Volgens een nieuw verslag van de Europese Rekenkamer (ERK) bestaan er aanzienlijke verschillen in de mate van integratie door de Europese Commissie van de overkoepelende beleidsprioriteiten van de Europese Unie op het gebied van klimaatverandering, behoud van biodiversiteit, gendergelijkheid, duurzame ontwikkeling en digitale transitie. Er bestaan aanzienlijke verschillen in de manier waarop de Commissie meet in hoeverre de EU-begroting bijdraagt aan de vijf belangrijkste horizontale beleidslijnen en rapporteert over de verwezenlijking ervan.
Nieuwsbericht | 21-11-2022
Het voorlopige akkoord over een EU-verordening inzake landgebruik, verandering in landgebruik en bosbouw tussen het Europees Parlement en de Raad betreft de EU-doelstelling voor netto koolstofverwijderingen door natuurlijke koolstofputten tegen 2030 op te trekken tot 310 miljoen ton CO₂-equivalent. Het akkoord bevat ambitieuze en billijke doelstellingen voor elke lidstaat om de dalende trend van de koolstofput van de EU om te buigen.
Nieuwsbericht | 18-11-2022
Het nieuwe actieplan voor militaire mobiliteit zal de strijdkrachten met name helpen beter, sneller en op passende schaal te reageren op crises aan de grenzen van de EU en daarbuiten. Het zal daarnaast het vermogen van de EU om de lidstaten en partners te ondersteunen bij het vervoer van troepen en hun uitrusting vergroten. Verder beoogt het actieplan de samenwerking met de NAVO te versterken en de connectiviteit en dialoog met belangrijke partners te bevorderen.
Het cyberdefensiebeleid van de EU heeft tot doel zowel de cyberdefensievermogens van de EU als de coördinatie en samenwerking tussen de militaire en civiele cybergemeenschappen te versterken. Het nieuwe beleid zal ook het opleiden, aantrekken en behouden van cybertalenten stimuleren en de samenwerking met partnerlanden op het gebied van cyberdefensie intensiveren.
In de situatie waarin een aanbestedende dienst de totstandbrenging en het beheer van een dienst voor het huren en delen van bepaalde producten wil toevertrouwen aan een ondernemer wiens financiële bijdrage hoofdzakelijk wordt gebruikt voor de aankoop van die producten ter uitvoering van die dienst, en de inkomsten van deze ondernemer hoofdzakelijk zullen voortvloeien uit de vergoedingen die door de gebruikers van deze dienst worden betaald, kan sprake zijn van een dienstenconcessie in plaats van een overheidsopdracht voor leveringen. Van dat laatste kan wel sprake zijn wanneer de aanbestedende dienst zelf voordeel wil halen uit de producten die hij heeft aangekocht, geleased of gehuurd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Sloveense rechter.
Nieuwsbericht | 17-11-2022
Met het EU-actieplan wil de Commissie een einde maken aan de illegale handel in wilde dieren en planten. Het herziene actieplan zal als leidraad dienen voor nieuwe EU-maatregelen tegen de illegale handel in wilde dieren en planten tot 2027.
In het jaarverslag is opgenomen hoe de instrumenten voor extern optreden van de EU in 2021 zijn ingezet. In dit verslag worden de belangrijkste elementen beschreven van de financiële steun van de EU voor internationale samenwerking en ontwikkeling, ontwikkelingshulp, buitenlands beleid en de EU uitbreiding in 2021.
De richtsnoeren moeten de belangrijkste zorgen over het bestaande EU-kader voor economische governance wegnemen en zijn gericht op het versterken van de schuldhoudbaarheid en het bevorderen van duurzame en inclusieve groei door middel van investeringen en hervormingen.
