Volgens de Commissie Meijers zou het kabinet uit eigen beweging interne Raadsdocumenten openbaar moeten maken, tenzij wordt vastgesteld dat een uitzondering van toepassing is. Nu gebeurt openbaarmaking alleen op verzoek. Het kabinet wil die praktijk niet veranderen, ook niet voor het parlement. Wel geeft het kabinet aan dat het de grenzen zal blijven opzoeken van wat binnen de gemaakte Europese afspraken mogelijk is om optimale transparantie van het Europese besluitvormingsproces te realiseren.
Nieuwsbericht | 26-08-2013
In het jaarverslag wordt onderzocht op welke wijze deze twee beginselen door de EU-instellingen zijn toegepast. Ook wordt de uitvoering ervan vergeleken met voorgaande jaren. De Commissie vermeldt dat in 2012 het besef van de beginselen van subsidiariteit en evenredigheid in inter-institutioneel verband is toegenomen, niet het minst dankzij het feit dat de eerste gele kaart werd gegeven door de nationale parlementen.
Nieuwsbericht | 13-08-2013
De Raad heeft twee verordeningen aangenomen die de staatssteunregels voor groepsvrijstellingen en onderzoeksprocedures aanpassen. Deze nieuwe regels passen binnen de doelstelling om de staatssteunvoorschriften te moderniseren als bijdrage aan de tenuitvoerlegging van de Europa-2020 strategie voor groei.
Nieuwsbericht | 08-08-2013
Ook het EU-Hof moet zich burgervriendelijk gedragen. Niet door juridisch advies te geven, maar wel door het verschaffen van informatie over algemene onderwerpen, als daarom wordt gevraagd. De Europese Ombudsman moest eraan te pas komen om het EU-Hof antwoord te laten geven op vragen van een burger over de mogelijkheden om een vooringenomen EU-rechter te wraken.
Nieuwsbericht | 31-07-2013
Wanneer lidstaten kampioenschappen, zoals de eindtoernooien van het WK en het EK, als evenement van aanzienlijk belang voor de samenleving beschouwen mogen zij eisen dat deze wedstrijden op de vrij toegankelijke televisie worden uitgezonden, zodat een breed publiek dergelijke evenementen op de televisie kan volgen. Het EU-Hof heeft de bezwaren van de FIFA en UEFA hiertegen definitief verworpen.
Nieuwsbericht | 30-07-2013
In opmerkelijk dwingende bewoordingen heeft de Commissie de lidstaten aanbevolen een systeem van collectieve procedures op te zetten. Daarmee moeten groepen burgers gemakkelijker kunnen procederen tegen inbreuken op het EU-recht.
Nieuwsbericht | 29-07-2013
De Europese Commissie wil octrooien in heel Europa beter beschermen. Daarom heeft zij voorgesteld de EU-regels over de rechtsmacht en de erkenning van vonnissen (de zogenaamde "Brussel I-Verordening") aan te passen. Dat moet de weg vrijmaken voor een Europese octrooirechtbank, waardoor bedrijven en uitvinders makkelijker hun octrooien kunnen laten beschermen.
Duitse onderdanen die een tijdje in een ander land hebben gewoond en willen gaan studeren in een andere EU-lidstaat hebben recht op Duitse studiefinanciering zonder dat ze voldoen aan de voorwaarde van drie jaar ononderbroken verblijf voorafgaand aan de studie. Zij moeten in de gelegenheid worden gesteld hun integratie in Duitsland op andere manieren te bewijzen. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Binnenkort zal het EU-Hof antwoord moeten geven op vragen van constitutioneel belang, gesteld door de Franse Cour de Cassation. Het gaat om de vraag of de beginselen in het EU-Handvest van de grondrechten kunnen worden aangevoerd in betrekkingen tussen particulieren wanneer de inhoud daarvan in een EU-richtlijn is geconcretiseerd. Hoewel richtlijnen niet kunnen worden aangevoerd tegen particulieren meent Advocaat-Generaal Cruz Villalon dat het Handvest-beginsel inzake informatie en raadpleging van werknemers wel verplichtingen kan meebrengen voor een werkgever.
Nieuwsbericht | 24-07-2013
De Commissie heeft maatregelen voorgesteld om de Europese defensie- en veiligheidssectoren meer efficiënt te maken. Hierbij moet vooral gedacht worden aan voorstellen om de industriële dimensie, en de daaraan gekoppelde interne markt, van deze sector beter op elkaar aan te laten sluiten. De Mededeling is de opmaat naar de discussie over defensie tijdens de Europese Raad van december 2013.
