De Grondwet hoeft niet langer Europavriendelijk te worden uitgelegd. Dat is de strekking van de motie Van der Staaij (SGP) en Slob (CU), die door de Tweede Kamer werd aanvaard met steun van de VVD en het CDA. Deze politiek opmerkelijke Kameruitspraak doet wel een aantal juridische vragen rijzen.
Nieuwsbericht | 21-03-2013
Om de rechten van luchtvaartpassagiers te verbeteren, heeft de Commissie een pakket aan regelgeving voorgesteld dat ziet op betere informatievoorziening, betere zorg en betere regels betreffende omleiding, annulering en vertraging van vluchten.
Nieuwsbericht | 20-03-2013
De Raad van State vraagt het EU-Hof uitleg te geven over de manier waarop in het kader van een asielverzoek de seksuele gerichtheid van homoseksuele vreemdelingen moet worden beoordeeld. De Raad van State wil daarbij ook duidelijkheid verkrijgen over de grenzen die bij de beoordeling in acht moeten worden genomen. Het gaat om prejudiciële vragen over de Europese Definitierichtlijn waarin minimumnormen zijn opgenomen voor bescherming van vluchtelingen. Vorig jaar stelde de Raad van State ook al vragen aan het EU-Hof over deze richtlijn in relatie tot homoseksuele vreemdelingen.
Nieuwsbericht | 19-03-2013
Het Centre for the Law of EU External Relations (CLEER)organiseert op 19 april een workshop over Europese milieunormen in relatie tot derde landen. Het verdrag van Lissabon heeft de Europese Unie een rol gegeven in het stimuleren van duurzame ontwikkeling in derde landen. De EU kan invloed uitoefenen doorprojecten gericht op duurzame ontwikkeling te ondersteunen en door kennis op het gebied van duurzame ontwikkeling ter beschikking te stellen.
Nieuwsbericht | 18-03-2013
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie in Luxemburg over de belastingvrijstelling voor landgoederen op grond van de Natuurschoonwet.De Raad van State wil van het Hof in Luxemburg uitleg over het Europese recht op vrij verkeer van kapitaal. Aanleiding hiervoor is het besluit van de staatssecretarissen van Financiën en Economische Zaken om het landgoed 'The Bean House' niet aan te merken als landgoed, omdat het in Groot-Brittannië ligt en niet in Nederland. De Nederlandse eigenares had om de status als landgoed gevraagd, omdat zij gebruik wil maken van de daaraan verbonden vrijstelling van schenk- en erfbelasting. Deze zaak is nu aanhangig bij de Raad van State.
Nieuwsbericht | 14-03-2013
De overheid is aansprakelijk voor schade die is ontstaan als gevolg van het uitblijven van een verplichte EU-milieueffectbeoordeling. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld in de Oostenrijkse zaak Leth, over de waardevermindering van een huis als gevolg van de uitbreiding van het vliegveld van Wenen.
Nieuwsbericht | 13-03-2013
We waren al jaren gewend om de officiële EU-berichten op internet te lezen en niet op papier. Toch was de papieren versie de enige authentieke bron. Daar komt nu verandering in. Vanaf 1 juli van dit jaar zal de elektronische versie voortaan authentiek zijn. Dat blijkt uit een verordening van de Raad die onlangs is gepubliceerd.
Er moet een nieuw en effectiever mechanisme komen om de fundamentele EU-waarden in de EU-lidstaten te waarborgen. Het moet snel en los van politieke overwegingen kunnen opereren. De Europese Commissie zou een sterkere rol moeten vervullen. Individuele lidstaten moeten in een vroeg stadium tot de orde geroepen kunnen worden. Dat is het voorstel van onder meer Nederland en Duitsland in een brief aan de Europese Commissie.
Nieuwsbericht | 12-03-2013
Een goede discussie en een flinke opkomst, met vooral veel vertegenwoordigers van de rechterlijke macht. Dat is de balans die het ECER kon opmaken na afloop van het seminar over recente ontwikkelingen rond het Handvest Grondrechten. Centraal stonden enkele recente arresten van het EU-Hof over de toepassing van het Handvest op het optreden van lidstaten.
