De Eerste Kamer heeft op 20 april 2010 voor het eerst de ‘Algemene Europese Beschouwingen’ gehouden. Dit is de opvolger van de Staat van de Unie-debat, dat de regering overigens nog wel met de Tweede Kamer houdt. De Eerste Kamer wil met het nieuwe debat inzoomen op specifieke onderwerpen. Tevens lanceerde de Senaat op dezelfde dag haar nieuwe website met betrekking tot EU-aangelegenheden, Europapoort.nl.
Nieuwsbericht | 23-04-2010
Wanneer een overheidsorgaan een concessie heeft verleend of gewijzigd en daarbij onvoldoende transparant is geweest, verplicht het Europees recht niet tot het ongedaan maken van die concessie. Wanneer een lidstaat alleen een schadevergoedingsmogelijkheid kent is dat op zich voldoende. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een Duitse zaak over een concessie voor openbare toiletten.
Nieuwsbericht | 14-04-2010
Het kabinet heeft positief gereageerd op het eerste wetgevings- en werkprogramma (WWP) 2010 van de Commissie Barroso-II. Het kabinet onderschrijft de prioriteiten die de Commissie heeft voor het jaar 2010: de klimaatverandering en de financiële en sociaal-economische crisis.
Het Europees Parlement steunt een initiatief van 13 lidstaten om te komen tot een richtlijn voor vertaling en vertolking in het strafproces, maar wijzigt het voorstel ook aanzienlijk. De Europese Commissie, die zelf een concurrerend en verdergaand voorstel deed, ziet de amendementen van het EP echter als steun voor haar eigen voorstel.
Nieuwsbericht | 13-04-2010
Het EU-Bureau voor de Grondrechten komt met een creatief idee. Het Bureau is zo geïnspireerd door het EU-Handvest van de Grondrechten dat er een episch gedicht op muziek van maar liefst tachtig minuten lang van moet worden gemaakt. Het stuk zal gepresenteerd worden op een grote bijeenkomst over fundamentele rechten in december.
Enkele maanden na de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon is er alweer een nieuwe verdragswijziging aanstaande. Het Europees Parlement gaat akkoord met een voorstel van de Raad om een Intergouvernementele Conferentie bijeen te roepen om het Verdrag aan te passen.
De regeling die de Franstalige gemeenschap in België heeft getroffen om studenten uit Frankrijk te weren van Waalse medische opleidingen is in beginsel in strijd met het verbod van discriminatie naar woonplaats. Dat heeft het EU-Hof van Justitie bepaald. De regeling kan mogelijk wel gerechtvaardigd worden uit een oogpunt van volksgezondheid. Het EU-Hof reikt daarvoor criteria aan.
Op maandag 5 april 2010 is de nieuwe Schengenvisumcode in werking getreden. Hierdoor wordt het voor derdelanders makkelijker om te reizen naar 22 EU-landen, Zwitserland, IJsland en Noorwegen. De versnipperde EU-wetgeving op het gebied van visa zijn nu neergelegd in één instrument.
Nieuwsbericht | 07-04-2010
De Europese Commissie heeft op 31 maart 2010 een voorstel gedaan voor de invoering van het burgerinitiatief. Het burgerinitiatief is gebaseerd op het Verdrag van Lissabon. Het moet mogelijk worden voor minstens één miljoen burgers, afkomstig uit een significant aantal lidstaten, de Commissie te verzoeken een bepaald voorstel in te dienen.
In het Publicatieblad van de EU zijn de bijgewerkte geconsolideerde versies van het EU-Verdrag en het EU-Werkingsverdrag, alsmede de protocollen en verklaringen verschenen. De eerdere corrigenda zijn hierin verwerkt. In deze uitgave is ook het Handvest Grondrechten opgenomen, zodat alle teksten nu in één uitgave bij elkaar staan. Alle teksten? Nee, niet allemaal. Voor de echte liefhebbers is het Euratom-Verdrag in een apart Publicatieblad verschenen. Maar wel voor de eerste keer sinds 1957 in een volledig bijgewerkte geconsolideerde versie. Op 1 mei verschijnen de teksten in handzame brochures.
Nieuwsbericht | 30-03-2010
Tijdens de Europese Raad van 25 en 26 maart stonden de economische crisis in Griekenland en de economische strategie voor de EU voor banen en groei (Europa 2020) en de klimaatproblematiek centraal. Over de Griekse kwestie legden de leiders van de eurolanden een aparte verklaring af.
