Inloggen
De Commissie heeft haar werkprogramma voor 2008 gepubliceerd. Meerdere van de voorgenomen initiatieven dienen door Nederland aandachtig in de gaten te worden gehouden. Naar verwachting volgt eind dit jaar, begin volgend jaar een kabinetsreactie op het programma.
Nieuwsbericht | 22-10-2007
Nieuwsbericht | 20-09-2007
Een werkneemster heeft het recht om eerder gepland ouderschapsverlof te wijzigen wanneer zij tegelijk recht op zwangerschapsverlof heeft. Dat heeft het EG-Hof bepaald in een Finse zaak tussen een docente en de schoolleiding.
Nieuwsbericht | 19-09-2007
De Nederlandse technische controle van oude auto's uit een andere lidstaat voordat ze in Nederland kunnen worden geregistreerd, is in strijd met het EG-Verdrag. De verplichte identificatie van dergelijke auto's is wel toegestaan, aldus het EG-Hof.
Lidstaten mogen aan de eerste toelating van Turkse zelfstandigen geen strengere voorwaarden stellen dan de voorwaarden die golden in december 1972. Naderhand ingevoerde beperkingen voor toelating en verblijf mogen op hen niet worden toegepast, aldus het EG-Hof in een arrest over het aanvullend Protocol EG-Turkije.
De Nederlandse vergunningvereisten voor antroposofische geneesmiddelen stroken met het EG-recht. Het EG-Hof heeft bezwaren van belangenverenigingen en producenten over de bewijsproblemen en andere moeilijkheden voor het krijgen van deze vergunningen verworpen.
Homo's kunnen als geregistreerde partners aanspraak maken op een nabestaandenpensioen ook al kent de nationale wet zo'n pensioen alleen toe aan gehuwden van verschillend geslacht. Dat is het advies van Advocaat-Generaal Ruiz-Jarabo Colomer aan het EG-Hof over de weigering door Duitsland van een nabestaandenpensioen aan de geregistreerde partner van een overleden homo. De richtlijn die gelijke behandeling naar seksuele geaardheid bij de arbeid voorschrijft, lijkt daarmee indirect te kunnen ingrijpen in het familierecht van de lidstaten.
Nieuwsbericht | 05-09-2007
Een schoonmaakbedrijf haalt de bezem door de Duitse omroep in een aanbestedingszaak bij het EG-Hof. Volgens Advocaat-Generaal Colomer moeten Duitse omroeporganisaties, die worden gefinancierd door kijk- en luistergeld, aanbesteden in overeenstemming met de Europese aanbestedingsrichtlijn. Dat geldt niet voor zaken die verband met de inhoud van tv-programma's, maar wel voor facilitaire diensten.
In een Mededeling in het kader van Betere regelgeving pleit de Europese Commissie voor betere uitvoering van het Gemeenschapsrecht om de belangen van burgers en ondernemingen te beschermen. Zij heeft een reeks voorstellen gepresenteerd gericht op het voorkomen van handhavingsproblemen, verbetering van de samenwerking met de lidstaten, een betere prioritering en stroomlijning van inbreukprocedures, en meer openbaarheid.
Nieuwsbericht | 04-09-2007
Het EP heeft deze week met grote meerderheid enkele rapporten inzake betere regelgeving aangenomen. Bepleit wordt dat de reductie van onnodige lasten niet ten koste mag gaan van de oorspronkelijke doelstelling van de regelgeving. Het EP-lid Doorn bepleitte oprichting van een onafhankelijk extern panel ter beperking van administratieve lasten. Verder zou de Commissie een jaarlijks voortgangsrapport omtrent de 25% lastenverlichting uit moeten brengen en zouden initiatieven om āgold platingā aan de kaak te stellen door burgers versterkt moeten worden. Tot slot waarschuwt het EP voor het gevaar van gebruik van āsoft lawā en open coƶrdinatie.
