Het strategisch prognoseverslag is een mededeling van de Europese Commissie die uiteen zet hoe de Europese Unie op de lange termijn meer vermogen en vrijheid kan worden geboden om te handelen. De mededeling zet eveneens uiteen welke trends van invloed zijn op het handelingsvermogen en de handelingsvrijheid van de EU. Ook vermeldt de mededeling op welke gebieden voor de Europese Unie kansen liggen om mondiaal leiderschap te nemen en om de open strategische autonomie van de EU te bevorderen.
Nieuwsbericht | 22-09-2021
Op 15 september sprak de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, in de jaarlijkse Staat van de Unie toespraak het Europees Parlement toe. In dit ECER-bericht worden enkele onderdelen uit de speech uitgelicht.
Nieuwsbericht | 21-09-2021
Door informatievergaring en het uitvoeren van dreigingsevaluaties kan de nieuwe Europese autoriteit HERA anticiperen op gezondheidsbedreigingen en potentiële gezondheidscrises. In noodsituaties zal HERA zorgen voor de ontwikkeling, productie en verspreiding van geneesmiddelen, vaccins en andere medische apparatuur. Het HERA vormt een belangrijke pijler van de Europese gezondheidsunie.
Journalisten en andere mediaprofessionals zijn volgens de Commissie de afgelopen jaren geconfronteerd met een groeiend aantal bedreigingen en aanvallen. De Commissie presenteert een aantal aanbevelingen die de offline en online veiligheid van journalisten en andere mediaprofessionals in de EU moeten verhogen. De lidstaten worden onder meer verzocht om alle strafbare feiten tegen journalisten en andere mediaprofessionals effectief te onderzoeken en te vervolgen.
Nieuwsbericht | 20-09-2021
De steun uit het Instrument voor pre-toetredingssteun (IPA) kan door de (potentiële) kandidaat-lidstaten van de EU worden gebruikt voor het uitvoeren van politieke, institutionele, juridische, administratieve, sociale en economische hervormingen. Die hervormingen faciliteren een geleidelijke aanpassing van het nationale stelsel aan de regels, de normen, het beleid en de praktijken van de EU. Door nieuwe EU-wetgeving wordt het IPA vastgesteld voor de periode 2021-2027.
Op 31 augustus 2022 verstrijkt de ambtstermijn van de Nederlandse rechters in het Gerecht van de Europese Unie. De Nederlandse regering zal kandidaten voordragen voor deze posities. Voor één van de twee posities wordt een kandidaat via een openbare sollicitatieprocedure gekozen.
Nieuwsbericht | 15-09-2021
In de inschrijving van een concurrent aan wie een overheidsopdracht is gegund kan vertrouwelijke informatie staan. Een aanbestedende dienst mag die informatie in beginsel niet op verzoek van een andere inschrijver mededelen. De concurrent moet het daadwerkelijk vertrouwelijke karakter van de informatie echter wel aantonen en de aanbestedende dienst moet duidelijk motiveren op welke gronden hij meent dat de informatie vertrouwelijk is. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Litouwse rechter.
Een moederschapsuitkering en een geboortetoeslag zijn uitkeringen die kunnen vallen onder de takken van sociale zekerheid die in de EU-coördinatieverordening worden genoemd. Onderdanen van derde landen die in het bezit zijn van een gecombineerde werkvergunning moeten op dezelfde manier als nationale onderdanen worden behandeld met betrekking tot die takken van sociale zekerheid. De derdelanders mogen daarom niet uitgesloten worden van het recht op toekenning van een moederschapsuitkering of een geboortetoelage. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van het Italiaanse Grondwettelijk Hof.
De studie geeft de resultaten weer van een onderzoek waarbij de economische impact van Open Source software en hardware op de Europese economie werd geanalyseerd. Het onderzoek bevat een aantal specifieke aanbevelingen voor overheidsbeleid gericht op het bereiken van een digitaal autonome publieke sector, open onderzoek en innovatie die Europese groei mogelijk maken, en een gedigitaliseerde en intern concurrerende industrie.
