Finland nam op 1 juli 2019 het roulerend voorzitterschap van de Raad van de EU over van Roemenië. Op de website van de Finnen zijn de prioriteiten, het programma en de kalender voor het EU-voorzitterschap van Finland gepubliceerd.
Nieuwsbericht | 04-07-2019
Tijdens een bijeenkomst van de Europese Raad die maar liefst drie dagen heeft geduurd, zijn de regeringsleiders het eens geworden over de beoogde nieuwe leiders van de EU instellingen. Mochten de kandidaten bevestigd worden dan zullen de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank voor het eerst door vrouwen worden geleid. Het zal bovendien voor het eerst zijn dat een Duitser voorzitter van de Commissie zal worden, als het Europees Parlement met de kandidate instemt. De Belg Charles Michel wordt voorzitter van de Europese Raad, als voorzitter van de Commissie wordt Ursula von der Leyen voorgesteld, de Spanjaard Josip Borrell als Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en de Française Christine Lagarde als voorzitter van de Europese Centrale Bank.
Nieuwsbericht | 03-07-2019
Op 27 juni 2019 zijn nieuwe regels voor cyberbeveiliging in werking getreden. Deze nieuwe Europese ’Cybersecurity Act’ betreft een verordening waarmee de EU grensoverschrijdende cyberaanvallen beter het hoofd kan bieden. De nieuwe regels geven Europa een kader voor de certificering van producten, processen en diensten op het gebied van cyberveiligheid en versterken het mandaat van het EU-agentschap voor cyberveiligheid, ENISA.
Nieuwsbericht | 02-07-2019
Belastinggeschillen tussen lidstaten kunnen voortaan sneller en doeltreffender worden opgelost. Dat geeft bedrijven en particulieren die met dubbele belasting te maken krijgen, meer rust en fiscale rechtszekerheid.
Nieuwsbericht | 01-07-2019
De Europese Commissie nodigt de lidstaten en andere belanghebbenden uit om opmerkingen te maken over haar voorstel om steun die via nationale fondsen wordt verleend voor projecten die in het kader van bepaalde centraal beheerde programma's van de EU worden ondersteund, vrij te stellen van voorafgaande toetsing door de Commissie in het kader van de EU-staatssteunregels.
Nieuwsbericht | 27-06-2019
De nationale rechter is bevoegd om de locatiekeuze van luchtkwaliteitsmeetpunten te controleren en om de betrokken nationale autoriteit te bevelen alle noodzakelijke maatregelen te treffen. Om te bepalen of de grenswaarden worden nageleefd, telt het niveau van verontreiniging op elk bemonsteringspunt afzonderlijk. Een gemiddelde van verschillende snuffelpalen is niet toegestaan. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 26-06-2019
De Poolse wet over de verlaging van de pensioenleeftijd van de rechters van de hoogste rechterlijke instantie is in strijd met het EU-recht, in het bijzonder met de beginselen van de onafzetbaarheid van de rechters en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een inbreukprocedure van de Commissie tegen Polen.
Nieuwsbericht | 24-06-2019
Met het oog op het aantreden van het nieuwe Europees Parlement en een nieuwe Commissie heeft de Europese Raad een nieuwe strategische agenda vastgesteld. Deze strategische agenda biedt een algemeen kader en zal het richtsnoer zijn voor de werkzaamheden van de EU-instellingen in de komende vijf jaar.
Nieuwsbericht | 23-06-2019
Het reglement van de Duitse sportbond, op grond waarvan een Unieburger die onderdaan is van een andere lidstaat, en al vele jaren in Duitsland woont, niet op dezelfde manier deel kan nemen aan nationale kampioenschappen als Duitsers is mogelijk in strijd met het EU-recht. Dit heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 21-06-2019
De verantwoordingsplicht en de transparantie binnen de Europese Unie moet verbeterd worden. Hierdoor zal de burger dichter bij de EU worden gebracht en de legitimiteit en doeltreffendheid van de EU worden vergroot. Dat staat in een gezamenlijk stuk van Nederland, Estland, Ierland, Luxemburg, Slovenie en Zweden.