De Commissie stelt een herziening voor van de Richtlijn betalingsdiensten in de interne markt uit 2009 en komt ook met een voorstel voor nieuwe wetgeving over 'interchange fees' die banken elkaar in rekening brengen. Deze voorstellen beogen o.a. om de kosten die consumenten maken bij het betalen met een creditcard om laag te brengen.
Een clausule in een arbeidscontract van een voormalige overheidswerknemer die “dynamisch” verwijst naar toekomstige salarisaanpassingen in een overheidscao bindt niet een private werkgever die de overheidsdienst heeft overgenomen. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Britse rechter.
Nieuwsbericht | 23-07-2013
De Overeenkomst inzake handelsaspecten van intellectueel eigendom (TRIPS), die in 1994 in het kader van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) als een gemengd akkoord tot stand is gekomen, valt nu in zijn geheel onder de gemeenschappelijke handelspolitiek en daarmee onder de exclusieve bevoegdheid van de Unie. Dat blijkt uit het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Griekse rechter.
Nieuwsbericht | 22-07-2013
De bevoegdheid van de Commissie om boetes op te leggen voor kartelafspraken is niet in strijd met het EVRM. Constitutionele bezwaren die zijn gebaseerd op het Verdrag van Lissabon kunnen niet worden aanvaard voor situaties die dateren van voor de ondertekening of inwerkingtreding ervan. De hoofdelijke aansprakelijkheid van leden van een kartel is terecht gebaseerd op het begrip onderneming als economische eenheid, en niet op de persoonlijke aansprakelijkheid van de afzonderlijke deelnemers. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld in het hoger beroep van de Schindler-groep tegen de door de Commissie opgelegde boete.
De overheid mag bepalen dat betaalzenders minder televisiereclame en telewinkelspots mogen uitzenden dan vrij toegankelijke zenders. De EU-richtlijn audiovisuele diensten biedt daarvoor ruimte. Dat blijkt uit antwoorden van het EU-Hof op vragen van een Italiaanse rechter.
Een Europees openbaar ministerie moet ervoor zorgen dat criminelen die frauderen met EU-geld in de hele Unie krachtiger worden vervolgd. Dit nieuwe orgaan zal zich uitsluitend bezighouden met onderzoek en vervolging en mag strafbare feiten die ten koste gaan van de EU-begroting zo nodig in de lidstaten aan de rechter voorleggen. Nederland heeft al eerder reserves geuit over de komst van het Europees Openbaar Ministerie, dat in het Engels wordt afgekort tot EPPO.
Nieuwsbericht | 18-07-2013
Het EU-Hof heeft in de ‘Kadi-II’-zaak geoordeeld dat de huidige praktijk van uitvoering van de ‘Al Qaida’-sanctielijst van de VN-Veiligheidsraad door de EU onvoldoende rechtsbescherming biedt aan het betrokken individu. De EU-rechter moet kunnen nagaan of de gronden voor listing gestaafd worden door informatie of bewijs en hij mag toetsen of de grondrechten (zoals het recht op verdediging) worden nageleefd.
Het besluit van de gemeente Eindhoven om geen aanbestedingsprocedure te volgen voor het project Doornakkers is niet in strijd met EU-aanbestedingsrichtlijn 2004/18. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een inbreukzaak tegen Nederland. Het EU-Hof honoreert daarmee het verweer van de Nederlandse regering.
Nieuwsbericht | 11-07-2013
Is het ontwerp-verdrag inzake de toetreding van de EU tot het EVRM verenigbaar met de EU-verdragen? Deze vraag heeft de Commissie voorgelegd aan het EU-Hof. Volgens de Commissie zijn de diverse aspecten van het toetredingsverdrag in lijn met de eisen die daaraan in het Verdrag van Lissabon werden gesteld. Het advies van het EU-Hof zal naar verwachting pas na de jaarwisseling beschikbaar komen.
Nieuwsbericht | 05-07-2013
De cursus ‘Europees recht op internet: wegwijs met het ECER’ op 10 september is helemaal volgeboekt. Na de aankondiging in de vorige nieuwsbrief ontving het ECER zoveel aanmeldingen dat het maximale aantal deelnemers al ruimschoots is overschreden. In oktober zal daarom opnieuw een cursus gepland worden. Deelnemers vanuit de departementen op de reservelijst krijgen voorrang bij aanmelding in oktober. Houd de site goed in de gaten!
