Met de goedkeuring wordt onder meer het totale budget voor steun aan door de coronapandemie getroffen bedrijven verhoogd en worden steunbedragen voor bedrijven actief in de primaire productie van landbouwproducten, in de visserij en in andere sectoren vastgesteld. Ook wordt duidelijk dat de steun op grond van de gewijzigde regeling voor 30 juni 2022 zal moeten worden verleend.
Nieuwsbericht | 25-02-2022
Een plan of programma dat aanzienlijke milieueffecten heeft moet in beginsel worden onderworpen aan een milieubeoordeling. Die verplichting geldt niet indien het plan of programma geen groot pakket aan criteria en modaliteiten vaststelt voor de goedkeuring en de uitvoering van één of meerdere projecten die in het kader van het plan of programma zullen worden goedgekeurd. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Een rechterlijke autoriteit mag de overlevering niet weigeren op de enkele grond dat de opgeëiste persoon aanvoert te zijn berecht of het risico loopt te worden berecht door één of meerdere rechters die zijn benoemd op voordracht van een orgaan zoals de niet-onafhankelijke Poolse Raad voor de rechtspraak. De opgeëiste persoon moet concrete gegevens verstrekken over de benoemingsprocedure van de betrokken rechters waaruit blijkt dat de rechtsprekende formatie zodanig was samengesteld dat zijn recht op een eerlijk proces is aangetast. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Rechtbank Amsterdam.
Nieuwsbericht | 24-02-2022
Een door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) vastgestelde meetmethode voor vaststelling van maximum emissie-niveaus voor teer, nicotine en koolmonoxide in filtersigaretten, waarnaar een EU-richtlijn verwijst, is geldig. Indien de ISO-normen niet bekend zijn gemaakt in het Publicatieblad van de EU, kunnen zij vanuit het rechtszekerheidsbeginsel niet worden tegengeworpen aan particulieren. Voor zover de normen voor ondernemingen via de nationale normalisatie instellingen toegankelijk zijn, kunnen zij wel worden tegengeworpen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Nederlandse rechter.
Nieuwsbericht | 23-02-2022
Het niet-ontvankelijk verklaren van het asielverzoek van een ouder vanwege de eerdere toekenning van internationale bescherming in een ander EU-land belet die ouder om met zijn minderjarige kind samen te leven in de lidstaat waar dat kind internationale bescherming geniet. Een dergelijke situatie is echter niet altijd onverenigbaar met het grondrecht op eerbiediging van het familie- en gezinsleven en de verplichting om de belangen van het kind in aanmerking te nemen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Belgische rechter.
Het beginsel van de rechterlijke onafhankelijkheid vereist dat nationale rechters worden beschermd tegen inmenging of druk van buitenaf die hun onafhankelijkheid in gevaar zou kunnen brengen. Die onafhankelijkheid kan niet worden gewaarborgd indien lagere rechters door een uitspraak van het grondwettelijk hof worden belet om grondwettelijk verklaarde nationale bepalingen te onderzoeken op verenigbaarheid met het EU-recht. Rechters die dergelijke nationale bepalingen toch toetsen aan het EU-recht mogen niet tuchtrechtelijk worden vervolgd. Dat is het oordeel van het EU-Hof op vragen van een Roemeense rechter.
Nieuwsbericht | 22-02-2022
Het Europees Parlement heeft groen licht gegeven voor een overeenkomst met de EU-lidstaten over de actualisering van regels die bepalen welke heffingen EU-lidstaten kunnen opleggen aan vrachtwagens, bussen, bestelwagens en personenauto's die gebruik maken van de wegen van het trans-Europese vervoersnetwerk (TEN-V). EU-lidstaten worden niet gedwongen heffingen op te leggen aan voertuigen die van hun wegen gebruik maken, maar als ze dat willen doen, moeten ze de EU-regels volgen.
