In een tweede advies geeft de Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming te kennen nog altijd grote zorgen te hebben over het voorstel voor aanpassing van de e-privacyrichtlijn. Volgens de ETGB heeft de Raad ten onrechte amenderingen van het Europees Parlement niet overgenomen.
Nieuwsbericht | 21-01-2009
De plannen van Eurocommissaris Kroes voor Mededinging om het toezicht aan te scherpen op de financiering van de publieke omroepen in de lidstaten zijn uitgesteld. Dit heeft Kroes gezegd in antwoord op vragen van het Europees Parlement. Kroes blijft van mening dat de concurrentie tussen de publieke omroep en commerciële zenders op punten oneerlijk is.
Nieuwsbericht | 20-01-2009
Als een werknemer langdurig met ziekteverlof is en daardoor zijn vakantiedagen niet heeft kunnen opnemen, behoudt hij toch zijn recht op doorbetaalde vakantiedagen. Hij moet daadwerkelijk de mogelijkheid krijgen om zijn jaarlijkse vakantiedagen desnoods naderhand op te nemen. Hij heeft alleen recht op een financiële vergoeding wanneer hij nog steeds arbeidsongeschikt is bij het einde van de dienstbetrekking. Dit heeft het Hof van Justitie bepaald in een zaak over de uitleg van de arbeidstijdenrichtlijn. Hiermee gaat het Hof in tegen de standpunten van de lidstaten en de Europese Commissie.
De Europese Commissie heeft in een verslag Nederland bekritiseerd vanwege het uitstellen van de volledige liberalisatie van de Nederlandse postmarkt. Een in februari 2008 aangenomen richtlijn verplicht de lidstaten minimaal 95% van de postmarkt te liberaliseren. Nederland heeft nog tot eind december 2010 om de liberalisering door te voeren. Volgens de Commissie voert Nederland slechts politieke argumenten aan om het uitstel te rechtvaardigen.
Nieuwsbericht | 15-01-2009
Het Vaticaan wil graag lid worden van het justitiële EU-samenwerkingsverband Eurojust. Toetreding is nodig in de strijd tegen het terrorisme. Dat heeft de hoofdaanklager van Vaticaanstad bekend gemaakt. Vaticaanstad blijkt trouwens ook een vrijplaats voor drugshandel te zijn.
De globale financiële crisis heeft niet alleen financieel-economische gevolgen. Hij heeft ook zijn weerslag op de toepassing en het gezag van de Europese regels. En dat kan gevolgen hebben voor de Haagse ambtenaren, ook wanneer zij niet direct betrokken zijn bij de beteugeling van de financiële crisis. Om de gevolgen van de crisis voor het Europese recht te bespreken organiseert de STudiekring Europees Recht (STER) voor jonge juristen een bijeenkomst op woensdagmiddag 28 januari 2009.
Nieuwsbericht | 12-01-2009
De politieke toezeggingen aan Ierland met betrekking tot het Verdrag van Lissabon moeten worden omgezet naar juridisch bindende bepalingen. Deze opgave is een echte hersenkraker voor de juristen van de EU-instellingen en het Tsjechische voorzitterschap. Ierland hamert op waterdichte teksten. De Ieren zijn bovendien geïnteresseerd in een opt-out voor het gemeenschappelijk defensiebeleid. Gestreefd wordt de uitwerking klaar te hebben liggen vóór de Europese Raad in juni 2009.
Nieuwsbericht | 08-01-2009
De Nederlander Peter Hustinx blijft aan als Europees Toezichthouder Gegevensbescherming. Zijn mandaat is verlengd tot 2014. De prioriteiten voor 2009 van de ETGB zijn, zoals ook in andere jaren, de derde pijler van het Europese recht (politie- en justitiesamenwerking) en de informatiemaatschappij. Nieuw punt van aandacht is volgens de ETGB de gezondheidszorg. Op 29 januari 2009 organiseert het ECER een lezing over de activiteiten van de ETGB. Deze lezing zal verzorgd worden door mr. Hielke Hijmans. Hij is sinds 2004 werkzaam voor de ETGB.
