De richtlijnvoorstellen bevatten normen voor organen voor gelijke behandeling, met betrekking tot hun mandaat, taken, onafhankelijkheid, structuur, bevoegdheden, toegankelijkheid en middelen. Het doel is om een versterkt kader voor organen voor gelijke behandeling in de EU tot stand te brengen.
Nieuwsbericht | 22-12-2022
In een gemeenschappelijke verklaring van de Raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement worden belangrijke wetgevingsvoorstellen belicht die momenteel bij het Europees Parlement en de Raad liggen of in 2023 door de Europese Commissie zullen worden ingediend. De drie EU-instellingen geven onder meer de hoogste prioriteit aan initiatieven die bijdragen aan de groene en digitale transitie van de EU.
De Raad heeft op 13 december 2022 twee aanbevelingen aangenomen over reizen naar de EU en over het vergemakkelijken van het vrij verkeer binnen de EU tijdens de Covid-19-pandemie. Volgens die aanbevelingen mogen de EU-lidstaten in beginsel geen reisbeperkingen meer opleggen om redenen van volksgezondheid.
Bosnië en Herzegovina heeft in februari 2016 het EU-lidmaatschap aangevraagd. Op 15 december 2022 heeft de Europese Raad ermee ingestemd om Bosnië en Herzegovina de status van kandidaat-lidstaat te verlenen, op voorwaarde dat het land de aanbevolen maatregelen neemt om de rechtsstaat, de strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad, het migratiebeheer en de grondrechten te versterken.
De nieuwe EU-richtlijn voorziet in de invoering op EU-niveau van een minimumniveau van belastingheffing. Grote multinationale en binnenlandse groepen of bedrijven met een gecombineerde jaaromzet van ten minste 750 miljoen euro zullen minimaal 15 procent belasting moeten gaan betalen. De nieuwe EU-regels zullen het risico op winstverschuiving verminderen.
De Raad heeft op 8 december 2022 een besluit aangenomen over de volledige toepassing van het Schengenacquis in Kroatië. Met ingang van 1 januari 2023 worden de personencontroles aan de land- en zeegrenzen tussen Kroatië en de andere Schengenlanden opgeheven. De controles aan de binnengrenzen op luchthavens worden op 26 maart 2023 afgeschaft.
Nieuwsbericht | 21-12-2022
De EU-richtlijn bevat gedetailleerde rapportagevereisten en zorgt ervoor dat grote ondernemingen en beursgenoteerde kleine en middelgrote ondernemingen verslag moeten uitbrengen over duurzaamheidskwesties zoals mensenrechten, sociale rechten en milieurechten. De nieuwe richtlijn versterkt de bestaande EU-regels inzake niet-financiële rapportage die in 2014 met de NFI-richtlijn waren ingevoerd.
Het op de groene transitie afgestemde pakket regels voor staatssteun aan de betreffende sectoren moet ervoor zorgen dat lidstaten gemakkelijker en sneller financiering kunnen verlenen aan deze – voor de economie van de EU belangrijke- sectoren, zonder ongerechtvaardigde verstoringen van de EU interne markt te veroorzaken.
Voor de EU-lidstaten geldt geen algemene verplichting om een verbod in te voeren op de registratie van motorvoertuigen die in het Schengeninformatiesysteem (SIS II) zijn gesignaleerd. De EU-lidstaten beschikken wel over een ruime beoordelingsmarge om in een dergelijk verbod te voorzien. Het staat die EU-lidstaten ook vrij om een uitzondering op dat verbod in te voeren. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Litouwse rechter.
Nieuwsbericht | 20-12-2022
De Europese Commissie beoogt met de voorgestelde reeks maatregelen om het btw-stelsel van de Europese Unie te moderniseren en fraudebestendiger en bedrijfsvriendelijker te maken door digitalisering te omarmen en te bevorderen. Het voorstel is tevens bedoeld om btw-gerelateerde problemen die het gevolg zijn van de ontwikkeling van de platformeconomie aan te pakken.
Nieuwsbericht | 14-12-2022
De herziene breedbandrichtsnoeren bevatten de regels op grond waarvan de Europese Commissie de steunmaatregelen beoordeelt die de lidstaten aanmelden om de uitrol en het gebruik van breedbandnetwerken in de Europese Unie te ondersteunen. De nieuwe regels dragen bij tot de strategische doelstellingen van de EU om tegen het einde van het decennium voor iedereen gigabitconnectiviteit en overal 5G-dekking te waarborgen, wat van essentieel belang is om de digitale transitie van de Unie te bereiken.