Nieuwsbericht | 21-02-2022
Met de goedgekeurde Nederlandse regeling ten bedrage van 120 miljoen euro kunnen bedrijven worden gesteund bij de organisatie van hun evenementen, die in verband met de coronavirus pandemie geen doorgang konden vinden.
Op woensdag 16 februari 2022 heeft het Hof van Justitie van de EU haar arrest gewezen in de door Hongarije en Polen ingestelde beroepen tot nietigverklaring van de MFK-rechtsstaatverordening. Die verordening stelt de Commissie in staat om EU-middelen van een lidstaat in te houden, indien inbreuken op de rechtsstaat in die lidstaat voldoende rechtstreekse gevolgen hebben voor de EU-begroting. Het ECER organiseert op donderdag 10 maart 2022 tussen 12:00 en 13:00 uur een digitale lunchlezing waarin het arrest uitvoerig zal worden besproken.
Nieuwsbericht | 18-02-2022
De richtlijn gegevensbescherming bij rechtshandhaving is in 2016 in werking getreden en vormt een veel uitgebreider en algemener instrument voor gegevensbescherming dan het voorgaande instrument. Diverse wetgeving van de EU op het gebied van de rechtshandhaving moet daarom worden aangepast aan de richtlijn. Een nieuwe richtlijn brengt de EU-regelgeving inzake gemeenschappelijke onderzoeksteams in lijn met de richtlijn gegevensbescherming bij rechtshandhaving.
Een verjaringstermijn van vijf jaar voor een overtreding van de minimumloonverplichting uit de EU-Detacheringsrichtlijn leidt er niet toe dat het voor een uitlenende onderneming onmogelijk is om zich te verdedigen tegen een vanwege die overtreding genomen sanctiebesluit. Van een dergelijke onderneming mag namelijk worden verwacht dat hij zijn bewijsmateriaal met betrekking tot de betaling van de lonen aan in andere EU-lidstaten gedetacheerde werknemers meerdere jaren bewaart. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
De MFK-rechtsstaatverordening stelt de Europese Commissie in staat om EU-middelen van een lidstaat in te houden, indien inbreuken op de rechtsstaat in die lidstaat voldoende rechtstreekse gevolgen hebben voor de EU-begroting. De rechtsgrondslag die de EU in staat stelt om financiële regels vast te stellen voor de uitvoering van de EU-begroting vormt een passende rechtsgrondslag voor de MFK-rechtsstaatverordening. De procedure op grond van de MFK-rechtsstaatverordening leidt niet tot een omzeiling van de in artikel 7 van het EU-Verdrag neergelegde procedure voor ernstige schendingen van de waarden van de EU. Dat is het antwoord van het EU-Hof op de door Hongarije en Polen ingestelde beroepen tot nietigverklaring tegen de MFK-rechtsstaatverordening.
Nieuwsbericht | 16-02-2022
Op 11 februari 2022 werd het startschot gegeven voor het Luxemburgse voorzitterschap van het Comité van Ministers van de Benelux. Het Luxemburgse voorzitterschap zal zich richten op drie overkoepelende thema’s: versterkt uit de coronacrisis komen, het werken aan een groene, veilige en competitieve Benelux en het bevorderen van synergiën met aangrenzende regio’s.
Een werkgever moet passende maatregelen nemen om een gehandicapte persoon te kunnen laten werken. Een aanstelling in een andere functie kan, wanneer de werknemer als gevolg van een handicap blijvend ongeschikt is geworden om zijn oorspronkelijke functie te vervullen, een passende maatregel vormen. De werknemer moet wel de vereiste bekwaamheden en capaciteiten hebben voor de andere functie en de overplaatsing mag geen onevenredige belasting voor de werkgever vormen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 15-02-2022
Het kabinet wenst een Nederlandse inzet in EU-standpuntbepaling die erop is gericht de Europese Unie sterker en weerbaarder te maken. Het is van belang om vroegtijdig na te denken over de onderhandelingsstrategie op prioritaire dossiers en over hoe Nederland het beste zijn doelen kan bereiken. Van belang is te weten waar gevoeligheden liggen en wat de positie van andere lidstaten is, evenals gedegen EU-kennisopbouw en EU-informatievoorziening.