Nieuwsbericht | 20-06-2019
Het EU-merk van adidas van drie parallel lopende strepen zonder dat van belang is in welke richting ze zijn aangebracht, is terecht nietig verklaard door het EUIPO. Adidas kon niet bewijzen dat dit merk op het hele grondgebied van de EU onderscheidend vermogen heeft verkregen door het gebruik dat ervan is gemaakt. Dat heeft het EU-Gerecht bepaald in een procedure die door een Belgische schoenenfabrikant aan het rollen werd gebracht.
Nieuwsbericht | 19-06-2019
De Raad heeft een nieuwe richtlijn aangenomen die consulaire bescherming voor niet-vertegenwoordigde EU-burgers in derde landen faciliteert. Het formaat en de veiligheidskenmerken voor het EU-noodreisdocument zijn geactualiseerd en de formaliteiten voor niet-vertegenwoordigde EU-burgers in derde landen van wie het paspoort of reisdocument verloren, gestolen of vernietigd is, worden door de richtlijn vereenvoudigd. Doordat een andere lidstaat hen een noodreisdocument mag verstrekken, kunnen zij in zo een situatie naar huis reizen.
Het EP en de Raad hebben een verordening aangenomen waarbij 64 verordeningen en richtlijnen die voorzien in het gebruik van de zogenoemde "regelgevingsprocedure met toetsing", worden vervangen door verwijzingen naar gedelegeerde handelingen en, in enkele gevallen, naar uitvoeringshandelingen.
Nieuwsbericht | 18-06-2019
Het Duitse vignet voor het gebruik van federale wegen door personenauto’s is in strijd met het EU-recht. Deze heffing is discriminerend omdat de economische last ervan in de praktijk enkel rust op de houders en bestuurders van in andere lidstaten geregistreerde voertuigen. De combinatie van de infrastructuurheffing en de vrijstelling van motorvoertuigenbelasting die de houders van in Duitsland geregistreerde voertuigen genieten, vormt een indirecte discriminatie op grond van nationaliteit en is in strijd met de beginselen van het vrije goederenverkeer en het vrij verrichten van diensten. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een uitzonderlijke procedure van Oostenrijk, met ondersteuning van Nederland, tegen Duitsland.
Volgens advocaat generaal Hogan vereist het Unierecht dat de herkomst van een product afkomstig uit een sinds 1967 door Israël bezet gebied vermeld wordt. Dit betekent dat op het etiket moet worden vermeld uit welk geografisch gebied het product komt maar ook dat het uit een Israëlische nederzetting komt. Volgens hem hebben consumenten het recht te weten waar producten vandaan komen om vervolgens op basis van ethische overwegingen een keuze te kunnen maken. De advocaat generaal erkent dat indien het EU-Hof zijn ruime uitleg van de Unierechtelijke verplichting niet volgt, de lidstaten zelf een dergelijke eis niet mogen opleggen aan marktdeelnemers.
Nieuwsbericht | 17-06-2019
Ondanks de al gerealiseerde verbeteringen in de muntunie kunnen en moeten kwetsbaarheden, zeker bij economische terugslag in de eurozone, verder worden verminderd. Daarvoor is nodig dat private – en dus niet voornamelijk publieke – partijen meer de risico’s dragen en dat één Europese kapitaalmarkt en een bankenunie worden gerealiseerd. Daarnaast moet de handhaving van de afspraken over begrotingen en structurele hervormingen worden versterkt. Dat schrijft de Afdeling advisering van de Raad van State in een zogenoemde voorlichting die zij op verzoek van de Tweede Kamer heeft uitgebracht.
De Commissie start een evaluatie van de EU-staatssteunregels die van toepassing zijn op gezondheids- en sociale diensten en ‘de minimis’ steun voor diensten van algemeen economisch belang. De evaluatie omvat een openbare raadpleging, een gerichte vragenlijst voor de lidstaten en een studie die door een door de Commissie aan te wijzen deskundige zal worden uitgevoerd.
De Europese Commissie heeft een mededeling gepubliceerd over de stand van zaken in de voorbereidingen voor Brexit en van de noodmaatregelen die de EU heeft getroffen in verband met de verlenging van de terugtrekkingstermijn tot en met 31 oktober 2019..
