De Denen hebben op 1 juli het stokje van het Voorzitterschap overgegeven aan de Cyprioten. Zij zijn de komende 6 maanden voorzitter van de Raad van de EU. Aanleiding voor een korte vooruitblik en terugblik op het Deense Voorzitterschap.
Nieuwsbericht | 30-07-2012
De Euro staat meer dan ooit in de belangstelling. Steeds vaker wordt in plaats van de ‘EU’, de term ‘EU27’ gebruikt om aan te geven dat het gaat om alle lidstaten, inclusief de lidstaten die niet de Euro als munt hebben. De 17 landen die de euro als munt hebben vormen samen de Eurogroep, onder voorzitterschap van de Luxemburgse premier Juncker. Vanwege de toegenomen belangstelling heeft de Raad van de EU een speciale internetportal gemaakt voor de Eurozone.
De Europese Commissie wil dat fraude die de financiële belangen van de EU schaadt strenger wordt aangepakt. Zij heeft daarvoor een voorstel voor een richtlijn gedaan. Volgens de Commissie is de aanpak van fraude in de lidstaten onvoldoende. Belangrijkste middel om dit te verbeteren is door middel van harmonisatie van strafrechtelijke bepalingen die betrekking hebben op fraude.
De Europese Raad heeft op 29 juni de onderhandelingen over een Europees eenheidsoctrooi-stelsel afgerond. Hierdoor komt een goedkopere, eenvoudigere en doeltreffendere octrooibescherming voor het bedrijfsleven steeds dichterbij. Het Europees Parlement is echter terughoudend in het aannemen van het compromis.
De Centrale Raad van Beroep vraagt aan het EU-Hof opnieuw om uitleg van de EU-Coördinatieverordening betreffende sociale zekerheid waaruit blijkt welke lidstaat de ziektekosten moet betalen in grensoverschrijdende situaties en welke lidstaat bijdragen mag heffen als iemand wettelijke pensioenen ontvangt uit verschillende lidstaten.
Dit is de uitkomst van een recente uitspraak van de rechtbank Utrecht op 21 juni 2012. In deze zaak claimt een mevrouw met de Surinaamse nationaliteit een verblijfsrecht in Nederland in het licht van de uitspraak van het EU-Hof van 8 maart 2012 in de zaak Ruiz Zambrano.
Votewatch is een website over het stemgedrag van leden van het Europees Parlement. Votewatch heeft een nieuw onderdeel. Namelijk, analyses van het stemgedrag van lidstaten in de Raad van de EU. Dit gedrag kan bekeken worden per individuele lidstaat (vanaf 2009). Ook kan bekeken worden hoe een lidstaat per beleidsterrein stemt.
Op 21 juni 2012 heeft de Europese Commissie haar langverwachte voorstel gepubliceerd voor een verordening over de financiële gevolgen van geschillen tussen investeerders uit derde landen en de lidstaten en/of Unie.
Een lidstaat heeft de plicht tot behandeling van een asielverzoek vanwege humanitaire redenen, als anders een ernstig risico van schending van de in het Handvest van de grondrechten gegarandeerde rechten van de asielzoeker ontstaat.
Nieuwsbericht | 23-07-2012
Tijdens onderzoeken naar mededingingsbeperkend gedrag is de Commissie bevoegd ruimtes waarin onderzoek wordt verricht te verzegelen. Hiermee wordt het bewijsmateriaal beschermd. De Commissie legde het Duitse energiebedrijf E.ON een boete op voor het verbreken van zegels. Dit besluit moet worden vernietigd, zo vindt Advocaat-Generaal Yves Bot. Hiermee gaat hij in tegen een arrest van het Gerecht.
Het EU-Gerecht bevestigde grotendeels de beschikking waarbij de Europese Commissie Microsoft een dwangsom oplegde wegens het niet onder redelijke voorwaarden toegang verlenen tot informatie betreffende comptabiliteit aan haar concurrenten.