Nieuwsbericht | 11-03-2013
Mielle Bulterman is benoemd tot hoofd van de afdeling Europees Recht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij vervult daarmee de vacature die was ontstaan door de benoeming van Corinna Wissels tot staatsraad.
Er is nog geen beslissing genomen over de volledige toepassing van het Verdrag van Schengen op Bulgarije en Roemenië. Beide landen hebben in 2011 al voldaan aan alle technische voorwaarden, maar over volledige toepassing moeten alle lidstaten unaniem beslissen. Een aantal landen, waaronder Nederland en Duitsland, willen hun onvoorwaardelijke steun nog niet uitspreken.
In 2012 bedroeg de gemiddelde duur van prejudiciële procedures bij het EU-Hof bijna 16 maanden. De gemiddelde procedure bij het Gerecht duurde bijna 25 maanden. Dat blijkt uit cijfers die het EU-Hof heeft gepubliceerd. De cijfers wijzen ook op een toegenomen productiviteit. Het totaal aantal aanhangige zaken daalde licht.
Nieuwsbericht | 08-03-2013
De inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon wijzigde de fundamentele verdragen van de EU. Nieuwe bijgewerkte versies van het EU-verdrag, het EU-werkingsverdrag en het Euratom-verdrag, zijn vervolgens regelmatig in het Publicatieblad verschenen. De Raad heeft nu opnieuw geactualiseerde, geconsolideerde versies beschikbaar gesteld.
Nieuwsbericht | 07-03-2013
Net voor de Internationale vrouwendag en een conferentie in het Europees Parlement over de positie van vrouwen in de besturen van beursgenoteerde bedrijven, heeft Duitsland aangegeven tegen het voorstel voor een richtlijn te zijn. Doel van de richtlijn is meer vrouwen in de raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven te krijgen. De Nederlandse Eerste en Tweede Kamer hadden gezamenlijk al eerder de gele kaart getrokken en ook de regering wijst dit voorstel af.
De Europese Commissie streeft naar een betere, snellere en efficiëntere controle van derdelanders aan de buitengrenzen van het Schengengebied. Zij stelt voor om een ‘smart border’ pakket in te voeren dat de controles op vrijwel elk gebied optimaliseert.
Nieuwsbericht | 06-03-2013
Jurian Langer, plv. hoofd ECER, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Europees recht en de Nederlandse rechtsorde aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Rijksuniversiteit Groningen. De leerstoel richt zich op de doorwerking van het Europees recht in de Nederlandse rechtsorde.
Nieuwsbericht | 05-03-2013
Sinds de start van de werkzaamheden heeft het selectiepanel voor de Luxemburgse gerechtelijke instanties 43 keer een advies uitgebracht, waarvan vijf negatief. Het paneladvies is door de regeringen van de lidstaten – die de rechters benoemen – steeds gevolgd. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2012, dat verder een uniek inzicht biedt in de wijze van selectie en beoordeling van de kandidaten.
Nieuwsbericht | 04-03-2013
Hoe kan ik vanuit Den Haag de tekst van een ontwerp-EU-verordening verbeteren? Wie kan ik daarvoor e-mailen? En kan ik ook de vergadering bijwonen van de juristen-linguïsten die het ontwerp behandelen? Op deze vragen vindt u het antwoord in een recente brochure van de Raad.
Geldt het EU-Handvest van de grondrechten alleen als de lidstaten het EU-recht implementeren? Of geldt het EU-handvest ook als een nationale regeling binnen de werkingssfeer van het EU-recht valt? Geeft het EU-Handvest ruimte aan de lidstaten om op grond van hogere nationale grondrechtenbescherming afbreuk te doen aan dwingend EU-recht?
Nieuwsbericht | 26-02-2013
Wanneer voldaan is aan de beschermingsvereisten van een Europees aanhoudingsbevel mogen daaraan geen extra eisen worden gesteld op basis van nationale grondrechten. Dat is in strijd met de voorrang van het Unierecht, zo heeft het EU-Hof bepaald op vragen van een Spaanse rechter.
