Inloggen
Nederland kan de grenzen van het vreemdelingenrecht niet meer autonoom vaststellen. Politieke partijen die een restrictief immigratiebeleid willen, zijn zich hiervan onvoldoende bewust. Dat concludeert prof.mr. Peter Rodrigues in zijn oratie naar aanleiding van zijn benoeming tot hoogleraar Immigratierecht aan de Universiteit Leiden.
Nieuwsbericht | 02-09-2010
Bovenstaande kop lijkt de omgekeerde wereld. Zou het EU-Hof niet moeten oordelen of het Bundesverfassungsgericht over de schreef gaat? Toch is het zo. Het Bundesverfassungsgericht acht zich bevoegd te toetsen of de EU-Verdragen, evenals de rechtspraak van het EU-Hof, in strijd zijn met de Duitse grondwet. In een recente uitspraak oordeelt het Bundesverfassungsgericht in een nationale procedure over een arbeidsgeschil dat de rechtspraak van het EU-Hof over het verbod van leeftijdsdiscriminatie in overeenstemming is met de Duitse Grondwet.
Nieuwsbericht | 01-09-2010
De Europese Commissie onderzoekt het Franse optreden tegen de Roma. Van een juridische procedure is nog geen sprake. De Commissie geeft aan ‘bezorgd’ te zijn, maar is nog bezig met een analyse van de acties. De Franse premier Fillon benadrukt dat zijn regering het EU-recht niet heeft geschonden. Op 6 september is er op initiatief van Frankrijk een informele bijeenkomst met de vijf grootste EU-lidstaten, zo meldt de EU-observer. Nederland is hierbij niet aanwezig.
Nieuwsbericht | 27-08-2010
De EU heeft een nieuwe bundel uitgebracht met de geconsolideerde versies van de EU-verdragen, alle protocollen en bijlagen en het EU-Handvest voor grondrechten. Deze bundel is een verbeterde uitgave van de versie die in maart in het EU-Publicatieblad verscheen en kost 10 euro.
Nieuwsbericht | 26-08-2010
De Europese Commissie heeft op 5 augustus jl. een consultatie gelanceerd met betrekking tot concessieovereenkomsten. Dit zijn overeenkomsten waarin een bepaald werk of exploitatie gegund wordt, vergelijkbaar met een aanbesteding. Als blijkt dat er nieuwe regels nodig zijn, zal de Commissie met een voorstel komen
Nieuwsbericht | 17-08-2010
De verplichte inburgering van Turkse onderdanen is van invloed op de arbeidsomstandigheden en het verblijf van een Turkse werknemer in Nederland. Daarom is de verplichte inburgering in strijd met de associatieovereenkomst EU-Turkije. Dat blijkt uit uitspraken van de rechtbank Rotterdam.
Er zijn steeds meer geluiden te horen dat lidstaten graag willen dat er een belasting komt die rechtstreeks in de EU-kas vloeit. Dit heeft Commissaris Lewandowski voor financiële programmering en begroting gezegd in een interview met Financial Times Deutschland. Dergelijke voorstellen stuitten in het verleden op verzet van lidstaten, waaronder Duitsland en Nederland. Lewandowksi heeft zich echter, ook na kritische reacties op het interview, nog niet laten overtuigen.
Nieuwsbericht | 10-08-2010
Omdat woorden als ‘communautair’ door de opheffing van de Europese Gemeenschap niet meer bruikbaar zijn, zijn de vertalers in Brussel kennelijk op zoek gegaan naar een nieuw bijvoeglijk naamwoord. Steeds vaker duikt het woord ‘uniaal’ op in het Publicatieblad.
Nieuwsbericht | 05-08-2010
Een beroep doen op de Eurowob, de openbaarheidsregels van de EU-instelllingen blijft vooral een West-Europese aangelegenheid. Burgers en bedrijven uit de nieuwe lidstaten blijven nog achter als het gaat om het opvragen van documenten in Brussel. Dat schrijft de Europese Commissie in haar jaarlijkse rapportage over de toepassing van de Eurowob in 2009. Van de verzoeken komt 5,45% uit Nederland, een lichte stijging ten opzichte van voorgaande jaren.
Nieuwsbericht | 03-08-2010
Het ECER publiceert regelmatig het overzicht van de instanties die het werk van de Raad voorbereiden. Dit overzicht van werkgroepen en comités wordt opgesteld door het secretariaat-generaal van de Raad. Het is bijzonder handig voor iedereen die te maken heeft met onderhandelingen in Brussel. Op 20 juli 2010 is een nieuwe lijst bekendgemaakt.