In het werkprogramma voor 2023 en daarna stelt de Europese Rekenkamer (ERK) haar controleprioriteiten voor de nabije toekomst vast. Het gaat om een brede reeks onderwerpen, van energie tot steun aan vluchtelingen. Het programma weerspiegelt tevens de belangrijkste uitdagingen en problemen van de Europese Unie in haar reactie op de vele crises waarmee zij te maken heeft. De auditors van de ERK zullen blijven controleren of de EU goed gebruik maakt van het geld van de belastingbetalers om de beoogde resultaten te bereiken.
Nieuwsbericht | 16-11-2022
Het EU-recht verzet zich tegen een nationale regeling op basis waarvan een rechtspersoon definitief kan worden bestraft wegens een strafbaar feit dat het voorwerp uitmaakt van een niet-afgesloten parallelle strafprocedure tegen een vertegenwoordiger van die rechtspersoon. Het beginsel van het vermoeden van onschuld en het beginsel van de rechten van de verdediging worden onevenredig geschonden doordat de rechter in de procedure tegen de rechtspersoon niet mag beoordelen of voornoemd strafbaar feit is gepleegd en doordat de rechtspersoon geen nuttige opmerkingen dienaangaande mag maken. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Bulgaarse rechter.
Een rechterlijke autoriteit moet bij de toetsing of de uit het EU-recht voortvloeiende voorwaarden voor de rechtmatigheid van de bewaring van een derdelander zijn nageleefd, ambtshalve de eventuele niet-naleving van een door de betrokkene niet aan de orde gestelde rechtmatigheidsvoorwaarde vaststellen. Die vaststelling dient plaats te vinden op basis van de gegevens in het dossier die haar ter kennis zijn gebracht, en zoals aangevuld of verduidelijkt in de bij haar gevoerde procedure op tegenspraak. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van Nederlandse rechters.
De Europese Commissie heeft een nieuwe tijdelijke noodverordening gepresenteerd die beoogt procedures voor het verlenen van vergunningen voor hernieuwbare energiebronnen te versnellen en vergemakkelijken.
Het voorstel beoogt vermindering van de luchtverontreiniging die wordt veroorzaakt door nieuwe motorvoertuigen die in de EU worden verkocht. Met het voorstel wil de Commissie de ambitie van de Europese Green Deal waarmaken om alle verontreiniging tot nul terug te dringen. Tegelijkertijd moet het voorstel ervoor zorgen dat voertuigen voor de consument betaalbaar blijven en het concurrentievermogen van Europa wordt gestimuleerd.
Nieuwsbericht | 15-11-2022
Het begrip ‘relevant bewijsmateriaal’ uit de EU-richtlijn privaatrechtelijke handhaving mededingingsrecht heeft ook betrekking op bewijsmateriaal dat de partij tot wie een verzoek tot het verlenen van toegang tot bewijsmateriaal is gericht, ex novo zou moeten vervaardigen door informatie, kennis of gegevens waarover zij beschikt te compileren of te rubriceren. De nationale rechter waarbij de zaak aanhangig is gemaakt, is verplicht om het verlenen van toegang tot bewijsmateriaal te beperken tot hetgeen relevant, evenredig en noodzakelijk is, rekening houdend met de rechtmatige belangen en de grondrechten van de betrokken partij. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een vraag van een Spaanse rechter.
De Commissie heeft een voorstel voor een verordening aangenomen om instantbetalingen in euro’s mogelijk te maken voor alle burgers en bedrijven die een bankrekening hebben in een EU- of EER-land. Het voorstel moet ervoor zorgen dat instantbetalingen in euro’s in de hele EU betaalbaar en veilig zijn en probleemloos worden verwerkt.
Nieuwsbericht | 11-11-2022
Het voorstel beoogt om de EU-regels voor de invoer, uitvoer en doorvoer van vuurwapens voor civiel gebruik aan te passen. Hiermee kan de legale handel in vuurwapens voor civiel gebruik worden vereenvoudigd, met minder administratieve lasten voor fabrikanten, handelaars en gebruikers. Om de veiligheid te verhogen en illegale handel tegen te gaan, moet de traceerbaarheid van vuurwapens worden verbeterd door gecoördineerde controles en risicobeoordelingen.
