Het verbod van leeftijdsdiscriminatie, zoals vormgegeven in een EU-Richtlijn, geldt ook bij de toekenning van een ontslagvergoeding door particuliere werkgevers. De nationale rechter kan zich niet beroepen op zijn vaste rechtspraak als die in strijd is met het EU-recht. Dit heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van het Deens Hooggerechtshof.
Nieuwsbericht | 19-05-2016
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het EU-Hof een vraag gesteld over de verkleining van het Natura 2000-gebied 'Haringvliet'. De Afdeling bestuursrechtspraak wil weten of het besluit van de Europese Commissie om de Leenheerenpolder niet langer aan te wijzen als Habitatrichtlijngebied, geldig is.
De voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft een conclusie gevraagd aan staatsraad advocaat-generaal mr Widdershoven in een vreemdelingenzaak over het asielrechtelijke begrip 'veilig land'. Dat begrip speelt in een groot aantal asielzaken.
Nieuwsbericht | 13-05-2016
Een gemeente die leerlingenvervoer organiseert via een busonderneming verricht meestal geen economische activiteit en is daarom niet belastingplichtig in de zin van de btw-richtlijn. De gemeente mag in dat geval het bedrag aan btw dat is betaald aan de busonderneming niet aftrekken. Dit heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Hoge Raad.
De EU-wetgever heeft geen bevoegdheid om in het cohesiebeleid bijzondere aandacht te geven aan regioās met nationale minderheden. Nationale bestuurlijke indelingen moeten worden geĆ«erbiedigd. Een burgerinitiatief om hierin verandering te brengen is door de Commissie terecht geweigerd, aldus het EU-Gerecht.
Met een vertraging van een maand is het EU-Akkoord over Beter Wetgeven alsnog in het Publicatieblad van de EU verschenen. Daarin wordt de samenwerking tussen de Raad, de Commissie en het Europees Parlement in het EU-wetgevingsproces op een nieuwe leest geschoeid. De nodige uitvoeringsmaatregelen worden nu voorbereid. Op 9 juni organiseert het ECER hierover een seminar.
Ook het EU-Hof heeft nu een app met essentiƫle info over zijn werkzaamheden. CVRIA is er voor smartphone en tablet, en functioneert zowel onder iOS als Android.
Nieuwsbericht | 11-05-2016
Het EU-Hof heeft de geldigheid van de EU-richtlijn voor tabaksproducten bevestigd. De verdragsbepalingen inzake de interne markt laten toe dat sigaretten met een kenmerkend aroma in 2020 uit de handel worden gehaald. De etikettering en de verpakking van overige tabaksproducten mag worden gestandaardiseerd. Reclame voor elektronische sigaretten mag worden verboden.
Nieuwsbericht | 10-05-2016
Wanneer een lidstaat een onevenredig aantal asielaanvragen krijgt, treedt automatisch een herverdelingsmechanisme in werking. Een lidstaat die daaraan niet deelneemt moet 250.000 euro per asielzoeker betalen. De termijnen voor besluiten en rechterlijke toetsing worden aangescherpt. Dat stelt de Europese Commissie voor.
Nieuwsbericht | 09-05-2016
Het EU-Hof heeft het besluit van de Europese Commissie over de maximale jaarlijkse hoeveelheid kosteloze broeikasgasemissierechten ongeldig verklaard. Maar de gevolgen van het ongeldige besluit blijven voor alle partijen in stand totdat de Commissie een nieuw besluit heeft genomen. Dat blijkt uit het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Raad van State.
Nieuwsbericht | 28-04-2016
De rechters in Luxemburg geven in een aantal recente uitspraken verduidelijking over de mogelijkheid voor de Commissie om uitvoeringsregels of gedelegeerde regels vast te stellen. Een informatief overzicht van deze rechtspraak, opgesteld voor een vergadering over comitologie in Brussel, is nu ook beschikbaar via de ECER-website.
De beoordeling of een aanvrager van gezinshereniging over voldoende inkomsten beschikt over een periode van een jaar na de aanvraag is niet onredelijk. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Spaanse rechter.
Nieuwsbericht | 26-04-2016
De irreguliere migratie tussen Turkije en Griekenland is duidelijk verminderd de afgelopen weken. De hervestiging van vluchtelingen vanuit Turkije in de EU is een belangrijk punt voor het slagen van de aanpak. Dat schrijft de Commissie De Commissie is positief over de eerste effecten van de afspraak tussen de EU en Turkije.
Nieuwsbericht | 25-04-2016
De herhaalde asielaanvraag van een vreemdeling leidt niet meer automatisch tot verval van een eerder uitgevaardigd terugkeerbesluit. Het terugkeerbesluit wordt in dit geval geschorst. De vreemdeling mag daardoor tijdens de behandeling van zijn aanvraag in bewaring worden gesteld, ook al is een uitzetting op dat moment nog niet aan de orde. De uitzetting kan worden hervat als de asielaanvraag wordt afgewezen. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Nieuwsbericht | 20-04-2016
De rechter die een afwijzende asielbeslissing moet toetsen, mag zijn oordeel vaker dan voorheen in de plaats stellen van de beslissing van de staatssecretaris. Dat volgt uit de EU-Procedurerichtlijn, zo oordeelt de Raad van State in enkele opmerkelijke uitspraken. Hij geeft daarvoor aanwijzingen aan de bestuursrechters.
Nieuwsbericht | 16-04-2016
De besluitvorming in Brussel moet zo succesvol mogelijk verlopen. Daarom moet het land dat het EU-voorzitterschap van de Raad bekleedt een onpartijdige en eerlijke bemiddelaar zijn. Maar waar staat dat precies en wat betekent dat voor de informatievoorziening aan het parlement? Het kabinet zond het antwoord op deze vragen aan de Kamer.