Moet het Handvest van de grondrechten alleen worden toegepast als de lidstaten het EU-recht implementeren, of is het ook al van toepassing wanneer een nationale regeling binnen de werkingssfeer van het EU-recht valt? Het EU-Hof heeft nu bepaald dat de ruime uitleg de juiste is. In alle gevallen waarin het Unierecht geldt, moeten de Handvest-grondrechten van toepassing zijn. Het ECER organiseert op korte termijn een bijeenkomst over dit arrest.
24 EU-lidstaten hebben het verdrag tot oprichting van een gemeenschappelijk octrooigerecht ondertekend. Na inwerkingtreding van het verdrag zullen deze lidstaten een gemeenschappelijke ruimte inzake octrooirecht vormen.
Nieuwsbericht | 25-02-2013
Het kan het eerste succesvolle Europees burgerinitiatief worden: het initiatief “water is een mensenrecht” verzet zich tegen de privatisering van de watervoorziening. Tien maanden na de inwerkingtreding van de regelgeving voor het Europees burgerinitiatief heeft de organisatie Right2Water meer dan één miljoen handtekeningen verzameld.
De Europese Commissie daagt Nederland voor het EU-Hof, omdat het geen nationale maatregelen heeft meegedeeld om een eind te maken aan de discriminatie van in het buitenland wonende gepensioneerden in verband met de "koopkrachttegemoetkoming oudere belastingplichtigen". De Nederlandse wetgeving bevat volgens de Commissie een discriminerende voorwaarde voor de verstrekking van deze tegemoetkoming. Tegelijk met deze beslissing heeft de Commissie in 151 gevallen tegen andere lidstaten van de EU actie ondernomen wegens schending van EU-recht.
Nieuwsbericht | 22-02-2013
Heeft een Nederlands bedrijf een vergunning nodig voor het tewerkstellen van Turkse werknemers, ook als ze in dienst zijn van een Duits bedrijf? Deze vraag is door de Raad van State voorgelegd aan het EU-Hof in een geschil tussen een energieproducent en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze had de energieproducent een boete opgelegd van € 264.000 wegens overtreding van de Wet Arbeid vreemdelingen. Geconstateerd was dat een aantal Turkse werknemers steigers opbouwden voor de energieproducent zonder dat deze over een tewerkstellingsvergunning beschikte.
De geplande vervanging van het Landelijk Jurisprudentie Nummer (LJN) door de zgn. European Case Law Identifier (ECLI)is uitgesteld. Er kan onvoldoende gegarandeerd worden dat uitspraken op de nieuwe manier gepubliceerd in alle gevallen correct en volledig worden geanonimiseerd.
Nieuwsbericht | 21-02-2013
'Nederland staat zelfbewust in het hart van een democratischer en welvarender Europa. Het kabinet loopt daarbij niet weg voor onbehagen over onvolkomenheden in de Europese samenwerking. Europa kan beter. En Nederland zal zich daarvoor inzetten, ook uit welbegrepen eigenbelang. Juist in een wereld van grote veranderingen en nieuwe uitdagingen heeft Nederland die Europese samenwerking nodig. Alleen als wij actief meepraten bepalen we mede de richting waarin dat gebeurt', aldus het kabinet in de Staat van de Unie.
Nieuwsbericht | 18-02-2013
De Commissie heeft een voorstel gepresenteerd voor een richtlijn met nadere voorschriften voor de belasting op financiële transacties (FTT), die in het kader van de nauwere samenwerking ten uitvoer zullen worden gelegd. Overeenkomstig het verzoek van de elf lidstaten die de FTT willen invoeren, neemt dit voorstel het toepassingsgebied en de doelstellingen over van het oorspronkelijke FTT-voorstel dat de Commissie in september 2011 heeft gepresenteerd. De aanpak waarbij alle transacties met een duidelijk verband met de FTT-zone worden belast, blijft behouden, net als het tarief van 0,1 % voor aandelen en obligaties en 0,01 % voor derivaten. De heffing van deze belasting op financiële transacties door de elf deelnemende lidstaten zal naar verwachting 30 tot 35 miljard euro per jaar opleveren.