Nieuwsbericht | 10-11-2022
Uit het rapport blijkt dat EU-subsidieontvangers aangeven dat ontvangen EU-subsidies wel degelijk een verschil voor uitvoering van hun project maken. Het ontbreekt echter op landelijk niveau aan een goede inhoudelijke onderbouwing hoe beschikbare budgetten uit de EU-fondsen verdeeld zouden moeten worden over maatregelen of regio’s. Ook is er onvoldoende sturing hoe het geld ingezet kan worden met de meeste toegevoegde waarde en is er nog te weinig bekend over de behaalde resultaten met deze EU-subsidies.
De EU-Dienstenrichtlijn is niet van toepassing op een situatie waarin een overeenkomst vóór de inwerkingtreding van die richtlijn is gesloten en vóór de uiterste datum van omzetting van die richtlijn al zijn effecten heeft bereikt. Dat de zitting bij de verwijzende rechter na die datum van omzetting heeft plaatsgevonden maakt dat niet anders. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 08-11-2022
De nieuwe voorgestelde regels zullen bijdragen tot meer transparantie met betrekking tot de identificatie en de activiteiten van de verhuurders van kortetermijnaccommodatie en de regels waaraan zij moeten voldoen. Daarnaast zullen de regels de registratie van de verhuurders vergemakkelijken. Verder beogen de nieuwe regels de uitwisseling van gegevens tussen onlineplatforms en overheidsinstanties te stroomlijnen.
De bedenktijd heeft tot doel ervoor te zorgen dat een derdelander die slachtoffer is (geweest) van mensenhandel kan herstellen, zich kan onttrekken aan de invloed van de daders en met kennis van zaken kan beslissen of hij bereid is mee te werken aan het strafrechtelijk onderzoek en/of de gerechtelijke procedure. Tijdens de bedenktijd mag er een overdrachtsbesluit tegen de derdelander worden genomen. Maar dat besluit mag niet ten uitvoer worden gelegd. Wel mogen de nationale autoriteiten maatregelen nemen ter voorbereiding van de uitvoering ervan, mits de bedenktijd daardoor niet van zijn nuttige effect wordt beroofd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Nederlandse rechter.
Nieuwsbericht | 07-11-2022
De Handreiking gaat over de implementatie van het arrest Didam in het gemeentelijke grond(uitgifte)beleid bij gebiedsontwikkeling. Dit arrest betreft een uitspraak van de Hoge Raad van eind 2021 en heeft onder meer gevolgen voor de aanbestedingspraktijk. De handreiking biedt ondersteuning bij de implementatie van het Didam-arrest en omvat praktische stappenplannen voor zowel de selectieprocedure als een-op-een transacties.
Met de goedgekeurde Nederlandse steunregeling van 185 miljoen euro kunnen bedrijven staatssteunproof worden gecompenseerd voor kosten van aanpassing aan de nieuwe douaneprocedures na de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De steunregeling is met name bedoeld om bedrijven te helpen de kosten te dragen van de aanpassing van informatie- en communicatietechnologieën (ICT) aan de nieuwe douanevoorschriften, en voor kosten van opleiding en externe advisering over douanevoorschriften.
Nieuwsbericht | 04-11-2022
De Commissie stelt voor om de lijst van verontreinigende stoffen die het oppervlakte- en grondwater aantasten bij te werken en de bestaande kwaliteitsnormen te actualiseren. Het voorstel voorziet daarnaast in een verbetering van de monitoring van chemische mengsels om de gecombineerde effecten beter te kunnen beoordelen.
Nieuwsbericht | 02-11-2022
Het voorstel bepaalt dat tussentijdse EU-normen inzake luchtkwaliteit voor 2030 moeten worden vastgesteld die beter aansluiten bij de richtsnoeren van de Wereldgezondheidsorganisatie. Daarnaast schrijft het voorstel voor dat lidstaten ervoor moeten zorgen dat mensen die gezondheidsschade lijden als gevolg van luchtverontreiniging, recht op compensatie hebben wanneer de EU-regels inzake luchtkwaliteit zijn geschonden.
