Onderhandelaars van de 47 lidstaten van de Raad van Europa en de Europese Unie hebben de laatste hand gelegd aan het ontwerpverdrag voor de toetreding van de EU tot het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden. Het EU-Hof in Luxemburg zal nu worden verzocht te adviseren over de verenigbaarheid van de teksten met de EU-verdragen.
Nieuwsbericht | 08-04-2013
Een advocaat in dienstbetrekking kan zich in een civiele procedure beroepen op zijn verschoningsrecht. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. Eerder had het EU-Hof beslist dat juridisch advies van een advocaat in dienstbetrekking niet het privilege van het verschoningsrecht toekomt. Volgens de Hoge Raad geldt die uitspraak niet buiten het mededingingsrecht.
Nieuwsbericht | 05-04-2013
De Europese Commissie heeft een nieuw vergelijkingsinstrument gepresenteerd om effectieve rechtsstelsels in de Europese Unie te bevorderen en op die manier de economische groei te versterken. Het „Europese scorebord voor justitie” zal ervoor zorgen dat er objectieve, betrouwbare en vergelijkbare gegevens voorhanden zijn over het functioneren van de rechtsstelsels in de 27 lidstaten van de EU. De volgende stap zal zijn dat de Commissie met specifieke aanbevelingen komt voor de EU-lidstaten.
Nieuwsbericht | 04-04-2013
In de moderne meer gelaagde rechtsorde is het belangrijk dat wetgeving direct goed wordt afgestemd met het recht van de Europese Unie. Bij nieuwe voorstellen van de EU moet meteen duidelijk zijn welke uitgangspunten en waarden in het Nederlands recht daardoor geraakt kunnen worden. Dat stelt de Raad van State in zijn jaarverslag over 2012. Daaruit blijkt ook dat de Afdeling bestuursrechtspraak in 17 zaken prejudiciële vragen heeft gesteld aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 03-04-2013
Het Nederlands beleid ten aanzien van het Europees Parlement moet gericht zijn op een strategische behartiging van de Nederlandse belangen. Het kabinet maakt zich sterk voor de verdieping van het kennisniveau over het Europees Parlement bij de Rijksoverheid, voor een sterke Europese coördinatie met aandacht voor het Europees Parlement en voor het gerichter benaderen van Europarlementariërs door Nederlandse bewindspersonen en ambtenaren. Dat blijkt uit de kabinetsreactie op een advies van de Adviescommissie Internationale Vraagstukken.
Nieuwsbericht | 02-04-2013
De Raad voor Justitie en Binnenlandse Zaken heeft twee besluiten vastgesteld over de inwerkingstelling van het nieuwe Schengen Informatie Systeem (SIS II). Daardoor zullen de politiële en justitiële autoriteiten in de Schengen landen nog beter inzicht krijgen in de internationale opsporingsinformatie van de andere Schengenlanden. Op 9 april wordt het nieuwe informatie systeem operationeel.
Nieuwsbericht | 22-03-2013
Voor de zevende keer is het jaarbericht van de procesvertegenwoordiging van de Nederlandse regering bij het EU-Hof van Justitie uitgebracht. Hierin wordt verslag gedaan van de inbreng en de resultaten in Hofzaken waarin de Luxemburgse rechters uitspraak hebben gedaan in 2012. Nederland is traditioneel een actieve lidstaat bij het Hof, vanwege het grote belang van de rechtspraak van het EU-Hof voor het Nederlandse recht en beleid.
De Grondwet hoeft niet langer Europavriendelijk te worden uitgelegd. Dat is de strekking van de motie Van der Staaij (SGP) en Slob (CU), die door de Tweede Kamer werd aanvaard met steun van de VVD en het CDA. Deze politiek opmerkelijke Kameruitspraak doet wel een aantal juridische vragen rijzen.
Nieuwsbericht | 21-03-2013
Om de rechten van luchtvaartpassagiers te verbeteren, heeft de Commissie een pakket aan regelgeving voorgesteld dat ziet op betere informatievoorziening, betere zorg en betere regels betreffende omleiding, annulering en vertraging van vluchten.