Nieuwsbericht | 30-07-2010
De EU-aanbestedingsrichtlijn is van toepassing op de Duitse gemeentelijke spaarregelingen voor aanvullend pensioen van overheidspersoneel. Die moeten daarom Europees worden aanbesteed. Dat de fondsen en uitvoerders van deze bedrijfspensioenregelingen door sociale partners zijn aangewezen in een CAO is niet van belang. Tot die uitspraak komt het EU-Hof van Justitie in een inbreukzaak van de Europese Commissie tegen Duitsland.
Momenteel vindt een rijksbrede aanpassingsoperatie plaats om bestaande Nederlandse wet- en regelgeving in overeenstemming te brengen met de terminologie en herschikking van de Europese verdragen als gevolg van inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon.
De Adviescommissie Internationale Vraagstukken (AIV) heeft in een advies over de ‘absorptiecapaciteit' van de EU bij uitbreidingen gepleit voor wijzigingen van het institutioneel kader van de EU. Zo zou onder meer het prejudicieel stelsel van het EU-Hof van Justitie moeten worden aangepast. Ook het aantal rechters moet volgens de AIV worden beperkt. Nu geldt nog de regel ‘één rechter per lidstaat’.
Nieuwsbericht | 27-07-2010
Op 27 juli 2010 zijn de formele onderhandelingen begonnen over de toetreding van IJsland tot de EU. Beide partijen hebben hun onderhandelingspositie vastgesteld. Voor Nederland en het Verenigd Koninkrijk speelt de kwestie ‘Icesave’ nog steeds een belangrijke rol.
Het is een majeure verandering van het institutionele landschap in Brussel sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon: de oprichting van de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO). De Raad Algemene Zaken heeft op 26 juli 2010 ingestemd met het besluit tot oprichting van deze grote dienst met rond de 1500 ambtenaren in Brussel en 800 diplomaten in 136 landen.
Nieuwsbericht | 26-07-2010
Bemiddeling bij de praktische toepassing van het Europees Aanhoudingsbevel vormt 19 % van de werklast van Eurojust. Rechters verschillen nogal eens met elkaar van mening over de gang van zaken bij de overlevering naar andere lidstaten. Dat maakt het Agentschap voor justitiële samenwerking in de EU bekend in haar jaarverslag over 2009.
Het thema echtscheiding kan ook verenigen, zo bewijzen 14 EU-lidstaten. Het besluit tot machtiging van België, Bulgarije, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië, Letland, Luxemburg, Hongarije, Malta, Oostenrijk, Portugal, Roemenië en Slovenië om nauwere samenwerking aan te gaan op het gebied van het toepasselijke recht inzake echtscheiding is gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU. Het eerste besluit tot nauwere samenwerking komt ruim tien jaar nadat de mogelijkheid om over te gaan tot nauwere samenwerking werd gecreëerd in het Verdrag van Amsterdam.
Nieuwsbericht | 23-07-2010
Het Europese recht verzet zich niet tegen de verplichte bijdrage aan het Nederlandse ziektekostenstelsel voor personen met een Nederlands pensioen die in een andere EU-lidstaat wonen (ook wel pensionado’s genoemd). Dat heeft Advocaat-Generaal Jaäskinen geadviseerd aan het EU-Hof van Justitie in de zaak van Delft. In deze zaak bestrijdt een groep Nederlandse gepensioneerden de rechtmatigheid van de inhouding van de sinds 2006 verplichte bijdragen aan het Nederlandse zorgstelsel.
Nieuwsbericht | 22-07-2010
Het moet hét hulpmiddel worden voor burgers, bedrijven en juridische professionals als zij betrokken zijn bij een grensoverschrijdende rechtszaak. Op 16 juli 2010 openden Commissaris Reding voor Justitie en Belgisch minister van Justitie de Clerck (thans voorzitter van de Raad van de EU) het E-justitieportaal van de Europese Unie.
Nieuwsbericht | 21-07-2010
Steun van de overheid aan kranten is een controversieel thema. Aan de ene kant zijn kranten van grote waarde voor de samenleving. Aan de andere kant zijn het commerciële bedrijven die moeten concurreren met andere nieuwsbronnen, zoals die op internet. Zweden heeft nu een regeling getroffen voor steun aan lokale kranten die volgens de Europese Commissie door de beugel kan.
