De voorgestelde verordening heeft betrekking op technologieën die aanzienlijk bijdragen tot het koolstofvrij maken van de Europese economie. Het voorstel biedt een kader om de EU minder afhankelijk te maken van de invoer van dergelijke technologieën. Zo voorziet het voorstel onder meer in een verbetering van de voorwaarden voor investeringen in die technologieën.
Nieuwsbericht | 22-03-2023
De herziene visserijrichtsnoeren bevatten de voorwaarden waaronder door de lidstaten verleende staatssteun ter ondersteuning van de visserij- en de aquacultuursector als verenigbaar met de EU-interne markt kan worden beschouwd.
Nieuwsbericht | 21-03-2023
Het EU-agentschap voor de samenwerking tussen energieregulators (ACER) krijgt op basis van het voorstel meer bevoegdheden om toezicht te houden op de integriteit en transparantie van de Europese energiemarkt. Het ACER krijgt onder meer een grotere rol bij onderzoeken naar grensoverschrijdende gevallen van mogelijke marktmanipulatie.
Het voorstel bevat maatregelen om consumenten te beschermen tegen volatiele energieprijzen. Daarnaast moeten consumenten een grotere contractkeuze en meer directe toegang tot hernieuwbare en koolstofarme energie krijgen. De maatregelen moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat het gemakkelijker wordt om overtollige zonne-energie te delen met een buurman.
De voorgestelde maatregelen beogen de toegang van de Europese Unie tot een betrouwbare, gediversifieerde, betaalbare en duurzame aanvoer van kritieke grondstoffen te waarborgen.
In een door de Commissie gepresenteerd plan om een Europese dataruimte voor gegevens over overheidsopdrachten op te zetten wordt de basisarchitectuur en een analytische toolkit die tegen medio 2023 moeten zijn ingevoerd geschetst.
Nieuwsbericht | 20-03-2023
De Mededelingen worden uitgebracht in het kader van de dertigste verjaardag van de EU-interne markt. Zij beschrijven niet alleen de ontwikkelingen van die markt in de afgelopen jaren en de uitdagingen voor de toekomst, maar zetten ook uiteen hoe het concurrentievermogen van de EU op lange termijn kan worden veiliggesteld.
De Commissie concludeert in haar verslag dat de Handels- en samenwerkingsovereenkomst in het algemeen goed functioneert. In het verslag wordt de balans opgemaakt van de economische gevolgen van de Brexit voor de EU. Het verslag biedt ook een overzicht van de ontwikkelingen in het VK om EU-wetgeving en normen te vervangen door nationale normen.
Nieuwsbericht | 17-03-2023
Het Europese beleid voor Wetenschap, Technologie en Innovatie biedt veel kansen voor alle vormen van onderzoek en innovatie. Maar volgens een advies van de Nederlandse Adviesraad is het een probleem dat het nationale en het Europese WTI-beleid niet goed op elkaar aansluiten.
Nieuwsbericht | 16-03-2023
De emissiegrenswaarden voor een industriële installatie worden door een bevoegde autoriteit vastgesteld op basis van de nationale omzettingsbepalingen van de EU-richtlijn inzake industriële emissies en maken onderdeel uit van de vergunning van die installatie. Een afwijking van die emissiegrenswaarden is niet toegestaan indien daarmee wordt bijgedragen aan de overschrijding van de grenswaarden voor verontreinigende stoffen in de lucht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Bulgaarse rechter.
De Raad van de EU heeft op 7 maart 2023 conclusies goedgekeurd over vaardigheden en competenties voor de groene transitie. Deze conclusies sluiten aan op de conclusies van de Europese Raad van 9 februari 2023, waarin de staatshoofden en regeringsleiders van de EU vroegen om doortastendere en ambitieuzere maatregelen om de vaardigheden die nodig zijn voor de groene en digitale transitie verder te ontwikkelen.
Regelingen van de UEFA en een nationale voetbalbond waarbij lokaal opgeleide voetbalspelers niet alleen de spelers omvatten die door de betrokken club zijn opgeleid, maar ook die van andere clubs uit dezelfde nationale competitie, zijn niet verenigbaar met de regels inzake vrij verkeer van werknemers. Dat is het advies van advocaat-generaal Szpunar aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van de Belgische rechter.
