Inloggen
De Europese Commissie wil de obstakels ‘ontmantelen’ die EU-burgers tegenkomen als zij gebruik maken van het vrij verkeer. In het verslag over het EU-burgerschap analyseert zij de obstakels aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Zoals Vicente en Ingrid, die samen een huis willen kopen in Frankrijk.
Nieuwsbericht | 31-10-2010
Het jaar 2011 zal in het teken staan van economische hervorming, burgerrechten en veiligheid, externe betrekkingen van de EU en de nieuwe EU-begroting. Dat staat in het jaarlijkse werkprogramma van de Europese Commissie. Zoals gebruikelijk zal het kabinet reageren op het werkprogramma in een kabinetsreactie die aan de Tweede Kamer wordt gestuurd.
Nieuwsbericht | 29-10-2010
Het ECER is een van de clusters binnen de afdeling Europees recht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor het Hofcluster zoekt onze afdeling nu een collega voor de functie Hoofd Hofcluster / senior jurist Europees recht. Deze persoon treedt op als agent namens de regering bij de Europese Hoven en is verantwoordelijk voor het dagelijks functioneren van het Hofcluster binnen de afdeling.
Met de langverwachte ‘Akte voor de interne markt’ (Single Market Act) wil de Europese Commissie de interne markt een opkikker geven. Een nieuwe strategie moet het toezicht op implementatie van EU-regelgeving verbeteren. Het pakket is gebaseerd op aanbevelingen van Mario Monti, voormalig Eurocommissaris voor interne markt en mededinging. De komende vier maanden zijn ingeruimd om te debatteren over het stuk. Iedereen is uitgenodigd om mee te doen.
Nieuwsbericht | 28-10-2010
Als bedrijven bepaalde onderdelen van een bedrijf, zoals de cateringdienst, uitbesteden aan een ander bedrijf, behouden de werknemers dezelfde arbeidsvoorwaarden, ook als ze op papier niet in dienst zijn van dat bedrijf. Dat heeft het Hof van Justitie bepaald in een zaak tussen Albron Catering en een cateringmedewerker bij bierbrouwer Heineken. De zaak is een overwinning voor werknemers en vakbonden.
De kantonrechter in Breda heeft vragen gesteld aan het EU-Hof van Justitie over de compensatie waar reizigers recht op hebben als hun vliegtuigvlucht meer dan drie uur vertraagd is. Dit recht op compensatie volgt uit het bekende Sturgeon-arrest van het EU-Hof. Volgens de KLM is dit arrest echter in strijd met de bedoeling van de Europese wetgever en het Verdrag van Montreal inzake het internationale luchtvervoer..
Nieuwsbericht | 26-10-2010
De Studiekring Europees Recht (STER), de vereniging van jonge juristen Europees recht, organiseert op donderdag 18 november een bijeenkomst over het EU-burgerschap. Een zeer actueel thema in de politiek en de jurisprudentie van het Hof van Justitie. Verder zal ook de scriptieprijs 2010 van de Nederlandse Vereniging voor Europees Recht (NVER) worden uitgereikt aan één van de maar liefst 22 jonge talenten die hun scriptie over een Europeesrechtelijk onderwerp hebben geschreven.
De Europese Commissie heeft in een mededeling over de evaluatie van de werking van de EU-begroting weer gezinspeeld op EU-belastingen die direct in de eigen middelen van de EU vloeien. De Commissie wil dat de EU minder afhankelijk wordt van de lidstaatbijdragen, die er voor zorgen dat het geld “niet terecht komt op plaatsen waar het de meeste toegevoegde waarde heeft”. Wie betaalt, bepaalt…
Nieuwsbericht | 21-10-2010
De zorgpremie die Nederland oplegt aan de zogenoemde pensionado’s is niet in strijd met het Europese socialezekerheidsrecht. Dit gaat om personen die pensioen ontvangen uit Nederland, maar in een andere EU-lidstaat wonen. Zij zijn sinds de nieuwe Zorgverzekeringswet uit 2006 verplicht om in Nederland zorgpremie betalen en zich aan te melden bij de Centrale Zorgverzekeringsautoriteit. Dat antwoordt het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Centrale Raad van Beroep. Wel moet alsnog worden onderzocht of de pensionado’s als burgers van de EU verschillend zijn behandeld ten opzichte van ingezetenen van Nederland als gevolg van de hervorming van het ziektekostenstelsel in 2006.