Nieuwsbericht | 29-03-2010
Het College van Senioren van de Eerste Kamer heeft ingestemd met een notitie van de vaste commissies voor Europese Samenwerkingsorganisaties en voor de JBZ-Raad over de wijze waarop de Eerste Kamer invulling kan geven aan de mogelijkheid tot het inroepen van een parlementair voorbehoud. De Eerste Kamer zal het instrument behoedzaam gebruiken. Bovendien beschikt de Eerste Kamer over een mooie nieuwe website over het EU-werk van de Kamer: Europapoort.
Nieuwsbericht | 26-03-2010
De Raad van de EU mag de toegang van leden van het Europees Parlement tot het Justus Lipsius gebouw weigeren tijdens bijeenkomsten van de Europese Raad. Een Duits EP-lid had hierover een klacht ingediend bij de Europese Ombudsman.
Door de detachering van personeel in bepaalde beroepsgroepen en regio’s vrij te stellen van BTW heeft Nederland geen inbreuk gemaakt op de Europese regels. Een beroep van de Europese Commissie tegen Nederland is door het EU-Hof afgewezen. De Commissie haalt bakzeil, met name omdat zij haar argumenten niet goed heeft onderbouwd.
Het Europees Parlement heeft bekend gemaakt dat het de Raad van de EU voor het EU-Hof daagt over de uitleg van het Verdrag van Lissabon. Het EP meent dat de Raad haar medebeslissingsrecht heeft geschonden door zonder haar instemming de Europese sanctieverordening voor terroristen te wijzigen. De Raad moest deze verordening aanpassen naar aanleiding van de Kadi-uitspraak van het Hof van Justitie.
Nieuwsbericht | 22-03-2010
Wie van mening is dat de Europese BTW-richtlijn niet midden in het leven staat, heeft het mis. Het EU-Hof van Justitie heeft bepaald dat cabines waar je individueel sexfilms kunt bekijken niet onder het lage BTW-tarief vallen. Met de uitspraak van het Hof is ook Nederlandse jurisprudentie onderuit gehaald. Het Ministerie van Financiën is blij met de uitspraak van het Hof.
Nieuwsbericht | 19-03-2010
Voor wie een zomervakantie wil combineren met een cursus Europees recht kan ook dit jaar weer terecht in Trier bij de Academy of European Law (ERA). Van 14 juni tot en met 9 juli 2010 organiseert de ERA cursussen op verschillende Europeesrechtelijke gebieden. Nederlandse rijksambtenaren krijgen 40% korting op het inschrijfgeld.
Het trio-voorzitterschap Spanje, België en Hongarije wil door het instellen van het ‘European Public Prosecuters Office’ (EPPO) beginnen met een betere coördinatie op het gebied van de bestrijding van fraude en financiële criminaliteit. De oprichting van een dergelijk Europees OM wordt mogelijk gemaakt door het Verdrag van Lissabon.
Nieuwsbericht | 17-03-2010
De Commissie heeft onderhandelingsrichtsnoeren voorgesteld voor de toetreding van de Unie tot het Europees Verdrag voor de rechten van de mens (EVRM). Het Verdrag van Lissabon biedt de rechtsgrondslag voor de toetreding van de EU tot het EVRM, het belangrijkste instrument voor de bescherming van de mensenrechten en de fundamentele vrijheden in Europa. De toetreding van de EU tot het EVRM zal het EU-systeem ter bescherming van de grondrechten nog verder versterken.
Voetbalclubs die jonge talenten hebben opgeleid, maar die deze talenten niet kunnen vasthouden, kunnen voor de opleiding een vergoeding vragen van de club die de speler uiteindelijk contracteert. Dit is niet in strijd met het vrij verkeer van werknemers binnen de EU. Dat heeft het Hof van Justitie bepaalt in de zaak van Olivier Bernard, een Fransman die door Olympique Lyon werd opgeleid, maar uiteindelijk bij Newcastle ging spelen.
Eurocommissaris Reding voor Justitie, fundamentele rechten en burgerschap wil werk maken van de nieuwe mogelijkheden die het Verdrag van Lissabon biedt voor de ontwikkeling van het Europese Strafrecht. Tijdens een seminar in het Duitse Trier kondigde ze aan dat de nadruk van de Commissie in de komende jaren zal liggen bij het strafprocesrecht. Voor het materiële strafrecht zal de Commissie zich terughoudender opstellen.