Volgens het meest recente Standaard-Eurobarometer onderzoek dat werd uitgevoerd, blijft de houding van geïnterviewden ten opzichte van de Europese Unie - gemeten in de maanden juni en juli 2021- over het algemeen stabiel en positief. Het optimisme over de toekomst van de EU heeft zijn hoogste niveau bereikt sinds 2009 en het vertrouwen in de EU blijft op zijn hoogste niveau sinds 2008. De steun voor de euro blijft stabiel op zijn hoogste niveau sinds 2004. Uit de enquête blijkt ook dat de toestand van de nationale economieën als aanzienlijk beter wordt ervaren.
Nieuwsbericht | 14-09-2021
Een volgend asielverzoek kan worden gebaseerd op ‘nieuwe omstandigheden’ die reeds bestonden ten tijde van de beëindiging van de procedure in het kader van het vorige asielverzoek, maar destijds niet zijn aangevoerd. De ontvankelijkheid van een volgend asielverzoek mag wel afhankelijk worden gesteld van de voorwaarde dat de nieuwe omstandigheden buiten toedoen van de asielzoeker niet zijn aangevoerd in het kader van het vorige asielverzoek. Deze ontvankelijkheidsvoorwaarde moet wel uitdrukkelijk in het nationale recht zijn opgenomen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Een derdelander die ouder is van een kind dat internationale bescherming geniet in een EU-lidstaat kan als ‘gezinslid’ worden aangemerkt wanneer het kind minderjarig is op het tijdstip dat de ouder een verzoek tot internationale bescherming doet. Het gaat om het tijdstip waarop de ouder de asielaanvraag heeft gedaan en niet om het tijdstip waarop wordt beslist op het asielverzoek van de ouder. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 13-09-2021
De EU-Partnerschapsovereenkomst met Armenië strekt er hoofdzakelijk toe om de samenwerking tussen de EU en Armenië op het gebied van vervoer, handel en ontwikkeling tot stand te brengen. Het beperkt aantal bepalingen die verband houden met het Gemeenschappelijk Buitenlands- en Veiligheidsbeleid (GBVB) vormen geen zelfstandige component van die overeenkomst. De Raad mocht daarom het in de Partnerschapsraad in te nemen standpunt niet opsplitsen in twee Raadsbesluiten, waarbij het ene besluit een GBVB-rechtsgrondslag heeft en het andere besluit gebaseerd is op andere rechtsgrondslagen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op het door de Commissie ingestelde beroep tot nietigverklaring.
Nieuwsbericht | 07-09-2021
Een onderdaan van een derde land die slachtoffer is geweest van huiselijk geweld kan zijn verblijfsrecht in geval van echtscheiding behouden ook al was de echtscheidingsprocedure nog niet aangevangen voor het vertrek van de echtgenoot uit de gaststaat. De echtscheidingsprocedure moet wel binnen een redelijke termijn na het vertrek van de echtgenoot worden ingeleid. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 02-09-2021
Het op verzoek verstrekken van informatie over aan bestuurders wegens verkeersovertredingen toegekende strafpunten kwalificeert als een verwerking van persoonsgegevens. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) staat in de weg aan openbaarmaking van dergelijke gegevens in gevallen waarin de aanvrager geen specifiek belang heeft bij ontvangst van die gegevens. De openbaarmaking van die gegevens is namelijk niet noodzakelijk om de verkeersveiligheid te verhogen, aangezien de verkeersveiligheid ook met minder ingrijpende instrumenten kan worden bevorderd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Letse rechter.
