Inloggen
Advocaat-Generaal bij het EU-Hof Yves Bot is van mening dat belangrijke onderdelen van het Nederlandse systeem van kansspelen niet in strijd zijn met het Europese recht, in het bijzonder met het vrij verrichten van diensten. De zaak is aangespannen door de Britse bedrijven Betfair en Ladbrokes, die graag toegang willen tot de Nederlandse kansspelmarkt.
Nieuwsbericht | 22-12-2009
De Europese Commissie heeft haar jaarlijkse verslag over de controle op de toepassing van het gemeenschapsrecht gepubliceerd. In het verslag staat een aantal interessante noties. Zo maakt de Commissie bekend dat zij in 2008 geen enkel beroep bij het EU-Hof heeft ingesteld teneinde de nakoming van een arrest van het Hof te verzekeren. In 2007 stelde zij nog 7 keer beroep in.
Langzaam maar zeker begint iedereen te wennen aan de nieuwe spelregels in de EU. Het shock-and awe-effect is meegevallen. Inmiddels zijn ook de reglementen van orde van de Raad en van de Europese Raad gepubliceerd. Voor als je het echt over spelregels hebt. Ook de lijst met de Raadsformaties is gepubliceerd. En het voorzitterschap van raadswerkgroepen die met externe betrekkingen belast zijn, is verdeeld over het roulerend voorzitterschap en de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken.
Nieuwsbericht | 17-12-2009
De Commissie heeft haar beleid inzake gedelegeerde regelingen gepubliceerd. Experts uit de lidstaten blijven welkom bij de totstandkoming daarvan.
De Europese Commissie heeft door middel van een mededeling aan de Raad van de EU en het Europees Parlement in kaart gebracht welke gevolgen het Verdrag van Lissabon heeft voor haar lopende voorstellen.
Nieuwsbericht | 08-12-2009
Het Europees Parlement is van mening dat het onvoldoende mogelijkheden heeft om in rechte op te treden. Het bezit geen rechtspersoonlijkheid en kan bij het Hof alleen andere instellingen dagen. Het EP stelt dan ook in een resolutie dat het meer instrumenten moet krijgen voor procedures bij het EU-Hof en in rechte moet kunnen optreden voor nationale rechtbanken.
Nieuwsbericht | 07-12-2009
De vaste commissies voor Justitie en voor de JBZ-Raad van de Eerste Kamer zijn ontstemd. Volgens een mededeling zou Minister van Justitie Hirsch Ballin zonder de wettelijk vereiste instemming van de Eerste Kamer akkoord zijn gegaan met een tweetal ontwerpbesluiten tijdens een vergadering van de Raad van Ministers van de EU. Er bestaat echter onduidelijkheid bij de Kamer of dit gebeurd is op 30 november of op 1 december. Dat maakt ook eigenlijk niet uit. Het wettelijk instemmingsrecht was immers al op 25 juli 2008 vervallen.
Nieuwsbericht | 03-12-2009
De kersverse nieuwe instelling van de EU, de Europese Raad, heeft zijn eerste handelingen in het Publicatieblad van de EU bekendgemaakt. Vaste voorzitter van Rompuy zette zijn handtekening onder (onder andere) een nieuw reglement van orde van de Europese Raad, en de benoeming van Catherine Ashton als Hoge Vertegenwoordiger van buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid.
De bevoegdheden van het EU-Hof van Justitie worden in het Verdrag van Lissabon aanmerkelijk uitgebreid. Belangrijkste wijziging is de algemene bevoegdheid om uitspraken te doen op het gebied van strafrechtelijke samenwerking. Ook kan voortaan beroep worden ingesteld tegen handelingen van de Europese Raad. In een persbericht gaat het Hof ook in op de betekenis van het Handvest van de Grondrechten voor Polen en het Verenigd Koninkrijk. .
Nieuwsbericht | 01-12-2009
Op 8 december 2009 heeft Marianne de Jong, juridisch adviseur bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU een lezing gegeven over wetgevingshandelingen, andere handelingen, keuze tussen instrumenten, delegatie van wetgeving, uitvoeringswetgeving (comitologie) en vaststellingsprocedures onder het Verdrag van Lissabon. De bijeenkomst was drukbezocht. Haar powerpointpresentatie is gepubliceerd op de ECER-website.
Nieuwsbericht | 27-11-2009
De belasting die de Sardische autoriteiten heffen op toeristische tussenstops per vliegtuig of schip op het eiland is in strijd met het Europese recht. Dat heeft het EU-Hof van Justitie bepaald in een zaak die premier Berlusconi had aangespannen tegen de regio Sardinië. . De heffing is volgens het Hof in strijd met het vrij verkeer van diensten en vormt bovendien verboden staatssteun. Het is de eerste keer dat het Italiaanse Hooggerechtshof een vraag heeft gesteld aan het Hof in Luxemburg.
