Inloggen
De Europese Commissie is van plan gemeenschappelijke beginselen te formuleren voor een economische beoordeling van de verenigbaarheid van staatssteun met de interne markt. Staatsteun is een aanlokkelijk middel om de financiële crisis te bestrijden. Dit kan echter ten koste gaan van de economie elders in de EU. De Commissie wil daarom van de lidstaten weten welke beginselen op het gebied van staatsteun door allen gedeeld wordt.
Nieuwsbericht | 25-05-2009
De afrondingsmethode die de Nederlandse belastingdienst aan supermarkten oplegt, klopt met de Europese BTW-regels. Het verschuldigde BTW-bedrag moet per winkelmandje worden afgerond, en niet per verkocht product. Dat heeft de Hoge Raad bepaald op basis van prejudiciële antwoorden van het EG-Hof van Justitie. Het EG-Hof oordeelde dat het aan de lidstaten staat om een methode te bepalen. De Hoge Raad had het laatste woord.
Nieuwsbericht | 18-05-2009
Het Hof van Justitie heeft een akkoord gesloten met de Spaanse regering zodat Spaanse burgers voortaan schriftelijk kunnen communiceren met het Hof in officiële Spaanse talen anders dan het Castilliaans (de officiële taal van de Spaanse staat). De regeling gaat de Spaanse overheid echter wel wat vertaalwerk bezorgen.
Nieuwsbericht | 14-05-2009
De EU heeft een zogenoemd ‘Oostelijk partnerschap’ gesloten met Oekraïne, Georgië, Moldavië, Armenië, Wit-Rusland en Azerbeidzjan. Het Partnerschap heeft als doel de betrekkingen tussen de EU en deze landen te versterken. Het is nadrukkelijk niet aan de orde dat deze landen op den duur kunnen toetreden tot de EU, zo heeft het Tsjechische voorzitterschap van de EU verklaard. De Partnerschappen zijn een trend te noemen in de externe betrekkingen van de EU.
Nieuwsbericht | 13-05-2009
Volgens Commissievoorzitter Barroso en EP-voorzitter Pöttering hebben religieuze gemeenschappen in de EU baat bij inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon. Op dit moment vindt een interreligieuze dialoog plaats op vrijwillige basis. Met het Verdrag van Lissabon zou deze dialoog een juridische basis krijgen. De opmerkingen van beide leiders zijn gericht aan de Ierse kiezer, die later dit jaar de kans krijgt zich door middel van een referendum uit te spreken over het verdrag.
Nieuwsbericht | 12-05-2009
De tijdelijke commissie met vertegenwoordigers uit beide Kamers die op dit moment voorstellen van de Europese Commissie toetst aan de subsidiariteit moet geen permanente commissie worden. Dat heeft de Eerste Kamer laten weten aan de voorzitter van de tijdelijke commissie. De Eerste Kamer geeft er de voorkeur aan om ‘tot een andere, even constructieve als adequate, wijze van samenwerking op het terrein van Europese werkzaamheden met de Tweede Kamer te komen’.
Het Europees Parlement is akkoord gegaan met een reeks voorstellen van de Europese Commissie op het gebied van asiel. De wijzigingen die het EP heeft aangebracht versterken de positie van de asielzoeker en beogen de solidariteit tussen de lidstaten te vergroten. In 2007 deden volgens de Commissie ongeveer 220.000 personen een asielaanvraag in de EU. Het pakket zal nu verder besproken worden in de Raad van Ministers van de EU.
Nieuwsbericht | 07-05-2009
54 van de 79 leden van de Tsjechische senaat hebben ingestemd met het Verdrag van Lissabon. 20 leden stemden tegen. Hiermee komt de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon weer een stap dichterbij. Het Verdrag moet nog hordes nemen in Polen, Duitsland en Ierland. Volgens de huidige planning moet het Verdrag begin 2010 in werking treden. De ratificatie van het verdrag in Tsjechië is echter nog niet afgerond.