Met de door de Europese Commissie aangenomen wijziging van het tijdelijke crisiskader voor staatssteun kunnen lidstaten de flexibiliteit binnen de staatssteunregels blijven benutten om de economie te ondersteunen in de context van de Russische oorlog tegen Oekraïne.
Nieuwsbericht | 01-11-2022
Het voorstel voor een herziene richtlijn bevat onder meer nieuwe normen voor microverontreinigingen en nieuwe monitoringseisen voor microplastics. Verder stelt de Commissie voor om afvalwater systematisch te controleren op verschillende virussen. Daarnaast moeten grotere steden plannen voor geïntegreerd waterbeheer gaan opstellen.
De Digitale dienstenverordening (DSA) beschermt de digitale ruimte tegen de verspreiding van illegale inhoud en waarborgt de bescherming van de grondrechten van de gebruikers. De DSA legt de verantwoordelijkheden en een verantwoordingsplicht vast voor aanbieders van intermediaire diensten, zoals sociale media, online marktplaatsen, zeer grote online platforms en zeer grote online zoekmachines. Voor zeer grote online platforms en zoekmachines gelden strengere regels.
Het beginsel van doelbinding verzet zich er niet tegen dat een verwerkingsverantwoordelijke in een voor het uitvoeren van tests en herstellen van fouten opgezette testdatabank persoonsgegevens vastlegt en opslaat die eerder in een andere databank zijn verzameld en bewaard. Die ‘verdere verwerking’ van persoonsgegevens moet wel verenigbaar zijn met de specifieke doeleinden waarvoor de persoonsgegevens aanvankelijk zijn verzameld. Het beginsel van opslagbeperking verzet zich ertegen dat de persoonsgegevens in die testdatabank langer worden bewaard dan noodzakelijk is om die tests uit te voeren en die fouten te herstellen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Hongaarse rechter.
Nieuwsbericht | 31-10-2022
Bij Kamerbrief van 17 oktober heeft de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de Tweede Kamer geïnformeerd over een in opdracht van BZK verricht rechtsvergelijkend onderzoek naar de openbaarheid van overheidsinformatie in een zestal EU-lidstaten. Het onderzoek zal ook naar de Eerste Kamer worden gestuurd.
Nieuwsbericht | 28-10-2022
Een privaatrechtelijke entiteit die verschillende activiteiten verricht, waaronder onderzoek, maar waarvan het merendeel van de inkomsten wordt verkregen uit economische activiteiten, zoals het tegen betaling verrichten van onderwijsdiensten, kan staatssteunrechtelijk worden beschouwd als een “organisatie voor onderzoek en kennisverspreiding” in de zin van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV). Het hoofddoel van die entiteit moet dan wel bestaan in het onafhankelijk verrichten van fundamenteel of industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling, eventueel aangevuld met activiteiten ter verspreiding van de resultaten van dat onderzoek door middel van onderwijs, publicaties of kennisoverdracht. Van een dergelijke entiteit kan niet worden verlangd dat zij een bepaald aandeel van haar inkomsten haalt uit niet-economische activiteiten op het gebied van onderzoek en kennis verspreiding. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Letse rechter.
Na het Europees jaar van de Jeugd in 2022 is het in 2023 het Europees jaar van de Vaardigheden. In 2023 wil de Europese Commissie zich hiermee richten op versterking van het concurrentievermogen van de Europese Unie, het doeltreffender maken van investeringen, samenwerken met bedrijven, de behoeften van het bedrijfsleven op de aspiraties van de mensen afstemmen en talenten naar het Europese continent aantrekken.
Nieuwsbericht | 27-10-2022
De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is van toepassing in de context van de organisatie van nationale, lokale en Europese verkiezingen in een lidstaat. De AVG verzet zich er niet tegen dat de bevoegde nationale autoriteiten een bestuursbesluit met algemene strekking vaststellen waarbij de mogelijkheid om tijdens de verkiezingen video-opnamen te maken van het tellen van de stemmen in de stembureaus wordt beperkt of wordt uitgesloten. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Bulgaarse rechter.
