Het beginsel van het verbod van misbruik is een algemeen beginsel van Unierecht. Dit beginsel kan rechtstreeks worden toegepast, los van een nationale maatregel die daaraan werking geeft in de nationale rechtsorde. Voor de vaststelling van misbruik van recht moet worden gekeken naar het wezenlijk doel van de betrokken transacties. Niet wordt vereist dat het verkrijgen van een (belasting)voordeel het enige doel is.
Nieuwsbericht | 22-11-2017
In een bijzondere stemprocedure hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-27 de vestigingsplaatsen aangewezen van het EU-Geneesmiddelenbureau en de EU-Bankautoriteit na de Brexit. De procedure werd wel vergeleken met die van het Eurovisiesongfestival. Maar uiteindelijk besliste het lot
Nieuwsbericht | 21-11-2017
Twintig fundamentele beginselen en rechten moeten bijdragen aan goed functionerende, eerlijke en toekomstbestendige arbeidsmarkten en socialezekerheidsstelsels. Dat staat in de Europese Pijler van Sociale Rechten, die richting moet geven aan het optreden van de EU-instellingen, de lidstaten en sociale partners bij het verdiepen van de Economische en Monetaire Unie.
Nieuwsbericht | 17-11-2017
Of beroepsvereisten die worden gesteld door godsdienstige organisaties onrechtmatige discriminatie op grond van overtuiging vormen, kan door de nationale rechter worden getoetst. De rechter moet daarbij het recht op autonomie en zelfbeschikking van de organisatie afwegen tegen het recht van de (toekomstige) werknemer om niet te worden gediscrimineerd op grond van overtuiging. Dat is het advies van advocaat-generaal Tanchev aan het EU-Hof in een Duitse zaak.
Nieuwsbericht | 16-11-2017
De EU-regels over de rechterlijke bevoegdheid in consumentenzaken verzetten zich tegen collectieve acties. Een klager kan niet namens andere consumenten uit andere lidstaten vorderingen met hetzelfde onderwerp instellen. Hij kan alleen in zijn eigen lidstaat voor zichzelf als ‘consument’ tegen Facebook Ierland een juridische procedure voeren. Dat adviseert advocaat-generaal Bobek het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 15-11-2017
Een derdelander die familielid is van een EU-burger komt in aanmerking voor een verblijfsrecht in de lidstaat waarin deze burger al heeft verbleven vóór deze de nationaliteit van die lidstaat verwierf met behoud van haar oorspronkelijke nationaliteit. De voorwaarden voor toekenning van dit verblijfsrecht mogen niet strenger zijn dan die in de richtlijn betreffende het recht van vrij verkeer van EU-burgers. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Britse rechter.
In december zal door de Europese Raad moeten worden vastgesteld of er voldoende voortgang is geboekt in de onderhandelingen tussen de EU-27 en het VK over zijn terugtrekking. Dat is de voorwaarde om over de toekomstige relatie te kunnen onderhandelen. Een overzicht van de stand van zaken tot nu toe.
Nieuwsbericht | 14-11-2017
23 EU-landen willen deelnemen aan de nieuwe permanente gestructureerde samenwerking op defensiegebied (PESCO). Dat hebben zij de Raad en EU-Hoge Vertegenwoordiger Mogherini laten weten. Deze kennisgeving moet leiden tot een formeel Raadsbesluit in december om de samenwerking te starten.
Nieuwsbericht | 13-11-2017
Een nationale rechter kan in geval van fraude een detacheringsverklaring voor de sociale zekerheid van gedetacheerde werknemers buiten toepassing laten. De eerdere rechtspraak van het EU-Hof over de bindende aard van deze verklaring geldt niet bij fraude. Dat is het advies van advocaat-generaal Saugmandsgaard Øe aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 09-11-2017
De Raad heeft ten onrechte conclusies vastgesteld ter bepaling van het standpunt dat namens de Unie moest worden ingenomen tijdens de Wereldradiocommunicatieconferentie 2015. Op grond van het EU-Werkingsverdrag had de Raad een besluit op voorstel van de Commissie moeten vaststellen. De conclusies van de Raad moeten daarom nietig worden verklaard. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een beroep van de Commissie tegen de Raad.