Nieuwsbericht | 11-02-2022
Voor toepassing van de aanbestedingsregels bij wezenlijke wijziging van een opdracht kan een dergelijke in de plaats stelling via overname van de gegunde overheidsopdracht als afdoende worden beschouwd, waarmee een dergelijke rechtsopvolging als gevolg van herstructurering en insolventie geen wezenlijke wijziging betreft en ook geen nieuwe aanbestedingsprocedure vereist. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Zweedse rechter.
Het pakket maatregelen van de Europese Commissie moet de voorzieningszekerheid en het technologische leiderschap van de EU op het gebied van halfgeleidertechnologieën en –toepassingen waarborgen. Een Europese Chipwet zal de EU in staat stellen om tijdig te kunnen reageren op tekorten aan halfgeleiders.
Nieuwsbericht | 09-02-2022
Het Europees Parlement en de Raad hebben een politiek akkoord bereikt over een sterker mandaat voor Europol. Hierdoor zal Europol lidstaten beter kunnen ondersteunen in het tegengaan van misdrijven en terrorisme en belangrijke veiligheidsbedreigingen kunnen aanpakken.
Nieuwsbericht | 08-02-2022
Het ‘coronapaspoort’ is bedoeld om het vrij verkeer van personen binnen de EU tijdens de coronapandemie te vergemakkelijken. Aangezien de uitzonderlijke omstandigheden van de coronapandemie nog steeds voortduren stelt de Commissie voor om het gebruik van het coronapaspoort met een jaar te verlengen tot en met 30 juni 2023.
Een speciale Eurobarometer-enquête geeft inzicht in de mening van Europeanen over de Conferentie over de toekomst van Europa en de belangrijkste uitdagingen voor de EU. Klimaatverandering wordt beschouwd als de grootste uitdaging en 9 op de 10 Europeanen is van mening dat het aanpakken van de klimaatverandering hun eigen gezondheid en welzijn ten goede kan komen.
Nieuwsbericht | 07-02-2022
In het speciaal verslag roept de Europese Rekenkamer op een nieuwe impuls te geven aan de uitrol van 5G, de nieuwe wereldwijde draadloze norm voor mobiele netwerken, in de Europese Unie. Lidstaten hebben aanzienlijke vertraging opgelopen bij de implementatie van hun 5G-netwerken, waardoor de verwezenlijking van de doelstellingen van de EU op het gebied van toegang en dekking in gevaar komt. Verdere inspanningen zijn nodig om beveiligingskwesties bij de invoering van 5G op een consistente en gecoördineerde manier aan te pakken.
De afgelopen dertig jaar heeft de EU meer dan 3600 normen vastgesteld waarmee bedrijven kunnen aantonen dat zij aan de EU-wetgeving voldoen. Veel landen buiten de EU nemen echter een steeds assertievere houding aan tegen Europese normen. Daarnaast moet de ontwikkeling van geharmoniseerde normen op EU-niveau sneller verlopen om in te kunnen spelen op het steeds snellere innovatietempo. In een nieuwe strategie stelt de Commissie een reeks maatregelen voor om de rol van Europese geharmoniseerde normen te versterken.
Nieuwsbericht | 03-02-2022
De Europese Commissie kan pas vanaf de datum van toetreding van een land tot de EU staatssteuntoezicht uitoefenen op de door dat land genomen maatregelen. Het toekennen van schadevergoeding kan een dergelijke maatregel zijn die staatssteun kan vormen. De Commissie is bevoegd om ten aanzien van die schadevergoeding staatssteuntoezicht uit te oefenen indien het schadeveroorzakende feit voor de toetreding heeft plaatsgevonden, maar het recht op schadevergoeding pas na de toetreding is toegekend bij een scheidsrechtelijke uitspraak. Dat is het antwoord van het EU-Hof in een hogere voorziening tegen een arrest van het EU-Gerecht.