Nieuwsbericht | 06-01-2009
Het afgelopen Franse voorzitterschap van de Europese Unie is trots op de bereikte resultaten en dat mag iedereen weten. Een evaluerend rapport is al gepubliceerd, waarin Frankrijk vooral de daadkracht van de EU in de tweede helft van 2008 benadrukt. Ondanks de vele crises die de EU voor de kiezen kreeg hield het voorzitterschap koers, aldus het rapport.
Nieuwsbericht | 04-01-2009
De lidstaten van de Europese Unie moeten strafvonnissen afkomstig uit andere lidstaten erkennen. Een kaderbesluit dat deze materie regelt is onlangs in werking getreden. De strafmaat kan niet worden aangepast; een veroordeelde zal de straf moeten uitzitten die de buitenlandse rechter heeft opgelegd. Het kaderbesluit vervangt wat betreft de EU-lidstaten een verdrag in het kader van de Raad van Europa uit 1983. Over drie jaar moet het kaderbesluit omgezet zijn in nationale wetgeving.
Nieuwsbericht | 29-12-2008
Het insnoeren van de Brusselse onderhandelaar leidt tot verlies aan flexibiliteit. Mede onder invloed van moderne technologieën hebben onderhandelaars in Brussel steeds minder ruimte bij de onderhandelingen. De nadruk is komen te liggen op verdediging van de nationale belangen in plaats van het zoeken naar een compromis. Aan de andere kant zijn de Europese instellingen zelf steeds sterker geworden binnen het Brusselse proces. Deze conclusies staan in een onderzoek van instituut Clingendael naar aanleiding van het vertrek van één van de meest ervaren Nederlandse onderhandelaars, Frank Schumacher.
Nieuwsbericht | 22-12-2008
Met ingang van 12 december 2008 kunnen crediteuren uit andere EU-lidstaten bij de Rechtbank ‘s-Gravenhage terecht voor zaken in het kader van het Europees betalingsbevel (EBB). Voor Nederlandse crediteuren heeft de Commissie een website geopend met alle benodigde informatie. Het betalingsbevel maakt de invordering van niet-betwiste civiel- en handelsrechtelijke schuldvorderingen mogelijk met behulp van een uniforme procedure op basis van standaardformulieren.
Racisme en xenofobie moeten door de lidstaten van de Europese Unie strafbaar worden gesteld. Hiervoor krijgen zij twee jaar de tijd. Dat staat in een Europees kaderbesluit dat onlangs in werking is getreden. Het verbod geldt voor delicten die in de EU gepleegd zijn, en ook daarbuiten als ze begaan zijn door EU-onderdanen. Alle aantijgingen in verband met ras, kleur, afkomst, religie en andere overtuigingen, nationale of etnische oorsprong als factor die bepalend is voor de afkeer van mensen, moeten als racistisch en xenofoob worden beschouwd.
Nieuwsbericht | 21-12-2008
Bent u van plan een kerstvakantie in Zwitserland of zuidelijker door te brengen? Dan kunt u ongestoord de Zwitserse grens passeren. Met ingang van 12 december 2008 is het Alpenland toegetreden tot het Schengengebied. Dit betekent afschaffing van de controles aan de binnengrenzen van dat gebied. Op 29 maart 2009 zullen ook de controles op de Zwitserse luchthavens verdwijnen. Een aangekondigd referendum in februari 2009 kan echter volgens de Europese Commissie nog roet in het eten gooien.
Burgers en bedrijven die geld uit hun zak zien verdwijnen naar een gemeenschapsinstelling zonder dat daaraan een contract aan te pas komt, kunnen hiertegen voortaan bescherming vragen bij het EG-Hof van Justitie. De procesbepalingen in het EG-Verdrag moeten daarvoor ruimhartig worden uitgelegd. Dat blijkt uit een arrest van het EG-Hof in een rechtszaak van het Britse bedrijf Masdar tegen de Europese Commissie. Een principiële uitspraak, maar niet in het voordeel van Masdar.
Nieuwsbericht | 17-12-2008
Mosselen die afkomstig zijn uit andere EU-lidstaten kunnen ook zonder voorafgaande vergunning uitgezet worden in de Nederlandse wateren. Het EG-Hof van Justitie heeft besloten dat Nederland niet kan rechtvaardigen waarom in Nederland voor deze categorie schelpdieren een vergunning moet worden aangevraagd, en niet voor de eigen ‘Nederlandse’ mosselen. Mosselen die bijvoorbeeld uit de andere delen van de Waddenzee of het Nauw bij Calais afkomstig zijn, komen in biologisch opzicht uit hetzelfde gebied en kunnen dus geen gevaar opleveren voor het Nederlandse milieu.
