De richtlijn gecombineerde vergunning voorziet in de mogelijkheid om als onderdaan van een derde land slechts één aanvraag te doen voor zowel een verblijfsvergunning als een arbeidsvergunning. Het wetgevingsvoorstel beoogt de aanvraagprocedure voor de gecombineerde vergunning doeltreffender te maken. Daarnaast worden de rechten van houders van een gecombineerde vergunning uitgebreid.
Nieuwsbericht | 29-04-2022
De Europese Commissie heeft een wetgevingsvoorstel gepresenteerd om de Schengenvisumprocedure te digitaliseren, de visumsticker te vervangen en reizigers de mogelijkheid te geven hun visumaanvraag online in te dienen via een Europees online-visumplatform. Naar verwachting kunnen de lidstaten het online-visumplatform in 2031 in gebruik nemen.
Nieuwsbericht | 28-04-2022
Door een vereenvoudiging van de voorwaarden zal het gemakkelijker worden om de status van langdurig ingezetene te verkrijgen. Daarnaast worden de rechten van langdurig ingezetenen en hun gezinsleden versterkt. Verder bevat het wetgevingsvoorstel een aantal bepalingen om gelijke voorwaarden te creëren tussen de EU-verblijfsvergunning voor langdurig ingezetenen en nationale verblijfsvergunningen voor permanent ingezetenen.
De herinvoering van binnengrenscontroles in het geval van een ernstige bedreiging van de openbare orde of de binnenlandse veiligheid mag niet langer duren dan zes maanden. De termijn van zes maanden kan alleen opnieuw worden toegepast wanneer sprake is van een nieuwe ernstige bedreiging van de openbare orde of binnenlandse veiligheid en de lidstaat voldoet aan de voorwaarden van de Schengengrenscode. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 26-04-2022
De Europese Commissie stelt voor om het mandaat van Eurojust uit te breiden in het licht van de situatie in Oekraïne. Door de aanhoudende militaire agressie is het moeilijk om bewijsmateriaal over oorlogsmisdaden op te slaan en te bewaren in Oekraïne. Het wetgevingsvoorstel voorziet in de oprichting van een opslagplaats van bewijsmateriaal op EU-niveau. Vanuit die opslagplaats kan bewijsmateriaal worden geanalyseerd en uitgewisseld met andere internationale en nationale autoriteiten.
Met de Digital Services Act (DSA) wordt beoogd de onlineomgeving een veilige ruimte te laten blijven, waarbij de vrijheid van meningsuiting en de mogelijkheden voor digitale bedrijven worden gewaarborgd. De wet inzake digitale diensten geeft een praktische invulling aan het beginsel dat wat offline illegaal is, online ook illegaal moet zijn. Hoe groter de omvang, hoe groter de verantwoordelijkheden van onlineplatforms.
Nieuwsbericht | 25-04-2022
De Minister van Economische Zaken en Klimaat beschrijft in de circulaire wat de gevolgen zijn voor overheidsaanbestedingen van aanbestedende diensten en speciale sectorbedrijven van het vijfde sanctiepakket dat begin april is ingesteld tegen Rusland. In dit sanctiepakket wordt namelijk een verbod op alle overheidsaanbestedingen met een Russische partij geïntroduceerd door de Europese Unie.
Om de toegang van het publiek tot zijn rechtsprekende activiteit te vergemakkelijken, biedt het EU-Hof vanaf 26 april 2022 een streamingdienst aan. Het streamen is bedoeld om de burgers in staat te stellen de terechtzittingen te volgen alsof zij er zelf bij zijn. De debatten worden dan ook simultaan vertolkt in de talen die voor het goede verloop van de terechtzitting nodig zijn.
Gefluoreerde broeikasgassen en ozonafbrekende stoffen zijn door de mens veroorzaakte broeikasgassen die bijdragen aan de opwarming van de aarde. De Europese Commissie heeft nieuwe regels gepresenteerd om gefluoreerde broeikasgassen en ozonafbrekende stoffen strenger te controleren. De goedkeuring van de wetgevingsvoorstellen door de Raad en het Parlement zou een belangrijkste stap zijn om de wereldwijde temperatuurstijging overeenkomstig het Klimaatakkoord van Parijs te beperken.
Nieuwsbericht | 20-04-2022
Tijdens een plenaire vergadering van de Conferentie op 8 en 9 april zijn concrete voorstellen voor de toekomst van Europa besproken. Naar verwachting zullen de voorstellen eind april door de plenaire vergadering worden goedgekeurd. Die voorstellen zullen dan worden opgenomen in een eindverslag en dat verslag zal worden aangeboden aan de voorzitters van de EU-instellingen.