Nieuwsbericht | 31-10-2017
Het ontwerp tot herziening van de Overeenkomst van Lissabon over oorsprongsbenamingen en geografische aanduidingen valt volgens het EU-Hof onder de exclusieve bevoegdheid van de Unie op het terrein van de gemeenschappelijke handelspolitiek. De Raad heeft zijn machtigingsbesluit tot het openen van de onderhandelingen over die herziene Overeenkomst ten onrechte gebaseerd op de interne markt rechtsgrondslag. Het besluit van de Raad wordt daarom vernietigd door het EU-Hof. De Raad zal nu een nieuw besluit moeten nemen.
Gelijk loon voor gelijk werk op dezelfde plaats: dit is een van de kernelementen in het akkoord van de Raad Sociale Zaken over de herziening van de Detacheringsrichtlijn. Andere elementen in het compromis betreffen de uitzondering voor de transportsector, de implementatietermijn en de ingangsdatum.
Nieuwsbericht | 27-10-2017
Op de rechtstreekse werking van bepalingen van een EU-richtlijn kan een beroep worden gedaan tegenover een private organisatie die door de overheid is belast met een taak van algemeen belang ter uitvoering van die richtlijn en die daartoe over bevoegdheden beschikt die verder gaan dan wat normaal is tussen particulieren. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Ierse rechter.
Nieuwsbericht | 17-10-2017
Na vier jaar onderhandelen hebben twintig lidstaten samen een Europees Openbaar Ministerie opgericht. Dat krijgt bevoegdheden om in de aangesloten lidstaten fraude met EU-gelden en BTW fraude aan te pakken. Nederland zit niet bij deze kopgroep.
Nieuwsbericht | 13-10-2017
Luxemburg heeft aan webwinkel Amazon ten onrechte belastingvoordelen van ongeveer 250 miljoen euro toegekend. Volgens de Europese Commissie is dat in strijd met de EU-staatssteunregels. Luxemburg moet nu de onrechtmatige steun terugvorderen.
Nieuwsbericht | 06-10-2017
Is het toegestaan dat een nieuw asielmotief pas in beroep bij de rechtbank wordt aangevoerd? Deze vraag heeft de Raad van State in twee vreemdelingenzaken gesteld aan het EU-Hof.
Ierland heeft geen gevolg gegeven aan de door de Commissie geëiste terugvordering van onrechtmatige staatsteun van Apple ter hoogte van 13 miljard EUR. De Commissie heeft daarom besloten Ierland voor het EU-Hof te dagen wegens niet-uitvoering van haar besluit.
De Hongaarse beperkingen voor buitenlandse universiteiten om onderwijs aan te bieden in Hongarije vormen volgens de Commissie een inbreuk op verschillende EU-verplichtingen. De restricties voor niet–gouvernementele organisaties die financiële steun uit het buitenland ontvangen, zijn in strijd met het vrije kapitaalverkeer en de grondrechten. Als Hongarije de maatregelen niet intrekt, stapt de Commissie naar het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 05-10-2017
Een nieuw initiatief van de Commissie moet leiden tot een efficiëntere en duurzame aanpak van overheidsopdrachten, waarbij ten volle gebruik wordt gemaakt van digitale technologie om de procedures te vereenvoudigen en te versnellen.
Nieuwsbericht | 04-10-2017
De lidstaten mogen grenscontroles uitbreiden van zes maanden tot een jaar wanneer hun openbare orde of binnenlandse veiligheid ernstig wordt bedreigd. Dat moet wel onder strikte voorwaarden gebeuren. Dat stelt de Commissie bij de presentatie van haar nieuwe voorstellen.