Een verklaring inzake toepasselijke socialezekerheidswetgeving (A1-verklaring) verliest haar bindende werking niet gedurende een periode van voorlopige opschorting en de organen en de rechterlijke instanties van de lidstaten blijven gebonden aan die verklaring. Een rechterlijke instantie waarbij een strafprocedure wegens fraude op het gebied van socialezekerheidsbijdragen aanhangig is, mag onder bepaalde voorwaarden de A1-verklaring buiten beschouwing laten en vaststellen dat sprake is van fraude. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 15-03-2023
De strategie schetst de capaciteiten en belangrijkste bedreigingen in de ruimte die een gevaar vormen voor ruimtesystemen en hun grondinfrastructuur, uitgaande van een gemeenschappelijke definitie van het ruimtedomein. In de strategie worden acties voorgesteld om de veerkracht en de bescherming van ruimtesystemen en -diensten in de EU te versterken.
Nieuwsbericht | 13-03-2023
Met het nieuwe kader worden steunmaatregelen in sectoren die belangrijk zijn voor de transitie naar een klimaatneutrale economie bevorderd. Het nieuwe crisiskader moet, samen met de tegelijkertijd gepubliceerde nieuwe Algemene Groepsvrijstellingsverordening, investeringen en productie van schone technologie gaan helpen.
De dagelijkse rusttijd van werknemers maakt geen deel uit van de wekelijkse rusttijd, maar moet daaraan worden toegevoegd. Indien een nationale regeling voorziet in een langere wekelijkse rusttijd dan in de EU-arbeidstijdenrichtlijn is vastgelegd, moet aan de werknemer naast die rusttijd ook nog de dagelijkse rusttijd worden toegekend. Een werknemer aan wie een wekelijkse rusttijd is toegekend heeft ook recht op een dagelijkse rusttijd die aan die wekelijkse rusttijd voorafgaat. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Hongaarse rechter.
Nieuwsbericht | 10-03-2023
De Europese Commissie heeft op 9 maart 2023 een gerichte wijziging van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV) goedgekeurd om ondersteuning van de groene en de digitale transitie van de EU verder te vergemakkelijken, te vereenvoudigen en te versnellen. Deze gerichte wijziging moet het voor de lidstaten gemakkelijker maken om de nodige steun te verlenen aan belangrijke sectoren die belangrijk zijn voor de transitie naar klimaatneutraliteit.
Met een verhoging van het budget zal het EU-Programma Erasmus+ komende tijd worden gebruikt voor prioriteiten op het gebied van inclusie, actief burgerschap, democratische participatie en de groene en de digitale transitie in de EU en internationaal. Ook maakt de herziening mogelijk dat leeractiviteiten voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen geïntensiveerd kunnen worden.
Met de richtsnoeren kunnen lidstaten het begrotingsbeleid van 2024 voeren en coördineren. De richtsnoeren houden verband met de besprekingen over het toekomstige kader voor economische governance die gaande zijn. Over het algemeen moet het begrotingsbeleid 2024 de houdbaarheid van de schuld op middellange termijn waarborgen en duurzame en inclusieve groei bevorderen in alle lidstaten.
De auditors van de Europese Rekenkamer hebben de opzet van het in relatief korte tijd door de Europese Commissie opgezette controlesysteem voor de herstel- en veerkrachtfaciliteit (RFF) onderzocht. Zij stelden daarbij een zekerheids- en verantwoordingskloof vast in de bescherming van de financiële belangen van de EU.
Met het in gebruik genomen en vernieuwde Schengeninformatiesysteem worden een aantal verbeterde functies van het grensbewakingssysteem doorgevoerd en kan ook aan nationale autoriteiten betere informatie worden verstrekt en veiliger grensbeheer worden bewerkstelligd.
Duurzame stedelijke mobiliteitsplannen (SUMP’s) vormen een kader waarbinnen steden en gemeenten oplossingen voor uitdagingen op het gebied van stedelijk mobiliteitsbeleid kunnen plannen en uitvoeren. Het SUMP-concept wordt op vrijwillige basis toegepast door steden en gemeenten in de EU. Om rekening te houden met nieuwe EU-strategieën en beleidsprioriteiten heeft de Commissie het SUMP-concept geactualiseerd.
De vrijheid van dienstverrichting verzet zich tegen een wettelijke regeling van een lidstaat, die exploitanten van een beperkt en gecontroleerd aantal op het grondgebied van die lidstaat gelegen kansspelinrichtingen om bepaalde doeleinden van rechtswege een uitzondering verleent op het algemene reclameverbod voor dergelijke inrichtingen, zonder te voorzien in de mogelijkheid voor exploitanten van in een andere lidstaat gelegen inrichtingen om een uitzondering op dat verbod te verkrijgen voor die doeleinden. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 08-03-2023
Een beroep moet als ‘gereglementeerd’ worden aangemerkt wanneer de toegang tot en de uitoefening van het betrokken beroep worden voorbehouden aan personen die over bepaalde beroepskwalificaties beschikken. Een beroep waarvoor in een nationale regeling bekwaamheidseisen worden gesteld voor de toegang ertoe en de uitoefening ervan, en waarbij aan de werkgevers een discretionaire bevoegdheid wordt gelaten om te beoordelen of aan deze eisen is voldaan, kan niet worden beschouwd als een ‘gereglementeerd beroep’. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Finse rechter.