Nieuwsbericht | 25-11-2009
Op 30 oktober 2009 zijn de nieuwe EU verordeningen die de coördinatie van sociale zekerheidssystemen regelen gepubliceerd in het Europese Publicatieblad. Hiermee wordt een hervormingsoperatie afgesloten die ruim 10 jaar geduurd heeft.
Nieuwsbericht | 20-11-2009
De Eerste kamer is op 10 november jl. akkoord gegaan met de Dienstenwet, de Nederlandse implementatie van de Dienstenrichtlijn. De wet werd aangenomen zonder stemming. De SP liet weten tegen de wet te zijn. De implementatietermijn voor de dienstenrichtlijn loopt in december 2009 af. De richtlijn heeft als doel het afschaffen van hinderpalen voor dienstverleners in de interne markt.
Het EU-Hof van Justitie heeft bekend gemaakt dat Advocaat-Generaal Ruiz Jarabo Colomer (Spanje) is overleden. Hij bekleedde de functie van Advocaat-Generaal sinds 1995. Colomer was een ervaren A-G en stond bekend als een erudiet jurist. In zijn conclusies maakte hij vaak gevatte verwijzingen naar grote maar ook kleine literaire werken. Zijn favoriete bron van inspiratie was ‘De vernuftige edelman Don Quichot van la Mancha’. Het is bekend dat de vertaaldienst van het Hof de beroemde roman van Cervantes in alle talen van de Unie op de plank heeft staan.
Nieuwsbericht | 13-11-2009
Het afsluiten van de internettoegang is mogelijk, maar alleen na een eerlijke en onpartijdige procedure waarbij de internetgebruiker wordt gehoord. Dat zijn de Raad van de EU en het Europees Parlement overeengekomen bij de onderhandelingen over de zogenoemde e-privacyrichtlijn. Hiermee komt de langslepende hervorming van de EU-telecomwetgeving tot een succesvol einde
Nieuwsbericht | 10-11-2009
Het is niet nodig dat in de toekomst de strafrechtwetgevingen van de lidstaten geharmoniseerd worden. Leidend beginsel voor EU-samenwerking is dat van wederzijdse erkenning. Ook na de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon is er ruimte voor een eigen rechtstraditie en een eigen rechtsstelsel. Dat heeft minister Hirsch Ballin van Justitie gezegd tijdens een lezing bij de Universiteit van Tilburg. In deze lezing ontvouwt hij zijn visie op de toekomst van de ruimte van vrijheid, veiligheid en recht.
Gesprek van de dag in Brussel gaat over de nieuwe functies die ontstaan door de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon: de voorzitter van de Europese Raad en de Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken. Even verderop in de Europese wijk veroorzaakt het Verdrag van Lissabon hoofdbrekens: wanneer nemen de 18 nieuwe leden van het Europees Parlement die als gevolg van het Verdrag gekozen zijn zitting in het EP?
Nieuwsbericht | 09-11-2009
De val van de Berlijnse muur maakte de toetreding mogelijk van nieuwe lidstaten tot de EU met dezelfde Europese traditie, maar een andere geschiedenis. De nieuwe lidstaten draaien alweer een tijd mee in Brussel. Het is een goed moment om te bekijken of zij een eigen kijk op het Europese recht meebrengen en wat hun invloed is op de ontwikkeling van de Europese rechtsorde. Het ECER organiseert over dit interessante thema een lunchlezing.
Nieuwsbericht | 06-11-2009
Goederen die afkomstig zijn uit Palestijnse gebieden die bezet worden door Israël vallen niet onder de overeenkomst EG-Israël. Dat heeft Advocaat-Generaal Bot aan het EU-Hof geadviseerd. De certificaten van oorsprong kunnen volgens hem enkel door de Palestijnse autoriteiten worden afgegeven.
Nieuwsbericht | 05-11-2009
De laatste hobbels voor de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon zijn weggenomen. Het Constitutionele Hof in Brno heeft de klachten over strijd met de Tsjechische Grondwet verworpen. Tsjechië heeft van de Europese Raad de toezegging gekregen dat het zich mag aansluiten bij het protocol van het VK en Polen over het Handvest Grondrechten. Als alles meezit treedt het Verdrag van Lissabon nu op 1 december a.s. in werking.
Nieuwsbericht | 03-11-2009
De Europese Commissie maakt voor landbouwers een uitzondering in haar toezicht op de staatssteunregels. Zij mogen van de lidstaten eenmalig een uitkering van 15.000 euro krijgen. Hoewel de uitkering open staat voor alle landbouwers, is de maatregel met name gericht op de melkveehouderij. Deze sector voerde de afgelopen maanden fel protest tegen de volgens de boeren lage melkprijs in Europa.