Nieuwsbericht | 15-04-2022
De richtlijn inzake industriële emissies draagt bij aan het voorkomen en beheersen van de lucht-, water- en bodemverontreiniging door onder andere elektriciteitscentrales en de intensieve varkens- en pluimveehouderij. Het wetgevingsvoorstel voorziet in nieuwe regels met betrekking tot de transparantie en de inspraak van het publiek bij het verlenen van vergunningen. Ook krijgen burgers via een portaal op eenvoudige wijze toegang tot gegevens over vervuilende activiteiten in hun directe omgeving.
Een lidstaat mag een beroepsprocedure tegen verkeersboetes zodanig inrichten dat eerst een voorafgaande bestuurlijke fase plaatsvindt voordat betrokkene toegang krijgt tot een met name in strafzaken bevoegde rechter. De toegang tot die rechter mag echter niet afhankelijk zijn van voorwaarden die deze toegang onmogelijk of uitermate moeilijk maken. De Nederlandse kantonrechter kan worden aangemerkt als een met name in strafzaken bevoegde rechter. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Poolse rechter.
Nieuwsbericht | 14-04-2022
De Europese Commissie heeft op 6 april 2022 besloten om Malta een met redenen omkleed advies te sturen over zijn ‘gouden paspoorten’-regeling. Die regeling voorziet in de toekenning van het staatsburgerschap in ruil voor bepaalde voorafgaande betalingen of investeringen. Aangezien het nationale burgerschap gekoppeld is aan het EU-burgerschap ondermijnen dergelijke praktijken de integriteit van het EU-burgerschap. Malta heeft twee maanden de tijd om te reageren op het advies.
Een betalingsbevel dat door een gerecht van een lidstaat is afgegeven op grond van in een derde land gewezen definitieve beslissingen kan als een 'beslissing' in de zin van de Brussel Ibis-verordening worden aangemerkt. Dat betalingsbevel moet in beginsel door andere lidstaten ten uitvoer worden gelegd. De rechter van de tenuitvoerleggende lidstaat kan de tenuitvoerlegging echter weigeren wanneer de verweerder in de tenuitvoerleggingsprocedure niet de gelegenheid heeft gehad om zich doeltreffend te verdedigen voor het gerecht in de lidstaat die het betalingsbevel heeft uitgevaardigd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 13-04-2022
Voorwaarde is dan wel dat deze lidstaat die EU-voorzitter is, niet individueel of namens de Unie optreedt in de vertegenwoordiging. Hoewel het internationale recht zich er niet tegen verzet, bevatten de Verdragen ook geen bepalingen die EU-lidstaten verplichten om de Commissie te belasten met de taak om lidstaten te vertegenwoordigen in (standpuntbepaling in) internationale organisaties. Dat is de uitspraak van het EU-Hof naar aanleiding van een door de Europese Commissie ingesteld beroep.
Nieuwsbericht | 12-04-2022
De Data Governance Verordening heeft tot doel het vertrouwen in het delen van gegevens te vergroten, nieuwe EU-regels inzake de neutraliteit van datamarkten op te stellen en het hergebruik van bepaalde gegevens in handen van de overheid te vergemakkelijken. Er zullen gemeenschappelijke Europese dataruimten worden opgezet op strategische gebieden zoals gezondheid, milieu, energie, landbouw, mobiliteit, financiën, industrie, openbaar bestuur en vaardigheden.
De Europese Commissie bouwt via het rescEU-onderdeel van het EU-mechanisme voor civiele bescherming strategische reserves op ter verbetering van de paraatheid en het reactievermogen van de Europese Unie op volksgezondheidsrisico's zoals chemische, biologische, radiologische en nucleaire (CBRN) dreigingen. Met deze maatregelen moet Europa beter voorbereid worden op potentiële dreigingen of noodsituaties en kunnen burgers beschermd worden.
Het achtste milieuactieprogramma van de EU vormt het kader voor milieu- en klimaatmaatregelen van de EU tot en met 31 december 2030. In het achtste milieuactieprogramma zijn zes doelstellingen opgenomen. Het gaat onder meer om het terugdringen van de broeikasgasuitstoot, de aanpassing aan de klimaatverandering, het terugdringen van de vervuiling tot nul en de bescherming en het herstel van de biodiversiteit.
Met de nieuwe Human Resources (HR)-strategie wil de Europese Commissie hoge resultaten boeken in het belang van alle Europeanen, door een moderne werkomgeving en waardevolle carrières te bieden die voor toptalent uit alle lidstaten aantrekkelijk zijn. In het verlengde van de strategie brengt de Commissie ook een mededeling over vergroening uit waarin uiteengezet wordt hoe de Commissie tegen 2030 klimaatneutraal zal worden.
