Inloggen
Het verdrag tussen de EU en Mauritius voor de berechting van piraterijverdachten die zijn opgepakt voor de kust van Somalië valt onder het Gemeenschappelijk Buitenlands en Veiligheidsbeleid. Het maakt deel uit van een internationale samenwerkingsactie op initiatief van de Veiligheidsraad tegen een dreiging die de internationale vrede en veiligheid aantast. Het verdrag beoogt niet de verwezenlijking van een doelstelling van de Ruimte van Vrijheid, Veiligheid en Recht of van ontwikkelingssamenwerking. Het EP heeft daarom geen goedkeuringsrecht. Dat vindt Advocaat-Generaal Bot in zijn advies aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 07-02-2014
Het begrip „binnenlands gewapend conflict” in de richtlijn minimumnormen voor asiel en opvang moet in het Unierecht autonoom worden uitlegd, los van het internationale humanitaire recht. Die eigen EU-definitie vloeit voort uit het beschermingsdoel van de EU-richtlijn. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Belgische Raad van State.
Nieuwsbericht | 01-02-2014
Tijd die wordt doorgebracht in de gevangenis telt niet mee om de minimumverblijfsduur van een EU-burger of zijn familielid in een lidstaat te berekenen. Een gevangenisstraf kan de integratie met de ontvangende lidstaat verbreken, zodat de verblijfsperiode onderbroken wordt. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Britse rechter.
Nieuwsbericht | 29-01-2014
De redelijke termijn voor bestuursrechtelijke procedures is uniform bepaald op vier jaar. Daarbij wordt de duur van een zogenoemde prejudiciële procedure bij het Hof van Justitie in Luxemburg buiten beschouwing gelaten. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Nederland benut de mogelijkheden voor staatssteun te weinig. Dat zegt EU-topambtenaar Gert Jan Koopman. Hij is verantwoordelijk voor staatssteuncontrole bij de Europese Commissie. De regelingen in Nederland worden volgens hem niet goed met de EU afgestemd en zijn daardoor relatief vaak illegaal.
Nieuwsbericht | 24-01-2014
De bevoegdheid van de Europese Autoriteit voor effecten en markten om noodmaatregelen te nemen op de financiële markten van de lidstaten om short selling te beperken of te verbieden is verenigbaar met het recht van de Unie. De uitoefening van deze bevoegdheid is aan verschillende criteria en voorwaarden onderworpen die de speelruimte van deze autoriteit beperken. Hij past daarom binnen de regels voor delegatie van bevoegdheden. Dat heeft het EU-Hof bepaald na een klacht van het Verenigd Koninkrijk.
Nieuwsbericht | 22-01-2014
Een volwassen dochter met de nationaliteit van een derde land mag bij een Unieburger komen wonen, als zij ten laste van die Unieburger komt. De afhankelijkheid moet reëel zijn en kan blijken uit periodieke overmakingen. Maar de dochter hoeft niet met aanvullend bewijs te komen dat zij werk zocht in het land van herkomst of dat zij daar geen vooruitzichten had om werk te vinden. Dit bepaalde het EU-Hof in antwoord op vragen van de Zweedse bestuursrechter.
Wanneer een verordening of richtlijn toepassingsregels nodig heeft, kan de Commissie daarmee worden belast. Als de Commissie daarbij een beoordelingsruimte heeft, kan gekozen worden voor de figuur van delegatie aan de Commissie alleen. Als er geen beoordelingsruimte is, moet gekozen worden voor een vorm van uitvoering met comités waarin ook de lidstaten vertegenwoordigd zijn. Dat blijkt uit een advies van Advocaat-Generaal Cruz Villalón aan het EU-Hof in een pocedure van de Commissie tegen het Europees Parlement en de Raad.