Nieuwsbericht | 06-05-2009
Het Directoraat-Generaal Handel van de Europese Commissie heeft onder de ambtenaren een vademecum (handleiding) verspreid over hoe om te gaan met de Europese transparantieregels. In het stuk worden de ambtenaren gewaarschuwd voorzichtig om te gaan met informatie die wordt vastgelegd in e-mails en andere documenten. "Refereer niet aan je lunch met een lobbyist of vraag niet in een PS of hij of zij met je wil afspreken voor een borrel", aldus de handleiding die werd gelekt via klokkenluidersite Wikileaks.
Nieuwsbericht | 05-05-2009
De Europese Commissie heeft onderzoek gedaan naar de naleving van de grondrechten door de eigen dienst. In 2005 heeft de Commissie in een mededeling strenge eisen gesteld aan het eigen werk, namelijk een systematische en grondige controle op het gebied van grondrechten. Conclusie: de theorie is op orde maar de praktijk moet nog volgen.
Nieuwsbericht | 03-05-2009
Op 18 juni 2009 organiseert de Academie voor Wetgeving een themasessie ‘Mededinging en Staatssteun’. De themasessie wordt verzorgd door prof.mr. J.W. van der Gronden en prof.dr. B. Hessel en is bedoeld voor wetgevingsjuristen met basiskennis van het Europese recht.
De regeling met betrekking tot een gratis vignet voor de Oostenrijkse tolwegen voor gehandicapten is niet in strijd met het Europese recht. De heer Gottwald, een zwaardgehandicapte Duitser, werd tijdens zijn vakantie in Tirol in de zomer van 2006 van de weg gehaald en kreeg een boete omdat hij zonder vignet reed. Volgens Advocaat-Generaal Jan Mazák van het EG-Hof is de regeling van sociale aard en derhalve niet in strijd met het Europese recht.
De vonnissen van Cypriotische rechters over het terugeisen door Grieks-Cyprioten van hun land in Noord-Cyprus, moeten worden erkend en nageleefd in andere EU-lidstaten. Dat de EU-regels zelf niet van toepassing zijn in Noord-Cyprus, is niet van belang. Dat heeft het EG-Hof van Justitie bepaald in een zaak die veel stof heeft doen opwaaien op Cyprus.
Een Oostenrijkse regeling, die bepaalt dat de importeur van Duitstalige boeken geen prijs mag vaststellen die lager ligt dan de vaste boekenprijs van het land waar het boek vandaan komt, is in strijd met het Europese recht. Importeurs van buitenlandse Duitstalige boeken kunnen op deze manier niet inspelen op de Oostenrijkse boekenmarkt. Dat heeft het EG-Hof van Justitie bepaald.
De verplichting van de lidstaten om samen te werken op het gebied van waterbeleid voor rivieren zou in plaats van een inspanningsverplichting een resultaatsverlichting moeten zijn. Ook moeten de lidstaten gezamenlijk verantwoordelijkheid dragen voor het bereiken van resultaten. Anders komen de doelen van het EU-waterbeleid in gevaar. Dit heeft hoogleraar Europees en nationaal waterrecht Marleen van Rijswick van de Universiteit Utrecht gezegd op een water management conferentie in Brussel
Nieuwsbericht | 30-04-2009
Het is het Europees Parlement en de Raad van Ministers van de EU niet gelukt om overeenstemming te bereiken over de voorgestelde arbeidstijdenrichtlijn. Vijf jaar onderhandelen komt hiermee tot een eind. Voor het eerst sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Amsterdam is het deze instellingen niet gelukt om het in een bemiddelingscomité eens te worden over een voorstel.
Nieuwsbericht | 27-04-2009
Ruim een derde van de zaken die de Europese Ombudsman in 2008 heeft onderzocht had betrekking op een gebrek aan transparantie van de Europese instellingen. De Ombudsman ontving in 2008 78 klachten uit Nederland. Op een totaal van 3406 klachten bevinden de Nederlandse klagers zich in de middenmoot in Europa.
