Inloggen
De zogenoemde ‘roaming-verordening’ uit 2007 is geldig. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een Britse zaak waarin door een aantal grote Europese telecombedrijven de geldigheid van de verordening ter discussie werd gesteld. Het is een van de weinige keren dat het Hof toetst aan het subsidiariteitsbeginsel.
Nieuwsbericht | 16-06-2010
Voor de vierde keer is een jaarbericht over de inbreng van de Nederlandse regering bij het EU-Hof van Justitie uitgebracht. In het jaarbericht wordt inzicht gegeven hoe en in welke zaken namens de Nederlandse regering een inbreng wordt gegeven. Nederland is één van de meest actieve lidstaten bij het Hof, vanwege het grote belang van de rechtspraak van het Hof op het Nederlandse recht en beleid.
Nieuwsbericht | 15-06-2010
Op 21 juni 2010 vindt er een bijeenkomst plaats bij de Universiteit Maastricht over ‘het vrij verkeer van studenten en aanspraak op studiefinanciering: recente ontwikkelingen in het EU-recht’. Aanleiding is de uitspraak van het EU-Hof in de zaak Bressol, waarin het Hof criteria geeft voor het inperken van de toestroom van buitenlandse studenten.
Nieuwsbericht | 07-06-2010
In het Verdrag van Lissabon hebben de parlementen van de lidstaten de mogelijkheid gekregen beroep in te stellen bij het Hof van Justitie van de Europese Unie wanneer zij van mening zijn dat een vastgestelde wetgevingshandeling van de Unie in strijd is met het subsidiariteitsbeginsel. Deze beroepen bij het Hof lopen via de regering. In een brief aan de Eerste en Tweede Kamer heeft de regering aangegeven hoe het van haar kant zal om gaan met deze nieuwe bevoegdheid.
De Europese Commissie kan op elk moment besluiten om een inbreukprocedure tegen een lidstaat wegens schending van het Europese recht te laten vallen. Zij heeft hiervoor een ruime discretionaire bevoegdheid. De Europese Ombudsman heeft zich echter in één van zijn beslissingen kritisch uitgelaten over deze bevoegdheid. Volgens hem kan de ruimte die de Commissie heeft, leiden tot willekeurige beslissingen.
De Europese Commissie heeft een inbreukprocedure tegen Luxemburg betreffende de Luxemburgse voetbalcompetitie gesloten. De Luxemburgers hadden bepaald dat zeven van de elf spelers in een Luxemburgs voetbalteam de Luxemburgse nationaliteit moesten hebben. Naar aanleiding van de inbreukzaak hebben de Luxemburgers deze eis laten vallen.
Nieuwsbericht | 04-06-2010
Voor het eerst in de geschiedenis van de EU is een aantal lidstaten dichtbij nauwere samenwerking. De JBZ-raad en de commissie juridische zaken van het Europees parlement hebben ingestemd met een voorstel voor een verordening inzake het toepasselijke recht bij echtscheiding, de zogenoemde Rome-III verordening. Deze verordening zal van toepassing zal op 14 EU-lidstaten. Laatste stap is de goedkeuring van het EP (plenaire vergadering).
De Toezichthoudende Autoriteit van de Europese Vrijhandelsorganisatie (EFTA) heeft IJsland in gebreke gesteld omdat het binnen de voorgeschreven periode niet spaarders het minimumgarantiebedrag van € 20.000 heeft gegarandeerd. IJsland moet dat bedrag garanderen op grond van de depositogarantiestelselrichtlijn. IJsland is via de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte gebonden aan deze richtlijn van de EU.
Het EU- Hof van Justitie heeft bepaalt dat het vrij verkeer van diensten in de EU zich niet verzet tegen het Nederlandse kansspelbeleid. Dat beleid gaat uit van een gesloten vergunningstelsel, waaronder de Nederlandse overheid slechts één vergunning afgeeft per kansspel. De zaak ging om twee Britse bedrijven, die graag via internet kansspelen willen aanbieden in Nederland.
Voor het eerst heeft de Europese Ombudsman een speciaal rapport gezonden aan het Europees Parlement omdat een EU-instelling onvoldoende gevolg heeft gegeven aan een van zijn aanbevelingen. Het betreft in dit geval de Europese Commissie. Een speciaal rapport aan het EP is het zwaarste middel dat de Ombudsman kan inzetten.