Nieuwsbericht | 21-01-2014
De EU-regels inzake het vrij verkeer van kapitaal zijn ook van toepassing op het kapitaalverkeer tussen Nederland en de voormalige Antillen. Een zwaardere dividendbelasting vormt een verboden beperking van dit vrije kapitaalverkeer. Dat is het advies van Advocaat-Generaal Jääskinen in twee Nederlandse zaken over belasting op dividend dat door Nederlandse bedrijven richting de voormalige Nederlandse Antillen wordt uitgekeerd. Volgens Nederland is deze situatie een interne aangelegenheid, waarop het EU-recht geen vat heeft. Het EU-Hof doet naar verwachting over een paar maanden uitspraak.
De Commissie gaat de fiscale bepalingen van de lidstaten tegen het licht houden, om er zeker van te zijn dat mobiele EU-burgers niet worden gediscrimineerd. Daarbij gaat het om mensen die economisch actief zijn, zoals werknemers en zelfstandigen, en mensen die dat niet zijn, zoals gepensioneerden. Hierdoor wordt een eerder project, dat in het teken stond van de fiscale behandeling van grensarbeiders, aangevuld en afgerond. Zo nodig start de Europese Commissie inbreukprocedures.
Niet de Commissie maar het EU-Hof bepaalt of een lidstaat een eerder arrest van het EU-Hof correct is nagekomen. Invordering van de door het EU-Hof opgelegde dwangsom mag alleen voor de niet-nakoming van het eerdere arrest. Als een lidstaat dat arrest is nagekomen, mag de Commissie de dwangsom niet invorderen omdat andere punten nog niet zijn opgelost. Dat blijkt uit een arrest van het EU-Hof in een geschil tussen de Commissie en Portugal.
Nieuwsbericht | 20-01-2014
Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe EU-regels voor overheidsopdrachten en concessies. Deze moeten zorgen voor een betere kwaliteit en value for money bij het kopen of leasen van werken, goederen of diensten. Ze zullen het ook gemakkelijker maken voor kleine en middelgrote bedrijven om te bieden en bevatten strengere bepalingen over onderaanneming. Lidstaten krijgen twee jaar voor de omzetting van de richtlijn in nationale wetgeving.
Nieuwsbericht | 16-01-2014
Een vakbond kan in een procedure tegen een werkgever geen beroep doen op een bepaling in het EU-Handvest Grondrechten over het recht op informatie en raadpleging door de werkgever. Die bepaling is te algemeen om een nationale wet opzij te zetten die strijdig is met een EU-richtlijn. Maar het EU-Hof laat de deur open voor andere Handvestbepalingen. Zij kunnen wel een rol spelen in procedures tussen particulieren. Dat blijkt uit antwoorden van de Grote Kamer van het EU-Hof aan de Franse Cour de Cassation.
De Europese Commissie heeft een praktische gids voor de vaststelling van de "gewone verblijfplaats" gepubliceerd om de lidstaten te helpen de EU-coördinatieregels inzake sociale zekerheid correct toe te passen op EU-burgers die naar een andere lidstaat zijn verhuisd. De nieuwe gids verschaft meer duidelijkheid over de "habitual residence test" en zal volgens de Commissie de toepassing daarvan in de praktijk door de autoriteiten van de lidstaten vergemakkelijken.
Nieuwsbericht | 15-01-2014
Het Franse compensatiemechanisme voor de meerkosten van een verplichte afname van stroom van windenergie tegen een hogere prijs dan de marktprijs wordt gefinancierd door de eindgebruikers van de stroom. Maar omdat de regeling door de staat wordt beheerd, vormt het mechanisme volgens het EU-Hof een maatregel die met staatsmiddelen wordt bekostigd. De Franse Raad van State moet nu uitmaken of het gaat om een staatssteunmaatregel die had moeten worden aangemeld.
Nieuwsbericht | 14-01-2014
Het arrest van het EU-Gerecht over de financiële steunverlening van Nederland aan ING tijdens de cisis moet worden vernietigd vanwege formele gebreken. Dat is het advies van de Advocaat-generaal Sharpston in het beroep dat de Commissie tegen het voor Nederland gunstige arrest heeft ingesteld. Maar ook als het EU-Hof dit advies zou overnemen, blijven de gevolgen ervan beperkt. Dit omdat inmiddels een akkoord is bereikt tussen de Commissie en Nederland over de financiële steunverlening aan de ING.
