Personen die wel binnen de verordening over de coördinatie van socialezekerheidsstelsels vallen, maar niet voldoen aan de specifieke bepalingen voor het vaststellen van het toepasselijke socialezekerheidsstelsel, vallen binnen de woonlandbepaling. Volgens het EU-Hof is het woonlandbeginsel uit de sociale zekerheidsverordening niet alleen op economisch niet-actieven van toepassing maar ook op economisch actieven. Tot nu toe gingen de lidstaten en de Commissie uit van de interpretatie dat het woonland alleen voor economisch niet actieve werknemers gold ter bepaling van de toepasselijke sociale zekerheidsregels. In de situatie van de zeeman SF het daarom zijn woonland leidend, en niet het land waar de zeevaartonderneming is gevestigd. Dit antwoord gaf het EU-Hof op vragen gesteld door de Hoge Raad der Nederlanden.
Nieuwsbericht | 27-05-2019
Niet alleen de lidstaten van de EU moeten voldoen aan de eisen van rechtsstatelijkheid. Ook de EU-instellingen en het functioneren van de EU zouden langs deze meetlat moeten worden gelegd, vindt de Kamer. Daarover vraagt het kabinet advies aan de Adviesraad Internationale Vraagstukken.
Nieuwsbericht | 22-05-2019
De Griekse wet die het monniken verbiedt het beroep van advocaat uit te oefenen, wanneer die de beroepstitel hebben behaald in een andere lidstaat, is in strijd met het EU-recht. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Griekse rechter.
Nieuwsbericht | 20-05-2019
In zijn bindend advies over het EU-handelsakkoord met Canada (CETA) oordeelt het EU-Hof dat CETA geen inbreuk maakt op de autonomie van de rechtsorde van de EU en de exclusieve bevoegdheid van het EU-Hof om het EU-recht te interpreteren en toe te passen. Belangrijk voor deze vaststelling is dat de bevoegdheid van de op te richten gerechten beperkt blijft tot uitleggen en toepassen van bepalingen in CETA. Evenmin maken de afspraken over investeringsbescherming inbreuk op het gelijkheidsbeginsel. Het geschillenbeslechtingsmechanisme bevat verder voldoende waarborgen om de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van leden van het Investment Court te garanderen. Dit is ook wat de Raad de Commissie en de 11 lidstaten die deelnamen aan de procedure hebben ingebracht. De uitspraak maakt de weg vrij voor de lidstaten om hun nationale CETA-goedkeuringsproces te starten.
Nieuwsbericht | 02-05-2019
Bij het EU-Hof gelden vanaf 1 mei 2019 nieuwe regels over de toelating van hogere voorzieningen in zaken die al twee beroepsgangen hebben doorlopen. Een dergelijke hogere voorziening zal slechts – geheel of gedeeltelijk – worden toegelaten indien daarin een vraag rijst die belangrijk is voor de eenheid, de samenhang of de ontwikkeling van het Unierecht. Het gaat om beroepen die in eerste instantie door het EUIPO, ECHA, EASA en het Communautair bureau voor plantenrassen zijn behandeld en in tweede instantie door het Gerecht.
In de aanloop naar de bijeenkomst van de leiders van de EU27 die op 9 mei 2019 in het Roemeense Sibiu wordt gehouden, heeft de Europese Commissie een aantal beleidsaanbevelingen gepresenteerd. Daarmee geeft zij aan hoe Europa vorm kan geven aan haar toekomst in een wereld die steeds meer multipolair en onzeker is.
AIRBNB levert een dienst die bestaat uit het in contact brengen van potentiële gasten met ‘hosts’ die een accommodatie aanbieden voor de korte termijn, via een elektronisch portaal, in een situatie waarin de dienstverlener geen controle uitoefent over de essentiële procedures voor de dienstverlening. De richtlijn over diensten van de informatiemaatschappij verzet zich tegen beperkingen door een lidstaat van het vrije verkeer van deze diensten. Dit adviseert advocaat-generaal Szpunar aan het EU-Hof.