Nieuwsbericht | 13-06-2019
Het Duitse Openbaar Ministerie is onvoldoende onafhankelijk voor de uitvaardiging van Europees aanhoudingsbevel omdat dat direct of indirect kan worden onderworpen aan aanwijzingen of instructies van de uitvoerende macht, zoals een minister van Justitie. De procureur-generaal van Litouwen biedt echter wel een dergelijke garantie van onafhankelijkheid. Dit heeft het EU-Hof bepaald in twee spoedprocedures naar aanleiding van de uitvaardiging door het Duitse OM en de Litouwse procureur van Europese arrestatiebevelen.
De Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Gezondheid en Consumenten heeft de verordening tot oprichting van een Europese Arbeidsautoriteit formeel goedgekeurd. Voorafgaand aan de vergadering hebben de lidstaten in intergouvernementeel verband besloten dat de Europese Arbeidsautoriteit gevestigd zal zijn in Bratislava. De nieuwe instantie zal in oktober van start gaan.
In de aanloop naar de komende Eurotop heeft de Europese Commissie in een overzicht van alle lopende initiatieven de balans opgemaakt van de vorderingen om Europa's economische en monetaire unie te verdiepen. Zij roept de lidstaten op om concrete stappen te zetten.
Nieuwsbericht | 12-06-2019
De EU-richtlijn betreffende bijzondere waarborgen voor kinderen in strafprocedures is de laatste in een reeks van zes EU-richtlijnen die procedurele rechten voor personen in de hele EU garanderen. Het ECER zet ze voor u op een rij.
Nieuwsbericht | 11-06-2019
De uitsluiting van bepaalde juridische diensten van de aanbestedingsprocedures in het EU-recht is niet in strijd met het beginsel van gelijke behandeling, de vrijheid van vestiging of het vrije dienstenverkeer, of met het subsidiariteitsbeginsel. De bijzondere relatie tussen de juridische dienstverlener en de opdrachtgever verdraagt zich immers niet met een openbare aanbesteding. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van het Belgische Grondwettelijk Hof.
Nieuwsbericht | 06-06-2019
De Commissie heeft haar jaarverslag gepubliceerd over de manier waarop de instellingen en lidstaten van de Unie het EU-Handvest van de grondrechten hebben toegepast. Bij de EU-instellingen is een cultuur van grondrechten ontwikkeld. Er wordt in de handhavingsketen echter nog niet optimaal gebruikgemaakt van het Handvest en het instrument is nog steeds weinig bekend.
Nieuwsbericht | 05-06-2019
Facebook kan er toe worden verplicht binnen de EU alle commentaar op te sporen en te identificeren die identiek is aan smadelijk commentaar dat door een nationale rechter onrechtmatig is bevonden. Dat geldt ook voor commentaar dat qua betekenis verwant is, mits hij van dezelfde gebruiker afkomstig is. Of Facebook het betrokken commentaar ook wereldwijd moet verwijderen, wordt niet door het EU-recht geregeld, maar door het volkenrecht en het internationaal privaatrecht. Dat is het advies van advocaat-generaal Szpunar aan het EU-Hof in een Oostenrijkse zaak.
Nieuwsbericht | 04-06-2019
De schadevergoedingsactie van beleggers die zouden zijn benadeeld mede als gevolg van het advies van de ECB over de voorgenomen Griekse herstructureringswet toetst het Gerecht aan de standaardvoorwaarden voor niet-contractuele aansprakelijkheid van de Unie. Een beroep wegens schending van de niet-contractuele aansprakelijkheid van de Unie is al ontvankelijk wanneer gedupeerden stellen schade te hebben geleden als gevolg van een handeling van de ECB. De ontvankelijkheid houdt namelijk direct verband met het onderzoek ten gronde van de voorwaarden voor de niet-contractuele aansprakelijkheid van de Unie. De getroffen beleggers hebben niet kunnen bewijzen dat aan de voorwaarde van een voldoende gekwalificeerde schending is voldaan. De adviesbevoegdheid van de ECB heeft bovendien niet tot doel om de rechten en verplichtingen van contractpartijen te beoordelen, maar houdt verband met de fundamentele taken van de ECB. Het Gerecht verwerpt het beroep.