Het bijhouden van persoonsgegevens van onderdanen van andere lidstaten voor statistiekdoeleinden en voor crimimaliteitsbestrijding door het Duitse centrale register voor buitenlanders voldoet niet aan de Europese privacyrichtlijn. en vormt een verboden discriminatie naar nationaliteit. Het EG-Hof heeft dit besloten in een zaak die een Oostenrijker had aanspannen om zijn gegevens verwijderd te zien uit het Duitse register..
Een bedrijf dat de belastinggegevens van de Finnen commercieel exploiteert met een sms-dienst, blijft daarmee binnen de grenzen van de Europese privacyregelgeving. Dat heeft het EG-Hof van Justitie bepaald. Dat ligt niet zozeer aan het Europese recht, als wel aan de zeer vergaande Finse wet. In Finland zijn belastinggegevens namelijk openbaar; iedereen heeft recht op inzage.
Een hogere rechter is niet bevoegd een prejudiciële vraag van een lagere rechter aan het EG-Hof van Justitie ongedaan te maken. Alleen de rechter die de vraag heeft gesteld kan deze intrekken of wijzigen. Dat heeft het EG-Hof geantwoord op vragen van een Hongaarse rechter.
De Europese Commissie discrimineert naar leeftijd bij het selecteren van vertalers. Dat heeft de Europese Ombudsman geschreven in een rapport naar aanleiding van een klacht van een freelance vertaler die vanwege zijn leeftijd van 65 jaar geen werk meer werd aangeboden. De Belg werkte maar liefst 35 jaar voor de Commissie. De Ombudsman heeft het Europees Parlement gevraagd hem in deze kwestie te steunen en hiertoe een resolutie aan te nemen.
Nieuwsbericht | 16-12-2008
Volgens de Europese Commissie is geen enkele bepaling in richtlijn 2004/38 betreffende het vrij verkeer van Unieburgers en hun familieleden correct door alle lidstaten geïmplementeerd. Dat staat in een onlangs gepubliceerd verslag van de Commissie. Al met al noemt de Commissie de implementatie ‘teleurstellend’. De Commissie heeft gezegd inbreukprocedures te overwegen en te werken aan richtsnoeren die de rechten en plichten in de richtlijn moet verhelderen.
Het EG-Hof van Justitie heeft Frankrijk veroordeeld tot betaling van 10 miljoen euro aan de Europese Commissie omdat Frankrijk te laat gevolg heeft gegeven aan een arrest van het Hof uit 2004. Frankrijk repareerde het gebrek nog wel voordat de procedure ten einde was, maar dat mocht niet baten. Het Hof stelt vast dat een boete ook een preventief doel kan hebben. Het is dus belangrijk onmiddellijk gevolg te geven aan een arrest van het EG-Hof.
Tsjechië heeft de website voor het aankomende voorzitterschap van de Europese Unie (vanaf 1 januari 2009) opengesteld. De site is beschikbaar in de Tsjechische, Engelse en Franse taal. Het kleurrijke logo van de Tsjechen staat symbool voor de verscheidenheid binnen Europa. Op de site is ook een kalender met alle geplande vergaderingen en bijeenkomsten te vinden.
De uitkomsten van de Europese Raad van 11 en 12 december 2008 worden door sommigen historisch genoemd. Tijdens de bijeenkomst van de Europese leiders in Brussel stonden het milieu, het Verdrag van Lissabon en het tegengaan van de economische malaise centraal. Op al deze punten werd overeenstemming bereikt: een reductie van CO2-uitstoot met 20% in 2020, een nieuw referendum in Ierland en een herstelplan voor de Europese economie van 200 miljard euro. Andere belangrijke punten die aan de orde kwamen zijn het Europees Veiligheids- en Defensiebeleid en de bijzondere positie van sport binnen de EU.