Nieuwsbericht | 20-10-2010
De minister-president coördineert voortaan de Europese Raad. De minister van Financiën bereidt de EU-Begrotingsraad voor en neemt daaraan deel. Dat zijn de meest in het oog springende EU-uitkomsten van het constituerend beraad van het kabinet Rutte. In dit beraad wordt de portefeuilleverdeling van de ministers en staatssecretarissen vastgesteld.
Nieuwsbericht | 19-10-2010
Er wordt in de EU onvoldoende gebruik gemaakt van internet en e-mail om overheidsopdrachten Europees aan te besteden. Dat is de analyse van de Europese Commissie in haar nieuwe groenboek over dit onderwerp. Tot eind januari 2011 is het mogelijk voor eenieder om te reageren op de plannen van de Commissie.
De Europese Raad wil een 'beperkte verdragswijziging' voor een permanent crisisbeheersingsmechanisme in de EU. De ER volgt hiermee het voorstel van Frankrijk en Duitsland, de twee grootste landen in de eurozone, om het het EU-werkingsverdrag aan te passen. De verdragswijziging moet een mechanisme voor de eurozone instellen. Het voorstel werd gelanceerd in het Franse Deauville door president Sarkozy en bondskanselier Merkel, maar is niet onverdeeld positief ontvangen.
Uiteenlopende visies van de Eerste en de Tweede Kamer en de regering over het instellen van subsidiariteitsberoep, het combineren van parlementaire beroepen vanuit verschillende lidstaten, en andere praktische uitwerkingen. Daarover hebben de Eerste Kamer en de minister van Buitenlandse Zaken een schriftelijk overleg gevoerd naar aanleiding van de nieuwe mogelijkheid van het parlement om beroep in te stellen bij het EU-Hof wegens schending van het subsidiariteitsbeginsel.
Nieuwsbericht | 11-10-2010
De Europese Commissie heeft haar jaarlijkse rapport over de toepassing van het EU-recht gepubliceerd. In 2009 waren er minder klachten en inbreukzaken, maar toch blijven volgens de Commissie met name te late omzetting en te late kennisgeving (notificatie) een wijdverbreid en structureel probleem. Nederland is een goed jongetje in de klas, zo blijkt.
Het programma “beter wetgeven” moet in een hogere versnelling komen. Voortaan moet “slim wetgeven” de hele beleidscyclus van wetgeving omvatten, samen met de lidstaten en de belanghebbenden die er door geraakt worden. Dat stelt de Europese Commissie in een recente mededeling. Tegelijkertijd is het verslag over beter wetgeven in 2009 gepubliceerd. En bovenop dit alles heeft de Europese Rekenkamer ook het impact assessment systeem van de Commissie doorgelicht.
Houdt u zich als beleidsmaker de komende tijd ook bezig met de EU-begroting, maar vindt u de teksten en de systematiek lastig te doorgronden? Dan schieten zowel de Europese Commissie als het Europees Parlement u te hulp. Beide instellingen leggen op internet uit hoe het nu precies zit. Compleet met myth-buster.
Nieuwsbericht | 08-10-2010
De Europese Commissie heeft in een mededeling aan de Raad en het Europees Parlement uiteengezet wat haar plannen zijn voor een belasting op financiële transacties en activiteiten. De Commissie wil graag op wereldschaal een belasting op financiële transacties. In de EU moet er een belasting komen op de winsten en beloningen van ondernemingen in de financiële sector.
Sommige EU-burgers kunnen niet de rechten inroepen die EU-burgers hebben op grond van het EU-recht. Begrippen als ‘zuiver interne situatie’ en ‘omgekeerde discriminatie’ schuren in hun dagelijkse beleving van wat de EU voor hen zou moeten betekenen. In een uitvoerig advies aan het Hof in de zaak Ruiz Zambrano zet Advocaat-Generaal Eleanor Sharpston uiteen waarom EU-burgers rechten moeten kunnen ontlenen aan het EU-burgerschap, óók als ze zich niet tussen lidstaten verplaatsen. Over het komende arrest zal het ECER een bijzondere bijeenkomst organiseren.
De Europese Commissie heeft een nieuw handboek gepubliceerd voor de toepassing van de staatssteunregels door nationale rechters. Voor de handhaving van deze regels is de nationale rechter in de loop der jaren een onmisbare schakel geworden. Het handboek is een verzameling van wetgeving en andere belangrijke documenten voor het staatssteunrecht.
