De elektronische aanmeldingsplicht voor buitenlandse werknemers die in België worden tewerkgesteld strookt met het EU-recht, voor zover de verplichting dient om fraude te bestrijden en de werknemers te beschermen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 03-12-2014
Op 1 december 2014 is een einde gekomen aan de overgangsbepalingen inzake de maatregelen voor politiële en justitiële samenwerking die vóór het Verdrag van Lissabon tot stand zijn gekomen (de oude ‘derde pijler’ van de EU). Concreet betekent dit dat ten aanzien van die maatregelen de Europese Commissie en het EU-Hof voortaan volledige bevoegdheden hebben. De lidstaten hoeven echter geen “lawine aan bureaucratische inbreukprocedures” op 1 december te verwachten, aldus Commissaris Timmermans. En het VK blijft deelnemen aan het EU-aanhoudingsbevel en een aantal andere maatregelen op dit terrein.
Nieuwsbericht | 01-12-2014
Internetzoekmachines moeten wereldwijd het EU-recht om vergeten te worden eerbiedigen. Meldingen dat koppelingen naar specifieke websites verwijderd zijn, moeten achterwege blijven. Over deze en andere richtsnoeren hebben de privacy toezichthouders van de EU-lidstaten overeenstemming bereikt.
Voor het eerst heeft het EU-Gerecht schadevergoeding toegekend aan een onderneming omdat de onderbouwing voor de plaatsing op de Iran-sanctielijst door de Raad tekort schoot. De schadevergoeding van 50.000 euro wordt toegekend wegens reputatieschade.
Nieuwsbericht | 27-11-2014
Bekijk een video met uitleg over de Europese Commissie 2014-2019 onder leiding van Jean-Claude Juncker, incl. een uitgebreid overzicht van alle vice-voorzitters en commissarissen.
Een verdrag over het uitwisselen van passagiersgegevens tussen de EU en Canada, wordt door het Europees Parlement verwezen naar het EU-Hof. Het Hof moet nu gaan bepalen of het verdrag in overeenstemming is met de EU-verdragen en het EU-Handvest van Grondrechten.
Nieuwsbericht | 26-11-2014
Eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans heeft laten weten dat alle bijeenkomsten met lobbyisten gepubliceerd moeten worden. Commissarissen en hooggeplaatste EU-ambtenaren mogen enkel nog spreken met lobbyisten die geregistreerd staan in het lobbyregister. Er komt meer openheid over de TTIP-onderhandelingen. Ook is de Commissie van plan meer interne documenten openbaar te maken als gevolg van de Mastercard-zaak.
Nieuwsbericht | 24-11-2014
Het EU-pakket kapitaalvereisten dat de bonussen van bankiers beperkt tot een bepaald percentage van hun basisloon is niet strijdig met EU-recht. Dat blijkt uit een advies van advocaat-generaal Jääskinen aan het EU-Hof in een procedure van het VK tegen het Europees Parlement en de Raad. Het VK heeft meteen haar rechtsstrijd tegen het besluit gestaakt.
Nieuwsbericht | 21-11-2014
De toegang tot telecommunicatiegegevens wordt aangescherpt. Ook worden de gegevens meer beschermd en beveiligd. Dit met het oog op een betere bescherming van de persoonlijke levenssfeer van burgers. De bewaarplicht voor telecommunicatiegegevens blijft echter bestaan. Deze is onmisbaar voor de opsporing en vervolging van ernstige strafbare feiten. Dat schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van het arrest van het EU-Hof in de zaak Digital Rights Ireland.
Nieuwsbericht | 19-11-2014
Ook ondersteunend militair personeel kan asiel aanvragen indien zij dreigen te worden vervolgd of gestraft voor weigering van hun dienstplicht wanneer daarbij oorlogsmisdrijven kunnen worden gepleegd. Dit schrijft AG Sharpston in haar conclusie naar aanleiding van prejudiciële vragen van het Bayerische Verwaltungsgericht München. De handelingen van betrokkenen moeten echter wel een noodzakelijk element vormen van de te plegen oorlogsmisdrijven.