Nieuwsbericht | 15-12-2008
De JBZ-Raad heeft zijn goedkeuring gehecht aan het kaderbesluit inzake het gebruik van persoonsgegevens in het kader van de politiële en justitiële samenwerking in Europa. Het besluit beoogt politie en justitie in de EU in staat te stellen de nodige informatie te verkrijgen in de strijd tegen de criminaliteit en tegelijkertijd de noodzakelijke bescherming van persoonsgegevens van de burgers te garanderen.
Nieuwsbericht | 01-12-2008
Nieuwsbericht | 30-11-2008
De samenvattingen kon u bij ons altijd al lezen. Maar vanaf vandaag publiceert de ECER-site ook de integrale versie van de prejudiciele verzoeken. Dat zijn verzoeken van nationale rechters aan het Hof van Justitie om uitleg van het EU-recht. Samen met de specifieke zoekfunctie voor dit deel van onze site zorgen we hiermee voor een snelle ontsluiting van alle lopende zaken bij het EG-Hof. Met deze service zijn we niet alleen de departementen van dienst. Ook onze lezers bij de rechterlijke macht en andere geïnteresseerden zijn voortaan vanaf de start van de procedure volledig op de hoogte.
Een nationale rechter is niet verplicht het EU-recht ambtshalve toe te passen wanneer de partij die beroep heeft ingesteld er daardoor op achteruit zou gaan. Dat heeft het EG-Hof bepaald in de Nederlandse zaak Heemskerk en Schaap. Zij gingen in beroep tegen een gedeeltelijke weigering van uitvoerrestituties. Tijdens de procedure kwam de rechter er zelf achter dat die restituties eigenlijk volledig geweigerd hadden moeten worden.
Nieuwsbericht | 26-11-2008
Witte rook in Brno; het Verdrag van Lissabon is volgens het Grondwettelijk Hof aldaar niet strijd met de Tsjechische grondwet. In een unaniem oordeel hebben de rechters dit mogelijke juridische obstakel voor de Tsjechische ratificatie van het Verdrag weggenomen. Voor het eerst staat er in een rechterlijke uitspraak opgeschreven dat het Verdrag van Lissabon het karakter van de Europese integratie niet fundamenteel verandert, noch de soevereiniteit van de lidstaten aantast. Maar president Klaus heeft aangekondigd zijn handtekening pas te zetten nadat Ierland het verdrag heeft geratificeerd.
De Europese Commissie heeft voor de 25e keer haar jaarlijks verslag over de toepassing van het gemeenschapsrecht uitgebracht. Een hele klus, gezien het feit dat er inmiddels 10000 verordeningen en 1700 richtlijnen van kracht zijn. Om nog maar te zwijgen van de artikelen in het EG-verdrag. Nieuw is dat het rapport niet alleen terugkijkt op het jaar 2007, maar ook prioriteiten voor de toekomst benoemt.
Nieuwsbericht | 20-11-2008
Het Verdrag van Lissabon is goedgekeurd door het Zweedse parlement. Daarmee is de ratificatie door de Zweedse regering nog slechts een formaliteit. 243 van de 349 parlementariërs in de ‘Rikstagen’ stemmen in met de tekst. Belangrijk punt van discussie in Zweden tijdens de goedkeuringsprocedure was het behoud van het Zweedse CAO-stelsel. Directe aanleiding is het arrest Laval van het EG-Hof van Justitie.
Het is onder voorwaarden toegestaan voor een overheidsinstantie om een activiteit zonder aanbestedingsprocedure te gunnen aan een samenwerkingsverband met andere overheidsinstanties. De belangrijkste voorwaarde is dat er voldoende zeggenschap is van de gunnende overheid in de uitvoerende overheidsorganisatie. In het arrest Coditel Brabant heeft het EG-Hof van Justitie het zeggenschapscriterium bij quasi-inbesteding gepreciseerd.
Nieuwsbericht | 19-11-2008
In de Europese Unie verdienen vrouwen gemiddeld 15% minder loon dan mannen die hetzelfde werk doen. In de particuliere sector is het verschil zelfs 25%. Het Europees Parlement wil dat de EU harde maatregelen neemt om dit verschijnsel tegen te gaan. Er moeten sancties komen, zoals compensatie voor gedupeerden, administratieve boetes, uitsluiting van overheidsuitkeringen en subsidies voor werkgevers en publicatie van overtreders. Met 590 stemmen voor en 23 tegen heeft het Parlement in een rapport de Commissie opgeroepen om actie te ondernemen.