De Ecofin Raad heeft overeenstemming bereikt over het voorstel van de Europese Commissie voor de oprichting van een gemeenschappelijk afwikkelingsmechanisme voor omvallende banken. De Raad moet hiervoor nog de steun krijgen van het Europees Parlement. Het mechanisme maakt samen met het Europese toezichtmechanisme onderdeel uit van de bankenunie. Een apart verdrag moet de financiering en de werking van het afwikkelingsfonds regelen. De onderhandelingen daarover zijn nu begonnen.
Nieuwsbericht | 13-01-2014
Een asielzoeker heeft geen recht op behandeling van zijn asielverzoek door een bepaald EU-land. Leidend is de keuze die twee landen onderling maken in het kader van de Dublinverordening. Hiertegen opkomen kan slechts bij systematische fouten in de asielprocedure en opvang in een lidstaat. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 10-01-2014
Normaal moet een nationale staatssteunregeling worden goedgekeurd door de Commissie. Maar soms mag de Raad daarover een besluit nemen, als de Commissie nog niet tot een eindoordeel is gekomen. Dat geeft natuurlijk fricties met de Commissie. En soms komt het EU-Hof eraan te pas. Het EU-Hof heeft nu een nuttig overzicht gegeven van de bevoegdheidsverdeling tussen de Commissie en de Raad.
Nieuwsbericht | 09-01-2014
Banen, een groeiende economie, sterke banken in de eurozone en veiligheid aan de gemeenschappelijke buitengrenzen. Dat zijn de prioriteiten van Griekenland als nieuwe voorzitter van de EU. Griekenland moet wel een vliegende start maken, aldus Commissievoorzitter Barroso. Met de verkiezingen voor het Europees Parlement voor de deur heeft Griekenland slechts drie maanden gelegenheid om zaken af te ronden.
De Europese Raad hield, voor het eerst sinds 2008, een diepgaande discussie over het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid (GVDB). Daarnaast sprak de ER over een aantal thema’s van sociaal en economisch beleid. Tenslotte is gesproken over een aantal onderwerpen van buitenlands beleid, zoals de situatie in de Centraal Afrikaanse republiek, het Oostelijk Partnerschap en het conflict in Syrië.
Nieuwsbericht | 02-01-2014
"De mensen moeten maar naar Luxemburg komen", aldus rechter Prechal in een interview op European Law Blog. Daarin geeft ze haar visie op een aantal aspecten van het reilen en zeilen van het EU-Hof. Voor wie onder de kerstboom of tijdens de blije vrije dagen meer wil lezen over de Europese rechtspraktijk.
Nieuwsbericht | 19-12-2013
Tussen al het geweld van de totstandkoming van het nieuwe afwikkelingsmechanisme voor omvallende banken ontving het ECER nog een ander geruststellend bericht. Het Liers vlaaike is voortaan beschermd. Fijne feestdagen en tot ziens in het nieuwe jaar!
De Commissie mag een besluit dat in een comitéprocedure is voorgelegd aan de lidstaten niet naderhand nog even wijzigen. Dat heeft het EU-Gerecht bepaald in een procedure die was aangespannen door Hongarije over een genetisch gemodificeerd aardappelproduct.
Nieuwsbericht | 13-12-2013
De richtlijn betreffende de bewaring van gegevens is onverenigbaar met het grondrecht van burgers op eerbiediging van hun privéleven. Dat recht is vastgelegd in het Handvest van de grondrechten. Het Handvest eist dat iedere beperking op de uitoefening van een grondrecht bij wet moet zijn gesteld. Dat is het advies van advocaat-generaal Cruz Villalón aan het EU-Hof op vragen van de Ierse High Court en het Oostenrijkse Verfassungsgerichtshof. Hij stelt evenwel voor om de gevolgen van de vaststelling van ongeldigheid open te laten zodat de wetgever van de Unie binnen een redelijke termijn de noodzakelijke maatregelen kan nemen om de vastgestelde ongeldigheid ongedaan te maken.