Nieuwsbericht | 13-12-2022
Het werkprogramma biedt wetenschappers en innovatoren in 2023 financieringsmogelijkheden ter waarde van 1,6 miljard euro om baanbrekende technologieën op te schalen en nieuwe markten te creëren. Meer dan een derde van de financiering is bestemd voor technologieën van de volgende generatie op voor Europa strategische gebieden, waaronder energieopslag, kwantumtechnologie, halfgeleiders en voedselzekerheid.
Het recht van een beklaagde om bij zijn terechtzitting aanwezig te zijn moet zodanig worden gewaarborgd dat het in de gerechtelijke fase van de strafprocedure kan worden uitgeoefend op een wijze die voldoet aan de vereisten van een eerlijk proces. Dit recht waarborgt niet enkel de aanwezigheid van de beklaagde tijdens de zittingen die in het kader van de procedure tegen hem plaatsvinden, maar vereist ook dat deze persoon in staat is daar daadwerkelijk aan deel te nemen door de uitoefening van zijn rechten van verdediging. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Bulgaarse rechter.
In de aanbeveling worden minimumnormen vastgesteld, waarvan een aantal reeds in verschillende instrumenten is opgenomen. Het gaat onder meer om het gebruik van voorlopige hechtenis als uiterste middel en de invoering van periodieke toetsingen wanneer het gebruik ervan gerechtvaardigd is, de vaststelling van minimumnormen voor cel afmetingen, de duur van het verblijf buiten, de voedings- en gezondheidsomstandigheden alsmede om initiatieven met het oog op re-integratie en sociale rehabilitatie.
Nieuwsbericht | 12-12-2022
Het voorstel is gericht op het belang en de rechten van het kind. Het moet juridische duidelijkheid verschaffen voor alle soorten gezinnen die zich in een grensoverschrijdende situatie binnen de Europese Unie bevinden. Daarbij doet het er niet toe of zij naar een andere lidstaat gaan omdat zij daar willen rondreizen dan wel zich daar willen vestigen of omdat zij er familie of onroerend goed hebben. Een van de belangrijkste aspecten van het voorstel is dat een afstamming die in een lidstaat van de EU is vastgesteld, zonder speciale procedure in alle andere lidstaten moet worden erkend.
Het jaarverslag bevat een overzicht van wat de lidstaten en de Europese Unie doen om maatschappelijke organisaties en verdedigers van rechten, zoals nationale mensenrechteninstellingen, organen voor gelijke behandeling en ombudsinstellingen, te ondersteunen. Uit het verslag blijkt dat het werk van maatschappelijke organisaties en verdedigers van de grondrechten weliswaar essentieel is voor de praktische toepassing van het Handvest van de grondrechten, maar dat in de hele EU meer inspanningen moeten worden geleverd om hen te ondersteunen, onder meer door het klimaat waarin zij werken te verbeteren.
Wanneer een persoon die om verwijdering van links heeft verzocht relevante en afdoende bewijzen overlegt die zijn verzoek kunnen staven en aantonen dat de informatie in de gelinkte inhoud kennelijk onjuist is, moet de exploitant van de zoekmachine dit verzoek tot verwijdering van links inwilligen. Hetzelfde geldt wanneer de verzoeker een rechterlijke beslissing overlegt waarin wordt vastgesteld dat de betrokken informatie onjuist is. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Uit de verslagen blijkt dat het EU-beleid heeft bijgedragen tot de vermindering van de luchtverontreiniging en de verontreiniging door pesticiden. De verontreinigingsniveaus zijn echter nog steeds te hoog. Op andere gebieden, zoals schadelijk lawaai, nutriëntenverontreiniging of de productie van stedelijk afval, is de vooruitgang tot stilstand gekomen. In het algemeen is veel krachtigere actie nodig om de doelstellingen van de EU om de verontreiniging terug te dringen tegen 2030 te verwezenlijken. Er is nieuwe wetgeving ter bestrijding van verontreiniging nodig en bestaande wetgeving moet beter worden uitgevoerd.
Nieuwsbericht | 09-12-2022
Uit de evaluatie blijkt dat de EU maatregelen de toegang tot online overheidsdiensten voor mensen met een handicap hebben verbeterd. De conclusies van de evaluatie onderschrijven de toegevoegde waarde van de Europese Unie bij het verbeteren van de online-toegankelijkheid en het positieve effect van de richtlijn.