Nieuwsbericht | 30-10-2009
Het is bijna onopgemerkt voorbij gegaan, maar sinds 6 september jl. bestaat het EVA-Hof 15 jaar. Dit kleine broertje van het EG-Hof spreekt recht over de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA). Hiertoe behoren alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. De jurisprudentie van het EVA-Hof loopt parallel aan die van het EG-Hof. In een jubileumstuk gaat de president van het EVA-Hof, Carl Baudenbacher (Liechtenstein) in op de relatie van het EVA-Hof met het EG-Hof.
Nieuwsbericht | 29-10-2009
Er bestaat niet zoiets als een algemeen beginsel van gemeenschapsrecht dat de gelijkheid van aandeelhouders waarborgt. Dat heeft het EG-Hof van Justitie bepaald in de zaak Audiolux, waarin het Hof heel duidelijk uiteenzet hoe het bestaan van een algemeen beginsel van gemeenschapsrecht kan worden vastgesteld.
Nieuwsbericht | 28-10-2009
Het is de lidstaten toegestaan om een persoon die illegaal op het grondgebied verblijft uit te zetten, maar dat is niet verplicht. Dat heeft het Hof van Justitie bepaald in een zaak over twee Bolivianen die illegaal in Spanje verbleven. Er was onduidelijkheid ontstaan over de Spaanse taalversie van de Schengengrenscode, die de uitzetting van illegalen leek te verplichten.
De Europese geeft eenieder gratis toegang tot alle publicaties van de EU sinds 1952, het begin van de Europese Integratie. Voor dit onlineportal zijn 110.000 publicaties ingescand en daarmee zo’n 12 miljoen pagina’s. Het oudste document betreft de speech van Jean Monnet bij de inauguratie van de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, de voorloper van de EU.
Nieuwsbericht | 26-10-2009
Zweden mag niet bepalen dat milieuverenigingen minimaal 2000 leden moeten hebben om bij de rechter op te komen tegen beslissingen van de overheid. Dat heeft het Hof van Justitie bepaald. Het nationale recht mag eisen stellen aan het beroepsrecht van NGO’s, maar dan moet wel een ruime toegang tot de rechter worden gewaarborgd. Het beroepsrecht van NGO’s mag bovendien niet beperkt worden met het argument dat er tijdens de vergunningsprocedure inspraak heeft plaatsgevonden.
Nieuwsbericht | 22-10-2009
De burcht in Praag is de laatste halte die het Verdrag van Lissabon moet passeren voor het verdrag in werking kan treden. President Klaus weigert nog steeds zijn handtekening te zetten onder de Tsjechische ratificatie-akte. Eerder was hij vooral kritisch over het democratisch gehalte van de EU en verwees hij naar lopende klachtprocedures bij het Tsjechische constitutionele hof, maar nu heeft hij hiernaast ook nog een extra eis bij het Verdrag gesteld. Zijn actie leidt tot nieuwe eisen bij Slowakije en Hongarije.
Nieuwsbericht | 20-10-2009
De benoeming van ‘Chief Justice’ in het Amerikaanse Hooggerechtshof blijft ook in de Europese media niet onopgemerkt. Met de verkiezing van de hoogste Europese rechter daarentegen lijkt dat wel het geval. Op 7 oktober 2009 werd de Griek Vassilios Skouris herverkozen tot president van het EU-Hof voor een periode van 3 jaar. En er werden nog meer kaarten geschud bij het Hof.
Nieuwsbericht | 09-10-2009
De Europese Commissie richt haar pijlen op een Nederlandse regeling die in haar ogen EU-werknemers en grensarbeiders benadeelt. Deze categorieën kunnen namelijk geen aanspraak maken op studiefinanciering voor een studie in het buitenland. De Commissie acht deze regel in strijd met het vrij verkeer van werknemers en heeft besloten een zaak aanhangig te maken bij het Hof van Justitie.
Nieuwsbericht | 08-10-2009
Nederland krijgt van de Europese Commissie een uitzondering op de rust en werktijdenrichtlijn voor artsen in opleiding. Dat heeft de Commissie besloten in reactie op de notificatie door Nederland, Verenigd Koninkrijk en Hongarije dat de target in de richtlijn van een maximale werkweek van 48 uur niet gehaald zal worden. Nederland krijgt nog respijt van de Europese Commissie tot 31 juli 2011.
Een Nederlandse samenlevingscontract is, als het is erkend door Nederland als een niet-huwelijks partnerschap, vergelijkbaar met een huwelijk. Daarom moeten de EU-instellingen deze vorm van partnerschap erkennen. Dat heeft het Gerecht van Eerste Aanleg, onderdeel van het EG-Hof van Justitie, bepaald in een zaak die een Nederlandse ambtenaar tegen de Europese Commissie had aangespannen.