Wie aan de ‘Griekse kwestie’ denkt, zal wellicht denken aan begrotingspolitiek, maar in het asielrecht heeft men daar hele andere gedachten bij. De manier waarop Griekenland omgaat met de mensenrechten van asielzoekers stelt rechters in andere lidstaten voor de vraag of het terugsturen van asielzoekers naar Griekenland wel kan. Een Britse rechter heeft dit gevraagd aan het EU-Hof.
De Europese Commissie moet de motivering voor de plaatsing van een persoon op de VN-terrorismelijst inhoudelijk toetsen. Dat oordeelt het Gerecht van de Europese Unie in de zaak Kadi, die zich voor de derde maal tot de EU-rechter wendt. Het Gerecht komt tot die conclusie omdat Kadi onvoldoende mogelijkheden heeft zijn plaatsing op de VN-lijst op VN-niveau aan te vechten.
De EU-richtlijn die discriminatie bij het aanbieden van produkten en diensten moet bestrijden, bevat zelf een bepaling die mannen en vrouwen discrimineert. Die bepaling is daarom ongeldig. Dat adviseert Advocaat-Generaal Juliane Kokott het EU-Hof in een zaak die een Belgische consumentenvereniging had aangespannen tegen de Belgische wet die de richtlijn implementeert.
Nieuwsbericht | 07-10-2010
De Britse minister voor Buitenlandse Zaken William Hague heeft aangekondigd dat de Britse regering een ‘European Union Bill’ zal indienen bij het Britse parlement, waarin zal worden vastgelegd dat het Europese recht enkel van toepassing is in het Verenigd Koninkrijk omdat het soevereine Britse parlement dat wil. Ook bevat het voorstel bepalingen over referenda bij EU-verdragswijzigingen en het gebruik van passerelles in de EU-verdragen.
Op 29 september 2010 heeft de Europese Commissie nieuwe voorstellen gepresenteerd voor een nieuwe economic governance structuur in de EU. De essentie is dat landen een sanctie krijgen als ze zich niet houden aan de begrotingafspraken. Dit wordt besloten door middel van het zogenoemde 'reverse voting mechanism', een omgekeerde gekwalificeerde meerderheid. De sanctie is weer van de baan als een gekwalificeerde meerderheid van lidstaten vindt dat het land voldoende heeft gedaan om het tekort terug te dringen.
Nieuwsbericht | 01-10-2010
Moeten (overheids-)werknemers die een tweeling krijgen meer ouderschapsverlof krijgen? Een Griekse vrouw vond van wel. Het EU-Hof is het met haar eens dat ouders van tweelingen bijzondere behoeften hebben waarmee rekening gehouden moet worden. Echter, de EU-richtlijn inzake ouderschapsverlof geeft een werknemer niet het recht op dubbel ouderschapsverlof.
Nieuwsbericht | 23-09-2010
De verplichte tewerkstellingsvergunning voor het inhuren van nieuwe EU-werknemers via Poolse uitzendbureaus is niet in strijd met het vrije verkeer van diensten. Uitzendconstructies vallen onder het vrije verkeer van werknemers, en daarvoor gold nu juist een overgangsperiode. Dat is het advies van Advocaat-Generaal Bot aan het EU-Hof in een zaak die is voorgelegd door de Nederlandse Raad van State.
Nieuwsbericht | 22-09-2010
De Europese Commissie is niet verplicht om haar processtukken in procedures bij het EU-Hof openbaar te maken, zo lang de procedure nog loopt. Nadat het Hof een arrest heeft gewezen moet de Commissie nagaan of de stukken wel kunnen worden vrijgegeven. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld op een verzoek van een Europese journalistenvereniging.
Het EU-Hof van Justitie heeft geoordeeld dat enkele Duitse deelstaatsmonopolies voor kansspelen op het internet niet gerechtvaardigd kunnen worden in het licht van het vrij verkeer van diensten en de vrijheid van vestiging in de EU. Ook de Oostenrijkse regelgeving met betrekking tot concessies voor casino’s ging onderuit bij het EU-Hof wegens strijdigheid met de vrijheid van vestiging.
Onder dit motto presenteert het kabinet dit jaar de Staat van de Europese Unie. Daarin beschrijft het kabinet de Europese agenda voor het lopende Belgische en daaropvolgende Hongaarse EU-voorzitterschap. Daarbij concentreert het eerste deel zich op een aantal voor Nederland prioritaire thema’s uit de Europese beleidsagenda.