Nieuwsbericht | 31-08-2021
Het verbod op het dragen van een hoofddoek op het werk kan worden gerechtvaardigd door de behoefte van een werkgever om sociale conflicten binnen de onderneming te voorkomen of zich neutraal op te stellen tegenover klanten. Het moet wel gaan om een werkelijke behoefte van de werkgever. De werkgever dient die behoefte aan te tonen aan de hand van onder meer de legitieme verwachtingen van zijn klanten en de nadelige gevolgen die hij zonder het door hem ingevoerde beleid zou ondervinden. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van Duitse rechters.
Nieuwsbericht | 25-08-2021
De toekenning van sociale bijstand mag worden geweigerd aan een economisch niet-actieve EU-burger die over onvoldoende bestaansmiddelen beschikt en die op grond van het nationale recht in het gastland verblijft. Het verzoek om toekenning van sociale bijstand mag in die omstandigheden slechts worden afgewezen wanneer de afwijzing niet leidt tot een schending van de grondrechten van de EU-burger. Het gaat dan bijvoorbeeld om het recht om in waardige omstandigheden te kunnen leven. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Britse rechter.
Nieuwsbericht | 23-08-2021
De nieuwe Poolse tuchtkamer voor rechters kan niet als onpartijdig en onafhankelijk worden beschouwd. Daarnaast heeft de Poolse tuchtregeling tot gevolg dat rechters in Polen een groter risico lopen om tuchtrechtelijk aansprakelijk te worden gesteld voor hun rechterlijke beslissingen. Ook kunnen Poolse rechters ervan worden weerhouden om prejudiciële vragen te stellen aan het EU-Hof. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van een inbreukprocedure tegen Polen.
Nieuwsbericht | 16-08-2021
De Raad heeft een aanbeveling aangenomen waarmee een Europese kindergarantie wordt opgezet. Het doel van de kindergarantie is om sociale uitsluiting van kinderen in nood te voorkomen. Kinderen in nood moeten daarom toegang krijgen tot een reeks essentiële diensten. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om toegang tot gezondheidszorg en fatsoenlijke huisvesting. Ook moet kinderarmoede worden tegengegaan.
Nieuwsbericht | 13-08-2021
Het ETIAS-systeem moet eind 2022 operationeel zijn. Onderdanen van derde landen die zijn vrijgesteld van de visumplicht moeten vanaf dat moment voor aanvang van hun reis naar het Schengengebied een reisvergunning aanvragen. Door nieuwe EU-regelgeving kan de informatie uit die aanvragen automatisch worden onderzocht in EU-databanken en de relevante Interpoldatabanken. Wanneer de informatie uit de aanvraag een treffer oplevert met gegevens uit de databanken wordt de aanvraag handmatig door de nationale autoriteiten onderzocht.
Nieuwsbericht | 11-08-2021
Op grond van een overdrachtsbesluit worden derdelanders overgedragen aan een lidstaat die overeenkomstig de EU-Dublinverordening verantwoordelijk is voor de behandeling van hun asielverzoek. Er is geen sprake van kinderontvoering wanneer een ouder en een kind – zonder toestemming van de andere ouder – vrijwillig meewerken aan de tenuitvoerlegging van het voor hen bindende overdrachtsbesluit. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Finse rechter.
Nieuwsbericht | 10-08-2021
Een door een militair uitgeoefende bewakingsdienst is in een aantal gevallen uitgesloten van de werkingssfeer van de Arbeidstijdenrichtlijn. Bijvoorbeeld wanneer die dienst wordt verricht in het kader van opleiding, training of een daadwerkelijke militaire operatie. De Arbeidstijdenrichtlijn verzet zich er niet tegen dat een wachtdienst, gedurende welke een militair een aanwezigheidsplicht op de kazerne heeft maar geen daadwerkelijke arbeid verricht, een andere bezoldiging kent dan een wachtdienst waarin daadwerkelijke arbeid wordt verricht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Sloveense rechter.