Waar worden Belgische wetten gepubliceerd? Op welke website kan ik een Italiaanse wet vinden? Het EU-Publicatiebureau heeft een handige gids gepubliceerd met nuttige informatie over wetgeving in andere lidstaten. Deze kan erg van pas komen als u meer informatie wil hebben over wet- en regelgeving in een andere EU-lidstaat.
Van groot belang tijdens de onderhandelingen in Brussel is het zoeken naar meerderheden, gekwalificeerde meerderheden, blokkende minderheden enzovoort. Elke lidstaat vertegenwoordigt een bepaald aantal stemmen in de Raad van de EU. Zo heeft Nederland bijvoorbeeld 13 stemmen. De Raad heeft nu een online stemmencalculator gelanceerd om snel te kunnen uitrekenen hoe de verhoudingen liggen. Handig om tijdens onderhandeling even op de blackberry uit te rekenen of het magische getal 255 bereikt is. Alleen jammer dat het Verdrag van Lissabon binnenkort nieuwe stemregels introduceert…
Het is volgens het EU-Hof van Justitie toegestaan dat Nederland zijn eigen onderdanen niet overlevert om in een andere EU-lidstaat een straf uit te zitten. Dat heeft het Hof bepaald in de zaak Wolzenburg over het Europees aanhoudingsbevel. Voor burgers van andere lidstaten mag Nederland eisen dat zij vijf jaar onafgebroken in Nederland hebben verbleven. Dat is volgens het Hof een objectief en evenredig criterium om de integratie in de Nederlandse samenleving te meten.
Overheden en EU-instellingen die partij zijn in lopende procedures bij het EU-Hof zouden niet langer zelf mogen beslissen over openbaarmaking van hun stukken. In het belang van een goede rechtsbedeling zou daarover alleen het EU-Hof mogen beslissen Dat is de mening van advocaat-generaal Maduro in zijn laatste advies aan het Hof. Hiermee gaat hij in tegen eerdere rechtspraak van het Hof.
Nieuwsbericht | 07-10-2009
Het Ierse referendum is positief uitgepakt voor het Verdrag van Lissabon. Een grote meerderheid van 67,1% van de bevolking stemde voor het Verdrag op 2 oktober 2009. Hiermee is Ierland de 25e lidstaat die het verdrag ratificeert. Er zijn nog ratificatieprocedures gaande in Polen en Tsjechië. In beide lidstaten heeft wel parlementaire goedkeuring plaatsgevonden. De aanmelding voor het ECER-congres over het Verdrag van Lissabon op 12 november 2009 is geopend.
Nieuwsbericht | 05-10-2009
Het Nederlandse verbod voor woningcorporaties om zonder voorafgaande toestemming bouwprojecten over de grens te realiseren is niet bij voorbaat in strijd met het vrije kapitaalverkeer. Voor een weigering van de vergunning moeten dan wel objectieve en duidelijke criteria bestaan. Dat volgt uit een uitspraak van het EU-Hof over de bouwplannen van de Maastrichtse woningstichting Sint Servatius in het Belgische Luik. De Nederlandse regering verzet zich tegen bouwen in het buitenland door woningbouwcorporaties. De corporaties zijn immers opgericht met als doel de Nederlandse volkshuisvesting te dienen.
Nieuwsbericht | 02-10-2009
Het besluit van de Raad van de EU tot plaatsing van Jose Maria Sison op de EU-sanctielijst is vernietigd. Dat heeft het Gerecht van Eerste Aanleg bepaald. Sison is een Filippijnse burger, woonachtig in Nederland. Plaatsing op de lijst betekent dat financiële tegoeden bevroren worden. De vernietiging betekent niet dat Sison per direct van de lijst is afgevoerd. Partijen hebben twee maanden de tijd om hogere voorziening in te stellen tegen de beslissing van het Gerecht.
Nieuwsbericht | 30-09-2009
Het Gerecht van Eerste aanleg bestaat 20 jaar. Het werd in 1989 opgericht om de werklast van het Hof van Justitie te verlichten. Dat heeft gewerkt, maar inmiddels zucht het Gerecht zelf onder een enorme werklast, aldus president Marc Jaeger. Hij vindt het daarom tijd om het Gerecht te hervormen.
Met het tweede Ierse referendum aanstaande vrijdag bereikt de spanning over de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon een hoogtepunt. De stemming onder de Ieren is niet de laatste stap in het ratificatieproces. Weliswaar heeft Duitsland inmiddels zijn ratificatieprocedure helemaal afgrond, maar de Poolse en Tsjechische presidenten hebben nog steeds niet hun handtekening gezet onder de akte van ratificatie. Het Tsjechische constitutionele Hof besluit op 29 september of het een nieuwe klacht tegen de Tsjechische ratificatie in behandeling zal nemen.
Nieuwsbericht | 28-09-2009
Toont 2.921 - 2.960 van 3.517 resultaten.