De richtlijn stelt de USB-C-oplaadpoort verplicht voor een groot aantal oplaadbare apparaten, zoals mobiele telefoons, tablets, koptelefoons en oordopjes. Het zal daardoor niet langer nodig zijn om een nieuwe oplader te kopen bij een nieuw elektronisch apparaat. De Commissie zal uiterlijk vier jaar na de inwerkingtreding van de richtlijn nagaan of de afzonderlijke verkoop van enerzijds opladers en kabels en anderzijds elektronische apparaten verplicht kan worden gesteld.
Nieuwsbericht | 07-12-2022
De Commissie geeft in de strategie een visie op de verdere ontwikkeling van de Europese dronemarkt. De strategie is gebaseerd op het EU-veiligheidskader voor de exploitatie van drones, dat de meest geavanceerde technische voorschriften ter wereld bevat. De strategie schetst de weg naar grootschalige commerciële dronevluchten in Europa, met nieuwe kansen voor de sector.
Nieuwsbericht | 06-12-2022
Met de nieuwe strategie beoogt de Europese Commissie een verbetering van de wereldwijde bescherming van de gezondheid en een betere gezondheid voor iedereen in een veranderende wereld. Met de strategie versterkt de Europese Unie haar voortrekkersrol bij het aanpakken van de belangrijkste mondiale uitdagingen en ongelijkheden op gezondheidsgebied, wil de EU punten van de mondiale gezondheidsagenda oppakken die nog moeten worden voltooid en gezondheidsbedreigingen in een tijdperk van pandemieën bestrijden.
Het nieuwe mandaat van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) voorziet in de oprichting van een EU-taskforce voor gezondheid die lokale maatregelen bij de uitbraak van ziektes moet ondersteunen. Ook moet de taskforce de EU-lidstaten en de Europese Commissie expertise bieden bij het uitwerken, bestuderen en up-to-date houden van plannen die overheden klaar hebben liggen voor de uitbraak van ziektes. Het ECDC zal ook digitale platforms voor de controle op epidemische ziektes ontwikkelen.
De Europese Commissie kan op basis van deskundig advies op EU-niveau een noodsituatie voor de volksgezondheid afkondigen. Daarnaast voorzien de nieuwe EU-regels in een EU-plan voor gezondheidscrises en pandemieën. Verder kunnen de Commissie en de lidstaten gezamenlijke aanbestedingen uitschrijven voor de aankoop van medische tegenmaatregelen.
Voor wat betreft het Hongaarse Herstelplan oordeelt de Commissie dat Hongarije de sleutelelementen van de noodzakelijke corrigerende maatregelen die in het kader van het algemene conditionaliteitsmechanisme zijn overeengekomen, niet naar behoren heeft uitgevoerd vóór de gestelde en door Hongarije toegezegde uiterste datum. Om resterende risico’s voor de EU-begroting in Hongarije weg te nemen wordt uitbetaling van een deel van de herstel- en veerkrachtgelden aan Hongarije geschorst.
Nieuwsbericht | 05-12-2022
De Europese Commissie heeft een voorstel gepresenteerd voor een richtlijn op het gebied van de strafbaarstelling van schendingen van EU-sancties, en de sanctionering daarvan. Het voorstel van de Commissie bevat ook gemeenschappelijke EU-regels die het gemakkelijker zullen maken om schendingen van EU-sancties in alle lidstaten te onderzoeken, te vervolgen en te bestraffen.
Conclusie van de evaluatie is dat de bestaande regels over het algemeen geschikt zijn voor het beoogde doel. Wel worden – om administratieve rompslomp tegen te gaan – enkele aanpassingen aanbevolen om de bestaande regels te verduidelijken en verder te vereenvoudigen.
De voorgestelde herziening heeft tot doel om de productie van verpakkingsafval te voorkomen. Daarnaast beogen de nieuwe regels hergebruik of navulling van verpakkingen te bevorderen, en duidelijk onnodige verpakkingen aan te pakken. Verder is het voorstel erop gericht verpakkingen tegen 2030 volledig recycleerbaar te maken.
Nieuwsbericht | 02-12-2022
De Europese Commissie heeft een voorstel voor een verordening inzake een vrijwillig EU-kader voor betrouwbare certificering van hoogwaardige koolstofverwijderingen gepresenteerd. De voorgestelde verordening zal de capaciteit van de EU om koolstofverwijderingen te kwantificeren, monitoren en verifiëren aanzienlijk verbeteren. De Commissie zal op maat gesneden certificeringsmethoden voor koolstofverwijderingsactiviteiten ontwikkelen.