Deze zomer wordt een bij voorbaat omstreden voorstel van de Europese Commissie tot oprichting van een Europees Openbaar Ministerie verwacht. Het T.M.C. Asser Instituut organiseert daarom op vrijdag 6 september een internationale conferentie onder de titel ‘Criminal law protection of the European Union’s financial interests: a shared constitutional responsability of the EU and its Member States?’. Het doel van de bijeenkomst zal zijn om een eerste evaluatie van het voorstel te maken.
Nieuwsbericht | 02-07-2013
We waren al jaren gewend om de officiële EU-berichten op internet te lezen en niet op papier. Toch was de papieren versie de enige authentieke bron. Daar is verandering in gekomen. Vanaf 1 juli is de elektronische versie authentiek. Dat is het gevolg van een verordening van de Raad die eerder dit jaar is gepubliceerd.
Nieuwsbericht | 01-07-2013
Kroatië is sinds 1 juli 2013 de 28e lidstaat van de Europese Unie. Het is het eerste nieuwe lid sinds Bulgarije en Roemenië in 2007 toetraden en – na Slovenië – het tweede land uit het voormalige Joegoslavië dat bij de EU komt.
De Raad heeft ingestemd met een ontwerprichtlijn voor het herstel of de afwikkeling van financiële instellingen wanneer deze in de problemen zijn geraakt. De richtlijn zorgt ervoor dat nationale autoriteiten worden uitgerust met instrumenten om bankencrises te voorkomen en banken – indien nodig - op een verantwoorde wijze af te wikkelen. De richtlijn probeert het risico van afwenteling op de belastingbetaler te minimaliseren. Het Europees Parlement is nu aan zet.
Nieuwsbericht | 28-06-2013
Met dit motto heeft de Nederlandse regering bestaande en toekomstige EU-regelgeving tegen het licht gehouden. De inventarisatie omvat zaken waarvan Nederland zou willen dat ze meer aan de lidstaten worden overgelaten. Met deze zogenoemde “subsidiariteitsexercitie” wordt uitvoering gegeven aan een voornemen uit het regeerakkoord.
Nieuwsbericht | 24-06-2013
Sinds 20 juni gelden strengere regels voor kredietbeoordelingsinstanties (credit rating agencies, ofwel cra’s). De regulering beoogt een te grote mate van afhankelijkheid van deze instanties tegen te gaan en het aansprakelijkheidsregime te verbeteren.
Nieuwsbericht | 21-06-2013
Het Bureau van de Europese Unie voor de Grondrechten (het Grondrechtenagentschap) heeft een nieuwe publicatie uitgebracht in samenwerking met de Raad van Europa. Aan de hand van negen hoofdstukken wordt het asiel- en migratierecht binnen Europa besproken. De publicatie bevat een uitvoerig overzicht van relevante rechtspraak van het EU-Hof en het EVRM.
Nieuwsbericht | 17-06-2013
De Europese Commissie heeft voorgesteld om de automatische gegevensuitwisseling tussen nationale belastingdiensten verder uit te breiden. Volgens de Commissie moet automatisch inlichtingen worden uitgewisseld tussen belastingautoriteiten over financiële inkomsten (zoals dividenden, vermogenswinsten, rekeningtegoeden). Volgens de Commissie is deze uitwisseling van gegevens essentieel in de strijd tegen belastingontduiking.
Nieuwsbericht | 14-06-2013
Het Europees Parlement is akkoord gegaan met het Gemeenschappelijk Europees Asielsysteem. De regels van dit kader stellen gemeenschappelijke procedures en termijnen voor het afhandelen van asielaanvragen en kennen aan asielzoekers minimumrechten toe. De regels maken ook een definitief einde aan het terugsturen van asielzoekers naar de lidstaat van hun eerste asielaanvraag als het deze lidstaat niet lukt om de vluchteling op een menswaardige wijze op te vangen.
Waar vind ik alle maatregelen op basis van een bepaalde verdragsbepaling? Welke rechtspraak van het Hof is beschikbaar over deze bepaling van een richtlijn? Wat is de stand van zaken in mijn dossier in Brussel? Het ECER organiseert op 10 september wederom de populaire cursus ‘Europees recht op internet: wegwijs met het ECER’. In deze interactieve cursus leren de deelnemers snel informatie over Europees recht te vinden met behulp van de vele informatiebronnen op internet. Ambtenaren van de ministeries hebben voorrang. U kunt zich nu aanmelden.