Nieuwsbericht | 09-08-2021
Een verschil in behandeling van werknemers op basis van hun gehoor is gerechtvaardigd wanneer het gehoorvermogen een wezenlijk en bepalend vereiste van het beroep vormt. Het niet voldoen aan een minimumgehoordrempel mag echter niet automatisch leiden tot het ontslag van een slechthorende werknemer. De werkgever moet eerst onderzoeken of redelijke aanpassingen ervoor kunnen zorgen dat de werknemer zijn taken kan blijven uitvoeren. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Estse rechter.
Nieuwsbericht | 05-08-2021
Het voorstel van de Europese Commissie voor de aanbeveling schetst de visie van de Commissie op het onderwijs dat de Commissie in de Europese Unie wil zien. De visie ondersteunt de algemene doelstellingen van de Europese onderwijsruimte en het actieplan voor digitaal onderwijs, namelijk de bevordering van kwaliteit en inclusie, groen en digitaal onderwijs in heel Europa. De aanbeveling is bedoeld als leidraad voor de lidstaten bij het versterken van de paraatheid en het bereik van hun onderwijsstelsels ten behoeve van leerlingen en studenten, hun gezinnen en pedagogisch personeel.
Het “coronapaspoort” is een belangrijk instrument voor EU-lidstaten om te verifiëren of personen zijn gevaccineerd, een negatieve coronatest hebben overhandigd of recent zijn hersteld van het coronavirus. Het verificatieproces in de luchtvaartsector wordt momenteel op 15 verschillende manieren in de EU-lidstaten georganiseerd. Om die reden heeft de Europese Commissie een mededeling gepubliceerd met beginselen, beste praktijken, richtsnoeren en aanbevelingen om de verificatie van het coronapaspoort in de luchtvaartsector te vergemakkelijken.
Bepaalde aanbieders van elektronische communicatiediensten maken op vrijwillige basis gebruik van technologieën om online kindermisbruik op te sporen op hun diensten. De e-privacyrichtlijn is sinds december 2020 van toepassing op die aanbieders en daardoor kunnen zij niet langer gebruik maken van de technologieën om online kindermisbruik op te sporen. De EU heeft nu een tijdelijke afwijking van de e-privacyrichtlijn vastgesteld om het gebruik van die technologieën weer toe te staan.
De technische richtsnoeren gaan helpen bij het integreren van klimaatoverwegingen in toekomstige investeringen in en ontwikkeling van infrastructuurprojecten, van gebouwen en netwerkinfrastructuur tot een reeks gebouwde systemen en activa. Daarmee zullen institutionele en particuliere Europese investeerders weloverwogen beslissingen kunnen nemen over projecten die verenigbaar worden geacht met de klimaatakkoord van Parijs en de klimaatdoelstellingen van de EU.
Nieuwsbericht | 02-08-2021
Het EU-beginsel van energiesolidariteit legt rechtstreeks rechten en plichten op aan de EU en haar lidstaten. Energiesolidariteit is een beginsel dat als maatstaf kan dienen voor de rechterlijke toetsing van besluiten van de lidstaten en de EU-instellingen op energiegebied. Dat is het antwoord van het EU-Hof naar aanleiding van een hogere voorziening tegen een arrest van het EU-Gerecht.
De leenfaciliteit voor de overheidssector is bedoeld voor de EU-regio’s die economisch het meest te verliezen hebben bij het traject richting de EU-klimaatdoelstelling voor 2030 en de ambitie om een klimaatneutrale EU in 2050 te bereiken. Het gaat dan voornamelijk om steenkool- en koolstof intensieve regio’s. De leenfaciliteit zal in die regio’s een breed scala aan duurzame investeringsprojecten ondersteunen.
Nieuwsbericht | 30-07-2021
Het doel van het trans-Europees vervoersnetwerk (TEN-T) is om een eengemaakte Europese vervoersruimte tot stand te brengen. De uitvoering van projecten voor grensoverschrijdende vervoersinfrastructuur leidt in veel gevallen tot vertraging door meerdere en complexe vergunningsprocedures en grensoverschrijdende aanbestedingsprocedures. Een nieuwe EU-richtlijn beoogt de vergunningsprocedures en aanbestedingsprocedures voor dergelijke projecten te versnellen.
