De toepassingsperiode van de Verordening algemene tariefpreferenties (APS-verordening) uit 2012 loopt tot en met 31 december 2023. Omdat de onderhandelingen over het voorstel voor een nieuwe APS-verordening waarschijnlijk op 31 december 2023 nog niet zijn afgerond, hebben de Raad en het Europees Parlement een verordening aangenomen om de toepassingsperiode van de APS-verordening uit 2012 te verlengen.
Nieuwsbericht | 07-12-2023
De nieuwe richtlijn geeft consumenten het recht om om menselijke tussenkomst te vragen op websites die gebruikmaken van automatische informatiehulpmiddelen. Daarnaast voorziet de nieuwe richtlijn in een vergemakkelijking van het herroepingsrecht van op afstand gesloten overeenkomsten.
Het antidwang-instrument moet derde landen die de EU of haar lidstaten onder druk willen zetten op andere gedachten brengen. In eerste instantie door de dialoog aan te gaan. Wanneer dat niet lukt en er geen andere opties resten, kan de EU tegenmaatregelen nemen. Zij kan bijvoorbeeld handelsbeperkingen opleggen in de vorm van verhoogde douanerechten, invoer- of uitvoervergunningen, beperkingen op de handel in diensten of op de toegang tot buitenlandse directe investeringen of overheidsopdrachten.
De Europese Commissie heeft op grond van de Europese staatssteunregels goedkeuring gegeven aan een belangrijk project van gemeenschappelijk Europees belang (“IPCEI”) ter ondersteuning van onderzoek, ontwikkeling en de eerste industriële toepassing van geavanceerde technologieën voor cloud- en edgecomputing door verschillende aanbieders in Europa.
Het voorstel voorziet in een monitoringskader voor de Europese bossen. Het monitoringskader moet betere gegevens en kennis bieden voor besluitvorming en beleidsuitvoering ten aanzien van Europese bossen, zodat de lidstaten, boseigenaren en bosbeheerders beter kunnen reageren op de toenemende bedreigingen en de Europese bossen veerkrachtiger kunnen maken.
De Raad en het Europees Parlement hebben nieuwe regels aangenomen voor de online aanvraag van een visum voor wie naar het Schengengebied wil reizen. De nieuwe regels voorzien onder meer in de oprichting van een EU-visumaanvraagplatform en de huidige visumsticker wordt vervangen door een cryptografisch ondertekende streepjescode.
In de situatie van een pandemie kan een lidstaat een verbod instellen op niet-essentiële reizen naar andere lidstaten die op basis van de aldaar heersende gezondheidssituatie zijn aangemerkt als hoog risicogebied. Ook kan een lidstaat personen die zijn grondgebied binnenkomen verplichten om screeningtesten te doen en in quarantaine te gaan. Deze voorschriften moeten wel gemotiveerd, duidelijk, nauwkeurig, niet-discriminerend en evenredig zijn. Tegen die voorschriften moet ook beroep kunnen worden ingesteld. Dat is de uitspraak van het EU-Hof naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Belgische rechter.
De Europese Commissie heeft een fout begaan bij de vaststelling van het referentiestelsel voor het vergelijkende onderzoek ter beoordeling van de selectiviteit van de aan de orde zijnde belastingmaatregelen (fiscale rulings), en dus voor de kwalificatie ervan als verboden staatssteun. Het referentiestelsel, de normale belastingregeling, op basis waarvan de selectiviteitsvoorwaarde moet worden onderzocht, moet de bepalingen omvatten die voorzien in de vrijstellingen die de nationale belastingdienst in het betrokken geval van toepassing heeft geacht wanneer die bepalingen op zich geen selectief voordeel in de zin van het Unierecht verschaffen omdat zij geen kennelijke discriminatie tussen ondernemingen invoeren. Om aan te tonen dat er sprake is van een afwijking van een referentiekader mag de Commissie zich niet beperken tot de vaststelling dat een maatregel afwijkt van een algemene doelstelling om alle in de betrokken lidstaat gevestigde vennootschappen te belasten, zonder rekening te houden met nationale bepalingen die nader invulling geven aan de uitvoering van deze algemene doelstelling. Dat is de uitspraak van het EU-Hof naar aanleiding van een door de Engie groep en Luxemburg bij het EU-Hof ingestelde hogere voorziening.
Uit het nieuwe verslag van de Europese Rekenkamer blijkt dat de concurrentie om overheidsopdrachten van nationale, regionale en lokale overheden in de hele EU de afgelopen tien jaar langzaam aan het afnemen is. Tussen 2011 en 2021 concurreerden steeds minder bedrijven om opdrachten voor de levering van werken, goederen en diensten aan overheidsinstanties en benaderden aanbestedende autoriteiten specifieke bedrijven vaak rechtstreeks. De hervorming van de aanbestedingsrichtlijnen in 2014 heeft er niet toe geleid dat openbare aanbestedingsprocedures aantrekkelijker zijn geworden. De procedures werden zelfs langer en transparantie is nog steeds een probleem.
Nieuwsbericht | 06-12-2023
De nieuwe verordening bevat vereisten voor uitgevende instellingen van obligaties die de benaming ‘Europese groene obligatie’ of ‘EuGB’ willen gebruiken voor hun obligaties die aan beleggers in de EU beschikbaar worden gesteld. Om groenwassen (‘greenwashing’) op de markt voor groene obligaties in het algemeen te voorkomen, voorziet de verordening ook in enkele facultatieve openbaarmakingsvereisten voor andere ecologisch duurzame obligaties en aan duurzaamheid gekoppelde obligaties die in de EU worden uitgegeven.
Toont 1 - 10 van 3.655 resultaten.