Nieuwsbericht | 13-06-2013
Is de lidstaat waar een onbegeleide minderjarige asielzoeker zich bevindt nadat hij er een asielverzoek heeft ingediend ook verantwoordelijk voor de asielprocedure, of is dit de lidstaat waarin hij zijn eerste asielverzoek heeft ingediend? Onbegeleide minderjarige asielzoekers zijn volgens het EU-Hof bijzonder kwetsbare personen. Dit impliceert dat zij in beginsel niet aan een andere lidstaat worden overgedragen. De verantwoordelijke lidstaat voor een asielprocedure is daarom de lidstaat waar deze minderjarige zich bevindt nadat hij er een asielverzoek heeft ingediend. Dat antwoordt het EU-Hof op vragen van een Britse rechter.
Nieuwsbericht | 10-06-2013
Kan een woningcorporatie een Commissiebesluit aanvechten wanneer dit een handeling van algemene strekking is, die niet aan haar is gericht? Negen woningcorporaties proberen in een tweetal nietigheidsprocedures om een besluit van de Commissie van tafel te krijgen. In het besluit had de Commissie geoordeeld dat twee Nederlandse steunmaatregelen verenigbaar zijn met het Unierecht. De woningcorporaties kunnen het besluit aanvechten. Dat is het advies van Advocaat-Generaal (AG) Wathelet aan het EU-Hof.
In 2007 heeft het EU-Hof geoordeeld dat de Duitse Volkswagenwet in strijd is met het vrij verkeer van kapitaal. Volgens het Hof kon het stemrecht van afzonderlijke aandeelhouders niet worden beperkt tot 20% van de aandelen in Volkswagen (‘voting cap’) in combinatie met een blokkerende minderheid voor elke aandeelhouder met 20% van de aandelen. Door enkel de ‘voting cap’ weg te nemen heeft Duitsland toch zijn huiswerk gedaan. Tot die slotsom komt Advocaat-Generaal (AG) Wahl in zijn advies aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 07-06-2013
Het langste woord in de Duitse taal werd in 1999 geïntroduceerd in wetgeving door deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. De wetgeving betrof een pakket maatregelen tegen de gekkekoeienziekte. Als gevolg van een aanpassing van de EU-wetgeving is dit woord nu gesneuveld. Klik door naar het bericht om er achter te komen om welk woord het gaat.
Nieuwsbericht | 06-06-2013
De Europese Raad heeft besloten dat het EU energiebeleid aangepast moet worden. Het nieuwe beleid moet de diversificatie in het aanbod vergroten en meer doen tegen hoge energiekosten. Nationale keuzes over de energiemix zullen gerespecteerd worden. De top verwelkomde ook een Green Paper van de Europese Commissie, dat een raamwerk biedt voor het EU energie- en klimaatbeleid tot 2030. De Commissie gaf eerder aan dat een toename van winning van schaliegas tot de mogelijkheden behoort.
Nieuwsbericht | 05-06-2013
De essentie van de gronden van een besluit waarbij de toegang tot het grondgebied van een lidstaat wordt geweigerd, moet aan de betrokkene worden meegedeeld. Voor zover strikt noodzakelijk, kan een lidstaat evenwel weigeren aan de betrokkene de redenen mee te delen waarvan bekendmaking de staatsveiligheid zou schaden. Dat heeft het EU-Hof bepaald op vragen van een Britse rechter. Het EU-Hof stelt wel gedetailleerde voorwaarden aan de te volgen procedure.
Mag de Raad op grond van de Eurowob de openbaarmaking weigeren van gegevens over de identiteit van de lidstaten die wijzigingsvoorstellen hebben ingediend in het kader van een wetgevingsprocedure tot herziening van een verordening? De Unie-instellingen moeten binnen de wetgevingsprocedure voldoen aan dwingende eisen van democratische legitimatie, die transparantie vereisen. Aldus Advocaat-Generaal (AG) Cruz-Villalón in zijn conclusie.
Nieuwsbericht | 04-06-2013
Vervalt het procesbelang van een verzoeker wanneer zijn naam tijdens een gerechtelijke procedure, waarin hij het sanctiebesluit aanvecht, van de desbetreffende sanctielijst wordt gehaald? Een dergelijke verzoeker heeft een blijvend belang om erkenning van de Unierechter te verkrijgen dat hij nooit op die lijst had mogen worden opgenomen. Dit kan zijn eer en goede naam herstellen en kan een vorm van vergoeding zijn voor de immateriële schade zijn die hij vanwege de onrechtmatigheid zou hebben geleden. Dat stelt het EU-Hof in afwijking van het Gerecht in het arrest in de zaak Abdulrahim.