In de mededeling van de Commissie vinden nationale rechters en andere belanghebbenden praktische informatie over de (private) handhaving van de EU-staatssteunvoorschriften op nationaal niveau. De vernieuwde mededeling houdt rekening met de kwesties die de nationale rechters aan de orde hebben gesteld in het kader van de in 2019 uitgevoerde handhavingsstudie. Daarnaast bevat de mededeling de recente rechtspraak van het EU-Hof op het gebied van de handhaving van de EU-staatssteunregels op nationaal niveau.
Met de goedkeuring van de Europese Commissie voor de uitbreiding van het toepassingsgebied van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV) kunnen de EU-lidstaten bepaalde steunmaatregelen zonder voorafgaand onderzoek door de Commissie uitvoeren. Tegelijkertijd bracht de Commissie een Vragen-en-Antwoorden-overzicht hierover uit.
Met het door de Europese Commissie gepresenteerde Pact voor Onderzoek en Innovatie in Europa wordt de eerste aanzet gegeven voor uitwerking van de ambitie om een vereenvoudigde en efficiëntere Europese Onderzoeksruimte te realiseren. Het Pact beoogt de toekomstige dialoog met de belangrijkste sleutelpartijen te bevorderen, waarbij belangrijk is dat best practices worden gedeeld en de samenwerking tussen EU-lidstaten wordt vergemakkelijkt om in gemeenschappelijke onderzoeks- en innovatiedoelstellingen te investeren en deze ook afdoende te coördineren.
Nieuwsbericht | 29-07-2021
Met een nieuwe strategie voor bescherming en herstel van de bossen in de Europese Unie wil de Europese Commissie de uitstoot van broeikassen verminderen, meer koolstof verwijderen door natuurlijke putten en de multifunctionaliteit van bossen in de EU waarborgen.
Met de toenemende onlineaankopen en de complexiteit van toeleveringsketens vindt de Europese Commissie het van essentieel belang dat alle producten op de EU-interne markt veilig zijn en aan de EU-wetgeving voldoen. Een nieuwe EU-verordening over markttoezicht en productconformiteit kan hierbij helpen om consumenten en bedrijven te beschermen tegen onveilige producten en om de samenwerking tussen nationale autoriteiten en douaneambtenaren te verbeteren ter voorkoming dat onveilige producten de interne markt binnenkomen.
De Raad heeft een tijdelijke btw-vrijstelling ingevoerd voor de invoer van goederen door, goederenleveringen aan en het verrichten van diensten voor de Europese Commissie en andere EU-organen. Dankzij de btw-vrijstelling kunnen de Europese Commissie en andere EU-organen zonder btw-afdracht goederen en diensten aankopen en deze vervolgens doneren aan lidstaten en derden. De desbetreffende goederen en diensten moeten wel worden ingezet bij de bestrijding van het coronavirus.
Nieuwsbericht | 28-07-2021
Volgens de Commissie bevat het huidige rechtskader voor de bestrijding van het witwassen van geld en het financieren van terrorisme structurele zwakheden. De Commissie stelt daarom voor om een EU-toezichthouder op te richten en een gemeenschappelijk EU-wetboek vast te stellen. Ook wil de Commissie dat de EU-regelgeving inzake de bestrijding van witwassen van geld en de financiering van terrorisme volledig van toepassing wordt op de cryptosector.
Nieuwsbericht | 27-07-2021
De Europese Commissie beoordeelt voor de tweede keer de situatie van de EU-lidstaten op het gebied van hun nationale rechtsstelsels, de kaders voor corruptiebestrijding, de vrijheid en de pluriformiteit van de media en de institutionele waarborgen en controles (“checks and balances”). De Commissie benoemt enkele aandachtspunten voor Nederland, maar is opnieuw overwegend positief gestemd over de rechtsstaat in Nederland.