De kamer voor Europees strafrecht en mensenrechten van de rechtbank Amsterdam staat op de shortlist van de ‘Crystal Scales of Justice’- prijs. Deze prijs is een initiatief van de Europese Commissie en de Raad van Ministers en heeft onder andere ten doel innovatieve justitiële projecten onder de aandacht van beleidsmakers te brengen.
De Europese Commissie zegt verrast te zijn door de aankondiging van de Duitse regering voorlopig niet de namen van ontvangers van landbouwsubsidies openbaar te maken. Dit om redenen van privacy, aldus landbouwminister Ilse Aigner. Volgens een Europese verordening moeten de namen van subsidieontvangers openbaar worden gemaakt op het internet. De deadline voor het publiceren van de namen loopt af op 30 april 2009.
Nieuwsbericht | 26-04-2009
Het TMC Asser Instituut in Den Haag organiseert in de aanloop naar de Europese verkiezingen een aantal lezingen en debatten over de rol van Europa in het dagelijks leven van de burger. Het instituut heeft vijf thema’s uitgekozen om over te spreken in café de Haagsche kluis. Een goede gelegenheid om eens te peilen hoe mensen buiten het vakgebied denken over Europa.
De Britse posterijen, de Royal Mail, zijn niet verplicht om BTW te betalen over de levering van de ‘openbare postdienst’, ook wel universele postdienst genoemd. Deze dienst garandeert dat alle Britten, waar ze ook wonen in het Verenigd Koninkrijk, gebruik kunnen maken van de postdienst. Andere postbedrijven als TNT Post moeten daarentegen wel BTW betalen over hun activiteiten in het VK.
Twee Somalische mannen die zijn opgepakt door de Duitse marine wegens piraterij hebben de Duitse regering aangeklaagd naar aanleiding van hun behandeling in Kenia, de plaats waar ze gevangen zitten. Volgens de mannen worden hun rechten geschonden door de overeenkomst die de EU heeft gesloten met Kenia en is de Duitse regering hiervoor mede verantwoordelijk.
Nieuwsbericht | 21-04-2009
De Europese Commissie heeft naar haar zeggen redenen om aan te nemen dat de overname door de Nederlandse staat van Fortis Bank Nederland en de onderdelen ABN-Amro van Fortis Bank Nederland misschien niet in overeenstemming zijn met de mededelingen die zij heeft gepubliceerd over staatssteun aan banken in de huidige financiële crisis. In deze mededelingen heeft de Commissie haar zienswijze gegeven over de verenigbaarheid met de Europese staatssteunregels van de Nederlandse maatregelen ter bestrijding van de crisis in de financiële sector.
Nieuwsbericht | 19-04-2009
Nederland zal in 2010 een nieuw EU-agentschap rijker zijn: de Europese Politiedienst (EUROPOL) in Den Haag. Europol is op dit moment een aparte internationale organisatie op basis van een verdrag, maar zal nu opgaan in de organisatie van de Europese Unie. Ook worden de bevoegdheden van Europol uitgebreid. De JBZ-raad van 6 april 2009 in Luxemburg heeft dit besloten.
Nieuwsbericht | 16-04-2009
Nederland krijgt een extra zetel in het Europees Parlement zo snel mogelijk na inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon. Oorspronkelijk zou de extra zetel pas verkregen worden na de eerste verkiezing voor het EP na de inwerkingtreding van het Verdrag. Omdat de Europese Raad het wenselijk acht dat extra zetels al eerder na de inwerkingtreding bezet worden, maakt staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken een eenmalige uitzondering op de Kieswet.