Nieuwsbericht | 07-03-2023
Het aantal zaken dat bij het EU-Hof en EU-Gerecht aanhangig is gemaakt blijft stabiel. De structurele toename van afgelopen jaren in het aantal zaken zet daarmee door ondanks de nasleep van de coronapandemie. Met name de thema’s rechtsstaat, milieu, privacy en de EU-maatregelen in het kader van de oorlog in Oekraïne kwamen afgelopen jaar veelvuldig aan bod.
Wanneer de toegestane maximummassa van een voertuig meer dan 7,5 ton bedraagt, valt niet-commercieel wegvervoer van goederen binnen de werkingssfeer van de EU-verordening inzake rij- en rusttijden in het wegvervoer. Dat geldt ook voor een voertuig dat is toegerust om behalve als tijdelijke leefruimte voor privégebruik tevens te dienen als goederenlaadruimte voor niet-commerciële doeleinden. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Zweedse rechter.
Nieuwsbericht | 06-03-2023
De auditors pleiten in het verslag voor verdere vereenvoudiging van het complexe financiële landschap. Het verslag constateert dat het aantal financieringsinstrumenten dat buiten de EU-begroting valt het afgelopen decennium enorm is toegenomen, waardoor het financiële landschap van de EU complexer is geworden. Ook blijkt dat er voor sommige van die instrumenten hiaten zijn op het gebied van de controle van hun prestaties en dat er geen toezicht is door het Europees Parlement.
Uit het jaarverslag over de activiteiten van het Europees Openbaar Ministerie in 2022 blijkt dat er een duidelijke focus ligt op EU-fraude met gevolgen voor de overheidsinkomsten, en met name op grensoverschrijdende btw-fraude. Het jaarverslag stelt onder meer dat de verwachte geleidelijke verbetering van het algemene niveau van EU-fraude opsporing nog niet wordt weerspiegeld en beveelt aan dat de EOM-verordening snel op een aantal punten wordt herzien.
Nieuwsbericht | 03-03-2023
Met de regels wordt een modernisering van het rijbewijs voorgesteld, waaronder een digitaal rijbewijs dat in de hele EU geldig is. Ook beoogt het voorstel om de handhaving van verkeersregels over de grenzen heen te vergemakkelijken en het aantal verkeersdoden op wegen van de EU te verminderen.
Een belastingdienst die krachtens het nationale recht tijdelijk de aan de officier van justitie toekomende rechten en plichten uitoefent, kan niet gelijk worden gesteld met die officier. Die belastingdienst kan daarom niet worden aangemerkt als een ‘rechterlijke autoriteit’ in de zin van de EOB-richtlijn. De Europese onderzoeksbevelen (EOB) die door die belastingdienst worden uitgevaardigd moeten gevalideerd worden door een rechterlijke autoriteit. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een vraag van een Oostenrijkse rechter.
Het politiek beginselakkoord omvat overkoepelende gezamenlijke oplossingen om de praktische uitdagingen voor burgers en bedrijven in Noord-Ierland definitief aan te pakken met het oog op duurzame zekerheid en voorspelbaarheid. Die gezamenlijke oplossingen hebben onder meer betrekking op nieuwe regelingen op het gebied van douane, de agrofoodsector, geneesmiddelen, btw en accijnzen, en op specifieke instrumenten die de bevolking van Noord-Ierland meer inspraak moet geven in specifieke kwesties van bijzonder belang voor de gemeenschappen aldaar.
Nieuwsbericht | 02-03-2023
Het verslag over het Wereldwijd bondgenootschap tegen klimaatverandering constateert dat dit bondgenootschap zijn beloftes niet heeft waargemaakt. De auditors hebben weinig aanwijzingen gevonden dat de landen door dit initiatief weerbaarder zouden zijn geworden tegen klimaatverandering. Wat efficiëntie betreft, wordt geconstateerd dat de afgeronde acties over het algemeen de beoogde output hebben opgeleverd, soms echter tegen hoge kosten. De Commissie zou de aandacht moeten richten op degenen die het zwaarst door de klimaatverandering worden getroffen en de geleerde lessen in toekomstige initiatieven voor mondiale ontwikkeling en toekomstige hulpacties moeten verwerken.