Nieuwsbericht | 11-04-2022
Lidstaten mogen voorwaarden stellen voor de toegang tot de rechterlijke macht en de tewerkstelling van zowel gewone rechters als honoraire vrederechters. In bepaalde omstandigheden is het toegestaan om aan vrederechters niet integraal de rechten toe te kennen die aan gewone rechters toekomen. Het is echter niet toegestaan om vrederechters uit te sluiten van enig sociaal of socialezekerheidsstelsel dat van toepassing is op gewone rechters die zich in een vergelijkbare situatie bevinden. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Italiaanse rechter.
Rechtmatig verzamelde en opgeslagen persoonsgegevens mogen in een extra interne databank worden bewaard, voor zover daarbij dezelfde gegevensverwerkingsdoeleinden worden nagestreefd als bij de oorspronkelijke gegevensverzameling. Dat is het advies van advocaat-generaal Pikamäe aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Hongaarse rechter.
Nieuwsbericht | 09-04-2022
In de observatiebrief geeft de Commissie aan wat er in het door Nederland ingediende Nationaal Strategisch Plan (NSP) voor het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) nog nadere toelichting of aanpassing nodig heeft, wil het GLB-NSP definitief worden goedgekeurd.
Nieuwsbericht | 08-04-2022
Met het voorstel voor een versterking en verdere harmonisatie van het EU wetgevingskader wil de Commissie de productie van traditionele kwaliteitsproducten stimuleren. Dat moet plattelandseconomieën in de hele Unie ten goede komen, een hoog beschermingsniveau waarborgen (ook online) en plaatselijke tradities en natuurlijke hulpbronnen in stand helpen houden.
De nieuwe EU-wetgeving voorziet onder meer in een uitbreiding van de bevoegdheid van het Bureau. Het Bureau is voortaan ook bevoegd op het terrein van de politiële en justitiële samenwerking in strafzaken. Daarnaast wordt bij de afbakening van het werkterrein van het Bureau niet langer gewerkt met meerjarige thematische kaders, maar alleen nog met een jaarlijkse programmering.
De Raad heeft wetgeving aangenomen om het juridische kader voor de toepassing van verlaagde btw-tarieven en nultarieven in overeenstemming te brengen met recente beleidsdoelstellingen van de EU. Het gaat onder meer om doelstellingen als het versterken van de nationale gezondheidsstelsels en de groene transitie. Daarnaast kunnen lidstaten voortaan sneller reageren op uitzonderlijke omstandigheden zoals pandemieën, humanitaire crises en natuurrampen.
Er kan weer gereageerd worden op stageplekken voor een stage Europees recht bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de periode juli 2022- januari 2023. Een stage bij de afdeling Europees recht beslaat 3 maanden en is een geschikte manier voor studenten Europees recht - in de laatste fase van hun studie - om een representatief beeld te krijgen van de Europeesrechtelijke praktijk.
Het EU-recht vereist dat de voorwaarden en de procedurevoorschriften voor de benoeming van rechters van dien aard zijn dat zij bij rechtszoekenden geen aanleiding geven tot gegronde twijfel over de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van rechters. Het enkele feit dat een rechter is benoemd in een ondemocratisch tijdperk kan niet tot de conclusie leiden dat sprake kan zijn van een dergelijke gegronde twijfel. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Poolse rechter.
Nieuwsbericht | 05-04-2022
Het pakket moet ervoor zorgen dat alleen de meest duurzame producten worden verkocht in Europa. Daarnaast bevat het pakket een voorstel voor een EU-strategie voor duurzaam en circulair textiel en een voorstel voor herziening van een verordening over bouwproducten. Tot slot moeten consumenten gestimuleerd en in staat gesteld worden om energie te besparen, kapotte producten te repareren in plaats van te vervangen en milieuvriendelijke keuzes te maken bij de aanschaf van nieuwe producten.
Nieuwsbericht | 04-04-2022
Bij gevangenzetting gaat het om de tenuitvoerlegging van een vrijheidsstraf. Die vrijheidsstraf moet in het kader van een strafprocedure zijn opgelegd wegens het plegen van een strafbaar feit waaraan de betrokkene schuldig wordt bevonden of waarvan hij wordt verdacht. Onder het begrip gevangenzetting valt niet de gedwongen opname in een psychiatrische inrichting van een asielzoeker die aan een psychiatrische aandoening lijdt waardoor hij bijzonder gevaarlijk is voor zichzelf of voor de samenleving. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Met de aanbeveling dringt de Commissie er bij de lidstaten op aan om bestaande burgerschapsregelingen voor investeerders onmiddellijk in te trekken en strenge controles in te stellen ter beperking van risico's die verbonden zijn aan verblijfsregelingen voor investeerders. De aanbeveling van vandaag maakt deel uit van het bredere beleid van de Commissie om doortastend op te treden tegen dergelijke risicovolle burgerschaps- en verblijfsregelingen voor investeerders. Met name in de huidige context van de Russische agressie tegen Oekraïne zijn de risico’s van dergelijke regelingen weer nog duidelijker geworden.