Marc van der Woude is op 13 september 2010 geïnstalleerd als nieuwe Nederlandse rechter in het Gerecht van de Europese Unie. De Brusselse advocaat en hoogleraar mededingingsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam was eerder dit jaar voorgedragen door de Nederlandse regering als opvolger van rechter Arjen Meij, die zijn ambt na twaalf jaar heeft neergelegd.
Nieuwsbericht | 21-09-2010
De Europese Commissie heeft een inbreukprocedure aangespannen tegen België, Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk en Griekenland omdat zij het beroep van notaris enkel openstellen voor personen met de nationaliteit van de eigen lidstaat. Advocaat-Generaal Villalon is het alvast met de Commissie eens: volgens hem is er sprake van discriminatie op grond van nationaliteit. Een uitspraak van het EU-Hof, die ook voor Nederland van belang kan zijn, wordt over enkele maanden verwacht.
Met de oprichting van de zogenoemde ‘Spinelli-groep’ probeert een aantal leden van het Europese Parlement het supranationale karakter van de EU te versterken. De groep overstijgt politieke fracties in het Europees Parlement, met deelnemers als Guy Verhofstadt (ALDE), Daniël Cohn-Bendit (Groenen) en Jean-Luc Dehaene (EVP).
De Europese Raad heeft besloten een aanpassing te maken in de lijst van Raadsformaties. De Raad Onderwijs, jeugd en cultuur krijgt het sportbeleid van de EU erbij en heet nu OJCS-raad. De Raad Concurrentiekracht gaat zich bezighouden met het ruimtevaartbeleid. Beide beleidsterreinen zijn sinds het Verdrag van Lissabon expliciet opgenomen in het EU-Werkingsverdrag.
Een rechter die beslist over de overlevering van een persoon naar een andere EU-lidstaat mag onderzoeken of sprake is van dubbele vervolging in die andere lidstaat. Het is dus niet nodig dat het gaat om vervolgingen in twee verschillende lidstaten. Dat is het advies van Advocaat-Generaal Yves Bot in de Duitse zaak Mantello.
Nieuwsbericht | 20-09-2010
Is het terecht dat lidstaten opgelucht ademhalen als de Europese Commissie geen gevolg geeft aan een klacht over de te late omzetting van een richtlijn? Niet altijd, zo blijkt uit een beslissing van de Europese Ombudsman. De Commissie deed te weinig met een klacht van een Spanjaard die de dupe werd van het beleid van zijn eigen overheid. Hij voerde een jarenlange strijd om zijn recht te halen. De Ombudsman verwijt de Commissie nu wanbeheer..
Nieuwsbericht | 08-09-2010
‘You can trust the EU to do what it takes to secure your future’, ‘this is Europe’s moment of truth’ en ‘we are all in the same boat’, zo presenteerde Commissievoorzitter Barroso zijn eerste ‘Staat van de Unie’ in het Europees Parlement. In zijn speech probeerde hij vooral daadkracht uit te stralen. De ongeveer 130 EP-leden die de toespraak oversloegen, kregen ondanks eerdere dreigementen geen boete.
Nieuwsbericht | 07-09-2010
Altijd al willen weten hoe de Europese Centrale Bank werkt en hoe het Eurosysteem in elkaar zit? De ECB heeft een boek gepubliceerd (gratis te downloaden) over de werking van de financiële markten en de rol van de ECB en het Eurosysteem daarin.
Nieuwsbericht | 06-09-2010
Kinderen van EU-werknemers die wonen en studeren in hun land van herkomst, verliezen hun recht op studiefinanciering zodra hun ouder geen baan in Nederland meer heeft. Dat heeft de Rechtbank Groningen bepaald in zaken die twee Belgische studenten hadden aangespannen tegen de Minister van OCW.
Nieuwsbericht | 03-09-2010
Het EU-Handvest van de Grondrechten staat steeds meer in de belangstelling van Nederlandse rechters. De politierechter in Almelo verklaarde onlangs het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk omdat hij dubbele vervolging in strijd achtte met het Handvest. Onduidelijk is echter hoe dit geval verband houdt met de toepassing van EU-recht. Alleen dan immers is het Handvest bindend voor de lidstaten.
“Het toezicht op financiële instellingen is naar een ander niveau gegaan, het heeft nu een Europese dimensie”. Met deze woorden verwelkomde Eurocommissaris Barnier voor de interne markt het akkoord tussen de Raad, Commissie en EP tot oprichting van vier Europese toezichthouders op financiële markten en instellingen.
Toont 2.761 - 2.800 van 3.517 resultaten.