De richtlijn bevat procedures voor de toereikendheid van wettelijke minimumlonen, bevordert collectieve onderhandelingen over loonvorming en verbetert de daadwerkelijke toegang tot bescherming door minimumlonen voor werknemers die hier volgens de nationale wetgeving recht op hebben.
Nieuwsbericht | 26-10-2022
De omzetting van een vennootschap naar nationaal recht in een Europese vennootschap (SE) mag er niet toe leiden dat de inspraak van de vakbonden bij de samenstelling van de raad van toezicht wordt ingeperkt. Wanneer het nationale recht voor de om te zetten vennootschap voorziet in een afzonderlijke procedure voor de verkiezing van de werknemersvertegenwoordigers die door de vakbonden zijn voorgedragen, moet die verkiezingsregeling behouden blijven. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een vraag van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 24-10-2022
De herziene kaderregeling actualiseert de bestaande definities van onderzoeks- en innovatieactiviteiten die volgens de kaderregeling voor steun in aanmerking komen. Daarnaast voorziet de herziene kaderregeling in de mogelijkheid om overheidssteun te verlenen voor de test- en experimenteerinfrastructuur die nodig is om technologieën te ontwikkelen, te testen en op te schalen. Verder zorgt de herziene kaderregeling voor een vereenvoudiging van bepaalde regels om de praktische toepassing van de kaderregeling te vergemakkelijken.
Op 12 oktober 2022 heeft de Europese Commissie haar uitbreidingspakket 2022 aangenomen. Ze geeft daarin een gedetailleerde beoordeling van de stand van zaken en de vorderingen die de landen op de Westelijke Balkan en Turkije op hun traject naar toetreding tot de Europese Unie hebben geboekt. Bijzondere aandacht gaat uit naar de uitvoering van fundamentele hervormingen en duidelijke richtsnoeren voor de hervormingsprioriteiten.
De Commissie benadrukt in het actieplan hoe nieuwe technologie kan bijdragen tot een efficiënter gebruik van energiebronnen, de integratie van duurzame energie in het net kan vergemakkelijken en kosten kan besparen voor consumenten en energiebedrijven in de EU. De Commissie plant maatregelen om het delen van gegevens en investeringen in digitale elektriciteitsinfrastructuur te stimuleren, voordelen voor consumenten te verzekeren en de cyberbeveiliging te versterken.
Het voorstel van de Commissie voor een Raadsaanbeveling heeft tot doel de werkzaamheden ter bescherming van kritieke entiteiten op drie gebieden te maximaliseren en te versnellen: paraatheid, respons en internationale samenwerking. Daartoe voorziet zij in een sterkere ondersteunende en coördinerende rol van de Commissie om de paraatheid voor en respons op de huidige dreigingen te verbeteren. Daarnaast voorziet het voorstel in een versterkte samenwerking tussen de lidstaten en naburige derde landen.
Het Werkprogramma bevat 43 nieuwe beleidsinitiatieven en voorstellen van de Europese Commissie op het gebied van de zes grote ambities van de Commissie. Het programma bevat de agenda van de Commissie voor 2023 voor de aanpak van de huidige crises en zet meer vaart achter de lopende en groene en digitale transformatie, ter vergroting van de weerbaarheid van de Europese Unie.
Nieuwsbericht | 21-10-2022
De Commissie heeft op 18 oktober 2022 een voorstel gepresenteerd voor een verordening om de hoge energieprijzen in de EU aan te pakken en de bevoorradingszekerheid deze winter te waarborgen. Dit zal onder meer gebeuren door middel van gezamenlijke gasaankopen, prijsbeperkende mechanismen en verdere inspanningen om de gasvraag terug te dringen.
Nieuwsbericht | 20-10-2022
Toont 161 - 200 van 3.275 resultaten.