Nieuwsbericht | 11-02-2013
De Commissie heeft een uitgebreid pakket maatregelen aangekondigd om de kwaliteit van de spoorwegdiensten in Europa te verbeteren. Veel Europese spoorwegmarkten kampen met stagnatie of achteruitgang. Daarom stelt de Commissie voor om de innovatie in de EU-spoorwegsector aan te moedigen door de concurrentie op het spoor te vergroten.
Nieuwsbericht | 08-02-2013
In het regeerakkoord is afgesproken aanbevelingen te doen aan de Europese Commissie over beleid dat naar de mening van Nederland niet meer op EU-niveau moet worden ingevuld, op basis van het beginsel van subsidiariteit. Alle Haagse departementen zijn nu begonnen met een inventarisatie op hun beleidsterreinen welke maatregelen naar Nederlands inzicht beter zouden kunnen worden ingevuld op het niveau van de lidstaten. De politieke partijen in de Tweede Kamer hebben alvast een paar schoten voor de boeg gelost.
Nieuwsbericht | 07-02-2013
De hervormingen van het economisch bestuur van de EU moet gepaard gaan met belangrijke rollen voor het Europees Parlement, de Europese Rekenkamer en het EU-Hof. Effectieve besluitvorming over de inzet van nationale publieke middelen moet gewaarborgd worden. Daarvoor is voldoende betrokkenheid van nationale parlementen en een maatschappelijk draagvlak nodig. Dat antwoordt de Raad van State op verzoek van de Eerste Kamer.
Nieuwsbericht | 06-02-2013
Het voorstel van de Commissie om elf lidstaten toe te staan nauwere samenwerking aan te gaan voor een belasting op financiële transacties is aangenomen door de Raad van de EU en goedgekeurd door het EP. Daarmee is de weg vrij voor deze elf lidstaten om verder te onderhandelen De Commissie heeft hiervoor een nieuw voorstel uitgebracht. Nederland behoort niet tot de groep van elf. In het regeerakkoord zijn specifieke voorwaarden afgesproken voor Nederlandse deelname.
Nieuwsbericht | 05-02-2013
In 2008 brachten duizenden Nederlanders hun spaargeld onder bij Icesave internetspaarrekeningen van de IJslandse Landsbanki. Al snel bleek dat de bank niet meer in staat was haar verplichtingen na te komen. Het EFTA Hof van de Europese Vrijhandelsassociatie is van mening dat IJsland geen Europese regels heeft geschonden door compensatie te weigeren aan gedupeerden van Icesave.
Nieuwsbericht | 04-02-2013
De constitutionele en institutionele aspecten van de EMU, het Unie-Burgerschap en aanbestedingen binnen de EU zijn de drie thema’s van het 26e congres van de internationale vereniging voor Europees recht, FIDE. Het congres vindt plaats in Kopenhagen van 28 tot 31 mei 2014. Prof. Fabian Amtenbrink (Erasmus Universiteit Rotterdam) zal algemeen rapporteur zijn voor het EMU-onderdeel.
Nieuwsbericht | 30-01-2013
Nederlandse werkneemsters die terugkeren van bevallingsverlof, adoptieverlof en ouderschapsverlof zouden onvoldoende worden beschermd tegen een achteruitgang in hun rechten. De Europese Commissie is van mening dat Nederland niet voldoet aan de EU-richtlijn betreffende de toepassing van het beginsel van gelijke kansen en gelijke behandeling van mannen en vrouwen in arbeid en beroep. De Commissie heeft Nederland nu voor het EU-Hof gedaagd.
Nieuwsbericht | 28-01-2013
Het kabinet heeft besloten de Eerste en Tweede Kamer toegang te verlenen tot het EU-extranet. Als gevolg van dit besluit hebben kamerleden nu rechtstreekse toegang tot deze besloten database met interne EU-Raadsdocumenten (Limité documenten). Nederland besluit deze toegang te verlenen na aanhoudende verzoeken vanuit beide Kamers en het bericht dat in 21 van de 27 EU lidstaten het nationale parlement al toegang heeft tot deze documenten.