Zowel tekst als afbeeldingen kunnen een associatie oproepen met een product dat een beschermde oorsprongsbenaming in de EU geniet. Doorslaggevend daarvoor is of zo een tekst of afbeelding in staat is om rechtstreeks bij de consument het beeld van het beschermde product op te roepen. De nationale rechter moet dat vaststellen en hij moet daarbij een Europese en niet alleen een Spaanse consument voor ogen houden. Ook producenten die vergelijkbare producten in dezelfde regio maken maar die niet onder de beschermde oorsprongsbenaming vallen, moeten zich aan de verordening houden. Dit heeft het EU-Hof bepaald in een zaak over Spaanse kaas uit La Mancia.
Nieuwsbericht | 03-06-2019
Op 17 mei heeft de Raad van de Europese Unie het EU cybersanctieregime aangenomen. Dit thematische sanctieregime biedt de EU de mogelijkheid om wereldwijd maatregelen te nemen tegen personen en organisaties die verantwoordelijk zijn voor een cyberaanval of een poging daartoe, of op enig andere wijze betrokken zijn bij een cyberaanval (bijvoorbeeld middels financiële of technische steun). De maatregelen die kunnen worden opgelegd aan personen en organisaties bestaan uit het bevriezen van tegoeden en het opleggen van inreisverboden. Het doel van het cybersanctieregime is om af te schrikken, gedragsverandering.
Nieuwsbericht | 31-05-2019
Personen die wel binnen de verordening over de coördinatie van socialezekerheidsstelsels vallen, maar niet voldoen aan de specifieke bepalingen voor het vaststellen van het toepasselijke socialezekerheidsstelsel, vallen binnen de woonlandbepaling. Volgens het EU-Hof is het woonlandbeginsel uit de sociale zekerheidsverordening niet alleen op economisch niet-actieven van toepassing maar ook op economisch actieven. Tot nu toe gingen de lidstaten en de Commissie uit van de interpretatie dat het woonland alleen voor economisch niet actieve werknemers gold ter bepaling van de toepasselijke sociale zekerheidsregels. In de situatie van de zeeman SF het daarom zijn woonland leidend, en niet het land waar de zeevaartonderneming is gevestigd. Dit antwoord gaf het EU-Hof op vragen gesteld door de Hoge Raad der Nederlanden.
Nieuwsbericht | 27-05-2019
Niet alleen de lidstaten van de EU moeten voldoen aan de eisen van rechtsstatelijkheid. Ook de EU-instellingen en het functioneren van de EU zouden langs deze meetlat moeten worden gelegd, vindt de Kamer. Daarover vraagt het kabinet advies aan de Adviesraad Internationale Vraagstukken.
Nieuwsbericht | 22-05-2019
De Griekse wet die het monniken verbiedt het beroep van advocaat uit te oefenen, wanneer die de beroepstitel hebben behaald in een andere lidstaat, is in strijd met het EU-recht. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Griekse rechter.
Nieuwsbericht | 20-05-2019
In zijn bindend advies over het EU-handelsakkoord met Canada (CETA) oordeelt het EU-Hof dat CETA geen inbreuk maakt op de autonomie van de rechtsorde van de EU en de exclusieve bevoegdheid van het EU-Hof om het EU-recht te interpreteren en toe te passen. Belangrijk voor deze vaststelling is dat de bevoegdheid van de op te richten gerechten beperkt blijft tot uitleggen en toepassen van bepalingen in CETA. Evenmin maken de afspraken over investeringsbescherming inbreuk op het gelijkheidsbeginsel. Het geschillenbeslechtingsmechanisme bevat verder voldoende waarborgen om de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van leden van het Investment Court te garanderen. Dit is ook wat de Raad de Commissie en de 11 lidstaten die deelnamen aan de procedure hebben ingebracht. De uitspraak maakt de weg vrij voor de lidstaten om hun nationale CETA-goedkeuringsproces te starten.