Het betreft een regeling uit de EU-antiwitwasrichtlijn waarbij in beginsel elk lid van de bevolking toegang wordt geboden tot bepaalde informatie over de uiteindelijk begunstigden van op het grondgebied van de lidstaten gevestigde vennootschappen en andere juridische entiteiten, zonder dat welk belang dan ook behoeft te worden aangetoond. Die regeling is ongeldig in het licht van het grondrecht op eerbiediging van het privéleven en van het familie- en gezinsleven, alsook het grondrecht op bescherming van persoonsgegevens. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Luxemburgse rechter.
De Europese Commissie heeft op 22 november 2022 een marktcorrectiemechanisme voorgesteld om bedrijven en gezinnen in de EU te beschermen tegen extreme pieken in de gasprijzen. Het nieuwe mechanisme is erop gericht de volatiliteit op de Europese gasmarkten te verminderen en tegelijkertijd de gasleveringszekerheid te waarborgen.
Nieuwsbericht | 01-12-2022
Een alleenstaande minderjarige vluchteling die in een lidstaat verblijft hoeft niet ongehuwd te zijn om de status van gezinshereniger te verkrijgen met het oog op gezinshereniging met zijn ouders. Een uitlegging waarbij het recht op gezinshereniging wordt beperkt tot alleenstaande minderjarige vluchtelingen die ongehuwd zijn, zou indruisen tegen het doel van de EU-Gezinsherenigingsrichtlijn om een grotere bescherming te bieden aan alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 30-11-2022
Het gaat om een regeling van de lidstaat van herkomst van een kind en zijn vader die de toekenning van financiering voor het volgen van een studie in een andere EU-lidstaat afhankelijk stelt van het vereiste dat het kind een band heeft met de lidstaat van herkomst. De lidstaat van herkomst mag dat vereiste opleggen aan een kind dat sinds zijn geboorte in een andere lidstaat woont en waarvan de vader in die andere lidstaat heeft gewerkt en vervolgens is teruggekeerd naar de lidstaat van herkomst. Het vereiste mag alleen aan het betrokken kind worden opgelegd indien andere onderdanen die niet aan het woonplaatsvereiste voldoen ook aan dat vereiste worden onderworpen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een vraag van een Zweedse rechter.
Op donderdagmiddag 8 december organiseert het ECER een seminar over strafrechtelijke samenwerking tussen EU-lidstaten en meer in het bijzonder over het Europees Openbaar Ministerie (EOM). Belangstellenden kunnen zich per heden opgeven voor deelname.
Nieuwsbericht | 25-11-2022
Met de op grond van de Europese staatssteunregels door de Commissie goedgekeurde regeling kan steun tot een bedrag van 12,6 miljoen euro worden verleend om dierentuinen te steunen in het kader van de coronavirus-pandemie.
Met het voorstel van de Commissie voor een verordening over een interoperabel Europa en de begeleidende mededeling moet de grensoverschrijdende interoperabiliteit en samenwerking in de publieke sector in de hele Europese Unie worden versterkt.
Een goedgekeurd verslag van de Europese Commissie toont de trends en de voortgang bij de lopende EU-initiatieven om de onderwijs- en opleidingsdoelstellingen op EU-niveau te verwezenlijken. Er wordt uiteengezet wat in de aanloop naar de gestelde mijlpaal van 2025 nog moet worden gedaan ter verwezenlijking van de onderwijsruimte.
De richtlijn beoogt te bewerkstelligen dat in 2026 in alle grote beursgenoteerde bedrijven in de Europese Unie meer vrouwen aan het roer staan. Wervingsprocedures binnen bedrijven dienen transparanter te worden en beursgenoteerde bedrijven zullen de bevoegde autoriteiten jaarlijks informatie moeten verschaffen over het aandeel mannen en vrouwen in hun bestuursraden.
De Europese Commissie kan zich niet uitspreken over de verenigbaarheid van een nationale maatregel met de interne markt, zonder eerst te hebben vastgesteld dat deze maatregel staatssteun vormde. Omdat de Commissie dit niet heeft gedaan, vernietigt het Gerecht het besluit waarbij de Commissie nadeelcompensatie voor de sluiting van steenkoolcentrales in Nederland heeft bekrachtigd. Het betreft de uitspraak van het EU-Gerecht in een zaak die door Nederland werd aangespannen tegen de Europese Commissie.
In de mededeling maakt de Commissie de balans op van de sterke prestaties van de drie lidstaten wat betreft de toepassing van de Schengenregels. De Commissie roept de Raad daarom op om onverwijld de nodige besluiten te nemen zodat Bulgarije, Roemenië en Kroatië volledig kunnen deelnemen aan Schengen.
Nieuwsbericht | 23-11-2022
Toont 121 - 160 van 3.275 resultaten.