Nieuwsbericht | 03-06-2013
De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, heeft de brief verwelkomd waarin onder meer Nederland oproept de rechtsstatelijkheid binnen de EU te versterken. Zoals door een viertal lidstaten werd voorgesteld, moet ook volgens Barroso het opzetten van een nieuw mechanisme voor een effectievere bescherming van de rechtsstatelijkheid worden overwogen. Op termijn zal de Commissie met een eigen visie komen over dit onderwerp.
Mededingingsprocedures bij het EU-Gerecht die zes jaren duren, overschrijden de redelijke termijn waarbinnen het Gerecht uitspraak had moeten doen. Maar dit hoeft niet te leiden tot vernietiging, omdat het besluit over het kartel en de boete door de Commissie juist waren vastgesteld. Dat is de mening van Advocaat-Generaal Sharpston. Interessant zijn haar bespiegelingen over de interne gang van zaken bij het Gerecht, de mogelijke verbeteringen en remedies.
Nieuwsbericht | 31-05-2013
Op 30 mei 2013 zijn nieuwe maatregelen ter versterking van het begrotingstoezicht in de Eurozone in werking getreden. Het gaat om twee verordeningen, ook wel “twopack” genoemd. De ene verordening regelt het begrotingstoezicht voor landen in moeilijkheden en de andere verordening de controlemogelijkheden van de Europese Commissie op de begrotingen van alle eurolanden.
Nieuwsbericht | 30-05-2013
De Europese Commissie heeft in haar verslag over het EU-burgerschap nieuwe maatregelen aangekondigd om de rechten van de burger te versterken. De initiatieven moeten ervoor zorgen dat EU-burgers effectiever gebruik kunnen maken van hun EU-rechten. Een laagdrempelige instantie voor de verwezenlijking van de rechten van werknemers in het kader van het vrije verkeer vormt de nieuwste speerpunt.
Nieuwsbericht | 22-05-2013
Voor de toepassing van de Aanbestedingswet 2012 heeft het ministerie van Economische Zaken de Richtsnoeren Leveringen en Diensten gepubliceerd. Het document bevat een stappenplan voor de verschillende aanbestedingsprocedures. Daarnaast zijn voor diverse onderdelen uit het stappenplan richtsnoeren opgesteld die zijn bedoeld voor de aanpak van knelpunten. De publicatie is een handreiking voor aanbestedende diensten bij het plaatsen van opdrachten voor leveringen en diensten. Gebruik van de handreiking is niet verplicht.
Met overgrote meerderheid heeft het Europees Parlement het voornemen van de Europese Raad afgewezen om een bijzonder protocol over het Handvest grondrechten ook op Tsjechië toe te passen. Het protocol bevat regels voor de toepassing van het Handvest in het Verenigd Koninkrijk en Polen. De toenmalige president Klaus beschouwde die regels als een opt-out en eiste de toepassing ervan op Tsjechië in ruil voor de ratificatie van het Verdrag van Lissabon. Het is de eerste keer dat het EP een wijziging van de EU-Verdragen verwerpt.
De Commissie kan geen dwangsom innen van een lidstaat wanneer die een opdracht van het EU-Hof precies is nagekomen. Als volgens de Commissie daarnaast nog andere beleidsaanpassingen nodig zijn om helemaal te voldoen aan het EU-recht, moet de Commissie maar een nieuwe nakomingsprocedure starten. Dat is het advies van Advocaat-Generaal Jääskinen aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 21-05-2013
De hoogste rechters gaan één lijn trekken bij het meetellen van de duur van een prejudiciële procedure bij het EU-Hof voor de beoordeling van de redelijke termijn waarbinnen een rechter uitspraak moet doen. Vertegenwoordigers van de hoogste rechtscolleges buigen zich gezamenlijk over een geschikte zaak en laten zich daarbij adviseren door een advocaat-generaal van de Raad van State. Nieuwe procesregels maken deze bijzondere aanpak mogelijk.
Volgens de Europese Commissie is het hebben van een betaalrekening een essentiële voorwaarde geworden om volwaardig deel te kunnen nemen aan de moderne maatschappij. Daarom heeft de Commissie een richtlijn voorgesteld, die EU-consumenten een basisbetaalrekening garandeert, het overstappen van betaalrekening tussen banken eenvoudiger maakt en het vergelijken van de kosten van een betaalrekening vergemakkelijkt.