Nieuwsbericht | 19-07-2012
Brouwer is een Nederlandse melkveehouder. In 2009 wordt hij gekort op zijn bedrijfstoeslag. Reden hiervoor is dat Brouwer het verbod op het aangebonden houden van kalveren uit richtlijn 91/629 betreffende minimumnormen ter bescherming van kalveren niet heeft nageleefd. Brouwer tekent beroep aan tegen deze korting bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Volgens Brouwer geldt het verbod alleen voor kalveren bestemd voor de fokkerij of mesterij, maar niet voor kalveren op een melkveehouderij.
Het EU-Hof heeft geoordeeld dat apothekers moeten voldoen aan de EU- verplichting om over een groothandelsvergunning voor geneesmiddelen te beschikken voor daartoe strekkende activiteiten. Maar niet-nakoming van deze verplichting leidt niet tot strafrechtelijke aansprakelijkheid uit hoofde van het Unierecht. Dat is aan de nationale autoriteiten om dit te bepalen.
De Europese Commissie mag, onder voorwaarden, toegang tot EU-documenten die van belang zijn in procedures omtrent concentratiecontrole van ondernemingen weigeren, zonder vooraf een concrete en individuele analyse van deze documenten te maken.
Artikel 34 VWEU betreffende het vrij verkeer van goederen geldt ook voor een privaatrechtelijke vereniging, die normen vaststelt voor gas en waterleidingen alsmede conformiteitsbeoordelingen uitvoert, in geval dat de vereniging in wezen de toegang tot de markt van een lidstaat reguleert. Dat heeft het EU-Hof op 12 juli jl. bepaald. Anders dan AG Trstenjak had voorgesteld in haar conclusie, past het EU-Hof in dit verband niet het leerstuk van horizontale directe werking toe.
Het is niet gelukt om in de Raadswerkgroep informatie overeenstemming te bereiken over het voorstel van de Europese Commissie tot herziening van de regels inzake openbaarheid van EU-documenten, de zogenoemde ‘Eurowob’.
Nieuwsbericht | 19-06-2012
Het EU-Hof heeft geoordeeld dat de het woonplaatsvereiste in de Nederlandse regeling inzake meeneembare studiefinanciering in strijd is met het EU-recht betreffende het vrije verkeer van werknemers. Het gaat om studiefinanciering die studenten kunnen krijgen voor een opleiding in het buitenland.
Sinds 1 april kunnen Unieburgers bij de Europese Commissie een burgerinitiatief indienen. Belangrijke voorvraag is of het initiatief binnen de bevoegdheden van de EU valt. Ook is het belangrijk dat het initiatief binnen de bevoegdheden van de Commissie valt om tot handelen over te gaan. De Commissie publiceert de afwijzingsbrieven op internet. Uit het eerste afgewezen initiatief blijkt dat Unieburgers geen initiatieven kunnen indienen die zien op het EURATOM-verdrag.
De Raad van de EU kan de bevriezing van de tegoeden van de Stichting Al-Aqsa slechts handhaven zolang er nationale vervolgingsmaatregelen bestaan tegen Al-Aqsa. Ontbreken deze nationale maatregelen, dan is EU-listing niet toegestaan.
Nieuwsbericht | 15-06-2012
Het Directoraat-Generaal Gezondheid en Consumenten van Europese Commissie grijpt het populaire evenement aan om burgers te wijzen op de rechten die voetbalfans als Unieburger hebben als ze het EK 2012 bezoeken. Uiteraard maakt het verschil of een supporter zich in EU-lidstaat Polen bevindt of in ‘derde land’ Oekraïne.
Het EU-Hof heeft bepaald dat de bevoegdheid van lidstaten om gezinsbijlagen toe te kennen aan migrerende werknemers niet kan worden uitgesloten, ook als een andere lidstaat hiervoor bevoegd is op grond van het EU-recht. Het toekennen van de gezinsbijlagen draagt bij aan het doel om het vrij verkeer van werknemers te vergemakkelijken.