Nieuwsbericht | 12-12-2013
Nederland is niet verplicht inzage te verlenen in de juridische analyse waarop een besluit over de verblijfsstatus gebaseerd wordt. De EU-privacyrichtlijn is daarop niet van toepassing. Dat is het advies van Advocaat-Generaal Sharpston aan het EU-Hof op vragen van de rechtbank Middelburg.
Voor het opvragen van persoonsgegevens bij de gemeentelijke basisadministratie mag de gemeente een vergoeding vragen. Maar die mag niet bovenmatig zijn, enkel kostendekkend. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van het Gerechtshof Den Bosch.
Derdelanders die familiebanden hebben met een EU-burger hebben recht op een afgeleid verblijfsrecht in de EU wanneer de EU-burger in een ander land van de EU heeft gewoond of gewerkt. Daarvoor is geen minimumperiode vereist. Dat is het advies van Advocaat-generaal Sharpston aan het EU-Hof na vragen van de Nederlandse Raad van State.
Hoe interpreteren de nationale en Europese rechter de bepalingen uit het EU-Handvest? Wat is de betekenis van het Handvest voor de Nederlandse rechtspraktijk? Hoe verhoudt het Handvest zich tot onze nationale grondrechten en het EVRM? Dit zijn slechts enkele vragen die aan bod komen tijdens een seminar op vrijdagmiddag 31 januari a.s. van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten.
Nieuwsbericht | 11-12-2013
Het kabinet kan zich op hoofdlijnen vinden in de kernprioriteiten van de Commissie, al is het op onderdelen kritisch. Voornaamste aandachtspunt van de Commissie blijft het bevorderen van economische groei en werkgelegenheid. Het kabinet waardeert deze insteek. Het kabinet waardeert ook de uitdrukkelijke aandacht die in het werkprogramma wordt ingeruimd voor ‘gezonde en resultaatgerichte regelgeving’. Aangezien dit het laatste jaar is van de zittingstermijn van de huidige Commissie, bevat het werkprogramma 2014 relatief weinig nieuwe voorstellen.
Nieuwsbericht | 26-11-2013
Future Models of European Integration- betreft de toekomst van de Europese samenwerking, meer in het bijzonder de verschillende mogelijkheden van gedifferentieerde integratie zoals die nu worden toegepast –bijvoorbeeld- op het gebied van de Euro en de EU justitiesamenwerking.
Nieuwsbericht | 25-11-2013
In een volle Oude Perszaal op het Ministerie van Buitenlandse Zaken werden op 23 november tijdens dit seminar onder meer de verschillende wetgevingsprocedures, de keuze van een rechtsgrondslag en de splitsing van regelingen, en de keuze tussen delegatie en comitologie besproken. Bijzondere aandacht werd besteed aan alledaagse onderwerpen die niet geregeld zijn, zoals raadsconclusies, algemene oriëntaties, trilogen. Het seminar ging in op vele vragen uit de praktijk, zoals over de omgang met gelijkgezinden en het EP, de rol van ons eigen parlement en van het Voorzitterschap.
Nieuwsbericht | 23-11-2013
Het Europees Parlement heeft met een overgrote meerderheid uitgesproken voorstander te zijn van één vergaderlocatie. In een rapport wordt het Europees Parlement opgeroepen om zijn bevoegdheden onder de EU-verdragen aan te wenden om een verdragswijzigingsprocedures in gang te zetten. Deze verdragswijziging moet het mogelijk maken dat het Europees Parlement voortaan zijn eigen vergaderlocatie bepaalt. Het rapport werd met 483 stemmen voor, 141 stemmen tegen en 34 onthoudingen gesteund.