Nieuwsbericht | 28-09-2017
Een nieuwe regeling voor hervestiging van ten minste 50 000 vluchtelingen, proefprojecten voor legale migratie die de Commissie kan helpen financieren en coördineren, en nieuwe administratieve maatregelen om het terugkeerbeleid van de EU doeltreffender te maken. Dat stelt de Europese Commissie voor.
De behandeling van zaken door het EU-Hof kan beter en de verouderde IT-systemen moeten worden vervangen. Dat beveelt de Europese Rekenkamer aan in een rapport dat een unieke blik achter de schermen van het EU-Hof biedt.
Nieuwsbericht | 27-09-2017
Staat het EU-recht toe dat de verblijfsvergunning van een gezinslid wordt ingetrokken als dat gezinslid niet wist dat de vader zijn verblijfsvergunning heeft verkregen op basis van valse gegevens? Deze vraag heeft de Raad van State gesteld aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 26-09-2017
Het arbitragebeding dat is opgenomen in de tussen Nederland en Slowakije gesloten overeenkomst inzake de bescherming van investeringen, is verenigbaar met het EU-recht. Dat is het advies van advocaat-generaal Wathelet.
Nieuwsbericht | 19-09-2017
Een Europees screeningskader voor buitenlandse directe investeringen. Ontwerpmandaten voor de opening van onderhandelingen met Australië en Nieuw-Zeeland. Een ontwerpmandaat voor de opening van onderhandelingen voor de oprichting van een multilateraal investeringsgerecht. Ook worden voortaan alle nieuwe voorstellen voor onderhandelingsmandaten op het gebied van handel bekendgemaakt. Dit handelspakket heeft de Commissie gepresenteerd .
Nieuwsbericht | 15-09-2017
De Europese Commissie heeft voorstellen gepresenteerd voor de totstandbrenging van een Europees kader voor de screening van buitenlandse directe investeringen in de Europese Unie. Tegelijkertijd zal de Commissie beginnen met een gedetailleerde analyse van de stromen buitenlandse directe investeringen naar de EU. Ook wil zij een coördinatiegroep met de lidstaten oprichten om de gezamenlijke strategische overwegingen en oplossingen op het gebied van buitenlandse directe investeringen in kaart te helpen brengen.
Het voorstel voor een Europees burgerinitiatief om de kwijtschelding van de overheidsschuld van landen in een noodsituatie mogelijk te maken, is terecht afgewezen door de Commissie. Het onderwerp van een dergelijk initiatief kan immers niet worden gebaseerd op de EU-Verdragen, zo heeft het EU-Hof bepaald.
Nieuwsbericht | 13-09-2017
Naar aanleiding van de publicatie van de wet inzake de gewone rechtbanken in het Poolse staatsblad heeft de Europese Commissie een inbreukprocedure tegen Polen ingeleid. Polen heeft een laatste waarschuwing gekregen voordat de Commissie naar het EU-Hof stapt.
In een bliksemsnelle procedure heeft de vice-president van het EU-Hof op verzoek van de Europese Commissie Polen gelast de houtkap in het Białowieża bos te staken. Omdat de houtkap in het laatste oerbos van Europa echter onverminderd doorgaat, wil de Commissie dat het EU-Hof Polen een dwangsom oplegt. Volgens Polen gebeurt de houtkap om redenen van openbare veiligheid, wat het EU-Hof bij wijze van uitzondering had toegestaan.
Onder dit motto hield de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, voor de leden van het Europees Parlement in Straatsburg zijn "State of the Union" -toespraak 2017. Daarin zet hij zijn prioriteiten voor het komende jaar uiteen en schetst hij zijn visie op de wijze waarop de Europese Unie zich tegen 2025 zou kunnen ontwikkelen.
