De lidstaten steunen het onderhandelingsakkoord tussen de Raad en het Europees Parlement over de modernisering van de EU-Visumcode. Uitdagingen op het gebied van migratie nopen tot verbetering van de uit 2010 daterende visumregels. Nieuwe technologische ontwikkelingen bieden bovendien de mogelijkheid tot modernisering. Waar het voorstel dan ook beoogt ongewenste migratie tegen te gaan, biedt het tegelijkertijd legitieme reizigers flexibelere procedures.
Nieuwsbericht | 28-02-2019
De Europese Commissie heeft ten onrechte beslist dat de Belgische regeling betreffende de overwinsten van multinationale ondernemingen een verboden steunregeling vormde. De beschikking van de Commissie om de verleende belastingvrijstellingen ongedaan te maken, is volgens het EU-Gerecht daarom nietig.
Nieuwsbericht | 27-02-2019
De Commissie heeft de berekeningsmethode aangepast voor boetes en dwangsommen die zij in inbreukzaken aan het EU-Hof voorstelt. Voor het institutioneel gewicht van een lidstaat als berekeningsfactor wordt niet meer naar het stemgewicht van die lidstaat in de Raad gekeken, maar naar het aantal zetels in het Europees Parlement voor vertegenwoordigers afkomstig uit de betrokken lidstaat. De bedragen vallen per saldo lager uit.
Nieuwsbericht | 26-02-2019
Vanaf 16 februari 2019 gelden nieuwe EU-regels die afrekenen met de bureaucratische hindernissen voor EU-burgers die in een andere lidstaat wonen of werken. Een van de hindernissen die tot het verleden behoort is de authenticiteitsstempel voor openbare documenten zoals geboorte-, huwelijks- of overlijdensaktes.
Nieuwsbericht | 22-02-2019
De Unie is constant in beweging en is niet alleen actief binnen haar eigen grenzen maar ook ver daarbuiten. De politieke en handelsrelaties van de Unie met derde landen en internationale organisaties leiden vaak tot juridische vragen. Deze vragen, over bijvoorbeeld de rolverdeling tussen de Unie en de lidstaten in die externe betrekkingen, raken de beleidsterreinen van alle departementen. Op dinsdag 26 maart 2019 organiseert het ECER daarom een seminar over recente ontwikkelingen in de rechtspraak van het EU-Hof over de externe betrekkingen van de Unie. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van voorbeelden uit de onderhandelingspraktijk in Brussel.
Nieuwsbericht | 21-02-2019
Begin januari is onze website overgegaan naar een nieuwe online omgeving en heeft een nieuw uiterlijk gekregen. Helaas ondervinden we door deze overgang technische problemen. Wij vinden dit zeer vervelend en zijn druk bezig om alle problemen op te lossen zodat de ECER site snel weer de kwaliteit en kwantiteit heeft die u van ons gewend bent. Hopende op uw begrip en geduld, Het ECER team
Nieuwsbericht | 08-02-2019
Het geschillenbeslechtingsmechanisme in het EU-handelsakkoord met Canada (CETA) is verenigbaar is met het EU-recht. CETA maakt geen inbreuk op de exclusieve bevoegdheid van het EU-Hof om het EU-recht uit te leggen. Ook is CETA verenigbaar is met de mensenrechten en het beginsel van gelijke behandeling. Dat is het advies van de Advocaat-Generaal Bot aan het EU-Hof. De conclusie van de AG is in lijn met het standpunt van de Europese Commissie, de Raad en tien lidstaten, waaronder Nederland. De conclusie van de AG is een niet bindend advies aan het EU-Hof. De uitspraak van het Hof wordt over enkele maanden verwacht.
Nieuwsbericht | 28-01-2019
Een lidstaat die de Europese Raad in kennis heeft gesteld van zijn voornemen om zich uit de EU terug te trekken, zoals het VK heeft gedaan, kan die kennisgeving eenzijdig weer intrekken. Dit kan zolang de gesloten terugtrekkingsovereenkomst nog niet in werking is getreden of, als zo een overeenkomst niet is gesloten, zolang de periode van twee jaar vanaf de kennisgeving, en de eventuele verlenging ervan, niet is verstreken. De intrekking zou betekenen dat de status van die lidstaat en de voorwaarden van zijn EU-lidmaatschap ongewijzigd blijven. Een eventuele intrekking van de kennisgeving moet schriftelijk bij de Europese Raad worden ingediend en zowel ondubbelzinnig als onvoorwaardelijk zijn.