Nieuwsbericht | 21-11-2013
Op dinsdagmiddag 3 december 2013 organiseert het ECER een seminar over het GBVB na vier jaar Lissabon. Tijdens het seminar zullen de uitgebreide Vuistregels inzake het externe optreden van de EU en de lidstaten worden gepresenteerd, dat is aangevuld met een gedeelte over het GBVB. Aan de hand van recente praktijksituaties zal onder meer worden ingegaan op de reikwijdte van het GBVB, de positie van de Hoge Vertegenwoordiger, het functioneren van de EDEO, de bepaling van internationale standpunten van de EU onder het GBVB en de rol van het EP.
Nieuwsbericht | 20-11-2013
Het EU-Hof heeft de Raad gelijk gegeven in zijn onenigheid met de Commissie over de jaarlijkse verhoging van de EU-ambtenarensalarissen. Het is alleen aan de Raad, en niet aan de Commissie, om conclusies te trekken over de sociaaleconomische situatie in de Europese Unie. Indien de Raad concludeert dat er een sociaaleconomische crisis is in de EU, is de uitzonderingsclausule in het EU-ambtenarenstatuut van toepassing. De Commissie moet dan een voorstel doen voor de jaarlijkse aanpassing van de EU-ambtenarensalarissen dat daarmee rekening houdt.
Nieuwsbericht | 19-11-2013
De Europese Commissie is niet verplicht om het onderzoeksdossier in een niet-nakomingsprocedure openbaar te maken. Dit geldt ook wanneer een klacht is geseponeerd en de Commissie geen formele inbreukprocedure bij het EU-Hof heeft ingesteld. Openbaarmaking zou in strijd zijn met het doel van de procedure en de aard en het verloop ervan kunnen wijzigen. Dat heeft het EU-Hof bevestigd in een beroep dat was ingesteld door een Portugese milieu-organisatie.
Nieuwsbericht | 15-11-2013
Het EU-Hof heeft geoordeeld dat een gemeente niet rechtstreeks mag ingrijpen in de eindgebruikerstarieven voor de levering van een basispakket aan radio- en televisieprogramma’s via de kabel. Volgens het EU-Hof volgt daarnaast uit het beginsel van loyale samenwerking dat een gemeente zich niet kan beroepen op een contractueel tariefbeding dat is gesloten vóór de vaststelling van het op elektronische-communicatiediensten toepasselijke nieuwe regelingskader.
Nieuwsbericht | 11-11-2013
Homoseksuele asielzoekers hebben binnen de EU recht op asiel wanneer zij in hun land van herkomst gevaar lopen als groep te worden vervolgd. Dit kan blijken uit het bestaan van strafwetgeving die daadwerklijk wordt toegepast. Zij mogen niet worden teruggestuurd met de boodschap dat zij hun homoseksualiteit maar geheim moeten houden of zich terughoudend moeten opstellen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Nederlandse Raad van State.
Nieuwsbericht | 08-11-2013
De ondertekening van het verdrag over rechtsbescherming van diensten valt hoofdzakelijk onder het gemeenschappelijk handelsbeleid en niet onder het beleid betreffende de interne markt, zoals de Raad meende. Harmonisatie van wetgeving is slechts een middel ter verwezenlijking van het hoofddoel van het verdrag. Weliswaar had de Unie haar bevoegdheid om confiscatoire maatregelen vast te stellen nog niet uitgeoefend. Maar dit had niet tot gevolg dat het verdrag van gemengde aard was. Dit onderdeel was slechts bijkomstig van aard en volgde daarom de exclusieve bevoegdheid van de Unie op handelspolitiek gebied. Dit heeft het EU-Hof bepaald in een zaak die de Commissie had aangespannen tegen de Raad.
Nieuwsbericht | 28-10-2013
Wanneer vormt een illegale vreemdeling een gevaar voor de openbare orde in de zin van de Terugkeerrichtlijn? Deze vraag heeft de Raad van State voorgelegd aan het EU-Hof in twee beroepszaken van vreemdelingen die volgens de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie onmiddellijk moeten worden uitgezet wegens gevaar voor de openbare orde. Normaal biedt de Terugkeerrichtlijn een termijn van vier weken voor vrijwillig vertrek.
Nieuwsbericht | 24-10-2013
Toont 2.201 - 2.240 van 3.517 resultaten.