Nieuwsbericht | 15-04-2009
De Limburgse hoofdstad verbiedt de toelating van mensen die niet in Nederland wonen in bepaalde soorten horeca binnen de gemeente. De burgemeester heeft daartoe de coffeeshops aangewezen. Toen coffeeshop ‘Easy Going’ volgens de gemeente toch buitenlanders binnenliet, moest deze zijn deuren drie maanden sluiten. De Raad van State heeft aan het EG-Hof van Justitie gevraagd of deze regel in strijd is met het vrij verkeer van goederen en diensten en het verbod op discriminatie naar nationaliteit.
Nieuwsbericht | 14-04-2009
Volgens de Europese Commissie is Britse regelgeving die het mogelijk maakt voor bedrijven om surfgedrag van burgers te analyseren voor reclamedoeleinden niet in overeenstemming met de Europese privacywetgeving. In de ogen van de Commissie schiet het VK structureel tekort in de manier waarop het de EU-regels inzake de vertrouwelijkheid van de communicatie toepast. Met veel publiciteit heeft Eurocommissaris Reding van Telecommunicatie een inbreukprocedure tegen het Verenigd Koninkrijk aangekondigd.
Wetgevingsjuristen krijgen in hun werk steeds meer te maken met Europa. Niet alleen komt veel Brusselse wetgeving onze kant op en moet deze worden uitgevoerd, ook omgekeerd probeert Nederland (pro)actief een bijdrage te leveren aan de voorbereiding en totstandkoming van effectieve Europese regelgeving van goede kwaliteit. Van wetgevingsjuristen wordt in toenemende mate verwacht dat zij ook in deze voorfase een rol spelen. Om hen zowel bij de implementatie van Europese regelgeving als bij hun rol tijdens de voorbereiding en totstandkoming daarvan de helpende hand te bieden, heeft de Interdepartementale Commissie Europees Recht de Handleiding Wetgeving en Europa vastgesteld. Deze handleiding is vanaf nu ook op de ECER-website gepubliceerd.
Nieuwsbericht | 13-04-2009
Ook de tweede bemiddelingspoging tussen Raad en EP is na een nacht onderhandelen mislukt. Grootste struikelblok blijft de opt-out - de mogelijkheid om werknemers te laten instemmen met een werkweek van meer dan 48 uur. Het EP wil deze praktijk beëindigen terwijl een blokkerende minderheid in de Raad deze mogelijkheid juist onverkort wil handhaven. Een derde bemiddelingspoging op 21 april a.s. is de allerlaatste kans om dit al jaren slepende dossier vlot te trekken.
Nieuwsbericht | 02-04-2009
Internetbedrijven die beschikken over persoonlijke gegevens van burgers moeten daar voorzichtiger mee om gaan. Het gaat onder meer om het combineren van gegevens over surfgedrag, winkelen op internet en sociale netwerkwerksites zoals Facebook, Hyves en LinkedIn. De Europese Commissie gaat regels voorstellen als bedrijven geen verbeteringen doorvoeren. Dat is de boodschap van Eurocommissaris Kuneva voor Consumentenbescherming, die daarbij sprak van een World Wild West.
Nieuwsbericht | 01-04-2009
De lidstaten moeten het burgerschap van de Unie en het recht op vrij verkeer van personen naar de letter en de geest van de Europese wetgeving respecteren. De Commissie moet bovendien strenger toezicht houden op de lidstaten. Dat stelt het Europees Parlement in een resolutie over het verslag van de Europese Commissie over de implementatie van de richtlijn vrij verkeer en nieuwe rechtspraak van het EG-Hof van Justitie op dit gebied.
De paastijd is aangebroken, en zo ook de strijd om de consument. Deze kan soms zo hevig zijn, dat de rechters in Luxemburg eraan te pas moeten komen. Daar staan de Oostenrijkse chocoladebakker Lindt en de Zwitserse concurrent Hauswirth tegenover elkaar omdat in de ogen van Lindt de paashazen van Hauswirth wel heel veel weg hebben van de beroemde Lindt-hazen.