Nieuwsbericht | 12-05-2010
Na de Commissie en de Raad heeft nu ook het Europees Parlement zijn standpunt over de delegatie van bevoegdheden aan de Commissie vastgelegd. In een resolutie stelt het Europees Parlement dat het niet is uitgesloten dat de Raad en het EP ook controle vooraf kunnen uitoefenen op gedelegeerde handelingen. Bovendien pleit het EP voor een interinstitutioneel akkoord over delegatie
Volgens de reflectiegroep over de toekomst van de Europese Unie onder leiding van ex-premier van Spanje Felipe Gonzáles kan de EU de grote uitdagingen van de toekomst aan, als er maar goed wordt samengewerkt. Het rapport over ‘project Europa 2030’, in opdracht van de Europese Raad, is op 8 mei 2010 in ontvangst genomen door ER-voorzitter Herman van Rompuy. De Nederlandse architect Rem Koolhaas maakt ook deel uit van de reflectiegroep.
Nieuwsbericht | 10-05-2010
De implementatieachterstand van Nederland van EU-regelgeving is lager dan ooit. In totaal is Nederland te laat met de implementatie van 7 richtlijnen en kaderbesluiten. Dat blijkt uit het implementatieoverzicht dat aan de Tweede Kamer is gestuurd. Ook bij de Hofzaken gaat het goed: in 2009 werd Nederland slechts drie keer veroordeeld wegens een inbreuk op het EU-recht. Dat bleek uit de gerechtelijke statistieken van het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 04-05-2010
De leges die Nederland oplegt aan Turkse onderdanen voor een machtiging voor voorlopig verblijf (MVV) is onevenredig hoog. Dat heeft het EU-Hof bepaald naar aanleiding van een infractieprocedure die de Commissie tegen Nederland had aangespannen. De leges zijn met name te hoog, omdat ze te ver uit de pas lopen met leges die EU/EER-onderdanen moeten betalen voor een soortgelijk document. Het Hof heeft niet bepaald dat de leges even hoog moeten zijn als de leges voor EU-onderdanen.
Ondanks hun lidmaatschap van de Nederlandse balie maken advocaten ‘in dienstbetrekking’ geen aanspraak op het beroepsgeheim van advocaten. Tot die conclusie komt A-G Juliane Kokott in haar advies aan het Hof in een hogere voorziening over advocaten in dienst van Akzo Nobel. Zij is het met het Gerecht eens dat de zgn. ‘in-house’-advocaten in tegenstelling tot ‘externe’ advocaten structureel, hiërarchisch en functioneel afhankelijk van hun werkgever zijn.
Nieuwsbericht | 29-04-2010
De lidstaten moeten zich onthouden van internationaal optreden als er overeenstemming is om te onderzoeken of besluiten op EU-niveau wenselijk zijn. Dit heeft het EU-Hof van Justitie bepaalt in een arrest waarin het Hof Zweden veroordeelt wegens schending van de plicht tot loyale samenwerking met de EU. Met het arrest zet het Hof de verplichting voor de lidstaten zich te onthouden van internationale actie stevig neer. Het arrest zal nader besproken worden op het ECER seminar externe betrekkingen op 27 april 2010.
Nieuwsbericht | 26-04-2010
De Eerste Kamer heeft op 20 april 2010 voor het eerst de ‘Algemene Europese Beschouwingen’ gehouden. Dit is de opvolger van de Staat van de Unie-debat, dat de regering overigens nog wel met de Tweede Kamer houdt. De Eerste Kamer wil met het nieuwe debat inzoomen op specifieke onderwerpen. Tevens lanceerde de Senaat op dezelfde dag haar nieuwe website met betrekking tot EU-aangelegenheden, Europapoort.nl.
Nieuwsbericht | 23-04-2010
Na veel maatschappelijke druk en kritiek van het EP hebben de Europese Commissie, EU-voorzitterschap, EU-lidstaten en andere onderhandelingspartners besloten om de ontwerptekst voor een overeenkomst betreffende namaakgoederen en internetpiraterij (ACTA) openbaar te maken. Volgens de onderhandelaars zijn de gesprekken dusdanig gevorderd dat openbaarmaking de onderhandelingen niet meer zal schaden. Sinds woensdag 21 april is de tekst beschikbaar voor het publiek.
De Duitse Bondsdag heeft bepaald dat de Duitse regering mag gaan onderhandelen over de toetreding van IJsland tot de Europese Unie. Een oncontroversieel onderwerp in Duitsland, maar toch uniek. Voor het eerst heeft de Bondsdag bindende aanwijzingen gegeven over de inzet van de Duitse regering in Brussel, nadat het dit recht verkreeg als gevolg van de uitspraak van het constitutionele hof, het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe.