De afdeling Europees recht (ER) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) heeft een vacature beschikbaar voor een Senior jurist Europees recht (schaal 12). Als Senior jurist werk en schrijf je mee aan de Nederlandse inbreng in Hofzaken bij het Hof van Justitie van de Europese Unie (EU-Hof). Daarnaast werk je samen met de agenten van de Minister van Buitenlandse Zaken die namens de Nederlandse regering de procesvoering doen voor het EU-Hof, het EU-Gerecht en het EVA-Hof. Solliciteren is mogelijk tot 17 februari 2022.
De EU-taxonomie stelt particuliere investeerders in staat om hun investeringen te heroriënteren naar ecologisch duurzame economische activiteiten en bedrijven. Gas en kernenergie kunnen onder die EU-taxonomie van ecologisch duurzame economische activiteiten vallen. Een nieuwe gedelegeerde verordening van de Commissie voorziet in criteria om activiteiten in de gas en kernenergiesector te kunnen aanmerken als ecologisch duurzame economische activiteiten. De Raad en het Europees Parlement krijgen vier maanden de tijd om de gedelegeerde handeling te toetsen en indien zij dat nodig achten, bezwaar te maken.
Nieuwsbericht | 02-02-2022
De kosten voor schade die door beschermde vogels is aangericht aan een onderneming in een Natura 2000-gebied behoren tot de normale bedrijfskosten van die onderneming. Het door een lidstaat toekennen van compensatie voor de aangerichte schade verleent de onderneming daarom een economisch voordeel dat staatssteun kan vormen indien aan alle andere criteria voor staatssteun is voldaan. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Letse rechter.
De nieuwe regels strekken tot aanvulling van de maatregelen ter verbetering van het algemene EU-kader voor crisisbeheersing door specifieke problemen met betrekking tot de sectoren geneesmiddelen en medische hulpmiddelen aan te pakken. Daarnaast worden de taken van het Europees Geneesmiddelenbureau herzien om de rol van het bureau bij toekomstige gezondheidscrises te versterken.
Nieuwsbericht | 01-02-2022
Met de goedkeuring op grond van de Europese staatssteunregels voor de Nederlandse kaart voor het verlenen van regionale steun van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2027 kan Nederland bepaalde regio’s ondersteunen op het gebied van bijvoorbeeld structurele of transitie- uitdagingen, zoals ontvolking, en zo ook bijdragen aan groene en digitale transitie.
Nieuwsbericht | 27-01-2022
De Europese Commissie stelt aan het Europees Parlement en de Raad voor om een verklaring met digitale rechten en beginselen te onderschrijven. Met de verklaring moet het voor iedereen duidelijk worden wat de digitale transformatie in de EU precies inhoudt. Daarnaast verschaft de verklaring meer duidelijkheid aan beleidsmakers en bedrijven over hoe zij moeten omgaan met nieuwe digitale technologie.
Op 18 januari 2022 keurde Oostenrijk als dertiende EU-lidstaat het Protocol over de voorlopige toepassing van de Overeenkomst tot oprichting van het Europees Octrooigerecht goed. Deze gebeurtenis markeert het begin van een periode waarin het voorbereidende werk voor de oprichting van het Europees Octrooigerecht zal worden afgerond. Die periode zal naar verwachting niet langer dan acht maanden duren.