Nieuwsbericht | 15-04-2016
Ratificatie van het EU-akkoord met OekraĆÆne kan niet zonder meer doorgang kan vinden. Het kabinet wil zorgvuldig omgaan met de uitslag van het referendum en het gevoerde debat. Het kabinet bevindt zich op onontgonnen terrein, zowel nationaal als Europees. Dit vraagt om een zorgvuldige, stapsgewijze aanpak die enige tijd zal vergen. Dat schrijft minister Koenders aan de Kamer.
Nieuwsbericht | 13-04-2016
Procedures in burgerlijke en handelszaken in de EU-landen duren korter. De elektronische indiening van kleine vorderingen is verbeterd. Maar communicatie, dossierbeheer en normen voor achterstanden en procesduur kunnen beter. Ook wordt de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in veel lidstaten nog steeds betwijfeld. Dat blijkt uit het vierde scorebord voor justitie van de Europese Commissie.
Nieuwsbericht | 12-04-2016
Wederzijds vertrouwen in elkaars rechtsstelsels kent grenzen. De tenuitvoerlegging van een Europees aanhoudingsbevel moet worden uitgesteld wanneer vanwege de detentie-omstandigheden in de lidstaat die om aanhouding heeft verzocht, een reƫel gevaar bestaat van onmenselijke of vernederende behandeling. Dit heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van Duitse rechters.
Nieuwsbericht | 06-04-2016
De EU-wetgever moet zelf duidelijk bepalen of hij een bevoegdheid tot aanvulling of tot wijziging van een basishandeling delegeert aan de Commissie. De Commissie mag de aard van de delegatie niet zelf bepalen. Een basishandeling mag niet worden aangevuld door een wijziging ervan. Dit heeft het EU-Hof bepaald.
Nieuwsbericht | 23-03-2016
Ruim 1700 nieuwe zaken, waarvan 713 alleen al bij het EU-Hof. Bijna 1000 zaken zijn in 2015 afgedaan door het EU-Gerecht, een toename van 90 % in vijf jaar. Dat blijkt uit de nieuwste statistieken van het Hof van Justitie.
Nieuwsbericht | 22-03-2016
De EU en Turkije zijn overeengekomen dat alle irreguliere migranten die oversteken naar de Griekse eilanden voortaan worden teruggestuurd naar Turkije. Dit zal gebeuren in volledige overeenstemming met het EU-recht en het internationale recht, zo verklaarde voorzitter Tusk na afloop van de bijeenkomst.
Nieuwsbericht | 21-03-2016
De samenwerking tussen de Raad, de Commissie en het Europees Parlement in het EU-wetgevingsproces wordt op een nieuwe leest geschoeid. De Raad is formeel akkoord gegaan met het Interinstitutioneel akkoord Beter Wetgeven. Het akkoord wordt binnenkort van kracht door de gezamenlijke ondertekening door de drie instellingen. De nodige uitvoeringsmaatregelen worden nu voorbereid. Binnenkort organiseert het ECER een seminar over het akkoord.
Een aanbieder van gratis WiFi als extra service bij een andere dienst, bijvoorbeeld in een winkel of restaurant, is niet aansprakelijk voor de schending van auteursrechten door gebruikers van dat netwerk. Eventuele schade en proceskosten kunnen niet worden verhaald op de aanbieder van gratis WiFi, als die slechts als doorgeefluik heeft gehandeld. Dat adviseert advocaat-generaal Szpunar het EU-Hof in een Duitse zaak.
Nieuwsbericht | 18-03-2016
De EU-verordening voor de behandeling van asielverzoeken staat toe dat een asielzoeker naar een veilig derde land wordt teruggestuurd. Deze mogelijkheid staat open voor de lidstaat waar een asielverzoek is ingediend en voor de lidstaat die eigenlijk verantwoordelijk is. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Hongaarse rechter.
De argumenten voor de etikettering van de prijs van verse kip per kilo en per stuk gaan net zo goed op voor diepvrieskip. De Commissie discrimineert als zij ongelijke etiketteringsvoorschriften in stand houdt. Dat meent advocaat-generaal Bobek, die en passant op treedt als boswachter in het EU-wetgevingsbos.
Lidstaten zijn niet verplicht om handhavend op te treden tegen luchtvaartmaatschappijen die hebben geweigerd om passagiers een financiƫle vergoeding te geven wegens de annulering of vertraging van hun vlucht. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Nederlandse Raad van State.
Alle lidstaten moeten de bescherming van de Griekse buitengrens ondersteunen. De binnengrenzen van de EU moeten uiterlijk in november weer open. Dat schrijft de Commissie over de Schengensamenwerking. Ook de AIV ziet een toekomst voor Schengen.
Nieuwsbericht | 17-03-2016
Om het hoofd te bieden aan de huidige vluchtelingencrisis moet de EU in een lidstaat op allerlei elementaire gebieden noodhulp kunnen verlenen. Het noodhulpmechanisme moet ook voor andere noodsituaties kunnen worden ingezet. Dat stelt de Europese Commissie voor.
Nieuwsbericht | 09-03-2016
De provincie Gelderland had geen dwangsom mogen opleggen aan een metaalgieterij uit Doetinchem vanwege te hoge uitstoot van vluchtige organische stoffen. Het provinciebestuur had eerst moeten onderzoeken of het bedrijf extra tijd gegund moest worden om vervangingsproducten te ontwikkelen. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Toont 1.621 - 1.650 van 3.275 resultaten.