Het is even stil met betrekking tot Brexit. Is er sprake van voortgang, stilstand of uitstel? Kortom wat is de stand van zaken op dit moment en wat kunnen we de komende maanden verwachten? Het ECER zet de gemaakte afspraken en deadlines op een rij.
Het scorebord van 2019 bevat een vergelijkend overzicht van de rechtsstelsels in de EU-lidstaten uit het oogpunt van onafhankelijkheid, kwaliteit en efficiëntie. Věra Jourová, Europees commissaris voor Justitie, Consumentenzaken en Gendergelijkheid, geeft aan dat hoewel veel landen hun rechterlijke macht blijven verbeteren, de ontwikkelingen niet overal positief zijn. Er zijn nog steeds te veel EU-burgers die hun rechtsstelsel niet als onafhankelijk beschouwen en die te lang op rechtsbedeling moeten wachten.
Nieuwsbericht | 30-04-2019
In 2018 hebben het EU-Hof en het Gerecht 59 zaken afgedaan waaraan de Nederlandse regering een bijdrage heeft geleverd. Het gaat om 54 prejudiciële uitspraken, en 5 rechtstreekse zaken. Het oordeel van deze hoven in die zaken komt in meerderheid overeen met het door de Nederlandse regering ingebrachte standpunt. Dit blijkt uit de dertiende rapportage van de procesgemachtigden van de Nederlandse regering bij het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 18-04-2019
Ben je benieuwd naar de ins- en outs van de komende verkiezingen van het Europees Parlement? Kom dan naar het seminar van het ECER en de Directie Integratie Europa van het ministerie van Buitenlandse Zaken op 14 mei 2019. Tijdens dit seminar wordt ingegaan op de actuele ontwikkelingen en institutionele aspecten van deze verkiezingen. Naast de spelregels voor de verkiezingen komen de volgende onderwerpen aan de orde: Welke mogelijkheden tot coalitievorming kunnen we verwachten? Wat betekent dit voor de rol van het EP na de verkiezingen, welke nieuwe spelregels gaan gelden tussen EP en de andere EU-instellingen en welke betekenis heeft dit voor ons werk? Hoe beïnvloedt de Brexit de samenstelling van het EP? Kortom: genoeg interessante aspecten om mee te nemen.
De Commissie wil dat de Raad bij het stemmen over sociaal beleid helemaal overgaat naar een systeem van gekwalificeerde meerderheid, te beginnen met besluiten over non-discriminatie. Dat blijkt uit een mededeling van de Commissie. Eerder al lanceerde de Commissie soortgelijke voorstellen voor het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid, het fiscale beleid en het energie- en klimaatbeleid. Daarmee worden enkele slapende bepalingen in het Verdrag van Lissabon wakker gekust.
Nieuwsbericht | 17-04-2019
De Europese Commissie heeft een derde inbreukprocedure gestart tegen Polen. Net als in eerdere procedures is het doel de Poolse rechters te beschermen van politieke bemoeienis en daarmee hun onafhankelijkheid te garanderen. Door een nieuwe wet over het toezicht op de rechters wordt volgens de Commissie de onafhankelijkheid van de Poolse rechters ernstig bedreigd.
Nieuwsbericht | 15-04-2019
Hoewel de rechtsstaat een van de gemeenschappelijke waarden is waarop de Unie gegrondvest is, staat de rechtsstaat in de Unie steeds meer onder de druk. Daarom wil de Commissie nu een debat aanzwengelen over de vraag wat de Unie nog meer kan doen om de rechtsstaat te beschermen. Daartoe heeft de Commissie een Mededeling gepubliceerd, waarin de EU-instellingen, de lidstaten en alle andere belanghebbenden worden opgeroepen hierover na te denken en met concrete ideeën over verbetering te komen.
Het EU-verbod van dubbele berechting en bestraffing geldt niet wanneer een nationale mededingingsautoriteit een onderneming bij hetzelfde besluit een geldboete wegens schending van het nationale mededingingsrecht én een geldboete wegens schending van het EU-mededingingsrecht oplegt. Het totaal van beide boeten moet wel evenredig zijn aan de aard van de inbreuk. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Poolse rechter.