De aanmelding van nieuwe nationale technische voorschriften in Brussel is opnieuw uit de doeken gedaan door de Interdepartementale Commissie Europees Recht. Deze aanmelding is verplicht op grond van de zgn. Securitel-richtlijn. Het niet-naleven van deze richtlijn leidde destijds tot de oprichting van de ICER.
Het EU-Hof van Justitie heeft bekend gemaakt dat het in 2009 543 zaken heeft afgedaan. In 377 gevallen kwam het tot een arrest, het hoogste aantal ooit in één jaar. Het aantal prejudiciële zaken, die worden aangebracht door nationale rechters, nam toe ten opzichte van 2008. Dit is een constante trend in de statistieken van het Hof.
Nieuwsbericht | 16-03-2010
Dit is een van de vragen die aan de orde komen tijdens en studiemidddag van het Europa-instituut van de Universiteit Utrecht op dinsdag 27 april 2010. De wetenschappers van het instituut zullen ingaan op de eerste ervaringen die zijn opgedaan met het het Verdrag van Lissabon en actuele kwesties die op dit moment spelen, zoals de vraag of en hoe het Handvest van de grondrechten wordt toegepast in de rechtspraak. Een van de sprekers is de Nederlandse kandidaat-rechter voor het Hof van Justitie, Sacha Prechal.
In opdracht van het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelatie hebben drie hoogleraren onderzoek verricht naar enkele juridische aspecten van het verlenen van kiesrecht van Nederlandse inwoners van de Antillen en Aruba voor het Europees Parlement. Het kiesrecht wordt ingevoerd naar aanleiding van een arrest van het EU-Hof.
Hoewel 20 van de 27 lidstaten binnen de grenzen van het aanvaardbare zijn gebleven bij de omzetting van richtlijnen, toonde Eurocommissaris voor interne markt Barnier zich bezorgd bij de presentatie van het scorebord voor de interne markt 2009. Met name de niet-naleving van uitspraken van het Hof van Justitie is wat hem betreft onacceptabel.
Nieuwsbericht | 15-03-2010
De juridische dienst van het Europees Parlement heeft in een advies gesteld dat OLAF, het antifraudebureau van de EU, niet zomaar zelf zijn chef had mogen aanwijzen. Het EP had hierover moeten meebeslissen. Na het overlijden van OLAF-chef Bruener volgde zijn plaatsvervanger Ilett hem op. Het EP stelt nu dat zijn benoeming niet rechtmatig verlopen is.
Nieuwsbericht | 09-03-2010
De ingezetene van een lidstaat waar ongeplande ziekenhuiszorg gratis wordt verstrekt, moet de kosten van die zorg vergoed krijgen als deze in een andere lidstaat wordt genoten. Zelfs als het een wettelijke eigen bijdrage in de andere lidstaat betreft. Het niet volledig vergoeden van de zorg is een niet te rechtvaardigen belemmering van het vrij verkeer van diensten. Dat vindt Advocaat-Generaal bij het EU-Hof Paolo Mengozzi. Argumenten die zien op het gevaar voor medisch toerisme wijst hij van de hand.
Nieuwsbericht | 04-03-2010
De strikte Nederlandse inkomensnorm voor gezinshereniging (120% van het minimumloon) is in strijd met de EU-richtlijn inzake het recht op gezinshereniging. Het is voldoende als het gezin beschikt over stabiele en regelmatige inkomsten om in de algemeen noodzakelijke kosten van het bestaan te kunnen voorzien. Ook is onderscheid tussen gezinsherenigers en gezinsvormers niet toelaatbaar. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van de Nederlandse Raad van State.
De intrekking van een naturalisatiebesluit omdat bij de toekenning bedrog is gepleegd, kan leiden tot stateloosheid en daarmee tot het verlies van het Burgerschap van de EU. Het EU-recht staat hieraan niet in de weg, mits de intrekking evenredig is aan de feiten. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van het Duitse Bundesverwaltungsgericht.
Het Duitse Bundesverfassungsgericht heeft de Duitse wet ter implementatie van de Europese Richtlijn Dataretentie nietig verklaard. Volgens het Hof zijn de bepalingen inzake het bewaren van telecomgegevens voor het opsporen en vervolgen van criminaliteit, het afwenden van gevaren voor de openbare veiligheid en voor de taken van de veiligheidsdiensten in strijd met het grondwettelijke telecommunicatiegeheim.