Nederland mag van studenten uit andere EU-landen verwachten dat zij vijf jaar ononderbroken in Nederland hebben verbleven voordat zij op gelijke voet met Nederlanders aanspraak kunnen maken op studiefinanciering. Het EG-Hof van Justitie heeft dit bepaald in de zaak Förster. De regels van de IB-groep voorzien volgens het Hof in een ‘hoog niveau van rechtszekerheid en transparantie’.
Nieuwsbericht | 10-11-2008
De Europese Commissie heeft in haar jaarlijkse werkprogramma voor 2009 de plannen aangekondigd voor de komende periode. Het programma bevat weinig verrassingen: de economie, het klimaat en internationale politiek staan bovenaan de agenda. Najaar 2009 eindigt de termijn van de huidige Commissie.
Nieuwsbericht | 08-11-2008
Het Europees Parlement stemt niet in met het verbieden van speelgoed in chocolade eieren. In het voorstel van de Commissie zou speelgoed dat sterk is verbonden aan levensmiddelen (snoepgoed) en waarbij eerst het levensmiddel moet worden opgegeten alvorens bij het speelgoed te komen, worden verboden. Dit verbod gaat niet door, maar het speeltje moet wel verpakt worden.
De Europese Commissie heeft ten onrechte het Nederlandse verzoek afgewezen om roetfilters op dieselmotoren verplicht te mogen stellen. Dat heeft het EG-Hof bepaald in het beroep dat Nederland had ingesteld tegen de weigering door de Commissie. De Commissie moet nu een nieuwe beslissing nemen, en daarbij rekening houden met de door Nederland aangeleverde informatie over de luchtvervuiling hier.
Het oordeel van het Tsjechische constitutionele hof over de verenigbaarheid van het Verdrag van Lissabon met de Tsjechische grondwet zal met twee weken worden uitgesteld, naar 25 november 2008. Het Hof in Brno komt hiermee tegemoet aan het verzoek tot uitstel van de Tsjechische president Klaus. De president, die onlangs aanschoof bij een feestelijk diner van de Ierse Nee-campagne, wenst namelijk gehoord te worden in de procedure. De ratificatie zal nu niet meer kunnen worden afgerond voor het begin van het Tsjechische Voorzitterschap.
In 2007 heeft de Europese Commissie 4196 verzoeken in het kader van de Eurowob ontvangen, acht procent meer dan in 2006. Dertig procent van de verzoeken komt vanuit de academische wereld, inmiddels de grootste groep verzoekers. Journalisten nemen 3 procent voor hun rekening. De belangrijkste reden voor weigering blijft de bescherming van de besluitvorming binnen de Commissie, vooral in het kader van inspecties en onderzoeken. De Commissie publiceerde onlangs haar verslag over de toepassing van de Eurowob in 2007.
Nieuwsbericht | 05-11-2008
Tijdens de JBZ-raad van 24 oktober 2008 is de richtlijn inzake de beschermingvan het milieu door middel van het strafrecht aangenomen. Het opnemen van strafrechtelijke bepalingen in een EG-richtlijn is bijzonder. Normaal wordt dit geregeld in een kaderbesluit van de EU. De richtlijn heeft dan ook een interessante totstandkomingsgeschiedenis.
Nieuwsbericht | 04-11-2008
Nederlandse inwoners van de Nederlandse Antillen en Aruba zullen de mogelijkheid krijgen om te stemmen voor de verkiezingen van het Europees Parlement, te beginnen in 2009. De Nederlandse Kieswet is hiertoe aangepast. Nederland heeft voor deze aanpassing gekozen om gevolg gegeven aan de uitspraken van het EG-Hof van Justitie en de Raad van State in de zaak Eman en Sevinger.
Nieuwsbericht | 02-11-2008
De vervoersbedrijven Connexxion en Arriva kunnen geen beroep instellen tegen een concessiebesluit, wanneer zij niet hebben ingeschreven op de aanbestedingsopdracht. Dit heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven bepaald in een geding tegen de provincie Friesland en de Stadsregio Rotterdam over een concessiebesluit ten gunste van een concurrent. Connexxion en Arriva beriepen zich op het Europese recht, maar haalden bakzeil.