Een economisch niet-actieve EU-burger heeft recht op toegang tot het openbare zorgverzekeringsstelsel van de gastlidstaat. Die EU-burger moet echter wel voldoen aan de voorwaarden voor legaal verblijf uit de EU-Verblijfsrichtlijn en de socialezekerheidswetgeving van de gastlidstaat moet op grond van de EU-coordinatieverordening inzake sociale zekerheid van toepassing zijn op die EU-burger. Indien de EU-burger nog geen vijf jaar legaal in de gastlidstaat heeft verbleven, mag de gastlidstaat wel bepalen dat de aansluiting bij het openbare zorgverzekeringsstelsel niet kosteloos is. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Letse rechter.
Nieuwsbericht | 26-07-2021
In het door de Europese Commissie goedgekeurde jaarverslag wordt beschreven hoe de Commissie in 2020 de toepassing van het EU-recht heeft gemonitord en dat recht heeft gehandhaafd. Ook beschrijft het verslag hoe de lidstaten op verschillende beleidsterreinen hebben gepresteerd en hoeveel nieuwe inbreukprocedures door de Commissie zijn ingeleid. Het verslag houdt ook rekening met de uitbraak van de COVID-19-pandemie. Er wordt uitgelegd welke maatregelen de Commissie heeft genomen om de rechten, vrijheden en bestaanszekerheid van mensen en bedrijven in de hele Europese Unie te beschermen.
Nieuwsbericht | 23-07-2021
Medio juli 2021 verliep de deadline voor EU-lidstaten om de herziening van de Europese richtlijn over open data en hergebruik van overheidsinformatie om te zetten in nationaal recht. Daarmee is de richtlijn vanaf dat moment toepasselijk geworden. De regels uit deze richtlijn beogen om de ontwikkeling van innovatieve oplossingen zoals mobiliteitsapplicaties te stimuleren, transparantie te vergroten door toegang te bieden tot publiek gefinancierde onderzoeksdata en nieuwe technologie, waaronder kunstmatige intelligentie, te ondersteunen.
De Brussel Ibis-verordening regelt niet alleen welke EU-lidstaat bevoegd is met betrekking tot schadevergoedingsacties uit onrechtmatige daad, maar ook welke rechter in die EU-lidstaat zich bevoegd mag verklaren. De EU-lidstaten kunnen ervoor kiezen om de behandeling van geschillen te centreren bij gespecialiseerde gerechten, waaronder gerechten die zich alleen bezig houden met schendingen die voortvloeien uit inbreuken op het EU-mededingingsrecht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Spaanse rechter.
Nieuwsbericht | 22-07-2021
In de Europese Klimaatwet is een kader vastgesteld voor de geleidelijke vermindering van de broeikasgasemissies in de EU tot en met 2050. De Europese Klimaatwet bevat onder meer een bindende doelstelling voor de vermindering van broeikasgasemissies in 2030 en de mogelijkheid om een doelstelling voor de vermindering van broeikasgasemissies in 2040 vast te stellen. Met de vaststelling van de Europese Klimaatwet beoogt de EU het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 na te leven.
Nieuwsbericht | 20-07-2021
De Arbeidstijdenrichtlijn staat in de weg aan nationale bepalingen en gebruiken, waarbij de hoogte van het loon van een werknemer tijdens zijn jaarlijkse vakantie met behoud van loon, die hij opneemt terwijl hij (geheel of gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is, pro rata wordt verlaagd tot het niveau van het loon dat hij zou ontvangen tijdens die (volledige of gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. Dat is het advies van advocaat-generaal Hogan aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van de Nederlandse rechter.