Nieuwsbericht | 02-05-2019
Bij het EU-Hof gelden vanaf 1 mei 2019 nieuwe regels over de toelating van hogere voorzieningen in zaken die al twee beroepsgangen hebben doorlopen. Een dergelijke hogere voorziening zal slechts – geheel of gedeeltelijk – worden toegelaten indien daarin een vraag rijst die belangrijk is voor de eenheid, de samenhang of de ontwikkeling van het Unierecht. Het gaat om beroepen die in eerste instantie door het EUIPO, ECHA, EASA en het Communautair bureau voor plantenrassen zijn behandeld en in tweede instantie door het Gerecht.
In de aanloop naar de bijeenkomst van de leiders van de EU27 die op 9 mei 2019 in het Roemeense Sibiu wordt gehouden, heeft de Europese Commissie een aantal beleidsaanbevelingen gepresenteerd. Daarmee geeft zij aan hoe Europa vorm kan geven aan haar toekomst in een wereld die steeds meer multipolair en onzeker is.
AIRBNB levert een dienst die bestaat uit het in contact brengen van potentiële gasten met ‘hosts’ die een accommodatie aanbieden voor de korte termijn, via een elektronisch portaal, in een situatie waarin de dienstverlener geen controle uitoefent over de essentiële procedures voor de dienstverlening. De richtlijn over diensten van de informatiemaatschappij verzet zich tegen beperkingen door een lidstaat van het vrije verkeer van deze diensten. Dit adviseert advocaat-generaal Szpunar aan het EU-Hof.
Het is even stil met betrekking tot Brexit. Is er sprake van voortgang, stilstand of uitstel? Kortom wat is de stand van zaken op dit moment en wat kunnen we de komende maanden verwachten? Het ECER zet de gemaakte afspraken en deadlines op een rij.
Het scorebord van 2019 bevat een vergelijkend overzicht van de rechtsstelsels in de EU-lidstaten uit het oogpunt van onafhankelijkheid, kwaliteit en efficiëntie. Věra Jourová, Europees commissaris voor Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid, geeft aan dat hoewel veel landen hun rechterlijke macht blijven verbeteren, de ontwikkelingen niet overal positief zijn. Er zijn nog steeds te veel EU-burgers die hun rechtsstelsel niet als onafhankelijk beschouwen en die te lang op rechtsbedeling moeten wachten.
Nieuwsbericht | 30-04-2019
In 2018 hebben het EU-Hof en het Gerecht 59 zaken afgedaan waaraan de Nederlandse regering een bijdrage heeft geleverd. Het gaat om 54 prejudiciële uitspraken, en 5 rechtstreekse zaken. Het oordeel van deze hoven in die zaken komt in meerderheid overeen met het door de Nederlandse regering ingebrachte standpunt. Dit blijkt uit de dertiende rapportage van de procesgemachtigden van de Nederlandse regering bij het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 18-04-2019
Ben je benieuwd naar de ins- en outs van de komende verkiezingen van het Europees Parlement? Kom dan naar het seminar van het ECER en de Directie Integratie Europa van het ministerie van Buitenlandse Zaken op 14 mei 2019. Tijdens dit seminar wordt ingegaan op de actuele ontwikkelingen en institutionele aspecten van deze verkiezingen. Naast de spelregels voor de verkiezingen komen de volgende onderwerpen aan de orde: Welke mogelijkheden tot coalitievorming kunnen we verwachten? Wat betekent dit voor de rol van het EP na de verkiezingen, welke nieuwe spelregels gaan gelden tussen EP en de andere EU-instellingen en welke betekenis heeft dit voor ons werk? Hoe beïnvloedt de Brexit de samenstelling van het EP? Kortom: genoeg interessante aspecten om mee te nemen.
De Commissie wil dat de Raad bij het stemmen over sociaal beleid helemaal overgaat naar een systeem van gekwalificeerde meerderheid, te beginnen met besluiten over non-discriminatie. Dat blijkt uit een mededeling van de Commissie. Eerder al lanceerde de Commissie soortgelijke voorstellen voor het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid, het fiscale beleid en het energie- en klimaatbeleid. Daarmee worden enkele slapende bepalingen in het Verdrag van Lissabon wakker gekust.
Nieuwsbericht | 17-04-2019
Toont 1.201 - 1.240 van 3.270 resultaten.