De implementatieachterstand van Nederland is in het derde kwartaal van 2008 gedaald met 6 richtlijnen, aldus het kabinet bij de presentatie van het kwartaaloverzicht. 86 % procent van alle Europese richtlijnen en kaderbesluiten is binnen de termijn afgerond. Het kwartaaloverzicht is gepubliceerd op de ECER-website.
Nieuwsbericht | 30-10-2008
De Eerste en Tweede Kamer kunnen voorlopig nog geen positief subsidiariteit- en proportionaliteitsoordeel hechten aan het voorstel van de Europese Commissie voor een nieuwe gelijkebehandelingsrichtlijn. In de brief aan de Europese Commissie schrijven de voorzitters van de Kamers dat er nog te veel onduidelijkheid bestaat over de reikwijdte van de voorgestelde maatregelen, alsmede de praktische, juridische en financiële implicaties van het voorstel. Nadere toelichting van de Commissie en/of de Nederlandse regering is volgens hen geboden.
Door de internationale financiële crisis staat het staatssteunrecht in de belangstelling. De Europese Commissie staat onder druk om steun van de lidstaten aan financiële instellingen goed te keuren. De Commissie is daarom gekomen met een mededeling over de toepassing van de staatssteunregels in het kader van de huidige financiële crisis. Volgens de Commissie “blijkt het vertrouwen binnen de banksector te zijn weggespoeld”.
Kan de overheid bedrijven helpen bij de financiering van hun leningen? Gelden er speciale regels ten aanzien van het midden- en kleinbedrijf? Met de nieuwe groepsvrijstellingsverordening van de Europese Commissie zijn er meer mogelijkheden op het gebied van staatssteun. De Commissie heeft nu de meest gestelde vragen helder op een rij gezet.
Nieuwsbericht | 28-10-2008
Op vrijdag 14 november a.s. houdt de Nederlandse Vereniging voor Europees Recht haar Najaarsvergadering. Op de vergadering zal worden gediscussieerd over de verschillende manieren waarop (Europese) wetgeving, rechtspraak en bestuur met informatie omgaan. Het ECER beveelt deze bijeenkomst van harte aan.
Uitzendkrachten mogen in beginsel niet meer ongelijk behandeld worden ten opzichte van vaste werknemers. Bepaalde arbeidsvoorwaarden, waaronder zwangerschapsverlof en vakantiedagen, moeten gelijk zijn. Het is mogelijk af te wijken van deze hoofdregel, mits er een akkoord is tussen sociale partners. Dat staat in een zwaar bevochten richtlijn die deze week door het Europees Parlement is goedgekeurd. De lidstaten hebben drie jaar de tijd om de richtlijn te implementeren.
Nieuwsbericht | 23-10-2008
Op maandag 13 oktober 2008 gaf prof. mr. A.S. Hartkamp een interessante lezing over de horizontale werking van het Europese recht. In zijn rede stipte hij vele aspecten van dit leerstuk aan. Van deze bijeenkomst is een verslag gemaakt.
De implementatie en handhaving van Europese regelgeving vereisen maatwerk. Elk wetgevingstraject is anders. De redenen voor een te late implementatie liggen niet zelden buiten het wetgevingsproces. Toch steken de minister van Justitie en de staatsecretaris voor Europese Zaken ook de hand in eigen boezem, met name daar waar meerdere ministeries betrokken zijn bij wetgeving. De bewindslieden reageren in een brief aan de Tweede Kamer op de vragen naar aanleiding van een rapport van de Algemene Rekenkamer over dit onderwerp.
Nieuwsbericht | 22-10-2008
De nieuwe procedure die de Raad van de Europese Unie in het leven heeft geroepen voor de bevriezing van personen of groepen die in verband worden gebracht met terrorisme kan de goedkeuring wegdragen van het Gerecht van Eerste Aanleg. Het Gerecht heeft dit bepaald in een zaak die de Organisatie van Volksmudjahedeen van Iran (MKO) heeft ingesteld tegen een bevriezingsbesluit van de Raad. Volgens het Gerecht heeft de Raad de uitkomsten van het eerste MKO-arrest met de nieuwe procedure naar behoren gerespecteerd. Het Gerecht vernietigt echter een tweede besluit wegens onvoldoende motivering.