Nieuwsbericht | 15-07-2021
De EU heeft nieuwe regels vastgesteld voor het Visuminformatiesysteem (VIS). Het VIS is de EU-databank met informatie over derdelanders die een visum aanvragen. In het VIS wordt voortaan niet alleen informatie opgeslagen over visa voor kort verblijf in het Schengenbied, maar ook informatie over visa voor verblijf van langere duur en verblijfsvergunningen. Daarnaast zal de achtergrond van visumaanvragers nog uitvoeriger worden gecontroleerd in alle andere relevante EU-databanken op veiligheids- en migratiegebied.
Het door de Europese Commissie gepresenteerde pakket maatregelen is erop gericht om het EU-beleid inzake klimaat, energie, landgebruik, vervoer en belastingen zo af te stemmen dat de netto broeikasgasemissies tegen 2030 ten opzichte van het niveau van 1990 met minstens 55 procent kunnen worden verlaagd. Het is van cruciaal belang dat deze emissiereductie de komende tien jaar wordt gehaald zodat Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent ter wereld kan worden en de Europese Green Deal werkelijkheid wordt.
De EU-Detacheringsrichtlijn waarborgt het recht voor een vanuit een herkomstlidstaat ter beschikking gestelde werknemer om voor een bevoegde rechter in de herkomstlidstaat de bepalingen van een gastlidstaat inzake arbeidsvoorwaarden en omstandigheden met betrekking tot de in de richtlijn genoemde aangelegenheden – waaronder minimumlonen- in te roepen. Hierbij maakt het niet uit welk recht van toepassing is op de arbeidsverhouding. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Hongaarse rechter.
Nieuwsbericht | 14-07-2021
Met de aanbevelingen wil de Europese Commissie een nieuwe impuls geven aan de EU-lidstaten om het concurrentievermogen en de veerkracht van de EU interne markt voor zakelijke diensten te verbeteren en bij te dragen aan het herstel na COVID-19. Doel van de aanbevelingen is om de lidstaten te stimuleren en bij te staan door een regelgevingsklimaat te scheppen dat bevorderlijk is voor groei, innovatie en het scheppen van banen, en om hardnekkige belemmeringen in de interne markt voor diensten weg te nemen.
In de evaluatie is onderzocht hoe het huidige stelsel van staatssteunregels voor de uitrol van breedbandnetwerken functioneert. Ook is nagegaan in hoeverre de regels, in het licht van recente technologische ontwikkelingen en veranderingen in de markt, nog actueel zijn.
In de gedragscode staat een aantal doelstellingen om in de levensmiddelensector tot een lagere ecologische voetafdruk te komen en om verantwoorde voedingsopties bereikbaar te maken. De gedragscode is door de Europese Commissie in samenwerking met belanghebbenden uit de sector ontwikkeld en kan op vrijwillige basis worden ondertekend door Europese verenigingen en bedrijven.
De Raad verlengt opnieuw de maatregelen die de continuïteit van zijn werkzaamheden gedurende de Covid-19-uitbraak moeten waarborgen. De verlenging is nodig aangezien de uitzonderlijke omstandigheden van de Covid-19-pandemie nog steeds voortduren en een aantal door de lidstaten genomen buitengewone preventie- en inperkingsmaatregelen nog steeds van kracht zijn.
De digitalisering van rechtsstelsels, de publieke perceptie van juridische onafhankelijkheid en de onafhankelijkheid van nationale rechters bij hooggerechtshoven zijn de drie hoofdonderwerpen van het jaarlijkse scoreboard over justitie dat de Europese Commissie heeft uitgebracht.
Nieuwsbericht | 13-07-2021
Volgens de Europese Commissie kon het mededingingsbeleid van de Europese Unie in 2020 flexibel en snel worden aangepast aan de uitzonderlijke economische omstandigheden die het coronavirus met zich meebracht. De Commissie wijst onder meer op de vaststelling van de Tijdelijke kaderregeling staatssteun. Daarnaast benadrukt de Commissie de langetermijninitiatieven die zij heeft genomen, zoals het voorstel voor een Europese verordening inzake digitale markten en een Europese verordening inzake buitenlandse subsidies.