Nieuwsbericht | 01-03-2023
Met het initiatief wil de Europese Commissie lidstaten ondersteunen bij de ontwikkeling van nationale plannen voor strategisch aanbesteden. Er zal onder meer kennis worden uitgewisseld en toegevoegde waarde worden gecreëerd voor nationale en Europese beleidsdoelstellingen op het gebied van groene, sociale en innovatieve overheidsopdrachten.
Wanneer de talenregeling van een selectieprocedure bij een Europese instelling wordt beperkt tot een beperkt aantal officiële talen van de Europese Unie, dan moet onder meer worden aangetoond dat een dergelijke beperking wordt gerechtvaardigd door het belang van de dienst. Er is niet aangetoond dat deze beperking wordt gerechtvaardigd door het belang van de dienst in het geval dat werd gesteld dat deze beperking werd gerechtvaardigd om personeel aan te werven dat onmiddellijk inzetbaar is. Dat is het antwoord van het EU-Hof in een hogere voorziening die door de Europese Commissie werd ingesteld.
Nieuwsbericht | 27-02-2023
Uit het verslag over onder meer de voortgang van de Europese Onderwijsruimte blijkt dat de wederzijdse erkenning van diploma's door de lidstaten wordt voortgezet, maar dat er nog meer actie nodig is. Het verslag gaat ook in op de bestaande wetgevingsmaatregelen en gaat op basis van de beschikbare gegevens na of de praktijk van wederzijdse erkenning daadwerkelijk wordt toegepast.
Nieuwsbericht | 24-02-2023
De organisatoren van het burgerinitiatief roepen de Europese Commissie op om een nieuw systeem te ontwikkelen voor de vrijwillige verdeling van asielzoekers over de hele Europese Unie en om tegelijkertijd te zorgen voor daadwerkelijke solidariteit tussen de lidstaten. Ook roept het op tot bindende opvangnormen die zorgen voor waardige levensomstandigheden voor asielzoekers in de hele EU, bijvoorbeeld op het gebied van voedsel, gezondheid, huisvesting, onderwijs en werk.
De Brussel II bis-verordening vereist dat een besluit tot terugkeer van een ontvoerd kind doeltreffend en snel wordt vastgesteld en ten uitvoer wordt gelegd. Die verordening verzet zich tegen een nationale regeling die niet-gerechtelijke autoriteiten de bevoegdheid verleent om de tenuitvoerlegging van een definitief geworden terugkeerbesluit automatisch voor een periode van ten minste twee maanden op te schorten, zonder dat zij hun verzoek om opschorting hoeven te motiveren. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Poolse rechter.
Nieuwsbericht | 23-02-2023
Op grond van de richtlijn audiovisuele mediadiensten zijn de lidstaten verplicht om maatregelen te nemen en te bevorderen voor de ontwikkeling van vaardigheden op het gebied van mediageletterdheid. De lidstaten moeten met regelmaat verslag uitbrengen over de uitvoering van die verplichting. De Europese Commissie heeft richtsnoeren vastgesteld voor het toepassingsgebied van die verslagen.
De belangrijkste doelstellingen van de maatregelen ter verduurzaming en het veerkrachtiger maken van de visserij- en aquacultuursector in de EU zijn het gebruik van schonere energiebronnen bevorderen, de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen afbouwen en de impact van de sector op de mariene ecosystemen verkleinen. De voorgestelde acties moeten geleidelijk worden uitgevoerd zodat de sector de kans krijgt om zich aan te passen. Ook moeten de voorstellen zorgen dat de sector aantrekkelijke carrièreperspectieven biedt voor jongere generaties.
Nieuwsbericht | 22-02-2023
Het burgerlijk procesrecht van een lidstaat mag vereisen dat een verzoeker de helft van de gemeenschappelijke proceskosten en haar eigen kosten draagt in het geval van een gedeeltelijke toewijzing van de vordering tot vergoeding van de schade wegens een inbreuk op het mededingingsrecht. Het feit dat de schadevordering ook betrekking heeft op goederen die verzoeker niet bij verweerster heeft gekocht, maar bij andere karteldeelnemers, is op zich niet relevant voor de beoordeling van de vraag of het de nationale rechter is toegestaan om de (kartel)schade te ramen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Spaanse rechter.
Toont 1 - 40 van 3.275 resultaten.