De Franse overheid heeft bij de herstructurering van voormalig overheidsbedrijf Électricité de France (EDF) afstand gedaan van haar vordering aan vennootschapsbelasting van bijna 900 miljoen EUR. De Commissie vond dat er sprake was van verboden staatssteun. Het Gerecht van de EU en het EU-Hof zijn het echter niet met de Commissie eens, omdat Frankrijk niet handelde als particulier investeerder.
Na de rechtbank Roermond wil nu ook de Raad van State van het EU-Hof weten of het 'Mobiel Toezicht Veiligheid' dat door de Koninklijke Marechaussee wordt uitgevoerd in het grensgebied strookt met de Schengengrenscode. Omdat de zaak bij de Raad van State een persoon betreft die in vreemdelingenbewaring zit, heeft de Raad van State het EU-Hof gevraagd de zaak met spoed te behandelen.
Tijdens de Raad van Ministers voor Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ-raad) van 7 en 8 juni is een akkoord bereikt over de rechtsgrondslag van het voorstel van de Commissie voor het Schengenevaluatiemechanisme. Uit het akkoord blijkt dat de JBZ-ministers de rechtsgrondslag voor het voorstel willen wijzigen van artikel 77, lid 2 VWEU naar artikel 70 VWEU. Als gevolg hiervan zal het Europees Parlement niet meebeslissen over het voorstel, maar wel (vrijwillig) geconsulteerd worden. De Europese Commissie is het niet eens met het standpunt van de Raad en sluit een gang naar het EU-Hof niet uit. Het EP reageerde woedend en heeft naast een beroep bij het Hof aangekondigd vijf andere dossiers te blokkeren.
De richtlijn betreffende het recht op informatie in strafprocedures is verschenen in het Publicatieblad. Op 13 december 2011 stemde het Europees Parlement en op 27 april 2012 werd de richtlijn vastgesteld door de Raad. Het is de bedoeling dat alle lidstaten arrestanten of personen tegen wie een Europees aanhoudingsbevel loopt, via een schriftelijke verklaring wijzen op de basisrechten die zij in een strafprocedure genieten. De lidstaten hebben twee jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in nationaal recht.
Strafrechtelijke handhaving en administratieve sancties bij BTW-fraude is geen probleem onder hetEU-Handvest. Het ne bis in idem-beginsel uit het EU-Handvest voor de Grondrechten staat niet in de weg aan een strafvervolging voor feiten waarvoor eerder een administratieve sanctie is opgelegd. Wel vereist het verbod op willekeur dat de rechter rekening houdt met het feit dat voor de voorgelegde feiten al een administratieve sanctie is opgelegd.
Op 24 mei 2012 heeft het Gerechtshof van Amsterdam uitspraak gedaan in een geschil tussen een Franse vennootschap en de belastinginspecteur over de vraag of verschil bij dividendbelastingen op uitgaande dividenden verboden discriminatie is onder Unierecht.
Nieuwsbericht | 11-06-2012
Het intrekken van een landbouwsubsidie bij fraude is geen strafrechtelijke sanctie. Het ne bis in idem-beginsel verzet zich niet tegen gelijktijdige vervolging onder de EU-landbouwverordeningen en het nationale strafrecht.
De Europese Commissie heeft een website gelanceerd waarop de besluitvormingsprocessen van de EU inzichtelijk worden gemaakt. De website brengt verschillende internetbronnen samen in één portal. De Commissie komt daarmee tegemoet aan de veel gehoorde klacht dat haar instrumenten op het gebied van transparantie kris kras verspreid stonden op de Europa website.
Nieuwsbericht | 08-06-2012
De Europese Commissie gaat er strenger op toezien dat de lidstaten de regels met betrekking tot de interne markt tijdig en op een juiste wijze omzetten in nationale regels. De lidstaten kunnen niet achterover leunen in tijden van economische crisis. Dit blijkt uit de mededeling over het ‘Beter bestuur van de interne markt’. De Commissie gaat strikte deadlines hanteren en zal bij overschrijdingen juridische stappen nemen.