Nieuwsbericht | 01-04-2022
Uit het speciaal verslag blijkt dat het aantal tegen de EU-instellingen, -organen en -agentschappen (EU-IOA’s) gerichte cyberaanvallen fors toeneemt. Aangezien EU-IOA’s onderling nauw verweven zijn, kunnen zwakke punten bij één van de EU-IOA’s, ook andere organen aan beveiligingsdreigingen blootstellen.
Nieuwsbericht | 31-03-2022
Het behoort tot de uitoefening van rechterlijke taken door een gerecht in de zin van de AVG om uit een gerechtelijke procedure afkomstige stukken -waarin persoonsgegevens zijn opgenomen- tijdelijk ter beschikking te stellen aan journalisten om hen in staat te stellen beter verslag te doen van het verloop van die procedure. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Nederlandse rechter.
Nieuwsbericht | 29-03-2022
Na de coronapandemie wordt de visserij en aquacultuursector nu opnieuw getroffen door de oorlog in Oekraïne en de stijging van energie, zuurstof en grondstofprijzen. Met een aantal noodmaatregelen wil de Commissie de sector helpen tot een structurele energietransitie te komen en om de doelstellingen van de Green Deal te behalen.
Het thematisch verslag getiteld "Naar meer rechtvaardigheid en integratie in het hoger onderwijs in Europa", laat zien hoe doeltreffend de beleidsverbintenissen van de afzonderlijke landen zijn om de sociale rechtvaardigheid in het hoger onderwijs te verbeteren.
De Commissie heeft in het kader van de verordening betreffende het digitale COVID-certificaat van de EU nieuwe regels voor het vaccinatiecertificaat vastgesteld. De nieuwe regels stellen minderjarigen vrij van de aanvaardingsperiode van 270 dagen voor vaccinatiecertificaten na de primaire vaccinatiereeks. De vaccinatiebewijzen van minderjarigen mogen niet verlopen. Wanneer minderjarigen op reis gaan, kunnen zij het certificaat blijven gebruiken dat zij na de primaire vaccinatiereeks hebben ontvangen.
De Europese Commissie stelt voor om met een reeks maatregelen op korte en middellange termijn de voedselzekerheid wereldwijd te verhogen. Ook moeten landbouwers en consumenten in de EU gezien de stijgende voedselprijzen en kosten van onder meer energie en meststoffen worden gesteund.
Nieuwsbericht | 28-03-2022
Sinds de Russische invasie zijn in korte tijd miljoenen mensen uit de Oekraïne in de Europese Unie aangekomen of binnen Oekraïne ontheemd geraakt. Voor degenen die hun toevlucht in de EU hebben gezocht heeft de EU allereerst de richtlijn tijdelijke bescherming geactiveerd. Hiermee wordt snelle bijstand en een duidelijke juridische status geboden. Naast onmiddellijke steun in de vorm van assistentie aan de grens, opvang en civiele bescherming onderneemt de EU met de mededeling ook verdere stappen om lidstaten te helpen te zorgen dat de betrokkenen daadwerkelijk toegang hebben tot onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting en werk.
Het Europees Parlement en Raad hebben een politiek akkoord bereikt over het voorstel van de Europese Commissie voor een verordening betreffende de Digital Markets Act (DMA). De verordening, waarover iets meer dan een jaar na de indiening van het voorstel overeenstemming is bereikt, is een van de eerste initiatieven ter regulering van de zogeheten poortwachters-macht van de grootste digitale ondernemingen.
Het voor privégebruik maken van kopieën van auteursrechtelijk beschermde werken is rechtmatig indien een billijke compensatie aan de rechthebbende wordt betaald. De opslag van auteursrechtelijk beschermde werken in de cloud kan worden aangemerkt als het maken van een kopie. De billijke compensatie voor het kopiëren van auteursrechtelijk beschermde werken moet in beginsel worden betaald door de gebruikers van de cloudopslagdiensten. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 25-03-2022
Het bestaan van een arbeidsverhouding is essentieel voor de toepassing van de socialezekerheidswetgeving van de werkstaat. Die arbeidsverhouding ontbreekt in tussenliggende perioden waarin de uitzendovereenkomst is beëindigd en er geen werkzaamheden in de werkstaat worden verricht. In die tussenliggende perioden geldt de socialezekerheidswetgeving van de woonstaat van de uitzendkracht. Dat is het advies van advocaat-generaal Pitruzzella aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van de Centrale Raad van Beroep.
Toont 401 - 440 van 3.275 resultaten.