Nieuwsbericht | 14-05-2013
Het EU-Handvest Grondrechten wint steeds meer aan belang in gevoelige EU-wetgevingsdossiers en de rechtspraak van het EU-Hof en van nationale rechters. Dat constateert de Europese Commissie in het Jaarbericht Handvest van de Grondrechten 2012.
Nieuwsbericht | 13-05-2013
Het Vlaams systeem waarin energieleveranciers worden verplicht om een vastgesteld aantal groenestroomcertificaten van Vlaamse energieproducenten te overleggen is in strijd met het vrije verkeer van goederen. Dat is het advies van Advocaat-Generaal Bot aan het EU-Hof naar aanleiding van een prejudiciële vraag van een Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 12-05-2013
Voor de verkrijging van een duurzaam verblijfsrecht in de zin van de EU-burgerschapsrichtlijn kunnen slechts de perioden van verblijf op grond van die richtlijn in aanmerking worden genomen. Derdelanders kunnen geen duurzaam verblijfsrecht krijgen op grond van een eerder verblijf als familielid van een EU-burger. Dat blijkt uit de uitspraak van het EU-Hof in de Britse zaak Alarape.
Nieuwsbericht | 09-05-2013
De gemiddelde procesduur van zaken bij het EU-Hof wordt steeds korter. Dat bleek al uit de cijfers die het EU-Hof eerder over 2012 naar buiten had gebracht. Nu is het volledige jaarverslag verschenen. Hierin worden onder meer de ontwikkelingen geschetst in de procesregels en de toepassing ervan op de zaken die met spoed moeten worden behandeld. Voorts wordt een lezenswaardige uiteenzetting gegeven van de belangrijkste uitspraken van het Hof, het Gerecht en het Gerecht voor Ambtenrenzaken in 2012.
Nieuwsbericht | 03-05-2013
Sinds Lissabon coördineert de EDEO de EU inzet in multilaterale fora. Maar in de praktijk is lang niet altijd helder wat de EU moet of mag doen en wat de ruimte voor de lidstaten is. Dit kan leiden tot lastige situaties in de praktijk. Op initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, in samenwerking met Instituut Clingendael, wordt over dit onderwerp een interdepartementale cursus georganiseerd voor beleidsmedewerkers en –adviseurs van BZ en vakministeries. Meld je nu aan!
Nieuwsbericht | 02-05-2013
Een afspraak tussen de gemeente Hilversum en UPC over de verhoging van de abonnementstarieven is in strijd met EU-richtlijnen inzake telecommunicatiediensten. Zelfs wanneer deze afspraak is verdisconteerd in de verkooppprijs van het kabelnet. Of de afspraak kan worden beschouwd als een onderdeel van een zogenoemde openbare dienstverplichting moet nader worden onderzocht door het Gerechtshof Amsterdam. Dat is het advies van Advocaat Cruz Villalon aan het EU-Hof. Over een paar maanden wordt de uitspraak van het EU-Hof verwacht.
Nieuwsbericht | 01-05-2013
Informatieve inleidingen, een flinke opkomst en veel belangstelling uit verschillende geledingen die met het onderwerp te maken gaan krijgen. Dat is de balans die het ECER kon opmaken na afloop van het seminar over de recent bereikte resultaten op de moeizame weg naar toetreding van de EU tot het EVRM. De discussie richtte zich op de tekst van het toetredingsverdrag. Ook werd ingegaan op de vervolgstappen in het proces van toetreding. Over de verenigbaarheid van deze tekst met de EU-verdragen, zal het EU-Hof in Luxemburg worden verzocht te adviseren. De interne EU-toepassingsvoorschriften moeten nog worden vastgesteld. Het hele pakket wordt vervolgens aan de nationale parlementen voorgelegd.
Nieuwsbericht | 26-04-2013
Homofobe verklaringen van een „manager” van een professionele voetbalclub kunnen ertoe leiden dat deze club dient te bewijzen dat zij geen discriminatoir aanwervingsbeleid voert. Maar de schijn van discriminatie op grond van seksuele gerichtheid kan worden weerlegd. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Roemeense rechter.
