebben de regeringsleiders van de EU-lidstaten een akkoord bereikt over de nieuwe EU-meerjarenbegroting (2021-2027) en over het zogenaamde conditionaliteitsmechanisme dat een verbinding maakt tussen het Europees budget en het naleven van beginselen van de rechtsstaat (rule of law).
Nieuwsbericht | 15-12-2020
Hoewel in de verdere onderhandelingen over de Brexit de pijlen gericht waren op het uiterlijk medio december bereiken van een akkoord tussen de Europese Unie met het Verenigd Koninkrijk, is dit niet gelukt. Wel heeft de Europese Commissie een viertal noodmaatregelen voorgelegd ter besluitvorming. Ook is er afgesproken om alsnog de laatste twee weken van december verder te onderhandelen om te bezien in hoeverre daarbij nog resultaten behaald kunnen worden.
De omstandigheid dat het openbaar ministerie ondergeschikt kan zijn aan de uitvoerende macht of daardoor kan worden aangestuurd leidt niet tot een andere conclusie. Daarbij is van belang dat bij de uitvaardiging van een EOB onder andere de in het EU-Handvest neergelegde rechten van het recht op het vermoeden van onschuld en de rechten van verdediging gewaarborgd moeten worden. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Oostenrijkse rechter.
Hongarije kan beroep instellen tegen de resolutie die het Europees Parlement heeft aangenomen in de artikel 7-procedure tegen Hongarije. Deze resolutie is door het Europees Parlement met de juiste stemprocedure, zonder het meetellen van onthoudingen, aangenomen. Dat is het advies van A-G Bobek aan het EU-Hof naar aanleiding van het door Hongarije ingestelde beroep.
Nieuwsbericht | 11-12-2020
De online-versie van het op 4 december 2020 bij het ECER-seminar ‘Loyale samenwerking binnen de Europese Unie’ aan Ivo van der Steen uitgereikte Liber Amicorum is vanaf nu beschikbaar. Ook is een kort verslag van het seminar gepubliceerd.
Vanwege de uitzonderlijke omstandigheden rondom het coronavirus heeft de Raad besloten tot een tijdelijke versoepeling van de btw-regels op de levering van coronavaccins en testhulpmiddelen. Het doel van de tijdelijke versoepeling is om ervoor te zorgen dat de levering van deze goederen zo spoedig mogelijk goedkoper wordt in de EU
De vernieuwde EU-Bewijsverordening en EU-Betekeningsverordening moeten zorgen voor eenvoudige, gestroomlijnde en gedigitaliseerde procedures voor het verkrijgen van bewijs en het betekenen van gerechtelijke stukken tussen de lidstaten. De herziening van deze beide verordeningen vindt plaats in het kader van de EU-agenda voor justitie voor 2020.
De overleveringsprocedure op grond van het Kaderbesluit EAB moet onder meer worden versterkt op het gebied van de ondersteuning van de uitvoerende rechterlijke autoriteiten bij het onderzoek naar de naleving van de grondrechten. Ook moet volgens de Raad worden onderzocht of maatregelen nodig zijn met betrekking tot de behandeling van verzoeken tot uitlevering van EU-burgers aan derde landen.
Nieuwsbericht | 09-12-2020
Toont 811 - 840 van 3.202 resultaten.