Het Verdrag van Lissabon voorziet in een aantal veranderingen in de uitwerking en uitvoering van EU-wetgeving, het zgn. comitologiesysteem. Artikel 290 van het EU-Werkingsverdrag creëert de nieuwe figuur van gedelegeerde handeling, terwijl artikel 291 EU-Werkingsverdrag een nieuwe invulling geeft aan het oude comitologiesysteem om de uitvoering van EU- wetgeving te regelen. Over de gevolgen van het nieuwe systeem voor de praktijk is nog veel onduidelijk. De afdeling Europees recht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarom een Q & A opgesteld om de belangrijkste vragen over de veranderingen te beantwoorden.
Nieuwsbericht | 02-03-2010
De Academie voor wetgeving te Den Haag biedt in de maand april de module ‘Europees recht in het kort’ aan. De cursist kan kennismaken met de institutionele structuur van de EU en de meest belangrijke Europeesrechtelijke onderwerpen, zoals mededinging en staatssteun. De module richt zich in het bijzonder op de overheidsjurist.
Ambtenaren die voor een instelling van de EU werken zullen langer moeten wachten totdat het geschil over hun salarisverhoging is beslecht. De president van het Hof heeft besloten dat de zaak die de Commissie heeft aangespannen tegen de Raad niet zal worden afgedaan volgens een versnelde procedure.
De Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming (EDPS) heeft zich in een rapport zeer kritisch uitgelaten over de onderhandelingen van de EU met derde landen over een overeenkomst betreffende namaakgoederen en internetpiraterij (ACTA-overeenkomst). Met name het zogenoemde ‘three strikes’- beleid wordt door hem onder vuur genomen.
Nieuwsbericht | 24-02-2010
De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt heeft bij de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, Catherine Ashton, geklaagd over de manier waarop onlangs de EU-vertegenwoordiger in de VS is benoemd. De Portugees João Vale de Almeida werd door Commissievoorzitter Barroso naar voren geschoven en benoemd door de Commissie.
Nieuwsbericht | 23-02-2010
De rol van de nationale parlementen in de EU is een van de onderwerpen waarover de Nederlandse Vereniging voor Europees Recht op 9 april 2010 haar voorjaarsvergadering houdt. Tijdens deze bijeenkomst zal worden gediscussieerd over de inmiddels gereed gekomen nationale rapporten over de onderwerpen voor het FIDE-Congres later dit jaar .
Nieuwsbericht | 19-02-2010
Als gevolg van het schuiven in portefeuilles heeft de Europese Commissie besloten twee nieuwe Directoraten-Generaal op te richten. Energie en Klimaat zijn twee nieuwe ‘ministeries’ van de Commissie.
Nieuwsbericht | 17-02-2010
De beoefening van het Europees recht kent op internet een nieuwe trend, namelijk die van de blogs. Het wetenschappelijke tijdschrift is passé. Als het Hof van Justitie een arrest wijst staan de volgende dag de reacties op internet. Het recente arrest Kücükdeveci over leeftijdsdiscriminatie bij ontslag, waarover het ECER onlangs een real-time discussiebijeenkomst organiseerde, heeft ook geleid tot veel discussie onder bloggers.
De Europese Commissie gaat onderzoek doen naar mogelijke wetgeving over bodyscanners op vliegvelden. De mislukte aanslag bij Detroit op tweede kerstdag vormt aanleiding voor de Commissie om het onderwerp te agenderen. In 2008 was het EP tegen een voorstel van de Commissie om de scanner te reguleren. Dit keer pakt de Commissie het grondiger aan, met extra aandacht voor privacy en burgerrechten.
Nieuwsbericht | 16-02-2010
Het Europees Parlement heeft op dinsdag 9 februari 2010 ingestemd met de benoeming van de Commissie Barroso-II. President Buzek van het EP heeft de Raad hiervan op de hoogte gesteld. Hieraan gingen 81 uur aan hoorzittingen en 1750 vragen vooraf.
Nieuwsbericht | 11-02-2010
Yvo de Vries, agent namens de Nederlandse regering bij het EU-Hof van Justitie, kan bogen op een unicum: Hij heeft tegelijkertijd gepleit voor het EU-Hof en voor het Amerikaanse Hooggerechtshof. Tijdens een mondelinge behandeling in Luxemburg van een Nederlandse zaak zaten drie leden van het hoogste Amerikaanse rechtscollege in de zaal.