Nieuwsbericht | 17-12-2018
Het programma waarmee de ECB staatsobligaties mag opkopen op de secundaire markt valt binnen de bevoegdheden van de ECB en is niet in strijd met het verbod op monetaire financiering. Het programma past zowel qua doel als middelen binnen het monetair beleid van de Unie. Bovendien bevat het programma voldoende garanties, waardoor geen sprake is van onverenigbaarheid met het verbod op monetaire financiering.
De Unie staat achter de Terugtrekkinsgovereenkomst en zal de ratificatie ervan voortzetten. Er kan niet opnieuw over worden onderhandeld. In de ER-conclusies van 25 november 2018 heeft de Europese Raad de intrekkingsovereenkomst bekrachtigd en de politieke verklaring is goedgekeurd.
De EU en de lidstaten zijn gezamenlijk bevoegd voorstellen in te dienen in het kader van het Verdrag van Canberra over de instandhouding van de levende rijkdommen in de Antarctische wateren. De EU beschikt ook niet over een impliciete exclusieve bevoegdheid omdat er geen overlap is tussen de betrokken internationale verbintenissen en de interne EU-regelgeving. De Commissie heeft in dat kader bovendien niet aangetoond dat er risico op aantasting of wijziging van EU-recht bestaat. Hoewel de lidstaten kunnen besluiten de Unie exclusief te laten optreden in gevallen van een gedeelde bevoegdhied, dit in deze specifieke zaken strijdig zou zijn met het volkenrecht. Besluiten van het comité van permanente vertegenwoordigers van de Raad (Coreper) die rechtsgevolgen teweeg brengen, kunnen door het EU-Hof worden getoetst.
Nieuwsbericht | 13-12-2018
Roemenië bekleedt het roulerend voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie vanaf 1 januari 2019 tot 1 juli 2019. De voorzitterschapswebsite met de agenda's is inmiddels live gegaan.
Nieuwsbericht | 05-12-2018
Artikel 50 VEU laat eenzijdige intrekking van de kennisgeving van het voornemen om zich uit de EU terug te trekken toe tot het moment dat de terugtrekkingsovereenkomst formeel is gesloten. Voorwaarden daarbij zijn wel dat tot die intrekking is besloten overeenkomstig de grondwettelijke bepalingen van de lidstaat, zij formeel ter kennis wordt gebracht van de Europese Raad en het geen misbruik betreft. Dit heeft advocaat-generaal Campos Sánchez-Bordona aan het EU-Hof geadviseerd.
Nieuwsbericht | 04-12-2018
Het machtigingsbesluit van de Raad tot het openen van de Brexit-onderhandelingen brengt alleen rechtsgevolgen teweeg voor de verhoudingen tussen de Unie en haar lidstaten en tussen de EU-instellingen. Dit treft in het bijzonder de Commissie die met het besluit is gemachtigd om de onderhandelingen voor een terugtrekkingsakkoord met het Verenigd Koninkrijk te openen. Het heeft echter geen rechtstreekse gevolgen voor de rechtspositie van Britse burgers die in andere lidstaten verblijven zoals verzoekers. De eventuele (toekomstige) aantasting van hun EU-burgerschapsrechten volgt niet uit het machtigingsbesluit. Het machtigingsbesluit is een voorbereidende handeling die niet vooruitloopt op de inhoud van een eventueel definitief akkoord. Dus ook niet op eventuele bepalingen over het behoud van de status en de rechten van de Britse burgers in de Unie.
Nieuwsbericht | 27-11-2018
De regering heeft op 16 november 2018 een Brexit verzamelwet ingediend bij de Tweede Kamer. Deze is bedoeld om rekening te houden met de situatie wanneer het VK geen lid meer van de EU is maar er ook geen terugtrekkingsakkoord tot stand is gekomen op 29 maart 2019. Het VK is vanaf dat moment een derde land. Bij gebreke van specifieke afspraken ten aanzien van deze relatie zullen de standaard WTO-regels van toepassing zijn op de handel tussen Nederland en het VK. Daarnaast blijft het VK onderdeel van bestaande multilaterale regimes zoals de verdragen van de Raad van Europa en de Verenigde Naties.