De besprekingen in de IGC-groep juridische experts verlopen voorspoedig. Waarschijnlijk zullen de ministers van Buitenlandse Zaken nog komend weekend knopen doorhakken over enkele openstaande punten. Na definitieve bijwerking van de Franse tekst zullen de andere vertalingen kunnen worden aangepakt.
Het Europees Parlement bereidt een advies voor aan de Europese Raad over de verdeling van EP-zetels tussen de lidstaten. Dit moet gebeuren volgens het beginsel van degressieve evenredigheid, zo zal het nieuwe EU-Verdrag bepalen. Maar hoe dat precies moet...?
De gedachte dat een lidstaat op grond van richtlijn 1049/2001 een EU-instelling kan verbieden om documenten die uit die lidstaat afkomstig zijn openbaar te maken, is door A-G Maduro van tafel geveegd. Volgens hem heeft de betrokken instelling zelf het laatste woord en kan het verzoek van een lidstaat om een document niet openbaar te maken ter zijde worden geschoven.
Nieuwsbericht | 06-08-2007
Het Europees Universitair Instutuut in Florence heeft een nieuw on-line tijdschrift gelanceerd: de European Journal of Legal Studies (EJLS). Het tijdschrift wil een kruisbestuiving van ideeƫn in het rechtsgeleerd onderzoek teweegbrengen. In het eerste nummer staan de "Cross-perspectives in Law" centraal. Voor het tweede nummer, over 'Judging Judges', kunt u nog tot 16 september een paper inleveren.
Nieuwsbericht | 01-08-2007
Begin juli zijn de zogeheten Securitel-statistieken gepubliceerd: een overzicht van nieuwe technische voorschriften die door lidstaten bij de Commissie zijn aangemeld. Aangezien kennisgeving van deze voorschriften verplicht is, en verzuim van de kennisgevingsplicht leidt tot de niet-toepasselijkheid van de voorschriften, zijn de cijfers over 2006 verrassend te noemen...
Nieuwsbericht | 30-07-2007
Nieuwsbericht | 24-07-2007
Nieuwsbericht | 12-07-2007
Nieuwsbericht | 11-07-2007
Nieuwsbericht | 03-07-2007
Nieuwsbericht | 01-07-2007
Nieuwsbericht | 27-06-2007
In 2005 boog het EG-Hof zich voor de eerste keer over de bevoegdheid van de EG op het terrein van strafrecht. Deze zaak betrof specifiek milieustrafrecht. Sinds de uitspraak is een (beperkte) strafrechtelijke harmonisatie in de eerste pijler mogelijk. De reikwijdte van deze harmonisatie staat echter nog niet vast. Verwacht wordt dat het Hof zich in de tweede zaak in deze nader zal uitspreken. A-G MazƔk heeft in ieder geval aangegeven dat de Gemeenschapswetgever niet bevoegd is om type en hoogte van de straf voor te schrijven. Wel is het gebruik van strafrecht op andere terreinen dan milieu onder voorwaarden toegestaan.
Op grond van richtlijn 91/308/EEG zijn advocaten verplicht om mogelijke witwaspraktijken van hun client te melden. Deze verplichting is niet in strijd met het recht op een eerlijk proces. De richtlijn geeft immers aan dat advocaten zijn vrijgesteld van de informatie- en samenwerkingsverplichting indien hun werkzaamheden verband houden met een rechtsgeding. Dit blijkt uit een arrest van het EG-Hof.
Nieuwsbericht | 25-06-2007
Het is in de BNC-vergadering al met taart met muisjes gevierd: de vaststelling van de nieuwe BNC leidraad. Niet alleen is de leidraad herzien, er is nu ook een toelichting bij het invullen van fiche sjablonen. Daarnaast is het aantal sjablonen uitgebreid van 2 naar 3.