De websites van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waaronder de ECER-website, kampen momenteel met technische problemen. Het is mogelijk dat onderdelen van onze website niet of niet goed tonen. Wij doen er alles aan om zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Onze excuses voor het ongemak.
Nieuwsbericht | 10-02-2010
Viviane Reding, de beoogde Eurocommissaris voor Justitie, Vrijheid en Veiligheid, heeft aangekondigd dat de Commissie dit jaar zal voorstellen de bekende Europese privacyrichtlijn uit 1995 te herzien. De privacyrichtlijn voldoet volgens haar niet aan de eisen die de huidige tijd stelt aan privacybescherming. Bovendien vormt de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon een goede aanleiding om de richtlijn op de schop te nemen.
Nieuwsbericht | 08-02-2010
Soms vraagt het ECER zich af waarom een regeling op EU-nveau moet worden vastgesteld. En zo gedetailleerd! Maar nu niet. Wij denken namelijk dat een vandaag gepubliceerde verordening op het gebied van traditionele specialiteiten heel welkom is. Voortaan kunnen we in alle 23 EU-talen controleren of wat we eten wel klopt met wat op de menukaart staat. Gemakkelijk om mee te nemen op vakantie naar een ander EU-land. En inbreuken melden we aan de bevoegde autoriteiten. Ook in Napels.
Nieuwsbericht | 05-02-2010
Het Europees Parlement en de Europese Commissie gaan een nieuw kaderakkoord sluiten dat de betrekkingen tussen de beide instellingen regelt. Het vorige akkoord dateert uit 2005. Belangrijk punt in het akkoord is dat het EP individuele Eurocommissarissen naar huis wil kunnen sturen.
Nieuwsbericht | 04-02-2010
De Nederlandse regering gaat in beroep tegen een onderdeel van het besluit van de Europese Commissie over de steunmaatregelen aan ING. De Commissie keurde in november 2009 de vervroegde terugbetaling van een deel van de kapitaalinjectie van 10 miljard euro goed maar kwalificeerde deze wel als additionele staatssteun van € 2 mld. Het beroep richt zich tegen deze kwalificatie.
Nieuwsbericht | 29-01-2010
De Studiekring Europees Recht (STER), die zich met name richt op jonge juristen, organiseert op 19 februari 2010 op het ministerie van Economische Zaken een bijeenkomst over het Verdrag van Lissabon. Tijdens deze middag zal gediscussieerd worden over wat er allemaal is veranderd met de inwerkingtreding van Lissabon en wat de potentiële gevolgen zijn voor de rechtspraktijk.
Nieuwsbericht | 26-01-2010
Volgens het EU-Hof is de Duitse regeling die het mogelijk maakt jonge werknemers gemakkelijker te ontslaan in strijd met het beginsel van non-discriminatie op grond van leeftijd. Het Hof heeft de Duitse regeling getoetst aan het verbod op leeftijdsdiscriminatie als ‘algemeen beginsel van gemeenschapsrecht’ en niet aan de richtlijn gelijke behandeling op het werk. Hiermee zet het Hof zijn eerder bekritiseerde rechtspraak over deze toepassing van algemene beginselen van gemeenschapsrecht voort. Bovendien roept het Hof voor het eerst het EU-Handvest Grondrechten in als juridisch bindende norm.
Nieuwsbericht | 20-01-2010
De Europese Commissie heeft ingestemd met het besluit van de Deense regering om garant te staan voor verzekeringen tegen schade als gevolg van nucleaire, biologische, chemische of terroristische aanvallen. De garantstelling vormt volgens de Commissie geen verboden staatssteun.
Nieuwsbericht | 15-01-2010
In hoeverre moeten slachtoffers tegen zichzelf beschermd worden? Deze vraag is door een Spaanse rechter aan het EU-Hof van Justitie voorgelegd. Een Spaanse man heeft een straatverbod genegeerd. Het slachtoffer, zijn partner, heeft verklaard dat verzoeker weer bij haar mocht komen wonen. De Spaanse rechter ziet zich voor een dilemma gesteld. Volgens EU-wetgeving speelt de bescherming van het slachtoffer een centrale rol in het strafproces. Haar belangen staan voorop. Aan de andere kant heeft een man een strafbaar feit gepleegd, dat niet recht gepraat kan worden.