De handel in cannabis in coffeeshops valt niet onder het vrij verkeer van diensten in de EU. Het Maastrichts verbod waardoor niet-ingezetenen van Maastricht geweerd worden uit de plaatselijke coffeeshops blijft overeind. De Maastrichtse maatregel is noodzakelijk in het kader van de handhaving van de openbare orde, aldus Advocaat-Generaal Bot in zijn advies aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 20-07-2010
De Europese Unie vierde haar 50e verjaardag al in 2007, maar dit jaar ziet ook de Nederlandse Vereniging voor Europees Recht (NVER) Abraham. Met een bijeenkomst op vrijdag 24 september in Amsterdam wordt gevierd dat deze ‘wetenschappelijke vereniging van beoefenaren van het Europese recht’ in 1960 werd opgericht. Op het congres zullen diverse vooraanstaande specialisten in het Europees recht vanuit verschillende invalshoeken hun licht laten schijnen over de ontwikkelingen in de afgelopen vijftig jaar.
Nieuwsbericht | 19-07-2010
Voor wie op zoek is naar een geactualiseerd overzicht van de rechten van migrerende EU-werknemers en hun familieleden, compleet met de laatste wetgeving en de rechtspraak van het EU-Hof, kan nu terecht in een mededeling van de Europese Commissie. Uiteenlopende vragen op allerlei terreinen, zoals discriminatie, erkenning van diploma’s, taaleisen, werk zoeken, overheidsfuncties, uitkeringen, belastingen, worden in alle talen van de Unie behandeld.
Nieuwsbericht | 16-07-2010
De Europese Commissie heeft met de publicatie van een Groenboek een Europees-breed debat gelanceerd over hoe Europa adequate, houdbare en betrouwbare pensioenen voor haar burgers kan veiligstellen. Alle geïnteresseerde partijen worden opgeroepen om hun mening te ventileren en ideeën aan te dragen over oplossingen waaraan de EU een bijdrage kan leveren.
Nieuwsbericht | 12-07-2010
Een president van een EU-lidstaat is geen gewone EU-burger. Hij kan daarom geen beroep doen op de EU-regels voor het vrij verkeer van personen. Dat heeft de Europese Commissie laten weten in een advies over de weigering van Slowakije om de Hongaarse president toe te laten. Die kwam vorig jaar augustus onaangekondigd op bezoek. Hongarije heeft het geschil nu voorgelegd aan het EU-Hof van Justitie. Een opmerkelijke procedure over diplomatieke mores en fundamentele rechten van EU-onderdanen.
Nieuwsbericht | 08-07-2010
De vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten hebben Marc van der Woude benoemd tot Nederlandse rechter in het Gerecht van de Europese Unie voor de periode van 1 september 2010 tot en met 31 augustus 2016. Van der Woude is advocaat te Brussel en hoogleraar Europees mededingingsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
"The Lisbon Treaty - a legal and political analysis". Onder deze titel presenteert Jean Claude Piris, chef van de Juridische Dienst van de Raad, zijn visie op het Verdrag van Lissabon.
Nieuwsbericht | 06-07-2010
Voor een goed functionerende democratie is controle op bestuursbesluiten onmisbaar. Maar moet daarvoor ook de privacybescherming wijken? Deze vraag staat centraal in procedures voor het EU-Hof over openbaarmaking van landbouwsubsidies aan individuele boeren en van namen van ambtenaren in verslagen van EU-vergaderingen.
Nieuwsbericht | 30-06-2010
De EU-besluiten om personen en organisaties op de EU-lijst voor bevriezingen van tegoeden wegens terrorisme te zetten, voldeden tot 2007 niet aan fundamentele procedurele waarborgen. Ze kunnen daarom ook niet gebruikt worden in een strafproces tegen sponsoren van deze organisaties. Dit heeft het Hof van Justitie bepaald in een zaak betreffende twee personen die de Turkse groepering DHKP-C vanuit Duitsland financieel gesteund zouden hebben.