Nieuwsbericht | 11-06-2007
Als een lidstaat niet alle maatregelen treft die nodig zijn om uitvoering te geven aan een arrest van het Hof van Justitie, kan de Commissie de desbetreffende lidstaat opnieuw voor het Hof dagen. De Commissie kan daarbij aangeven of een dwangsom passend is en hoe hoog deze zou moeten zijn. Maar welke bedragen zijn daarmee gemoeid?
Nieuwsbericht | 10-06-2007
Het Nederlandse beleid dat EU-burgers kunnen worden uitgezet op grond van een strafrechtelijke veroordeling is in strijd met het Europees recht. Dit ongeacht of zij rechtmatig of onrechtmatig in Nederland verblijven. Dat blijkt uit een arrest van het EG-Hof. Nederland heeft al aangekondigd dat de nationale regels zullen worden veranderd.
Nieuwsbericht | 06-06-2007
Een heugelijk feit: het eerste jaarbericht over de inbreng van de Nederlandse regering in rechtszaken bij het EG-Hof van Justitie in Luxemburg is gepubliceerd. In dit jaarbericht vindt u onder meer de uitspraken van 2006 in zaken waaraan Nederland heeft deelgenomen.
Nieuwsbericht | 03-06-2007
Nieuwsbericht | 24-05-2007
Lidstaten dienen antroposofische geneesmiddelen te onderwerpen aan een algemene vergunningsprocedure indien ze niet vallen onder een vereenvoudigde registratieprocedure. Zelfs als dit de verhandeling van deze geneesmiddelen zeer bemoeilijkt. Dat adviseert de Advocaat-Generaal het EG-Hof in een Nederlandse zaak.
Nieuwsbericht | 23-05-2007
Verzet het Gemeenschapsrecht zich tegen vakbondsacties? Of beter, zijn vakbondsacties die een beperking op het vrij verkeer van vestiging en diensten vormen toegestaan indien zij gericht zijn op de bescherming van werknemers? Over deze vragen moet het Hof van Justitie zich buigen in twee afzonderlijke zaken. Vandaag zijn de conclusies van de Advocaten-Generaal gepubliceerd. Kort gezegd komt het erop neer dat vakbondsacties zijn toegestaan zolang zij een doelstelling van algemeen belang, zoals de bescherming van werknemers, nastreven.
Nieuwsbericht | 22-05-2007
Welk recht is van toepassing indien u als Nederlands onderdaan in Oostenrijk een verkeersongeluk veroorzaakt? Oostenrijks recht of misschien toch wel Nederlands recht? Het antwoord op deze vraag staat in het voorstel voor een verordening betreffende het recht dat van toepassing is op niet-contractuele verbintenissen (Rome II). Na 4 jaar onderhandelen hebben de Raad en het EP, na tussenkomst van het bemiddelingscomitƩ van artikel 251 lid 4 EG, eindelijk overeenstemming bereikt over dit voorstel.
Nieuwsbericht | 21-05-2007
De laatste stand van zaken omtrent de komende Verdragsherziening vindt u hier: het kabinet heeft een (tweede) brief aan de Kamer gestuurd over de bilaterale gesprekken die met andere Europese lidstaten zijn gevoerd.
Een website met leuke en simpel te bereiden gerechten en kookadviezen van de beste koks van Europa voor kinderen: het project "EU Mini-chefs" is van start gegaan! Het ECER kan u met name de Spaanse "strawberries with orange granita" aanbevelen!
De Commissie heeft een voorstel voor een richtlijn aangenomen waarin werkgevers die illegale immigranten werk verschaffen worden aangepakt. Naast de meer gebruikelijke sanctioneringsmechanismen (boete), stelt de Commissie ook voor deze werkgevers in bepaalde gevallen strafrechtelijk te sanctioneren.
Het EG-Hof ziet geen aanleiding voor het ongeldig verklaren van het EU-kaderbesluit betreffende het Europees aanhoudingsbevel en de procedures van overlevering tussen de lidstaten. De afschaffing van de toetsing van de dubbele strafbaarheid is in overeenstemming met het legaliteitsbeginsel, met het gelijkheidsbeginsel en het non-discriminatiebeginsel. Ook de keuze voor een kaderbesluit in plaats van een verdrag is correct, aldus het Hof.