Een onderdaan van een derde land die in een lidstaat een verzoek om internationale bescherming heeft ingediend, deze lidstaat daarna heeft verlaten en vervolgens in een tweede lidstaat een nieuw verzoek om internationale bescherming heeft ingediend, kan zich in beginsel niet beroepen op het verantwoordelijkheidscriterium wanneer hij opkomt tegen een overdrachtsbesluit in de tweede lidstaat. Bij uitzondering is dit wel mogelijk indien uit de verstrekte informatie duidelijk blijkt dat die tweede lidstaat als gevolg van het verantwoordelijkheidscriterium moet worden beschouwd als de verantwoordelijke lidstaat. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Raad van State.
Open markten en het aantrekken van buitenlandse investeringen zijn voor de EU van groot belang. In de afgelopen jaren is binnen de EU het besef gegroeid dat die ook onbedoelde risico’s met zich meebrengen. Een toename van investeringen in strategische sectoren heeft tot een openbaar debat over dit onderwerp geleid. De Raad heeft daarom een nieuw kader voor de screening van buitenlandse directe investeringen in de Europese Unie goedgekeurd. Dit EU-kader is op 10 april 2019 in werking getreden.
Nieuwsbericht | 10-04-2019
Een minderjarige voor wie een Unieburger zorg draagt in het kader van het Algerijnse kafala-stelsel kan niet worden aangemerkt als een ‘rechtstreekse bloedverwant in neergaande lijn’ van deze Unieburger. De woonlidstaat van deze Unieburger moet wel, na een individuele beoordeling, de binnenkomst en het verblijf van deze minderjarige op zijn grondgebied vergemakkelijken.
Nieuwsbericht | 09-04-2019
Duitsland heeft door afwijkend te stemmen in een internationale OTIF-vergadering en een van de Unie afwijkend standpunt in te nemen zowel het Raadsbesluit over dat standpunt als het beginsel van loyale samenwerking geschonden. Duitsland heeft volgens het EU-Hof immers met haar gedrag twijfel veroorzaakt over de mogelijkheid van de Unie om een standpunt naar voren te brengen en de lidstaten te vertegenwoordigen op het internationale toneel.
Nieuwsbericht | 04-04-2019
De regels voor het plaatsen van overheidsopdrachten gelden niet voor diensten op het gebied van patiëntenvervoer die in noodsituaties worden verleend door non-profitorganisaties. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 03-04-2019
Wanneer een lidstaat helemaal geen omzettingsmaatregelen meedeelt of wanneer een lidstaat maatregelen meedeelt die leiden tot een onvolledige of onjuiste omzetting van een richtlijn, kan de Commissie meteen het EU-Hof vragen een financiële sanctie op te leggen. Dat is het advies van advocaat-generaal Tanchev aan het EU-Hof in een Spaanse zaak. Het is de eerste zaak over deze nieuwe aanpak in het verdrag van Lissabon.
Nieuwsbericht | 01-04-2019
De heffing waarmee een Duitse energiesubsidie werd bekostigd, kon niet worden gelijkgesteld met een belasting, omdat de leveranciers niet verplicht waren de in verband met die heffing betaalde bedragen door te berekenen aan de eindafnemers. Dat de uit de heffing voortvloeiende financiële last „in de praktijk” werd doorberekend aan de eindafnemers, is in dit verband niet voldoende, aldus het EU-Hof.
In 2018 hebben het EU-Hof en het Gerecht 1769 zaken afgedaan. In 2017 waren dit er nog ongeveer 1600. Tegelijkertijd zijn bij de twee rechterlijke instanties 1863 nieuwe zaken aanhangig gemaakt. Bij het EU-Hof is die stijging vooral te wijten aan de toename van het aantal prejudiciële verwijzingen. Daarmee zet de trend van de laatste jaren van een stijgend aantal procedures bij het EU-Hof voort. Desondanks zijn beide gerechtelijke instellingen erin geslaagd de duur van de procedures te verkorten.
Nieuwsbericht | 28-03-2019
Een extern opgesteld juridisch advies dat geen verband houdt met een concrete zaak kan toch worden beschouwd als een document voor intern gebruik. De ECB mocht openbaarmaking weigeren. Ook was geen sprake van een hoger openbaar belang dat openbaarmaking gebiedt. Dat heeft het EU-Gerecht geoordeeld.