Nieuwsbericht | 20-11-2018
Vandaag zijn de wijzigingsverordeningen die de verhuizing van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) naar Amsterdam en de Europese Bankautoriteit (EBA) naar Parijs, vastleggen, gepubliceerd. Beide agentschappen zijn momenteel gevestigd in Londen en moeten als gevolg van de Brexit worden verplaatst. Op 25 oktober had het Europees Parlement al ingestemd met de wijziging.
Nieuwsbericht | 16-11-2018
De onderhandelaars van de EU en het VK zijn het op 14 november eens geworden over een terugtrekkingsakkoord en een politieke verklaring over de toekomstige relatie tussen de EU en het VK. Deze overeenstemming is een beslissend moment in de onderhandelingen. Als er zich in de tussentijd geen uitzonderlijke gebeurtenissen voordoen, zal er op 25 november een bijeenkomst van de Europese Raad worden gehouden om het Brexit-akkoord af te ronden en te formaliseren.
Nieuwsbericht | 15-11-2018
De Commissie heeft gedetailleerde informatie gepubliceerd met voorbereidings- en noodmaatregelen voor een no deal-scenario in de Brexitonderhandelingen. Het betreft onder meer een mededeling met noodmaatregelen op voorrangsgebieden die kunnen worden uitgevoerd mocht er geen overeenkomst met het VK worden bereikt, als aanvulling op de eerste mededeling van 19 juli 2018.
Nieuwsbericht | 14-11-2018
Het EU-Hof kent voor het eerst en expliciet horizontale rechtstreekse werking toe aan een EU-Handvestbepaling. Ook een particulier kan zich op deze bepaling beroepen ten aanzien van een andere particulier. Dat is opmerkelijk omdat het EU-Handvest gericht is tot de instellingen en tot de lidstaten, uitsluitend wanneer zij het EU-recht ten uitvoer brengen. Eerder heeft het EU-Hof wel horizontale werking toegekend aan algemene beginselen van EU-recht maar niet aan bepalingen van het EU-het Handvest zelf.
Nieuwsbericht | 09-11-2018
Een gezinshereniger heeft na vijf jaar in beginsel een recht is op een autonome verblijfstitel. De lidstaten mogen aan de verlening daarvan voorwaarden verbinden. Het kan dus niet worden uitgesloten dat een lidstaat de verlening van deze verblijfstitel afhankelijk stelt van een inburgeringsexamen. Deze voorwaarde mag echter niet verder gaan dan nodig is om het doel van vergemakkelijking van de integratie van de betrokken derdelanders te bereiken.
Nieuwsbericht | 08-11-2018
Een verzoek tot gezinshereniging mag worden afgewezen als het is ingediend na het verstrijken van de termijn van drie maanden, op voorwaarde dat de mogelijkheid bestaat om een nieuw verzoek in te dienen. Deze weigeringsgrond mag niet worden gehanteerd als de vertraging verschoonbaar is. De betrokkenen moeten ook volledig worden geïnformeerd over hoe zij hun recht op gezinshereniging doeltreffend kunnen laten gelden. Ook moet worden gewaarborgd dat vluchtelingen in aanmerking blijven komen voor gunstiger voorwaarden inzake gezinshereniging.
Op 31 oktober zijn de lidstaten het eens geworden over een ontwerplijst van tariefcontingenten die de EU zal toepassen na Brexit, totdat de nieuwe contingenten met de WTO partners zijn onderhandeld. Over deze lijst moet nu nog een akkoord met het Europees Parlement worden bereikt. Pas daarna wordt hij in het EU-recht opgenomen.
Nieuwsbericht | 31-10-2018
De Commissie heeft beroep wegens niet nakoming ingesteld tegen Polen wegens schending van het Unierecht met de wet inzake het Hooggerechtshof, die onder andere de pensioenleeftijd van de rechters verlaagd. Mocht dit beroep uiteindelijk worden toegewezen, dan worden volgens de vicepresident van het EU-Hof alle beslissingen van het Hooggerechtshof tot het moment waarop het EU-Hof op dat beroep heeft beslist, gegeven zonder de waarborgen van het recht op toegang tot een onafhankelijke rechter. De vicepresident wijst daarom het verzoek tot voorlopige maatregelen van de Commissie voorlopig toe. De beschikking van de vicepresident van het EU-Hof is met terugwerkende kracht van toepassing op de rechters van het Poolse hooggerechtshof die door de wet worden getroffen.