Volgens de Europese Commissie zijn enkele tegemoetkomingen aan projectontwikkelaar Schouten-de Jong Bouwfonds in strijd met de EU-staatsteunregels. Het bouwfonds zal 6,9 miljoen euro met rente moeten terugbetalen.
Het bevorderen van een cultuur van gegevensbescherming, het verhogen van het toezicht op de EU-instellingen en het verminderen van de bureaucratie. Dat zijn de doelstellingen van een tweejarige strategie om de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming (ETGB) efficiënter en effectiever te maken. Dit blijkt uit een presentatie voor de EU-instellingen door de Europese Toezichthouder, de Nederlander Peter Hustinx.
Nieuwsbericht | 24-01-2013
In een notitie voor de leden van de Commissies voor Veiligheid en Justitie, voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en voor Europese Zaken van de Tweede Kamer, laat de Commissie Meijers zich positief uit over het weglaten van verschillende voorstellen uit het vorige regeer- en gedoogakkoord, maar levert vanuit EU-rechtelijk evenals volkenrechtelijk perspectief kritiek op verscheidene andere voorstellen.
Nieuwsbericht | 22-01-2013
De publieke omroep hoeft alleen maar een vergoeding voor de extra kosten te betalen voor het uitzenden van korte fragmenten van voetbalwedstrijden en andere evenementen. De EU-richtlijn die dit regelt, maakt geen onevenredige inbreuk op de grondrechten van de houder van de uitzendrechten. Zelfs als de extra kosten op nihil worden gesteld. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Als gevolg van de derde EU-rijbewijsrichtlijn hebben alle nieuwe rijbewijzen die in de EU worden afgegeven vanaf 19 januari de vorm van een plastic creditcard, met een Europees standaardformaat en betere beveiliging. Geleidelijk zullen de meer dan 100 verschillende papieren en plastic modellen die momenteel door meer dan 300 miljoen bestuurders in de hele EU worden gebruikt, worden vervangen door het nieuwe Europese rijbewijs.
Nieuwsbericht | 21-01-2013
Subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, die is bedoeld voor een bepaalde regio, hoeft niet per se ook in die regio te worden besteed. Voorwaarde is wel dat het geld uiteindelijk ten goede komt aan die regio. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een Portugese zaak.
Nieuwsbericht | 16-01-2013
‘Het Europese jaar van de Burger’ is geen promotie-campagne van de fastfoodhoreca, maar een initiatief van het Europees Parlement en de Raad om de burger beter te informeren over zijn rechten en mogelijkheden in de Europese Unie. Dit om het werken, studeren of wonen in een ander land van de EU te vergemakkelijken. En tegelijk de uitoefening door burgers van de Unie van de andere aan het burgerschap van de Unie verbonden rechten te bevorderen.
Nieuwsbericht | 15-01-2013
Palestijnen die gedwongen zijn om de vluchtelingenkampen in Libanon van het United Nations Relief and Works Agency for Palastine Refugees in the Near East (UNWRA) te verlaten komen van rechtswege in aanmerking voor een vluchtelingenstatus. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Hongaarse rechter.
Nieuwsbericht | 14-01-2013
De toegang van Roemeense werknemers tot de Spaanse arbeidsmarkt is opnieuw opgeschort. De opschorting geldt tot eind dit jaar voor alle sectoren en het hele Spaanse grondgebied. Roemenen die al eerder in Spanje werkzaam waren of werkzoekend waren, kunnen blijven. Dat blijkt uit een besluit van de Europese Commissie.
Nieuwsbericht | 11-01-2013
De Europese Commissie heeft een voorstel gepresenteerd voor een verordening betreffende de uitoefening van de rechten van de Unie voor de toepassing en handhaving van internationale handelsregels. Doel van deze verordening is dat de Unie haar rechten en belangen effectief kan handhaven door een gemeenschappelijk wetgevingskader te creëren, waaronder snel maatregelen kunnen worden genomen. Dit is van belang in het kader van internationale geschillenbeslechtingsmechanismen.