Nieuwsbericht | 09-07-2021
Door nadere uitleg te geven over innovatiegericht aanbesteden en zowel een beleidskader daarvoor als recente praktijkvoorbeelden inzichtelijk te maken, geeft de Europese Commissie aanbestedende diensten, leveranciers en andere betrokken partijen nadere richtsnoeren mee. Ook bevat de gepubliceerde Mededeling van de Commissie criteria waaraan innovatiegerichte aanbestedingen en daarop volgende overheidsopdrachten moeten voldoen om te voorkomen dat er staatssteun wordt verleend aan een leverancier.
De Europese Commissie heeft in juli 2021 drie nieuwe maatregelen gepresenteerd op het gebied van duurzame financiering. Ten eerste een maatregel met de EU-strategie voor duurzame financiering met als voornaamste doel om particuliere geldstromen naar duurzame economische activiteiten te kanaliseren. Ten tweede een maatregel waarmee (niet)-financiële ondernemingen verplicht worden om beleggers informatie te verstrekken over de ecologische prestaties van hun activiteiten en activa. Tenslotte doet de Commissie een voorstel voor een vrijwillige Europese norm voor groene obligaties. Groene obligaties worden gebruikt om financiering aan te trekken in sectoren waar verduurzaming moet plaatsvinden.
Het programma van het Sloveens voorzitterschap van de Raad, dat per 1 juli is ingegaan en tot en met 31 december 2021 loopt, is bekendgemaakt. Via de website en de agenda van het Sloveense voorzitterschap kunnen de activiteiten worden gevolgd.
Nieuwsbericht | 05-07-2021
Het Europees Parlement heeft een nieuwe verordening aangenomen die voorziet in een hernieuwd mandaat voor het ambt van de Europese Ombudsman. Door de nieuwe regels zal de ombudsman op eigen initiatief onderzoeken kunnen instellen en oplossingen kunnen voorstellen voor kwesties die in klachten worden gemeld, met name bij herhaalde, systematische of bijzonder ernstige gevallen van wanbeheer. Ook worden de voorwaarden voor toegang tot documenten en de samenwerking met de autoriteiten van de lidstaten en de instellingen, organen en instanties van de Europese Unie verduidelijkt.
De Europese Commissie heeft twee adequaatheidsbesluiten aangenomen voor het Verenigd Koninkrijk: één besluit onder de AVG en één onder de Rechtshandhavingsrichtlijn. Daardoor kunnen persoonsgegevens nu vrij van de Europese Unie naar het VK doorstromen op een manier waarop zij een beschermingsniveau genieten dat gelijkwaardig is aan het niveau dat door EU-wetgeving wordt gegarandeerd.
Met de verbetering van de epidemiologische situatie en het snellere verloop van de vaccinatiecampagnes, heropenen de EU-lidstaten geleidelijk culturele centra en activiteiten. De medio juni door de Europese Commissie gepubliceerde richtsnoeren beogen te zorgen voor een gecoördineerde aanpak hierbij, in overeenstemming met de specifieke nationale, regionale en plaatselijke voorwaarden. De richtsnoeren dienen als leidraad voor het ontwerp en de uitvoering van maatregelen en protocollen in EU-lidstaten met betrekking tot zowel de veilige heropening als het duurzame herstel van de culturele en creatieve sectoren.
Een exploitant van een onlineplatform kan bij de huidige stand van het EU-recht vrijgesteld worden van aansprakelijkheid voor het online delen van auteursrechtelijk beschermde content door derden op het platform. De vrijstelling geldt echter niet wanneer de exploitant kennis heeft van de concrete onwettige handelingen van de gebruikers van zijn platform met betrekking tot de op zijn platform geüploade beschermde content. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Toont 661 - 720 van 3.282 resultaten.