Nieuwsbericht | 17-11-2014
Het Europees Geneesmiddelenbureau zal voortaan klinische studies eerder openbaar maken, ook als daarin volgens geneesmiddelenbedrijven commercieel vertrouwelijke gegevens staan. Een verzoek om die gegevens vertrouwelijk te houden zal het Geneesmiddelenbureau niet snel meer honoreren. Daarmee komt het tegemoet aan kritiek van de Europese Ombudsman.
Sinds deze maand gelden er nieuwe regels voor de meest gebruikelijke stemprocedure in de Raad van de EU: stemming met gekwalificeerde meerderheid (QMV). Naar aanleiding van de vele vragen die zijn gerezen over de toepassing van de nieuwe stemregels, organiseert het ECER op donderdag 20 november a.s. een informatiebijeenkomst.
Nieuwsbericht | 13-11-2014
De Raad en het Europees Parlement zijn het eens geworden over de richtlijn voor schadevorderingen wegens inbreuken op Europese en nationale mededingingsregels. De richtlijn moet ervoor zorgen dat iemand die schade heeft geleden ten gevolge van een inbreuk op het mededingingsrecht, volledige schadevergoeding kan vorderen van de verantwoordelijke onderneming(en).
Economisch niet-actieve burgers van de Unie die zich naar een andere lidstaat begeven met als enig doel daar sociale bijstand te ontvangen, mogen worden uitgesloten van bepaalde sociale uitkeringen. Dat heeft het EU-Hof bepaald op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 12-11-2014
Een groep academici verenigd in het Research Network on EU Administrative Law (ReNEUAL) heeft een set modelregels opgesteld voor het bestuurlijk optreden van de EU-instellingen en agentschappen. Een presentatie ervan vond plaats in het Europees Parlement, dat in 2013 de wenselijkheid ervan benadrukte in een resolutie.
Nieuwsbericht | 11-11-2014
“European citizenship and the constitutionalisation of the European Union” is de titel van het recente proefschrift van Hanneke van Eijken (UU) dat zij zal toelichten tijdens een lunchbijeenkomst op maandag 15 december. Deze bijeenkomst is een gezamenlijk initiatief van het Expertisecentrum Europees Recht van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Juridisch Forum van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan vanaf nu.
Nieuwsbericht | 10-11-2014
Nederland verliest ook in hoger beroep een rechtszaak tegen de Europese Commissie over ruim 22,6 miljoen euro aan landbouwsubsidies. Het gaat om subsidies uit het Europese landbouwfonds voor uitgaven in de sector groenten en fruit. Dit verlies komt niet als een verrassing omdat de kans op succes in hoger beroep als gering werd ingeschat.
Er zit nog weinig schot in de onderhandelingen over een nieuw Europees wetgevingspakket op het terrein van gegevensbescherming. Dit blijkt uit een Kamerbrief van staatssecretaris Teeven van 3 november.
Nieuwsbericht | 06-11-2014
Nederlandse regelgeving die derdelanders zonder verblijfstitel geen aanspraak geeft op een insolventie-uitkering, terwijl zij in het civiele recht wel aan te merken zijn als werknemers, is in strijd met EU-recht. Een derdelander zonder een geldige verblijfstitel die in Nederland werk verricht, heeft recht op bescherming tegen faillissement van zijn werkgever. Dit heeft het EU-Hof bepaald.
Nieuwsbericht | 05-11-2014
Dienen, besparen en versoberen. Dat is de insteek voor het Nederlandse EU-Voorzitterschap in 2016. Het zal goeddeels in het teken staan van het dienen van de EU-wetgevingsagenda. Een centrale vergaderlocatie bespaart op de kosten. En het logo is hetzelfde als in 2004. Dat schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.
Nieuwsbericht | 03-11-2014
De Commissie gaat advies vragen aan het EU-Hof over de bevoegdheid van de EU om een handelsverdrag met Singapore te ondertekenen en te sluiten. Het advies kan ook betekenis hebben voor vergelijkbare verdragen, zoals Canada (CETA) en de VS (TTIP). Het advies van het EU-Hof wordt over een jaar verwacht.