Nieuwsbericht | 27-03-2019
Verblijfsvergunningen die op basis van de richtlijn gezinshereniging zijn verleend en de status van langdurig ingezetene kunnen worden ingetrokken indien is gefraudeerd. Daarbij is volgens het EU-Hof niet van belang of de gezinsleden op de hoogte waren van de fraude. Maar intrekking mag alleen plaatsvinden na een concreet onderzoek naar de situatie van de betrokken gezinsleden. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Raad van State.
Een asielzoeker kan worden overgedragen aan de lidstaat die eigenlijk verantwoordelijk is voor de behandeling van zijn aanvraag of die hem eerder subsidiaire bescherming heeft toegekend. Maar als de levensomstandigheden in die lidstaat hem blootstellen aan een situatie van extreme materiële armoede, is dat in strijd met het verbod op onmenselijke of vernederende behandeling. Onvolkomenheden in het sociale stelsel van de betrokken lidstaat rechtvaardigen op zich niet de conclusie dat er een risico van een dergelijke behandeling bestaat, aldus het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 19-03-2019
Op grond van de Aarhus-verordening mag “informatie die betrekking heeft op uitstoot in het milieu” niet worden geweigerd om de commerciële en financiële belangen van ondernemingen te beschermen. Volgens het EU-Gerecht geldt dit ook voor informatie over de gevolgen van uitstoot op kortere of langere termijn voor de toestand van het milieu. Het belang van publiek is er immers niet alleen in gelegen dat bekend wordt wat er in het milieu vrijkomt, maar ook om te begrijpen hoe het milieu door de uitstoot wordt aangetast, aldus het EU-Gerecht.
Nieuwsbericht | 18-03-2019
De Kansspelautoriteit mocht de tenaamstelling van vergunningen voor onder andere de Lotto en de Staatsloterij niet zomaar wijzigen omdat de organisaties achter deze kansspelen veranderd zijn. De Kansspelautoriteit had moeten beoordelen of het Europese recht deze wijziging toestaat. Dat houdt in dat zij moet motiveren waarom zij voor het organiseren van zowel de Lotto als de Staatsloterij slechts één vergunning verleent en of die vergunning kan worden verleend aan Lotto B.V. en Staatsloterij B.V. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beslist.
Nieuwsbericht | 13-03-2019
Het verlies van de Nederlandse nationaliteit en dus van het EU-burgerschap is niet in strijd met het EU-recht wanneer de effectieve band tussen de betrokken persoon en die lidstaat voor lange tijd is onderbroken. Het evenredigheidsbeginsel vereist echter dat van geval tot geval wordt onderzocht welke gevolgen dat nationaliteitsverlies voor de betrokken personen heeft uit het oogpunt van het EU-recht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van de State.
In hoeverre kunnen nationale overheden eisen stellen bij de privatisering van hun nationale luchtvaartmaatschappij? Op deze actuele vraag heeft het EU-Hof zijn licht doen schijnen in een zaak over Transportes Aéreos Portugueses (TAP), de Portugese ‘national carrier’. Het Hof bevestigt dat vestigingseisen onder omstandigheden zijn toegestaan onder het Unierecht.
Nieuwsbericht | 12-03-2019
Er zijn drie maanden verstreken sinds de totstandkoming van het concept terugtrekkingsakkoord. Wat is er sindsdien veranderd en waar staan we nu als EU en Nederland in de voorbereidingen? Het ECER zet alle ontwikkelingen voor u op een rij, met speciale aandacht voor de juridische noodmaatregelen voor het geval een no-deal Brexit werkelijkheid wordt.
Nieuwsbericht | 07-03-2019
Het EU-Hof heeft de tijdelijke schorsing van de president van de Letse centrale bank vernietigd. De bankpresident was geschorst wegens verdenking van corruptie. Het EU-Hof stelt vast dat Letland geen bewijzen heeft overhandigd die de beschuldigingen staven en het besluit tot schorsing kunnen rechtvaardigen. Het is de eerste keer dat het EU-Hof zelf een besluit van een lidstaat vernietigt.