Bij de vraag of een Europarlementariër recht heeft op immuniteit dienen de nationale rechter en het EP loyaal met elkaar samen te werken. Uiteindelijk is het echter de nationale rechter die bepaalt of de parlementariër immuniteit geniet. Het EG-Hof van Justitie heeft dit bepaald in een zaak over voormalig Europarlementariër Alfonso Luigi Marra (IT, PPE). Het is de tweede keer in korte tijd dat de immuniteit van een EP-lid aan de orde is in Luxemburg. Het Gerecht van Eerste Aanleg boog zich over de immuniteit van een ander voormalig lid, Ashley Neil Mote (VK onafhankelijk). In die zaak heeft het Gerecht besloten dat Mote in het Verenigd Koninkrijk strafrechtelijk vervolgd worden voor fraude met overheidssteun.
De Europese Raad van 15 en 16 oktober 2008 werd vooral beheerst door de situatie op de financiële markten. Desalniettemin is een aantal andere belangrijke maatregelen aan de orde gekomen, zoals het immigratie- en asielpact en energiezekerheid. In december zal verder worden gesproken met de Ierse premier over de situatie rond het Verdrag van Lissabon. En de Rotterdamse architect Rem Koolhaas zal zitting nemen in een Reflectiegroep die is ingesteld om na te denken over de toekomst van Europa.
Nieuwsbericht | 19-10-2008
Steeds vaker slagen de instellingen van de Europese Unie er in klachten van burgers zelf af te doen. In zijn rapport over het jaar 2007 zwaait de Europese Ombudsman Nikiforos Diamandouros de instellingen lof toe. Volgens hem ontstaat er een echte servicegerichte cultuur binnen de instellingen.
Het arrest van het EG-Hof van Justitie Auroux (C-220/05) heeft in Nederland onrust veroorzaakt bij partijen die betrokken zijn bij gebiedsontwikkeling. Naar aanleiding hiervan heeft de Interdepartementale Commissie Europees Recht (ICER) een analyse gemaakt van de praktische en juridische gevolgen van het arrest voor Nederland. Het ministerie van BZK heeft het rapport met een begeleidende brief verzonden naar alle gemeenten en provincies in Nederland, opdat alle Nederlandse overheden rekening houden met de conclusies van het rapport.
Nieuwsbericht | 15-10-2008
De hoven in Straatsburg en Luxemburg werken nauw samen. Zij houden over en weer nauwlettend in de gaten hoe de ander denkt, en bouwen zelf op hun beurt daarop voort. In een boeiend overzicht van deze “jurisprudentiële dialoog” geeft president Costa van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zijn visie op de interactie tussen het EVRM en het EU-recht.
Inschrijving in een andere EU-lidstaat mag niet belemmerd worden doordat daar iemands achternaam niet erkend wordt. Een weigering van de Duitse autoriteiten om een dubbele achternaam in te schrijven van een in Denemarken wonend kind is in strijd met het vrij verkeer van personen, aldus het EG-Hof van Justitie. Het kind van Stefan Grunkin en Dorothee Paul, inmiddels al 10 jaar oud, mag voortaan ook in Duitsland door het leven gaan als Leonhard Grunkin-Paul.
De Nederlandse belasting op vervuilende dieselmotoren is in strijd met het Europese recht. De zogenoemde fijnstoftax stuit af op de harmonisatie van voorschriften voor voertuigen binnen de EG. Het Gerechtshof ‘s-Gravenhage heeft dit bepaald in een geding dat belangenverenigingen RAI en BOVAG hebben aangespannen tegen de minister van Financiën.
Nieuwsbericht | 14-10-2008
Het betere is soms de vijand van het goede. Dat geldt ook bij de implementatie van EU-richtlijnen. Nederland mag de implementatie van de richtlijn over het Europese alarmnummer “112” niet langer uitstellen. Technische moeilijkheden of een streven naar grotere rendabiliteit zijn geen redenen om te laat aan de verplichtingen te voldoen. Het EG-Hof van Justitie heeft dit bepaald in een geding tegen Nederland, aangespannen door de Europese Commissie.
Toont 2.941 - 3.000 van 3.369 resultaten.