Het buiten toepassing laten door de nationale rechter van een met een richtlijn strijdige nationale bepaling zou in een procedure tussen particulieren neerkomen op het toekennen van horizontale rechtstreekse werking aan die richtlijn. Het toekennen van horizontale rechtstreekse werking aan een richtlijn is nog altijd niet toegestaan. Een particulier die is benadeeld doordat het nationale recht in strijd is met een richtlijn kan in dat geval wel schadevergoeding eisen van de lidstaat. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 26-01-2022
Bij het onderzoek of een regionale entiteit rechtstreeks wordt geraakt door een verordening over emissies, kan rekening worden gehouden met een bepaling in een richtlijn over goedkeuring van voertuigen waaraan de desbetreffende verordening beoogt uitvoering te geven. Onderhavige richtlijnbepaling ziet op de goedkeuring van voertuigen en heeft geen betrekking op de uitoefening van bevoegdheden van een regionale autoriteit om het verkeer van voertuigen in de stad te reguleren. Daarmee wordt de regionale autoriteit niet rechtstreeks geraakt door de verordening die uitvoering beoogt te geven aan de betreffende richtlijnbepaling en is die autoriteit niet ontvankelijk in zijn beroep om de verordening nietig te laten verklaren. Dat is het antwoord van het EU-Hof in een hogere voorziening, ingesteld door de steden Parijs, Brussel en Madrid, tegen een arrest van het EU-Gerecht.
Nieuwsbericht | 25-01-2022
Als gevolg van de goedkeuring van de Commissie worden de Nederlandse steunmaatregelen in het kader van COVID-19-steun met een half jaar verlengd en zijn tevens voor een aantal regelingen de maximale steunbedragen verhoogd en voorwaarden over onder meer staatssteunproof herfinanciering of omgang met omzet-eisen goedgekeurd.
Nieuwsbericht | 24-01-2022
Het beginsel van de rechterlijke onafhankelijkheid vereist dat nationale rechters worden beschermd tegen inmenging of druk van buitenaf die hun onafhankelijkheid in gevaar zou kunnen brengen. Onder inmenging of druk van buitenaf valt ook een uitspraak van een grondwettelijk hof op basis waarvan rechters worden belet om grondwettelijk verklaarde nationale bepalingen te onderzoeken op verenigbaarheid met het EU-recht. Rechters die dergelijke nationale bepalingen toch toetsen aan het EU-recht mogen niet tuchtrechtelijk worden vervolgd. Dat is het advies van advocaat-generaal Collins aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van een Roemeense rechter.
Nieuwsbericht | 21-01-2022
Een verblijf van enkele dagen per jaar van een langdurig ingezetene derdelander op het grondgebied van de EU volstaat om het verlies van de status van langdurig ingezetene uit te sluiten. Het EU-recht vereist niet dat de derdelander gedurende ten minste een deel van het jaar zijn gewone verblijfsplaats op het grondgebied van de EU heeft om de status van langdurig ingezetene te kunnen behouden. De derdelander hoeft ook niet aan te tonen dat hij nog een daadwerkelijke en wezenlijke band heeft met de EU. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 20-01-2022
Uit het werkprogramma blijkt dat er bijna 100 miljoen euro meer beschikbaar is dan in 2021 om via het EU-programma Creatief Europa de steun voor creatieve en culturele sectoren op te voeren om de uitdagingen als gevolg van de COVID-19-crisis en de toenemende wereldwijde concurrentie aan te gaan. Het programma investeert in innovatie op het gebied van digitale technologie en nieuwe soorten inhoud. Ook gaat aandacht uit naar bescherming van de mediavrijheid in de EU.