Nieuwsbericht | 20-03-2013
De Raad van State vraagt het EU-Hof uitleg te geven over de manier waarop in het kader van een asielverzoek de seksuele gerichtheid van homoseksuele vreemdelingen moet worden beoordeeld. De Raad van State wil daarbij ook duidelijkheid verkrijgen over de grenzen die bij de beoordeling in acht moeten worden genomen. Het gaat om prejudiciële vragen over de Europese Definitierichtlijn waarin minimumnormen zijn opgenomen voor bescherming van vluchtelingen. Vorig jaar stelde de Raad van State ook al vragen aan het EU-Hof over deze richtlijn in relatie tot homoseksuele vreemdelingen.
Nieuwsbericht | 19-03-2013
Het Centre for the Law of EU External Relations (CLEER)organiseert op 19 april een workshop over Europese milieunormen in relatie tot derde landen. Het verdrag van Lissabon heeft de Europese Unie een rol gegeven in het stimuleren van duurzame ontwikkeling in derde landen. De EU kan invloed uitoefenen doorprojecten gericht op duurzame ontwikkeling te ondersteunen en door kennis op het gebied van duurzame ontwikkeling ter beschikking te stellen.
Nieuwsbericht | 18-03-2013
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie in Luxemburg over de belastingvrijstelling voor landgoederen op grond van de Natuurschoonwet.De Raad van State wil van het Hof in Luxemburg uitleg over het Europese recht op vrij verkeer van kapitaal. Aanleiding hiervoor is het besluit van de staatssecretarissen van Financiën en Economische Zaken om het landgoed 'The Bean House' niet aan te merken als landgoed, omdat het in Groot-Brittannië ligt en niet in Nederland. De Nederlandse eigenares had om de status als landgoed gevraagd, omdat zij gebruik wil maken van de daaraan verbonden vrijstelling van schenk- en erfbelasting. Deze zaak is nu aanhangig bij de Raad van State.
Nieuwsbericht | 14-03-2013
De overheid is aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van het uitblijven van een verplichte EU-milieueffectbeoordeling. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld in de Oostenrijkse zaak Leth, over de waardevermindering van een huis als gevolg van de uitbreiding van het vliegveld van Wenen.
Nieuwsbericht | 13-03-2013
We waren al jaren gewend om de officiële EU-berichten op internet te lezen en niet op papier. Toch was de papieren versie de enige authentieke bron. Daar komt nu verandering in. Vanaf 1 juli van dit jaar zal de elektronische versie voortaan authentiek zijn. Dat blijkt uit een verordening van de Raad die onlangs is gepubliceerd.
Er moet een nieuw en effectiever mechanisme komen om de fundamentele EU-waarden in de EU-lidstaten te waarborgen. Het moet snel en los van politieke overwegingen kunnen opereren. De Europese Commissie zou een sterkere rol moeten vervullen. Individuele lidstaten moeten in een vroeg stadium tot de orde geroepen kunnen worden. Dat is het voorstel van onder meer Nederland en Duitsland in een brief aan de Europese Commissie.
Nieuwsbericht | 12-03-2013
Een goede discussie en een flinke opkomst, met vooral veel vertegenwoordigers van de rechterlijke macht. Dat is de balans die het ECER kon opmaken na afloop van het seminar over recente ontwikkelingen rond het Handvest Grondrechten. Centraal stonden enkele recente arresten van het EU-Hof over de toepassing van het Handvest op het optreden van lidstaten.
Nieuwsbericht | 11-03-2013
Mielle Bulterman is benoemd tot hoofd van de afdeling Europees Recht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij vervult daarmee de vacature die was ontstaan door de benoeming van Corinna Wissels tot staatsraad.
Er is nog geen beslissing genomen over de volledige toepassing van het Verdrag van Schengen op Bulgarije en Roemenië. Beide landen hebben in 2011 al voldaan aan alle technische voorwaarden, maar over volledige toepassing moeten alle lidstaten unaniem beslissen. Een aantal landen, waaronder Nederland en Duitsland, willen hun onvoorwaardelijke steun nog niet uitspreken.
In 2012 bedroeg de gemiddelde duur van prejudiciële procedures bij het EU-Hof bijna 16 maanden. De gemiddelde procedure bij het Gerecht duurde bijna 25 maanden. Dat blijkt uit cijfers die het EU-Hof heeft gepubliceerd. De cijfers wijzen ook op een toegenomen productiviteit. Het totaal aantal aanhangige zaken daalde licht.