Nieuwsbericht | 10-01-2013
Het Hof bevestigt de geldboetes van 198 miljoen EUR en 20,71 miljoen EUR die respectievelijk aan Heineken NV en Bavaria NV zijn opgelegd wegens hun deelname aan een kartel op de Nederlandse biermarkt. De brouwers hebben vergeefs beroep ingesteld tegen een eerder arrest van het Gerecht, waarbij hun jarenlange misdragingen werden afgestraft met flinke boetes.
Nieuwsbericht | 09-01-2013
Het beleidsprogramma van het Ierse voorzitterschap is gericht op herstel van de Europese economie. Ierland zal zich daarom de komende zes maanden sterk maken voor: economische groei, stabiliteit, het terugdringen van jeugdwerkloosheid, herstructurering van het centraal economisch bewind, het aansterken van de interne markt en werken aan de internationale betrekkingen van de EU.
Nieuwsbericht | 08-01-2013
Door de ratificatie van Finland is het nieuwe Stabiliteitsverdrag op 1 januari 2013 in werking getreden. Het verdrag bepaalt dat het op deze datum in werking zou treden, op voorwaarde dat twaalf eurolanden hun ratificatie hadden afgerond. In Nederland is de ratificatie van het verdrag nog gaande.
Nieuwsbericht | 07-01-2013
De quotaregelingen van België en Oostenrijk voor de inschrijving van niet-onderdanen voor de opleiding tot arts, tandarts, fysiotherapeut of dierenarts mogen worden verlengd tot 2016. Dat is het gevolg van het besluit van de Commissie tot verlenging van de opschorting van de inbreukprocedures tegen deze lidstaten. Voorwaarde voor de opschorting is dat beide landen doorslaggevend feitenmateriaal verzamelen over de vraag waarom deze opleidingen een uitzondering moeten vormen op de EU-verdragsregels betreffende het vrije verkeer van burgers. Normaal garanderen die regels EU-onderdanen met de vereiste diploma's onbeperkte toegang tot het hoger onderwijs in alle lidstaten.
Nieuwsbericht | 04-01-2013
Vereenvoudiging van procedures, snellere betalingen en nieuwe financieringsmechanismen moeten ervoor zorgen dat Europese bedrijven, ngo's, onderzoekers, studenten, steden en regio’s een betere toegang krijgen tot financiële steun van de EU. Tegelijk wordt van de beheerders van de EU-gelden meer rekenschap en verantwoording verlangd. Dat zijn de leidende gedachten achter de herziening per 1 januari 2013 van het Financieel reglement en de bijbehorende uitvoeringsregels.
Nieuwsbericht | 03-01-2013
De Europese Commissie heeft het verzoek aan het EU-Hof om advies over de voorgenomen sluiting van het anti-piraterijverdrag ACTA, ingetrokken.
Nieuwsbericht | 02-01-2013
Investeringen van Nederlandse bedrijven in derde landen blijven beschermd door de investeringsverdragen van Nederland met deze landen, totdat door de EU vervangende investeringsverdragen zullen zijn afgesloten. Deze overgangsregeling is opgenomen in een onlangs gepubliceerde EU-verordening.
Het besluit van het Europees Partement om twee losse maandelijkse vergaderingen in Straatsburg aaneensluitend te houden om het verhuiscircus te beperken, kan niet door de beugel. Er moeten twaalf afzonderlijke vergaderingen worden gehouden. Daarom heeft het EU-Hof op verzoek van Frankrijk de besluiten van het Europees Parlement betreffende het rooster van zijn parlementaire zittingsperiodes voor 2012 en 2013 nietig verklaard.
Nieuwsbericht | 20-12-2012
De Europese Raad stond vooral in het teken van de toekomst van de Economische en Monetaire Unie (EMU). Een aantal kwesties moet nader worden uitgezocht in overleg met de lidstaten. Het bakentoezicht en de bankenunie moeten verder gestalte krijgen door een gezamenlijk resolutiemechanisme. De democratische legitimatie en verantwoording moet plaatsvinden op het niveau waar de besluiten worden genomen. Procedureregels voor de Eurotop-bijeenkomsten moeten in maart 2013 worden vastgesteld.