Het plaatsten van een gebied op de EU-lijst van beschermde natuurgebieden (Natura 2000) kan grote gevolgen hebben voor de lokale economie. Dat blijkt uit een arrest van het EU-Hof in een zaak die de Duitse stad Papenburg had aangespannen tegen de Duitse regering. Deze stad is vooral bekend om zijn scheepswerven, waarvan er één zelfs de grootste ter wereld is. Plaatsing van het gebied stroomafwaarts op de Natura 2000- lijst zou een dam opwerpen tegen de uitdieping van de vaargeul.
Nieuwsbericht | 14-01-2010
De Eerste Kamer is het niet eens met Minister van der Hoeven over de verenigbaarheid van de Winkeltijdentijd met de EU-Dienstenrichtlijn. Volgens de Minister vallen de activiteiten van winkels onder de regels van het vrij verkeer van goederen en niet onder die van diensten. Volgens de Eerste Kamer kunnen beide regimes aan de orde zijn. In het Europees Parlement zijn aan Europese Commissie vragen gesteld over deze kwestie.
De Europese Commissie heeft besloten een beroep in te stellen bij het EU-Hof van Justitie tegen de weigering van de Raad om de salarissen van de EU-ambtenaren te verhogen met 3,7%. De Raad besloot dit percentage te verlagen naar 1,85%. Reden is de huidige economische crisis. De Commissie wil dat het Hof, door middel van een versnelde procedure, het besluit van de Raad nietig verklaart.
Nieuwsbericht | 08-01-2010
De website van het Europees Parlement heeft een apart deel ingeruimd voor de hoorzittingen in het EP van de beoogde Eurocommissarissen. Die zijn live te volgen. Volgens de voorlichters van het EP kan de kijker er zeker van zijn dat de Parlementsleden de toekomstige Commissarissen hard zullen aanpakken: “spanning en sensatie zullen in de lucht hangen”. De hoorzittingen vinden plaats van maandag 11 tot en met dinsdag 19 januari 2010. Op donderdag 14 januari is Neelie Kroes aan de beurt.
De tweede helft van 2009 was een bewogen periode voor de EU. Een economische crisis, een eigenzinnige Tsjechische president en een klimaattop waar de EU een gecoördineerd standpunt moest inbrengen. Kroonjuweel was de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon. Het Zweedse voorzitterschap blikt met tevredenheid terug op haar werkzaamheden. Spanje zal het op 1 januari 2010 overnemen van de Zweden.
Nieuwsbericht | 31-12-2009
Het EU-Hof van Justitie heeft naar aanleiding van de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon nieuwe aanwijzingen voor het indienen van prejudiciële verzoeken gepubliceerd. Deze ‘wenken’ van het Hof moeten nationale rechters helpen bij de vraag of het stellen van vragen aan het Hof opportuun is en hoe zij dat het beste kunnen doen. Voor het eerst geeft het Hof aanwijzingen voor de nieuwe prejudiciële spoedprocedure.
Nieuwsbericht | 29-12-2009
Als gevolg van de Dienstenrichtlijn zijn overheidorganen verplicht bepaalde voorschriften te melden aan de Europese Commissie, ofwel notificeren. Het gaat dan om Nederlandse wet- en regelgeving die van toepassing is op dienstverrichters uit andere EU-lidstaten. De Interdepartementale Commissie Europees Recht en de Projectgroep Implementatie Dienstenrichtlijn van het ministerie van EZ hebben daarom een handleiding opgesteld voor de overheidsorganen die hier vanaf december 2009 (deadline implementatie Dienstenrichtlijn) mee moeten werken.
Nieuwsbericht | 24-12-2009
In de loop van december 2009 is de Dienstenwet, de Nederlandse implementatie van de Dienstenrichtlijn, in werking getreden. Ook de laatste aanpassingen zijn goedgekeurd door beide kamers van het Parlement. Nederland is verplicht om voor 28 december 2009 deze richtlijn te implementeren.
Nieuwsbericht | 23-12-2009
Na het overlijden van Advocaat-Generaal Riuz-Jarabo Colomer heeft Spanje een nieuwe A-G voorgedragen, de heer Pedro Cruz Villalón. Op 30 november 2009 hebben de regeringen van de lidstaten hem benoemd voor een periode van 6 jaar. De heer Villalón is net als zijn voorganger een expert op het gebied van het constitutionele recht. Hij was eerder president van het Spaanse constitutionele hof.
Toont 2.701 - 2.760 van 3.358 resultaten.