Nieuwsbericht | 02-05-2007
Het "open sky"-verdrag tussen Nederland en de VS is in strijd met het EG-recht. Het verdrag discrimineert andere EU-luchtvaartmaatschappijen, aldus het EG-Hof. Het arrest heeft voor Nederland verder geen gevolgen. Inmiddels is een verdrag tussen de EU en de VS ter vervanging van de bestaande bilaterale luchtvaartakkoorden tot stand gekomen. Dat zal in 2008 van kracht worden.
Nieuwsbericht | 25-04-2007
De stand van zaken bij de omzetting van EG-richtlijnen en het overzicht van de ingebrekestellingen door de Europese Commissie over het eerste kwartaal van 2007 zijn op de ECER-site geplaatst. De totale implementatie-achterstand is in het eerste kwartaal van 2007 gelijk gebleven ten opzichte van het vierde kwartaal van 2006. De totale achterstand bedraagt 27 richtlijnen. Het aantal ingebrekestellingen is eveneens nagenoeg gelijk gebleven.
Na een kort ziekbed is toch nog onverwacht overleden voormalig Advocaat-Generaal Ad Geelhoed. Het ECER gedenkt hem vooral als de man die met zijn richtinggevende conclusies op uiteenlopende terreinen voor beslissende wendingen heeft gezorgd in de rechtspraak van het Hof van Justitie. Ruimhartig waar hij dat mogelijk achtte, restrictief wanneer dat naar zijn overtuiging nodig was. Een Advocaat-Generaal in de traditie zoals het Hof van Nederland gewend was.
Nieuwsbericht | 22-04-2007
Na vijf jaar is het tijd voor herziening van verordening 1049/2001/EG die de toegang tot documenten van de instellingen regelt. Alvorens met een wijzigingsvoorstel te komen, wil de Commissie eerst weten hoe 'het grote publiek' deze toegang ervaart en is er een Groenboek gepubliceerd. Zo vraagt de Commissie zich onder meer af of er wel genoeg aandacht wordt besteed aan het 'actief verspreiden van informatie'.
Nieuwsbericht | 18-04-2007
Volgens het EG-Hof maakte een ambtenaar van de Finse Arbeidsinspectie met zijn negatieve opmerkingen op tv en in kranten over een Italiaanse hefbrug inbreuk op de EG-machinerichtlijn. Die uitlatingen worden niet gerechtvaardigd op grond van volksgezondheid of de vrijheid van meningsuiting. De Finse staat is daarvoor aansprakelijk. De fabrikant van de hefbruggen kan schadevergoeding eisen.
Commissaris Kroes heeft Nederlandse brouwers een boete opgelegd van 273 miljoen euro wegens verboden kartelafspraken in de jaren negentig. In haar toelichting tilt zij zwaar aan de betrokkenheid van het hoogste directieniveau.
Nieuwsbericht | 17-04-2007
De Europese Rechtsacademie (ERA) in het Duitse Trier verzorgt ook dit jaar weer een driedaagse zomercursus Europees institutioneel recht. Werktaal is onder meer Engels.
Nieuwsbericht | 16-04-2007
Een nieuw EU-verdrag voor 2009, dat is een van de boodschappen van de Verklaring van Berlijn. Premier Balkende heeft echter al aangegeven dat bij de komende herziening de inhoud leidend zal zijn, en niet het tijdstip.
Nieuwsbericht | 25-03-2007
Van 25 juni tot 4 juli organiseert het King's College London een tiendaagse zomercursus in Europees recht. Deze cursus zal uiteraard in Londen plaatsvinden.
Ruim 110 deelnemers woonden op 22 maart in het stijlvolle SER-gebouw het seminar bij over mededingingsvalkuilen voor de overheid bij het ontwerpen van beleid en regelgeving. Een succesvol samenwerkingsproject met Europa Decentraal en het Kenniscentrum wetgeving.