Nieuwsbericht | 22-10-2018
De elektronische communicatie via de IT applicatie e-Curia van de griffie van het EU-Hof en -Gerecht biedt de voordelen van snelheid en een beter beheer van de zaaklast. Daarom is besloten dat vanaf 1 december 2018 gerechtelijke documenten alleen nog via e-Curia tussen de vertegenwoordigers van de partijen en het EU-Gerecht worden uitgewisseld. Deze verplichting geldt voor alle partijen (verzoekers, verweerders en interveniënten) en alle soorten procedures, waaronder de spoedprocedures. Een enkele uitzondering zal gemaakt kunnen worden om het beginsel van de toegang tot de rechter in acht te nemen.
Nieuwsbericht | 18-10-2018
De Commissie had de formele onderzoeksprocedure moeten inleiden naar de Nederlandse regeling voor de verwerving of het gratis ter beschikking stellen van natuurgebied. Daartoe is de Commissie immers verplicht wanneer zij bij de beoordeling van de verenigbaarheid van een steunmaatregel met de interne markt op ‘ernstige moeilijkheden’ stuit. Zowel het tijdsverloop van meer dan zes jaar tussen aanmelding van de regeling en het besluit, als meerdere elementen in het besluit zelf zijn volgens het Gerecht aanwijzingen voor dergelijke moeilijkheden.
Nieuwsbericht | 12-10-2018
Van 20 tot en met 23 mei 2020 zal het negenentwintigste FIDE congres worden georganseerd door de Nederlandse Vereniging voor Europees Recht (NVER). Het congres staat bekend als één van de belangrijkste en gezaghebbendste conferenties op het gebied van het recht van de Europese Unie. Ruim 500 deelnemers uit alle lidstaten – vanuit zowel de Europese instellingen en nationale overheden als de wetenschap en de praktijk – komen bij elkaar om ideeën uit te wisselen en de laatste ontwikkelingen door te nemen op het gebied van het recht van de Europese Unie. Alle activiteiten en seminars vinden plaats in Den Haag.
Nieuwsbericht | 08-10-2018
Het Europees Parlement is weliswaar verplicht zijn begrotingsbevoegdheden uit te oefenen tijdens een gewone plenaire vergadering in Straatsburg, maar dit belet hem niet dat de jaarlijkse begroting tijdens een extra plenaire vergadering in Brussel wordt besproken en in stemming gebracht, wanneer een goed verloop van de begrotingsprocedure dit vereist. Het Europees Parlement beschikt daartoe over een discretionaire bevoegdheid voortvloeiende uit de essentiële vereisten voor het goede verloop van de begrotingsprocedure. Het Parlement heeft in dit geval bij de uitoefening van een deel van zijn begrotingsbevoegdheden in de loop van een aanvullende plenaire vergadering geen beoordelingsfouten gemaakt en mocht de jaarlijkse EU-begroting voor 2017 in Brussel vaststellen.
Nieuwsbericht | 05-10-2018
Op vrijdag 21 september heeft de hoogste civiele rechtbank van Schotland het EU-Hof gevraagd of het VK zijn kennisgeving van het voornemen om de EU te verlaten voor het verstrijken van de tweejaarstermijn eind maart 2019, eenzijdig kan intrekken. De Schotse rechter verzoekt het ook om de zaak met spoed te behandelen.
Europarlementariërs ontvangen naast hun salaris een bedrag voor reiskosten, dag- en algemene onkostenvergoedingen. Het Gerecht heeft geoordeeld dat het Europees Parlement de documenten met betrekking tot de uitgaven van deze vergoedingen niet openbaar hoeft te maken. De door journalisten opgevraagde gegevens zijn te herleiden tot de individuele parlementariërs en hun medewerkers. Openbaarmaking van dergelijke persoonsgegevens kan bij wijze van uitzondering toch noodzakelijk zijn. Die noodzaak moet echter door de verzoekers concreet worden aangetoond.
Nieuwsbericht | 27-09-2018
Het EU-recht verplicht de lidstaten niet om te voorzien in een rechtsgang in tweede aanleg in asielprocedures en voor terugkeerbesluiten. Het verplicht ook niet om te voorzien in een automatische schorsende werking bij een dergelijk hoger beroep. Dit heeft het EU-Hof bepaald.
Nieuwsbericht | 26-09-2018
Toont 1.201 - 1.230 van 3.208 resultaten.