Het behalen van een inburgeringsexamen als voorwaarde voor gezinshereniging is in strijd met de Europese gezinsherenigingsrichtlijn. Dat is het oordeel van de rechtbank in Den Bosch in de zaak van een vrouw uit Azerbeidzjan die volgens de Wet inburgering buitenland eerst in het buitenland voor haar inburgeringsexamen moest slagen voordat ze zich bij haar man in Nederland mocht voegen.
Corinna Wissels, hoofd van de afdeling Europees Recht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, wordt staatsraad in de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Nieuwsbericht | 17-12-2012
Illegaal verblijf kan worden bestraft met een boete en zelfs onder omstandigheden met een vrijheid ontnemende straf. Maar de uitvoering van de straf moet worden beëindigd zodra de illegaal kan worden uitgezet. Dat heeft het EU-Hof geantwoord op vragen van een Italiaanse rechter.
Nieuwsbericht | 11-12-2012
Jaarlijks lopen Europese overheden naar schatting 1.3 biljoen Euro mis door belastingontduiking en -fraude. Volgens EU commissaris Šemeta wordt dit mogelijk gemaakt door gebrekkige afstemming en samenwerking tussen lidstaten. Hij heeft daarom 30 maatregelen aangekondigd die nationale regelgeving zullen stroomlijnen en informatie-uitwisseling bevorderen.
Nieuwsbericht | 10-12-2012
Nederland moet in het publieke debat een open houding tegenover het Europees Parlement aannemen en een actieve rol spelen in de vaak complexe besluitvormingsprocessen die in dit parlement plaatsvinden. Dat adviseert de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) naar aanleiding van de vraag hoe de regering het beste kan omgaan met de toegenomen invloed van de Europese volksvertegenwoordiging sinds het Verdrag van Lissabon.
Nieuwsbericht | 07-12-2012
De nauwere samenwerking tussen lidstaten over echtscheiding, waar Nederland geen deel van uitmaakt, bestaat nu uit België, Bulgarije, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië, Letland, Luxemburg, Hongarije, Malta, Oostenrijk, Portugal, Roemenië en Slovenië.
Nieuwsbericht | 06-12-2012
Het gebruik van de eigen taal speelt een cruciale rol in het Europees en internationaal recht. Voor staten gaat van de eigen taal een belangrijke symbolische functie uit. Voor individuele burgers is het gebruik van de eigen taal bovendien een noodzakelijke voorwaarde om documenten, zoals etiketten op consumentenproducten, te kunnen begrijpen. Dit kan complicaties opleveren indien een document betrekking heeft op meerdere landen. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de Europese Commissie over het effect van vertalingen op internationaal en Europees recht.
Nieuwsbericht | 05-12-2012
Een verder en dieper geïntegreerde EMU moet ervoor zorgen dat er in de toekomst voor alle belangrijke economische en budgettaire beleidskeuzes van lidstaten hechtere coördinatie, bredere ondersteuning en ingrijpender toezicht op Europees niveau komt. Dat blijkt uit de blauwdruk voor een hechtere economische en monetaire Unie (EMU) die José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, heeft gepresenteerd.
Nieuwsbericht | 03-12-2012
Het kabinet heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de Nederlandse inzet in het debat over de toekomst van de Economische en Monetaire Unie (EMU). De kamerbrief is opgesteld naar aanleiding van de Europese Raad van 13-14 december.
De talen die voor de werving van nieuwe EU-ambtenaren worden gebruikt, mogen niet beperkt worden tot Frans, Duits en Engels. Kandidaten moeten de oproepen in alle officiële talen kunnen lezen. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een zaak die was aangespannen door Italië.
Nieuwsbericht | 30-11-2012
Het EU-recht verzet zich er niet tegen dat de lidstaten die de euro als munt hebben het verdrag tot instelling van het ESM sluiten en ratificeren. Dat heeft het EU-Hof bepaald. Vanwege het uitzonderlijke belang van deze zaak heeft het EU-Hof via een versnelde procedure binnen vier maanden recht gesproken in voltallige zitting van alle 27 rechters.