Nieuwsbericht | 08-03-2013
De inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon wijzigde de fundamentele verdragen van de EU. Nieuwe bijgewerkte versies van het EU-verdrag, het EU-werkingsverdrag en het Euratom-verdrag, zijn vervolgens regelmatig in het Publicatieblad verschenen. De Raad heeft nu opnieuw geactualiseerde, geconsolideerde versies beschikbaar gesteld.
Nieuwsbericht | 07-03-2013
Net voor de Internationale vrouwendag en een conferentie in het Europees Parlement over de positie van vrouwen in de besturen van beursgenoteerde bedrijven, heeft Duitsland aangegeven tegen het voorstel voor een richtlijn te zijn. Doel van de richtlijn is meer vrouwen in de raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven te krijgen. De Nederlandse Eerste en Tweede Kamer hadden gezamenlijk al eerder de gele kaart getrokken en ook de regering wijst dit voorstel af.
De Europese Commissie streeft naar een betere, snellere en efficiëntere controle van derdelanders aan de buitengrenzen van het Schengengebied. Zij stelt voor om een ‘smart border’ pakket in te voeren dat de controles op vrijwel elk gebied optimaliseert.
Nieuwsbericht | 06-03-2013
Jurian Langer, plv. hoofd ECER, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Europees recht en de Nederlandse rechtsorde aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen. De leerstoel richt zich op de doorwerking van het Europees recht in de Nederlandse rechtsorde.
Nieuwsbericht | 05-03-2013
Sinds de start van de werkzaamheden heeft het selectiepanel voor de Luxemburgse gerechtelijke instanties 43 keer een advies uitgebracht, waarvan vijf negatief. Het paneladvies is door de regeringen van de lidstaten – die de rechters benoemen – steeds gevolgd. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2012, dat verder een uniek inzicht biedt in de wijze van selectie en beoordeling van de kandidaten.
Nieuwsbericht | 04-03-2013
Hoe kan ik vanuit Den Haag de tekst van een ontwerp-EU-verordening verbeteren? Wie kan ik daarvoor e-mailen? En kan ik ook de vergadering bijwonen van de juristen-linguïsten die het ontwerp behandelen? Op deze vragen vindt u het antwoord in een recente brochure van de Raad.
Geldt het EU-Handvest van de grondrechten alleen als de lidstaten het EU-recht implementeren? Of geldt het EU-handvest ook als een nationale regeling binnen de werkingssfeer van het EU-recht valt? Geeft het EU-Handvest ruimte aan de lidstaten om op grond van hogere nationale grondrechtenbescherming afbreuk te doen aan dwingend EU-recht?
Nieuwsbericht | 26-02-2013
Wanneer voldaan is aan de beschermingsvereisten van een Europees aanhoudingsbevel mogen daaraan geen extra eisen worden gesteld op basis van nationale grondrechten. Dat is in strijd met de voorrang van het Unierecht, zo heeft het EU-Hof bepaald op vragen van een Spaanse rechter.
Moet het Handvest van de grondrechten alleen worden toegepast als de lidstaten het EU-recht implementeren, of is het ook al van toepassing wanneer een nationale regeling binnen de werkingssfeer van het EU-recht valt? Het EU-Hof heeft nu bepaald dat de ruime uitleg de juiste is. In alle gevallen waarin het Unierecht geldt, moeten de Handvest-grondrechten van toepassing zijn. Het ECER organiseert op korte termijn een bijeenkomst over dit arrest.
24 EU-lidstaten hebben het verdrag tot oprichting van een gemeenschappelijk octrooigerecht ondertekend. Na inwerkingtreding van het verdrag zullen deze lidstaten een gemeenschappelijke ruimte inzake octrooirecht vormen.
Nieuwsbericht | 25-02-2013
Het kan het eerste succesvolle Europees burgerinitiatief worden: het initiatief “water is een mensenrecht” verzet zich tegen de privatisering van de watervoorziening. Tien maanden na de inwerkingtreding van de regelgeving voor het Europees burgerinitiatief heeft de organisatie Right2Water meer dan één miljoen handtekeningen verzameld.
Toont 2.101 - 2.130 van 3.282 resultaten.