Op 22 juni 2010 komt Herman van Rompuy, de eerste vaste voorzitter van de Europese Raad, naar Nederland voor de Europalezing 2010. Het onderwerp van zijn lezing is ‘Europa 2030’. De lezing vindt plaats in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Naast zijn activiteiten als voorzitter van de ER, heeft Van Rompuy inmiddels ook een dichtbundel op zijn naam staan.
Wanneer een overheidsorgaan een concessie heeft verleend of gewijzigd en daarbij onvoldoende transparant is geweest, verplicht het Europees recht niet tot het ongedaan maken van die concessie. Wanneer een lidstaat alleen een schadevergoedingsmogelijkheid kent is dat op zich voldoende. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een Duitse zaak over een concessie voor openbare toiletten.
Nieuwsbericht | 14-04-2010
Het kabinet heeft positief gereageerd op het eerste wetgevings- en werkprogramma (WWP) 2010 van de Commissie Barroso-II. Het kabinet onderschrijft de prioriteiten die de Commissie heeft voor het jaar 2010: de klimaatverandering en de financiële en sociaal-economische crisis.
Het Europees Parlement steunt een initiatief van 13 lidstaten om te komen tot een richtlijn voor vertaling en vertolking in het strafproces, maar wijzigt het voorstel ook aanzienlijk. De Europese Commissie, die zelf een concurrerend en verdergaand voorstel deed, ziet de amendementen van het EP echter als steun voor haar eigen voorstel.
Nieuwsbericht | 13-04-2010
Het EU-Bureau voor de Grondrechten komt met een creatief idee. Het Bureau is zo geïnspireerd door het EU-Handvest van de Grondrechten dat er een episch gedicht op muziek van maar liefst tachtig minuten lang van moet worden gemaakt. Het stuk zal gepresenteerd worden op een grote bijeenkomst over fundamentele rechten in december.
Enkele maanden na de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon is er alweer een nieuwe verdragswijziging aanstaande. Het Europees Parlement gaat akkoord met een voorstel van de Raad om een Intergouvernementele Conferentie bijeen te roepen om het Verdrag aan te passen.
De regeling die de Franstalige gemeenschap in België heeft getroffen om studenten uit Frankrijk te weren van Waalse medische opleidingen is in beginsel in strijd met het verbod van discriminatie naar woonplaats. Dat heeft het EU-Hof van Justitie bepaald. De regeling kan mogelijk wel gerechtvaardigd worden uit een oogpunt van volksgezondheid. Het EU-Hof reikt daarvoor criteria aan.
De Europese Commissie heeft op 31 maart 2010 een voorstel gedaan voor de invoering van het burgerinitiatief. Het burgerinitiatief is gebaseerd op het Verdrag van Lissabon. Het moet mogelijk worden voor minstens één miljoen burgers, afkomstig uit een significant aantal lidstaten, de Commissie te verzoeken een bepaald voorstel in te dienen.
Nieuwsbericht | 07-04-2010
Op maandag 5 april 2010 is de nieuwe Schengenvisumcode in werking getreden. Hierdoor wordt het voor derdelanders makkelijker om te reizen naar 22 EU-landen, Zwitserland, IJsland en Noorwegen. De versnipperde EU-wetgeving op het gebied van visa zijn nu neergelegd in één instrument.
In het Publicatieblad van de EU zijn de bijgewerkte geconsolideerde versies van het EU-Verdrag en het EU-Werkingsverdrag, alsmede de protocollen en verklaringen verschenen. De eerdere corrigenda zijn hierin verwerkt. In deze uitgave is ook het Handvest Grondrechten opgenomen, zodat alle teksten nu in één uitgave bij elkaar staan. Alle teksten? Nee, niet allemaal. Voor de echte liefhebbers is het Euratom-Verdrag in een apart Publicatieblad verschenen. Maar wel voor de eerste keer sinds 1957 in een volledig bijgewerkte geconsolideerde versie. Op 1 mei verschijnen de teksten in handzame brochures.
Nieuwsbericht | 30-03-2010
Tijdens de Europese Raad van 25 en 26 maart stonden de economische crisis in Griekenland en de economische strategie voor de EU voor banen en groei (Europa 2020) en de klimaatproblematiek centraal. Over de Griekse kwestie legden de leiders van de eurolanden een aparte verklaring af.