Nieuwsbericht | 29-06-2010
De landen om ons heen hebben nog steeds geen maatregelen genomen om de Dienstenrichtlijn te implementeren. De Europese Commissie heeft daarom besloten inbreukprocedures te starten. Tot de landen die een met redenen omkleed advies hebben ontvangen behoren België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
Nieuwsbericht | 28-06-2010
Een nieuw verdrag tussen de EU en de VS inzake het uitwisselen van informatie in het kader van het Terrorist Finance Tracking Programme’, ook wel bekend als het SWIFT-akkoord, is op 28 juni 2010 ondertekend. Hiermee komt een eind aan een lang proces van onderhandelen, niet alleen tussen de EU en de VS, maar vooral ook tussen de EU-instellingen. Alle ogen zijn nu gericht op het EP, dat de overeenkomst moet goedkeuren.
Vanaf 1 juli 2010 tot het einde van het jaar bekleedt België het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie . Een speciale website bevat onder meer de prioriteiten, het programma en de kalender van het Belgische voorzitterschap.
De Europese Commissie is een openbare consultatie begonnen over de toepassing van haar beleid ten aanzien van diensten van algemeen economisch belang. Dit zijn diensten die worden geleverd met steun van de overheid. De Commissie wil weten wat de gevolgen zijn van de toepassing van haar beleid, dat in 2005 is vastgesteld na het belangrijke Altmark-arrest van het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 25-06-2010
“Het is steeds minder realistisch dat de bindende uitlegging van het Unierecht uitsluitend de taak van het Hof is”, aldus het prikkelend standpunt van Advocaat-Generaal Cruz Villalón in zijn advies aan het EU-Hof in een Bulgaarse zaak. Hij stelt een nieuwe manier van toepassing van het Unierecht door nationale rechters voor.
De Europese Commissie heeft een zaak bij het EU-Hof aangespannen tegen Duitsland, omdat bepaalde Duitse gemeenten de eigen bewoners een korting geeft bij het aanschaffen van grond in die gemeenten. Volgens de Commissie is dit in strijd met het verbod op discriminatie naar nationaliteit, de rechten van EU-burgers, vrij verkeer van werknemers en het vrij verkeer van vestiging.
In zijn speech voor de Europalezing 2010 in Den Haag heeft Herman van Rompuy, de vaste voorzitter van de Europese Raad, de nadruk gelegd op de externe betrekkingen van de EU en de economie. Dit zijn volgens hem belangrijke thema’s voor de komende 20 jaar. Hij reageerde in zijn speech op het rapport van de Spaanse oud-premier Gonzáles over de toekomst van de Europese Unie.
Nieuwsbericht | 24-06-2010
De Nederlandse wet die energiebedrijven verplicht tot afsplitsing van hun netwerkbedrijf is in strijd met Europees recht. Het Gerechtshof ‘s-Gravenhage heeft op 22 juni 2010 in hoger beroep deze uitspraak gedaan in een procedure die door drie grote energieleveranciers (Essent, Delta en Eneco) tegen de Nederlandse staat was aangespannen. De drie energiemaatschappijen zouden op basis van de Nederlandse Elektriciteitswet en Gaswet verplicht zijn hun netwerkbedrijf af te splitsen.
Nieuwsbericht | 23-06-2010
De bijeenkomst van regeringsleiders en staatshoofden op 17 juni jl. stond wederom voor het overgrote deel in het teken van de Europese economie. Dit keer had men ook de ruimte om vooruit te kijken, in plaats van het ‘crisismanagement’ dat eerdere bijeenkomsten kenmerkte. Voorzitter van Rompuy merkte na afloop op dat dit zijn eerste ‘normale’ Europese Raad was sinds zijn aantreden. Bijna onopgemerkt: de eerste verdragswijziging sinds Lissabon zet zich voort.
Nieuwsbericht | 21-06-2010
Het Europees parlement heeft naar aanleiding van de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon haar reglement van orde gewijzigd. Op 15 juni heeft de plenaire vergadering van het EP hiertoe besloten. Belangrijkste wijziging is dat het EP nu ook vragen kan stellen aan de voorzitter van de Europese Raad en de Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands en veiligheidsbeleid.
Nieuwsbericht | 17-06-2010
De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie om de legestarieven in overeenstemming te brengen met een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie van 29 april 2010 in een zaak die was aangespannen door de Europese Commissie. Voortaan zullen Turkse onderdanen die in Nederland als zelfstandige of werknemer willen werken en hun gezinsleden 60 euro betalen voor een inreisvergunning (machtiging tot voorlopig verblijf) en 41 euro voor een verblijfsvergunning.
Toont 2.801 - 2.840 van 3.517 resultaten.