De European Law Academy in Trier (D) biedt een aantal intensieve cursussen juridisch Engels aan. Het Engels is inmiddels de praktische voertaal geworden in Brussel, zeker na de toetreding van de nieuwe lidstaten in 2004 en 2007. Rijksambtenaren krijgen 40 procent korting op het inschrijfgeld.
Nieuwsbericht | 31-03-2009
Door te strenge Duitse regels ter voorkoming van berengeur in varkensvlees hadden Deense slachterijen hun varkensvlees niet kunnen exporteren naar Duitsland. Die regels waren in strijd met EG-richtlijnen. Een schadevergoedingsprocedure tegen Duitsland stelden de slachterijen pas in meer dan drie jaar nadat de Europese Commissie Duitsland voor het EG-Hof had gedaagd. De Duitse verjaringstermijn van drie jaar werd echter niet gestuit door de inbeukprocedure, of totdat de richtlijnen wel correct waren uitgevoerd, zo heeft het Hof verklaard. De slachterijen waren dus te laat in actie gekomen…
Het EP stemt in met het rapport van GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg over het Commissievoorstel voor een richtlijn inzake gelijke behandeling. Het rapport pleit voor Europese regels tegen discriminatie op grond van seksuele oriëntatie, handicap, religie en leeftijd bij het aanbieden van diensten en goederen, onderwijs, sociale zekerheid en sociale voordelen. Met de amendementen wil het EP verduidelijkingen opnemen in de richtlijn, met name op het gebied van discriminatie wegens handicap en leeftijd, de bestrijding van meervoudige discriminatie en de mogelijkheid van schadevergoeding.
Het voorstel van het Europese Commissie voor een richtlijn over patiëntenrechten en grensoverschrijdende gezondheidszorg heeft het akkoord van de plenaire vergadering van het Europees Parlement. Een eerder voorstel van de Commissie sneuvelde juist door hevige kritiek vanuit het EP.
OLAF, het fraudebestrijdingbureau van de Europese Commissie, moet bij zijn onderzoeken naar mogelijke fraude meer oog hebben voor het beginsel dat een persoon onschuldig is tot het tegendeel bewezen is. Beschuldigende brieven aan derden voordat de schuld van de onderzochte persoon vaststaat acht de Ombudsman niet geoorloofd. OLAF wordt hiermee op de vingers getikt in een zaak die een Britse consultant had aangebracht bij de Europese Ombudsman.
Nieuwsbericht | 23-03-2009
Opnieuw stond de aanpak van de economische en financiële crisis centraal tijdens een Europese Raad. De Europese leiders riepen op de reeds bestaande aanpak te consolideren en vast te blijven houden aan Europese coördinatie. De Europese Raad deed tevens een oproep aan de Raad en het Europees Parlement om wetgeving ter bestrijding van de crisis vóór het reces van het EP af te handelen. Verdere maatregelen zullen worden genomen op basis van het rapport De Larosière. Dat blijkt uit de conclusies van de Europese Voorjaarsraad van 19 en 20 maart jl.
Nieuwsbericht | 22-03-2009
Nationale rechters moeten een grotere rol spelen bij het handhaven van de staatssteunregels, zo vindt de Europese Commissie. Onder de versoepelde staatssteunregels is het voor veel vormen van staatssteun niet verplicht deze aan te melden bij de Commissie. De Commissie wil de rol van de nationale rechter een nieuwe impuls geven met een handleiding voor de rechter in zaken over (ongeoorloofde) staatssteun.
Nieuwsbericht | 17-03-2009
De Nederlandse Vereniging voor Europees Recht organiseert op 15 mei 2009 een studiemiddag over het Europees milieurecht in Nederland en in België. De NVER constateert dat de rechtspraak en rechtspraktijk in de lidstaten zeer van elkaar verschillen. Recente rechtspraak van het Hof van Justitie en andere actuele onderwerpen zullen aan bod komen.
Toont 3.001 - 3.040 van 3.500 resultaten.