Nieuwsbericht | 29-03-2010
Het College van Senioren van de Eerste Kamer heeft ingestemd met een notitie van de vaste commissies voor Europese Samenwerkingsorganisaties en voor de JBZ-Raad over de wijze waarop de Eerste Kamer invulling kan geven aan de mogelijkheid tot het inroepen van een parlementair voorbehoud. De Eerste Kamer zal het instrument behoedzaam gebruiken. Bovendien beschikt de Eerste Kamer over een mooie nieuwe website over het EU-werk van de Kamer: Europapoort.
Nieuwsbericht | 26-03-2010
De Raad van de EU mag de toegang van leden van het Europees Parlement tot het Justus Lipsius gebouw weigeren tijdens bijeenkomsten van de Europese Raad. Een Duits EP-lid had hierover een klacht ingediend bij de Europese Ombudsman.
Door de detachering van personeel in bepaalde beroepsgroepen en regio’s vrij te stellen van BTW heeft Nederland geen inbreuk gemaakt op de Europese regels. Een beroep van de Europese Commissie tegen Nederland is door het EU-Hof afgewezen. De Commissie haalt bakzeil, met name omdat zij haar argumenten niet goed heeft onderbouwd.
Het Europees Parlement heeft bekend gemaakt dat het de Raad van de EU voor het EU-Hof daagt over de uitleg van het Verdrag van Lissabon. Het EP meent dat de Raad haar medebeslissingsrecht heeft geschonden door zonder haar instemming de Europese sanctieverordening voor terroristen te wijzigen. De Raad moest deze verordening aanpassen naar aanleiding van de Kadi-uitspraak van het Hof van Justitie.
Nieuwsbericht | 22-03-2010
Wie van mening is dat de Europese BTW-richtlijn niet midden in het leven staat, heeft het mis. Het EU-Hof van Justitie heeft bepaald dat cabines waar je individueel sexfilms kunt bekijken niet onder het lage BTW-tarief vallen. Met de uitspraak van het Hof is ook Nederlandse jurisprudentie onderuit gehaald. Het Ministerie van Financiën is blij met de uitspraak van het Hof.
Nieuwsbericht | 19-03-2010
Voor wie een zomervakantie wil combineren met een cursus Europees recht kan ook dit jaar weer terecht in Trier bij de Academy of European Law (ERA). Van 14 juni tot en met 9 juli 2010 organiseert de ERA cursussen op verschillende Europeesrechtelijke gebieden. Nederlandse rijksambtenaren krijgen 40% korting op het inschrijfgeld.
Het trio-voorzitterschap Spanje, België en Hongarije wil door het instellen van het ‘European Public Prosecuters Office’ (EPPO) beginnen met een betere coördinatie op het gebied van de bestrijding van fraude en financiële criminaliteit. De oprichting van een dergelijk Europees OM wordt mogelijk gemaakt door het Verdrag van Lissabon.
Nieuwsbericht | 17-03-2010
De Commissie heeft onderhandelingsrichtsnoeren voorgesteld voor de toetreding van de Unie tot het Europees Verdrag voor de rechten van de mens (EVRM). Het Verdrag van Lissabon biedt de rechtsgrondslag voor de toetreding van de EU tot het EVRM, het belangrijkste instrument voor de bescherming van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden in Europa. De toetreding van de EU tot het EVRM zal het EU-systeem ter bescherming van de grondrechten nog verder versterken.
Voetbalclubs die jonge talenten hebben opgeleid, maar die deze talenten niet kunnen vasthouden, kunnen voor de opleiding een vergoeding vragen van de club die de speler uiteindelijk contracteert. Dit is niet in strijd met het vrij verkeer van werknemers binnen de EU. Dat heeft het Hof van Justitie bepaalt in de zaak van Olivier Bernard, een Fransman die door Olympique Lyon werd opgeleid, maar uiteindelijk bij Newcastle ging spelen.
Eurocommissaris Reding voor Justitie, fundamentele rechten en burgerschap wil werk maken van de nieuwe mogelijkheden die het Verdrag van Lissabon biedt voor de ontwikkeling van het Europese Strafrecht. Tijdens een seminar in het Duitse Trier kondigde ze aan dat de nadruk van de Commissie in de komende jaren zal liggen bij het strafprocesrecht. Voor het materiële strafrecht zal de Commissie zich terughoudender opstellen.
Toont 2.841 - 2.880 van 3.517 resultaten.