Op dinsdag 19 juni a.s. organiseert het ministerie van BZK een seminar over EU asielrecht en mensenrechten, mede n.a.v. de recente uitspraken van het EHRM (MSS) en HvJ (NS). Hoofdthema: wat zijn de juridische en beleidsmatige implicaties van deze uitspraken voor de systematiek van wederzijdse erkenning en wederzijds vertrouwen waarop een groot deel van EU samenwerking, waaronder op het gebied van asiel- en migratie, gestoeld is?
Nieuwsbericht | 29-05-2012
Het Europees Parlement heeft een studie gepubliceerd over de belangrijkste trends in de rechtspraak van het EU-Hof en het EHRM over grondrechten in 2010 en 2011. Het EP heeft hierbij ook gekeken naar de gevallen waarin de beide hoven elkaar aanhalen in de rechtspraak. Zaken over immigratie en asiel zijn buiten de studie gelaten.
Derdelanders met een beroep dat ‘tijdelijk van aard’ is (zoals een au pair) zijn uitgezonderd van richtlijn 2003/109 betreffende langdurig ingezetenen. Het beroep van een geestelijk voorganger is niet altijd tijdelijk van aard. Dit betekent dat ook een geestelijk voorganger na 5 jaar rechtmatig verblijf in een lidstaat recht heeft op een verblijfsvergunning voor langdurig ingezetenen.
Nieuwsbericht | 25-05-2012
De Europese Commissie heeft voor het eerst een ‘health check’ van het Schengenacquis gepubliceerd. Het overzicht moet meer duidelijkheid bieden over de politieke koers en de samenwerking tussen de Schengenlanden verbeteren. Bij het verslag zijn richtsnoeren gevoegd die volgens de Commissie “moeten leiden tot een eenduidige interpretatie en uitvoering van de behandelde onderwerpen in een geest van solidariteit”.
De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet Naleving Europese regelgeving publieke entiteiten (wet NErpe). De wet voorziet in een aantal instrumenten voor ministers, waarmee deze de naleving van Unierechtelijke verplichtingen door decentrale ‘publieke entiteiten’ (zoals gemeenten en provincies) kunnen bevorderen.
Het Europees Parlement heeft in een resolutie opgeroepen regels te maken voor grensoverschrijdende conflicten inzake lasterlijk handelen, in het bijzonder veroorzaakt door publicaties in de media. Volgens het EP zijn er duidelijkere regels nodig ter bescherming zowel van slachtoffers van laster als van journalisten die ervan beschuldigd worden.
De Europese bewijsverordening heeft geen exclusieve werking. Volgens Advocaat-Generaal Jääskinen is een rechter niet automatisch verplicht om de instrumenten van de Bewijsverordening te benutten. In de praktijk kunnen nationale onderzoeksmethoden net zo doeltreffend zijn als die van de verordening.
Een vertraagde vlucht is geen pretje: het gaat vaak gepaard met extra kosten en tijdsverlies. In de EU-verordening die de compensatie en bijstand voor luchtreizigers regelt bij annulering of langdurige vertragingen, is opgenomen dat passagiers waarvan de vlucht geannuleerd is recht hebben op compensatie. Volgens Advocaat-Generaal Bot kunnen passagiers van vertraagde vluchten, bij een vertraging van drie uur of meer, zich ook beroepen op de compensatieregeling in de verordening.
Nieuwsbericht | 23-05-2012
Op de website van het Deens voorzitterschap staat een mooi overzicht van alle ambtelijke Raadsformaties die het werk van de Raad van de EU voorbereiden. Handig aan dit overzicht is dat per formatie een korte uitleg gegeven wordt. Ze zijn ingedeeld per Raadsformatie.
Voor het eerst sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon heeft meer dan een derde van de nationale parlementen in de EU een negatief subsidiariteitsoordeel geveld over een voorstel van de Europese Commissie. Het betreft de zogenoemde ‘Monti-II’-richtlijn over de verhouding van het stakingsrecht met de vrijheden van dienstverlening en vestiging. In Nederland maakte de Tweede Kamer ook bezwaar.
Toont 2.321 - 2.360 van 3.373 resultaten.