De strikte beperking van de handel in zeehondenproducten binnen de EU is rechtmatig. De EU-wetgever heeft deze regels geharmoniseerd om een verstoring van de Uniemarkt te voorkomen. De belangen van de Inuitgemeenschappen zijn daarbij voldoende in acht genomen. Dat heeft het EU-gerecht geoordeeld naar aanleiding van bezwaren van diverse belanghebbenden.
De EU-richtlijn die de rechten van werknemers bij insolventie van een werkgever beschermt eist van de overheid dat altijd tenminste de helft van een aanvullend pensioen wordt gegarandeerd. Werknemers kunnen desnoods een schadevordering indienen bij de overheid. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een Ierse zaak.
Het Unierecht verzet zich niet tegen de Spaanse regeling volgens welke kredietinstellingen die in Spanje actief zijn zonder er gevestigd te zijn, de voor de bestrijding van het witwassen en de financiering van terrorisme noodzakelijke gegevens rechtstreeks aan de Spaanse autoriteiten moeten verstrekken. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen over het optreden van een Deense bank vanuit Gibraltar.
De Nederlandse wetgeving inzake een fiscale eenheid is in lijn met de BTW-richtlijn. Het beroep dat de Europese Commissie heeft ingesteld tegen Nederland is ongegrond. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld.
Nieuwsbericht | 25-04-2013
Omdat na jaren van onderhandelingen uiteindelijk geen overeenstemming kon worden bereikt over een beperkt talenregime voor een EU-octrooi kon de Raad 25 lidstaten toestemming geven voor een nauwere samenwerking. Daarmee misbruikte de Raad het mechanisme niet, het besluit vormt geen ontwijking van het unanimiteitsvereiste en doet geen afbreuk aan de interne markt. Dit is het oordeel van het Hof in een beroep van Italië en Spanje tegen het machtigingsbesluit. Het Hof laat zich niet uit over de na het machtigingbesluit bereikte talenregeling.
Nieuwsbericht | 17-04-2013
Het privatiseringsverbod in de Wet onafhankelijk netbeheer is in lijn met het EU-eigendomsrecht. Het groepsverbod en het verbod op nevenactiviteiten zijn niet in strijd met de vrijheid van kapitaalverkeer. Dat adviseert Advocaat-Generaal Jääskinen het EU-Hof. De Hoge Raad had hierover vragen gesteld in een geschil tussen de Staat en enkele distributiebedrijven van gas en elektriciteit.
Een handicap is een langdurige beperking als gevolg van lichamelijke, geestelijke of psychische aandoeningen die iemand verhinderen volledig, daadwerkelijk en op voet van gelijkheid met andere werknemers aan het beroepsleven deel te nemen. Dat is de kern van de uitleg van het begrip handicap die het EU-Hof afleidt uit het VN-gehandicaptenverdrag. De EU-richtlijn gelijke behandeling in arbeid en beroep zelf bevat geen definitie van het begrip handicap.
Nieuwsbericht | 16-04-2013
Er is geen sprake van een hausse aan veroordelingen door het Straatsburgse mensenrechtenhof. Minder dan drie procent van alle klachten uit Nederland of het Verenigd Koninkrijk leidt tot een veroordeling. En het Hof is zich ervan bewust hoever het mag gaan. Het geeft waar dat nodig is wel degelijk alle ruimte aan de beleidsmarge van de lidstaten. Dat zegt Egbert Myjer, die vorig jaar afscheid nam als rechter in het EHRM.
Turkse onderdanen hebben geen visumvrije toegang tot de EU om er diensten te ontvangen. De mogelijkheid om bij familiebezoek in de EU diensten te ontvangen volstaat in geen geval voor de visumvrije toegang. Dat adviseert advocaat-generaal Cruz Villalón het EU-Hof in een Duitse zaak.
Nieuwsbericht | 11-04-2013
Een gemeente die een contract sluit met een projectontwikkelaar voor het realiseren van gebouwen en daarvoor de grond verkoopt aan die projectontwikkelaar, verleent de projectontwikkelaar geen recht van exploitatie. Het is dan ook geen concessieovereenkomst voor werken in de zin van de aanbestedingsrichtlijn. Dat is het advies van de advocaat-generaal Wathelet aan het EU-Hof in een inbreukprocedure van de Europese Commissie tegen Nederland.
Een volledig werkloze grensarbeider kan alleen in zijn woonstaat een werkloosheidsuitkering aanvragen. Deze regel geldt zelfs wanneer de werknemer bijzonder nauwe banden met het land van zijn laatste werkzaamheden heeft behouden. Dat heef het EU-Hof geantwoord op vragen van een Nederlandse rechter. Werkloze grensarbeiders kunnen wel onder een overgangsregeling vallen. Dat moet de rechter onderzoeken.