Nieuwsbericht | 19-01-2022
Een besluit tot intrekking van een naturalisatietoezegging kan slechts worden genomen op legitieme gronden en met inachtneming van het evenredigheidsbeginsel. Het handhaven van de openbare orde en veiligheid vormt een legitieme grond. Overtredingen van de verkeersregels vormen niet een zodanige bedreiging voor de openbare orde en veiligheid dat intrekking van de naturalisatietoezegging en daarmee het permanente verlies van de status van EU-burger gerechtvaardigd is. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Met de voorgestelde wijzigingen moet het Drugsagentschap van de Europese Unie een belangrijkere rol gaan spelen bij het signaleren en aanpakken van huidige en toekomstige problemen in verband met illegale drugs in de EU. Onder meer door het afgeven van waarschuwingen wanneer gevaarlijke stoffen bewust voor illegaal gebruik worden verkocht, door toezicht op het verslavende gebruik van stoffen die samen met illegale drugs worden gebruikt en via het ontwikkelen van preventiecampagnes op EU-niveau. Ook krijgt het agentschap een sterkere internationale rol.
Nieuwsbericht | 18-01-2022
Het gezamenlijke kader van de EU en de OESO voor financiële vaardigheden voor volwassenen moet zorgen voor gemeenschappelijke terminologie en een gemeenschappelijk kader op EU-niveau voor het ontwikkelen van beleid en programma's op het gebied van financiële geletterdheid. Het brengt lacunes in het opleidingsaanbod in kaart en creëert evaluatie-instrumenten.
Een tuchtrechtelijke beslissing waarbij een advocaat wordt geschrapt van het tableau van de orde van advocaten moet worden aangemerkt als een intrekking van een vergunning in de zin van de Dienstenrichtlijn. Een beroepsprocedure tussen de minister van Justitie en een tuchtfunctionaris over het al dan niet tuchtrechtelijk vervolgen van een advocaat kan niet uitmonden in een tuchtrechtelijke beslissing tegen de advocaat. De Dienstenrichtlijn is om die reden niet van toepassing op een dergelijke beroepsprocedure. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Poolse rechter.
Een werknemer bouwt overuren op en kan aanspraak maken op een overurentoeslag indien hij de drempel van de normale maandelijkse arbeidstijd overschrijdt. Bij de vaststelling of die drempel is overschreden moet de werkgever zowel rekening houden met daadwerkelijk gewerkte uren als met de uren waarin de werknemer vakantie heeft opgenomen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Nieuwsbericht | 13-01-2022
Een persoon die meent dat zijn rechten zijn geschonden door de verspreiding van smadelijke uitlatingen over hem op internet, en die zowel rectificatie van gegevens en verwijdering van de hem betreffende onlinecontent vordert als vergoeding van de daaruit voortvloeiende schade bij de gerechten van elke lidstaat op het grondgebied waarvan die uitlatingen toegankelijk zijn (geweest), kan een vordering tot vergoeding van de in de lidstaat van het aangezochte gerecht geleden schade instellen, ook al zijn die gerechten niet bevoegd om kennis te nemen van de vordering tot rectificatie en verwijdering. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Franse rechter.
Nieuwsbericht | 12-01-2022
Het staat een lidstaat vrij om een rechter in hoger beroep de bevoegdheid toe te kennen om in laatste instantie feitelijk en rechtens uitspraak te doen over een geding. Het nationale recht hoeft niet te voorzien in een aanvullend cassatieberoep indien de rechter in hoger beroep het EU-recht onjuist heeft toegepast of uitgelegd. De betrokken partijen bij het geding kunnen de lidstaat wel aansprakelijk stellen wegens niet-naleving van het EU-recht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 11-01-2022
Het factsheet beantwoordt een vijftiental vragen die veel gesteld worden nadat de Hoge Raad eind november 2021 uitspraak deed in een zaak over de uitgifte van onroerende zaken en de naleving van het gelijkheidsbeginsel daarbij. De vragen en antwoorden raken onder meer de uitleg van aanbestedingsrechtelijke beginselen, maar ook staatssteun en schaarse rechten-problematiek.
Een wetgevingsvoorstel van de Commissie moet ervoor zorgen dat EU-ondernemingen die geen of minimale economische activiteiten ontplooien en enkel worden gebruikt om belastingvoordelen te verkrijgen, niet in aanmerking komen voor dergelijke voordelen. Aan de hand van een nieuwe test kunnen de lidstaten dergelijke ondernemingen identificeren.