De plaatsing van de Nederlandse stichting Al-Aqsa op de EU-lijst wegens financiering van terrorisme is gerechtvaardigd. Dat heeft het EU-Hof bepaald na een geslaagd beroep van Nederland tegen een arrest van het EU-Gerecht uit 2010. Het Gerecht had geoordeeld dat Nederland, door het nationale sanctiebesluit in te trekken nadat de EU-listing tot stand kwam, de grondslag onder de EU-listing had weggehaald. Dit oordeel van het Gerecht is volgens het Hof onjuist. Nederland wilde hiermee juist de EU-maatregel tegen Al-Aqsa zoveel mogelijk respecteren.
Nieuwsbericht | 23-11-2012
Een slimmer visumbeleid. Dat wil de Europese Commissie om de economie van de EU, met name het toerisme, te stimuleren. De Commissie constateert dat het toerisme uit visumplichtige landen zoals Rusland, China, Brazilië en India sterk toeneemt. Volgens de Commissie is het mogelijk om de veiligheid van de buitengrenzen te garanderen en tegelijkertijd het legaal reizen naar de Unie makkelijker te maken.
Nieuwsbericht | 22-11-2012
Een lidstaat is op grond van de Dublinverordening verplicht een asielzoeker die zich voegt bij een hulpbehoevend familielid over te nemen van een lidstaat waar de asielzoeker het eerste de EU is binnengekomen. De overnemende lidstaat moet dan zorgdragen voor de inhoudelijke behandeling van het asielverzoek, en niet de lidstaat waar de asielzoeker het eerste de EU is binnengekomen. Dat heeft het EU-Hof bepaald.
Lidstaten die de nationale statistieken over overheidstekort en overheidsschuld manipuleren kunnen een flinke boete krijgen, namelijk maximaal 0, 2% van het BBP. De Raad kan die boete, op grond van een aanbeveling van de Commissie, opleggen. Dit is vorig jaar vastgelegd in het zogenoemde ‘sixpack’. De regels voor het uitoefenen van deze bevoegdheid zijn nu door de Commissie gepubliceerd.
De Nederlandse zorgverzekeringswet vormt geen inbreuk op het eigendomsrecht of het beginsel van gelijke behandeling. Ook is geen sprake van een oneerlijk proces. Dat blijkt uit een beslissing van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg waarin de klacht van de pensionado’s tegen Nederland niet-ontvankelijk wordt verklaard.
In verband met de aanvraag van een verklaring voor recht dat de verkooppraktijk van een onderneming niet onrechtmatig is en dat zijn concurrenten op basis daarvan geen vordering kunnen instellen, vroeg de Duitse rechter aan het EU-Hof of het EU-recht een dergelijke verklaring toestaat.
Nieuwsbericht | 20-11-2012
De recente Hongaarse pensioenwet die rechters, aanklagers en notarissen verplicht om in plaats van met 70 jaar, op 62 jarige leeftijd met pensioen te gaan, is een vorm van leeftijdsdiscriminatie, waarvoor geen enkele steekhoudende rechtvaardiging kan worden aangevoerd. Dat blijkt uit een arrest van het EU-Hof in een door de Europese Commissie aangespannen versnelde inbreukprocedure.
De Europese Commissie heeft een nieuw voorstel ingediend ter bevordering van het aantal vrouwen in topfuncties binnen het Europese bedrijfsleven. Het voorstel roept een vrouwenquotum in het leven van minimaal 40 % aan vrouwelijke werknemers binnen leidinggevende functies van grote Europese ondernemingen. Met dit voorstel probeert de Commissie het zogenaamde “glazen plafond” te slechten.
Het Kabinet staat positief tegenover de prioriteiten die de Commissie in haar werkprogramma voor 2013 heeft gesteld. Het Kabinet waardeert vooral de nadruk van de Commissie op het aanpakken van de economische crisis. Dit blijkt uit de appreciatie die het kabinet naar het parlement gestuurd.
Toont 2.101 - 2.175 van 3.275 resultaten.