Bent u ook nieuwsgierig naar het ontwerpverdrag over de toetreding van de EU tot het EVRM, waarover op 5 april overeenstemming is bereikt? Het ECER organiseert op korte termijn een bijeenkomst om belangstellenden bij te praten over het nu bereikte resultaat en de moeizame weg ernaar toe. Sprekers zijn Roeland Böcker en Martijn de Grave, die in Straatsburg en Brussel de onderhandelingen namens Nederland hebben gevoerd.
De verlaging van salarissen van Portugese ambtenaren met 10% om te voldoen aan het EU-Stabiliteits- en Groeiprogramma valt niet onder het Unierecht en daarmee ook niet onder het EU-Handvest. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Portugese rechter.
Nieuwsbericht | 09-04-2013
Onderhandelaars van de 47 lidstaten van de Raad van Europa en de Europese Unie hebben de laatste hand gelegd aan het ontwerpverdrag voor de toetreding van de EU tot het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden. Het EU-Hof in Luxemburg zal nu worden verzocht te adviseren over de verenigbaarheid van de teksten met de EU-verdragen.
Nieuwsbericht | 08-04-2013
Een advocaat in dienstbetrekking kan zich in een civiele procedure beroepen op zijn verschoningsrecht. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. Eerder had het EU-Hof beslist dat juridisch advies van een advocaat in dienstbetrekking niet het privilege van het verschoningsrecht toekomt. Volgens de Hoge Raad geldt die uitspraak niet buiten het mededingingsrecht.
Nieuwsbericht | 05-04-2013
De Europese Commissie heeft een nieuw vergelijkingsinstrument gepresenteerd om effectieve rechtsstelsels in de Europese Unie te bevorderen en op die manier de economische groei te versterken. Het „Europese scorebord voor justitie” zal ervoor zorgen dat er objectieve, betrouwbare en vergelijkbare gegevens voorhanden zijn over het functioneren van de rechtsstelsels in de 27 lidstaten van de EU. De volgende stap zal zijn dat de Commissie met specifieke aanbevelingen komt voor de EU-lidstaten.
Nieuwsbericht | 04-04-2013
In de moderne meer gelaagde rechtsorde is het belangrijk dat wetgeving direct goed wordt afgestemd met het recht van de Europese Unie. Bij nieuwe voorstellen van de EU moet meteen duidelijk zijn welke uitgangspunten en waarden in het Nederlands recht daardoor geraakt kunnen worden. Dat stelt de Raad van State in zijn jaarverslag over 2012. Daaruit blijkt ook dat de Afdeling bestuursrechtspraak in 17 zaken prejudiciële vragen heeft gesteld aan het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 03-04-2013
Het Nederlands beleid ten aanzien van het Europees Parlement moet gericht zijn op een strategische behartiging van de Nederlandse belangen. Het kabinet maakt zich sterk voor de verdieping van het kennisniveau over het Europees Parlement bij de Rijksoverheid, voor een sterke Europese coördinatie met aandacht voor het Europees Parlement en voor het gerichter benaderen van Europarlementariërs door Nederlandse bewindspersonen en ambtenaren. Dat blijkt uit de kabinetsreactie op een advies van de Adviescommissie Internationale Vraagstukken.
Nieuwsbericht | 02-04-2013
De Raad voor Justitie en Binnenlandse Zaken heeft twee besluiten vastgesteld over de inwerkingstelling van het nieuwe Schengen Informatie Systeem (SIS II). Daardoor zullen de politiële en justitiële autoriteiten in de Schengen landen nog beter inzicht krijgen in de internationale opsporingsinformatie van de andere Schengenlanden. Op 9 april wordt het nieuwe informatie systeem operationeel.
Nieuwsbericht | 22-03-2013
Voor de zevende keer is het jaarbericht van de procesvertegenwoordiging van de Nederlandse regering bij het EU-Hof van Justitie uitgebracht. Hierin wordt verslag gedaan van de inbreng en de resultaten in Hofzaken waarin de Luxemburgse rechters uitspraak hebben gedaan in 2012. Nederland is traditioneel een actieve lidstaat bij het Hof, vanwege het grote belang van de rechtspraak van het EU-Hof voor het Nederlandse recht en beleid.
Toont 2.026 - 2.100 van 3.275 resultaten.