Nieuwsbericht | 07-01-2022
De mededeling voorziet in een herzien beleid ter versterking van het vermogen van de Europese Unie om bij te dragen aan de preventie en duurzame oplossing van gewapende conflicten die hele regio's destabiliseren, de veiligheid van de EU en haar burgers aantasten, en ontwikkelingswinst en weerstandsvermogen ondermijnen. Ontwapening, demobilisatie en reïntegratie van voormalige strijders spelen een sleutelrol in het streven van de EU naar duurzame vrede en het voorkomen van het nieuw oplaaiend geweld. Door volop gebruik te maken van het beleid en beschikbare instrumenten en middelen kan de EU haar invloed op deze processen vergroten.
Nieuwsbericht | 05-01-2022
De Europese Commissie stelt onder meer voor om het regelgevingskader voor waterstofinfrastructuur en waterstofmarkten aan te passen. Daarnaast bevatten de wetgevingsvoorstellen specifieke maatregelen om de continuïteit van de energievoorziening in de EU te kunnen verzekeren. De wetgevingsvoorstellen dragen bij aan de doelstellingen van de Europese Green Deal en komen ook tegemoet aan de oproep van de Europese Raad om langetermijnmaatregelen vast te stellen met betrekking tot de aanzienlijke en EU-brede energieprijsstijgingen.
Het EU-recht verzet zich tegen een reeks beslissingen van het Roemeense Grondwettelijk Hof voor zover die beslissingen een systeemrisico van straffeloosheid creëren voor corruptie in het algemeen of voor feiten die ernstige fraudedelicten vormen waardoor de financiële belangen van de EU worden geschaad. Lagere nationale rechters moeten dergelijke beslissingen op grond van het beginsel van voorrang van het EU-recht buiten toepassing laten. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van Roemeense rechters.
Een vordering kan alleen betrekking hebben op een ‘verbintenis uit onrechtmatige daad’ wanneer de aansprakelijkheid van de verweerder berust op een schadebrengend feit. Een vordering tot terugbetaling wegens ongerechtvaardigde verrijking berust op een verplichting die haar oorsprong niet in een schadebrengend feit vindt. Om die reden kan een dergelijke vordering niet onder de bevoegdheidsgrond voor verbintenissen uit onrechtmatige daad uit de Brussel I-verordening vallen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Kroatische rechter.
Nieuwsbericht | 04-01-2022
Tot 30 juni a.s. bekleedt Frankrijk voor de dertiende keer het voorzitterschap van de Raad van de EU. Dat betekent dat de raadsformaties, het Coreper en de raadswerkgroepen worden voorgezeten door Frankrijk. Frankrijk vormt samen met Tsjechië en Zweden een trio-voorzitterschap.
De nieuwe inkomstenbronnen moeten worden gebruikt om de uitgaven in het kader van het coronaherstelfonds terug te kunnen betalen en het voorgestelde Sociaal Klimaatfonds te kunnen financieren. Het gaat onder meer om inkomsten uit de handel in emissierechten en de inkomsten die worden gegenereerd door het voorgestelde EU-mechanisme voor koolstofgrenscorrectie.
Nieuwsbericht | 03-01-2022
Het huidige Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken wordt door de nieuwe wetgeving omgevormd tot een volwaardig agentschap van de Europese Unie. Het Europees Asielagentschap moet het gemeenschappelijk Europees asielstelsel beter laten functioneren door de lidstaten uitgebreidere operationele en technische ondersteuning te verlenen. Daarnaast moet het Asielagentschap zorgen voor meer eenvormigheid bij de beoordeling van asielverzoeken in de EU.