Nieuwsbericht | 22-03-2007
Minister Verhagen en staatssecretaris Timmermans hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd over de komende EU-verdragswijziging. De brief geeft inzicht in het kabinetsstandpunt in de discussie over hoe het verder moet met de EU-verdragen nu het Grondwettelijke Verdrag van de baan is.
Nieuwsbericht | 20-03-2007
De Commissie heeft haar tanden laten zien door in 399 inbreukzaken nieuwe beslissingen te nemen. Daaronder ook twee Nederlandse zaken. Nederland wordt voor het Hof gedaagd wegens de tekortschietende locatieherkenning van het alarmnummer 112. Verder stuurt de Commissie Nederland een ingebrekestelling wegens niet-tijdige implementatie van het tweede spoorwegpakket.
De gemiddelde procesduur van een prejudiciƫle verwijzing is gedaald tot 19,8 maanden. De gemiddelde duur van de rechtstreekse beroepen is gedaald tot 20 maanden. Het aantal nieuwe zaken in 2006 steeg met 13%. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het Hof van Justitie.
Het Hof heeft in de zaak Unibet een nadere uitleg gegeven aan het beginsel van effectieve rechtsbescherming: lidstaten hoeven niet te voorzien in een zelfstandig beroep om de verenigbaarheid van nationaal recht met Europees recht te toetsen.
Nieuwsbericht | 18-03-2007
De conclusies van het voorzitterschap van de Europese Raad gehouden te Brussel op 8 en 9 maart vindt u uiteraard op de ECER site. Gezien de publiciteit rondom de conclusies van deze historische top over klimaat- en energiebeleid, wordt hier extra aandacht aan besteed.
Nieuwsbericht | 11-03-2007
Nieuwsbericht | 06-03-2007
Het Hof heeft aangegeven dat tegen personen die kansspelen organiseren zonder vereiste concessie of vergunning geen strafprocedure kan worden ingeleid indien de voorafgaande weigering om de vergunning of concessie te verlenen in strijd is met het gemeenschapsrecht.
Nieuwsbericht | 05-03-2007
Op 1 maart is het Bureau van de Europese Unie voor de Grondrechten zijn werkzaamheden gestart. Het Bureau zal de EG-instellingen en de lidstaten adviseren over de eerbiediging van de grondrechten bij de uitvoering van het gemeenschapsrecht. Het Handvest van de Grondrechten van de EU zal daarvoor een belangrijk referentiekader vormen. Ook de Raad van Europa kijkt mee. Het ECER organiseert hierover binnenkort een bijeenkomst.
Nieuwsbericht | 28-02-2007
In de beroepen van twee Baskische organisaties tegen plaatsing op de terrorisme-bevriezingslijst heeft het Hof zich bereid verklaard voortaan op verzoek van nationale rechters uitleg te geven van gemeenschappelijke standpunten in de derde pijler, wanneer daaraan rechtsgevolgen kunnen zijn verbonden voor derden.
Nieuwsbericht | 27-02-2007
De Franse Raad van State heeft een klacht over ongelijke behandeling niet getoetst aan de Franse Grondwet, maar de kwestie doorgeschoven naar het EG-Hof van Justitie. Daarmee de voorrang van gemeenschapsrecht boven de Franse Grondwet bevestigend, zo zeggen tegenstanders. En ook hoogleraren Europees recht rollen vechtend over straat. Over Waterloo en apocalyps.
Nieuwsbericht | 22-02-2007
In het vandaag gepubliceerde Annual Policy Strategy valt te lezen op welke terreinen de Commissie in 2008 initiatieven gaat ontwikkelen: onder meer groei en werkgelegenheid, klimaatverandering en energiebeleid.
Nieuwsbericht | 20-02-2007
Toont 3.301 - 3.360 van 3.517 resultaten.