Nieuwsbericht | 31-10-2014
Bewijs in douanezaken op basis van een vertrouwelijk rapport, waarvan noch de belanghebbende noch de nationale rechter alle details mogen inzien, druist volgens het EU-Hof niet in tegen het recht op een eerlijk proces in het Handvest Grondrehten. De nationale rechter moet de relevantie van een dergelijk bewijsmiddel wegen, inclusief tegenbewijs van de belanghebbende, en een effectieve rechtsgang garanderen.
Nieuwsbericht | 27-10-2014
Het beroep van de Commissie tegen Nederland omdat Nederland de richtlijn voor de bescherming van werkneemsters die terugkeren van hun bevallingsverlof niet zou hebben uitgevoerd, is niet ontvankelijk. Volgens Nederland is de richtlijn wel uitgevoerd. De Commissie had daarom moeten aantonen waarom de Nederlandse wetgeving in strijd zou zijn met de richtlijn. Dat heeft het EU-Hof bepaald.
Nieuwsbericht | 22-10-2014
Het Europees Parlement heeft zijn goedkeuring gegeven aan de benoeming van de gekozen voorzitter Juncker en het voltallige college van voorgedragen kandidaten. De nieuwe Europese Commissie zal op 1 november 2014 aantreden. Volgens voorzitter Juncker is het tijd voor Europese actie.
Met ingang van 1 november 2014 geldt een nieuwe regeling voor stemming met gekwalificeerde meerderheid. Dit is de meest gebruikelijke stemprocedure in de Raad, vaak aangeduid met de Engelse afkorting “QMV” (qualified majority voting).
Nieuwsbericht | 20-10-2014
Delegatie en uitvoering. Wat is het, waarom is het nuttig, welke mogelijkheden zijn er en hoe daartussen te kiezen? De Nederlandse richtsnoeren keuze ‘comitologie’ zijn bedoeld als hulpmiddel bij het maken van keuzes op het terrein van ‘comitologie’ (delegatie/uitvoering) in EU-onderhandelingstrajecten. Ze zijn een samenvatting van de ICER-Handleiding comitologie en delegatie.
De Tamil Tijgers kunnen zich niet beroepen op het internationaal humanitair recht om te ontsnappen aan nationale of Europeesrechtelijke sanctieregels. Het besluit tot plaatsing van de Tamil Tijgers op de EU-terrorismelijst vertoont wel procedurele gebreken. De Raad krijgt drie maanden de tijd om die te herstellen. Dat heeft het EU-Gerecht bepaald.
Nieuwsbericht | 18-10-2014
De EU heeft een exclusieve bevoegdheid als het gaat om de aanvaarding van de toetreding van derde landen tot het Haags Kinderontvoeringsverdrag. Het maakt niet uit dat de EU zelf geen partij is bij dit verdrag. Dit heeft het Hof geoordeeld op verzoek van de Europese Commissie.
Nieuwsbericht | 17-10-2014
In WTO-verband is expliciet erkend dat dierenwelzijn een zaak kan zijn van publieke moraal en daarom handelsbeperkingen kan rechtvaardigen. Bij de inrichting van zulke maatregelen zijn nauwkeurigheid en zorgvuldigheid echter noodzakelijk om ongerechtvaardigde discriminatie en handelsbelemmeringen te voorkomen. Dit blijkt uit de brief van minister Ploumen aan de Tweede Kamer over de uitspraak van het Beroepslichaam van de Wereldhandelsorganisatie in de zaak over het EU-handelsverbod voor producten afkomstig van zeehonden.
Het EU-Werkingsverdrag biedt een toereikende rechtsgrondslag voor de vaststelling van namens de Unie uit te dragen standpunten in internationale organisaties waarbij de EU geen partij is, maar alleen een aantal lidstaten. Dit heeft het EU-Hof bepaald in een geschil tussen Duitsland en de Raad over aanbevelingen van de Internationale wijnbouworganisatie.
Nieuwsbericht | 14-10-2014
Toont 1.831 - 1.860 van 3.275 resultaten.