Een zogenaamde pre-packprocedure, waarbij de verkoop van (een deel van) een binnenkort failliet te verklaren onderneming voorafgaat aan de faillietverklaring en waarbij de onderneming tot het na de faillietverklaring te liquideren vermogen van de schuldenaar behoort, voldoet niet aan de voorwaarden van de richtlijn over het behoud van werknemersrechten bij de overgang van onderneming. Het staat lidstaten wel vrij de pre-pack te regelen met inachtname van de voorwaarden van de richtlijn. Dat is het advies van de advocaat-generaal aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van de Nederlandse Hoge Raad.
Nieuwsbericht | 24-12-2021
Ondanks het moeilijke economische klimaat in 2020 hebben ondernemingen in de Europese Unie meer geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling (O&O) in de sectoren gezondheid en ICT-diensten. De EU blijft tot de koplopers behoren wat betreft hoogwaardige octrooien op het gebied van groene technologie en groene octrooien in energie-intensieve bedrijfstakken. Dit wijst op de transformatie van die bedrijfstakken naar klimaatneutraliteit.
De Europese Commissie heeft haar visie op lange termijnsteun voor groenere en veerkrachtigere Landen en Gebieden Overzee (LGO) uiteengezet. Uitdagingen op het gebied van klimaat, biodiversiteit, de covid-pandemie, digitalisering worden aangepakt en tegelijk wordt de welvaart en menselijke ontwikkeling, bijvoorbeeld beter kwaliteitsonderwijs voor jongeren aangepakt. De nieuw overeengekomen partnerschappen en financiële bijdragen betreffen ook projecten op de LGO die onderdeel uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden, zoals Aruba, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius.
Het jaarverslag over de Europese Structuur- en Investerings- (ESI) fondsen bevat een weergave van de ontwikkeling van de financiële uitvoering en de cumulatieve verwezenlijking van die fondsen voor de periode 2014-2020 tot eind 2020. Een groot deel van de ESI-fondsen zijn in 2020 ingezet als eerstelijnsreactie op de covid-pandemie. Hoewel de verstrekking van noodsteun essentieel was, moeten de ESI-fondsen in de toekomst wel ingezet blijven voor de kerntaak, namelijk verkleining van regionale verschillen in de Europese Unie.
Medio december zijn de nieuwe regels, zoals uiteengezet in de richtlijn die bescherming moet bieden aan klokkenluiders, van toepassing geworden. Zij beogen om een hoge mate van bescherming te bieden aan personen die inbreuken op EU-recht rapporteren.
Nieuwsbericht | 23-12-2021
Met de goedkeuring door het college van eurocommissarissen zijn de richtsnoeren klaar om vanaf januari 2022 te kunnen worden toegepast waardoor via overheidssteun van lidstaten de groene en digitale transitie verder kan worden ondersteund, in lijn met en afgestemd op de doelstellingen van de Europese Green Deal.
Nieuwsbericht | 22-12-2021
De groep van deskundigen op het gebied van openbaar bestuur en governance zal de Europese Commissie adviseren en als forum fungeren voor de dialoog met de EU-lidstaten over hervormingen, met inbegrip van de hervormingen die door het zogeheten Technical Support Instrument (TSI; instrument voor technische ondersteuning) worden ondersteund. Ook zal de expertgroep de uitwisseling van informatie over thematische en methodologische kwesties, en over goede praktijken in het kader van het TSI vergemakkelijken.
De Europese Commissie heeft op 22 december 2021 besloten een nieuwe inbreukprocedure tegen Polen in te leiden vanwege ernstige bezorgdheid met betrekking tot het Poolse Grondwettelijk Hof en zijn recente rechtspraak. In recente arresten oordeelde het Grondwettelijk Hof dat enkele bepalingen van de EU-verdragen onverenigbaar zijn met de Poolse grondwet, waarbij het de voorrang van het EU-recht uitdrukkelijk heeft betwist. Polen heeft twee maanden de tijd om op de door de Commissie gestuurde aanmaningsbrief te reageren.
Toont 481 - 540 van 3.280 resultaten.