Het besluit van de Raad uit 2015 om 120.000 vluchtelingen die in Italië en Griekenland zijn aangekomen, te verdelen over de lidstaten, voldoet aan de formele en materiele vereisten en is dus geldig, aldus het EU-Hof. Eventuele gebrekkige effectiviteit van de maatregel kon op het moment van totstandkoming door de Raad niet worden voorzien, net zo min als het gebrek aan medewerking van lidstaten als Hongarije en Slowakije zelf. Inmiddels heeft de Commissie een inbreukprocedure ingeleid tegen Hongarije, Tsjechië en Polen wegens het gebrek aan medewerking.
Nieuwsbericht | 11-09-2017
België heeft het EU-Hof advies gevraagd over de verenigbaarheid van het Investment Court System (« ICS ») met de EU-verdragen. ICS is het hervormde geschillenbeslechtingsysteem tussen Staten en investeerders dat werd opgenomen in het economische en handelsakkoord tussen de EU en Canada (CETA). Het advies van het EU-Hof wordt over anderhalf jaar verwacht.
Nieuwsbericht | 07-09-2017
Een inreisverbod voor een illegaal verklaarde persoon gaat pas in wanneer de persoon het land ook daadwerkelijk heeft verlaten. Dit heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Hoge Raad.
Nieuwsbericht | 08-08-2017
Het doorlaten en gedogen van doorgang van vluchtelingen door een lidstaat naar een buurlidstaat kan niet worden aangemerkt als de verstrekking van een visum. In die situatie is nog steeds sprake van illegale grensoverschrijding. De lidstaten waar de asielzoekers als eerste de EU binnen zijn gekomen, blijven volgens het EU-Hof ook bij een grote toestroom van derdelanders, verantwoordelijk voor de aanvragen van internationale bescherming.
Nieuwsbericht | 04-08-2017
In een aanbeveling inzake de rechtsstaat licht de Commissie nader toe waarom zij zich ernstige zorgen maakt over de voorgenomen hervorming van de rechterlijke macht in Polen. De Commissie is van oordeel dat de systemische bedreiging voor de rechtsstaat in Polen, naar aanleiding waarvan in januari 2016 al een rechtsstaatprocedure is ingeleid, door deze hervorming nog groter wordt.
Voor de handhaving op de EU-sanctielijst van Hamas is geen beslissing van een lidstaat nodig. Die is alleen vereist bij een eerste listing. De Raad mag zich voor de handhaving ook beroepen op informatiebronnen zoals de pers en het internet. Dat heeft het EU-Hof bepaald.
Nieuwsbericht | 03-08-2017
De Raad moet motiveren of de rechten van betrokkenen zijn gerespecteerd als het gaat om een beslissing van een derde land die ten grondslag ligt aan de beslissing om de plaatsing op de EU-sanctielijst te handhaven. Die beslissing moet ook op recente bewijselementen berusten, aldus het EU-Hof.
Burgers kunnen processtukken van lidstaten niet opvragen bij het EU-Hof. Maar als de Europese Commissie de stukken van het EU-Hof heeft gekregen, mag de Commissie ze in beginsel openbaar maken als burgers daarom verzoeken. Wel kan de Commissie vrijgave weigeren zo lang de procedure nog loopt. Dat heeft het EU-Hof beslist.
Het geplande verdrag tussen de EU en Canada over de doorgifte van passagiersgegevens mag niet in haar huidige vorm worden gesloten. Het is in beginsel toegestaan om stelselmatig alle gegevens van passagiers door te geven, te bewaren en te gebruiken. Maar verschillende bepalingen van het ontwerpverdrag beantwoorden niet aan de vereisten die voortvloeien uit de grondrechten van de EU, aldus het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 27-07-2017
Het EU-recht staat toe dat werknemers van vestigingen buiten Duitsland worden uitgesloten van stemrecht en verkiesbaarheid in de raad van toezicht van een Duits concern. Lidstaten bepalen zelf wat de werkingssfeer van hun medezeggenschapswetgeving is, aldus het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 21-07-2017
Toont 1.521 - 1.560 van 3.362 resultaten.