Nieuwsbericht | 06-03-2019
Het publiceren van video-opnames op YouTube van een ondervraging door politieagenten op het politiebureau valt volgens het EU-Hof binnen de werkingssfeer van de databeschermingsrichtlijn. Dit kan een verwerking van persoonsgegevens voor journalistieke doeleinden zijn. In dat geval is de verwerking, indien noodzakelijk om de bescherming van de persoonlijke levenssfeer privacy te verzoenen met de vrijheid van meningsuiting, uitgezonderd van verplichtingen uit de richtlijn zoals voorafgaande toestemming door betrokkenen.
Nieuwsbericht | 01-03-2019
Op 29 januari 2019 zijn de nieuwe regels voor de vermogensstelsels van internationale echtparen en geregistreerde partners van toepassing geworden. Deze zorgen voor duidelijkheid in het geval van een scheiding of overlijden en maken een einde aan parallelle en mogelijk tegenstrijdige procedures in verschillende lidstaten over bijvoorbeeld onroerend goed of bankrekeningen. De regels scheppen dus juridische duidelijkheid voor internationale paren.
De lidstaten steunen het onderhandelingsakkoord tussen de Raad en het Europees Parlement over de modernisering van de EU-Visumcode. Uitdagingen op het gebied van migratie nopen tot verbetering van de uit 2010 daterende visumregels. Nieuwe technologische ontwikkelingen bieden bovendien de mogelijkheid tot modernisering. Waar het voorstel dan ook beoogt ongewenste migratie tegen te gaan, biedt het tegelijkertijd legitieme reizigers flexibelere procedures.
Nieuwsbericht | 28-02-2019
De Europese Commissie heeft ten onrechte beslist dat de Belgische regeling betreffende de overwinsten van multinationale ondernemingen een verboden steunregeling vormde. De beschikking van de Commissie om de verleende belastingvrijstellingen ongedaan te maken, is volgens het EU-Gerecht daarom nietig.
Nieuwsbericht | 27-02-2019
De Commissie heeft de berekeningsmethode aangepast voor boetes en dwangsommen die zij in inbreukzaken aan het EU-Hof voorstelt. Voor het institutioneel gewicht van een lidstaat als berekeningsfactor wordt niet meer naar het stemgewicht van die lidstaat in de Raad gekeken, maar naar het aantal zetels in het Europees Parlement voor vertegenwoordigers afkomstig uit de betrokken lidstaat. De bedragen vallen per saldo lager uit.
Nieuwsbericht | 26-02-2019
Vanaf 16 februari 2019 gelden nieuwe EU-regels die afrekenen met de bureaucratische hindernissen voor EU-burgers die in een andere lidstaat wonen of werken. Een van de hindernissen die tot het verleden behoort is de authenticiteitsstempel voor openbare documenten zoals geboorte-, huwelijks- of overlijdensaktes.
Nieuwsbericht | 22-02-2019
De Unie is constant in beweging en is niet alleen actief binnen haar eigen grenzen maar ook ver daarbuiten. De politieke en handelsrelaties van de Unie met derde landen en internationale organisaties leiden vaak tot juridische vragen. Deze vragen, over bijvoorbeeld de rolverdeling tussen de Unie en de lidstaten in die externe betrekkingen, raken de beleidsterreinen van alle departementen. Op dinsdag 26 maart 2019 organiseert het ECER daarom een seminar over recente ontwikkelingen in de rechtspraak van het EU-Hof over de externe betrekkingen van de Unie. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van voorbeelden uit de onderhandelingspraktijk in Brussel.
Nieuwsbericht | 21-02-2019
Begin januari is onze website overgegaan naar een nieuwe online omgeving en heeft een nieuw uiterlijk gekregen. Helaas ondervinden we door deze overgang technische problemen. Wij vinden dit zeer vervelend en zijn druk bezig om alle problemen op te lossen zodat de ECER site snel weer de kwaliteit en kwantiteit heeft die u van ons gewend bent. Hopende op uw begrip en geduld, Het ECER team
Nieuwsbericht | 08-02-2019
Toont 1.321 - 1.360 van 3.362 resultaten.