De regering onderschrijft de opvattingen van de WRR in het rapport 'Aan het buitenland gehecht', over het belang van Europese integratie en samenwerking. Het kabinet wil strategisch en gericht samenwerken binnen de Europese Unie, die zich moet richten op de kerntaken. Inzet is structurele samenwerking met gelijkgestemde lidstaten en waar mogelijk in Beneluxverband, Ook gaat het kabinet in op de aanbeveling van de WRR over de coördinatie van het EU-beleid. De minister-president is een ‘belangrijk ijkpunt’ voor de interdepartementale voorbereiding, maar er komt geen ‘ministerie van Algemene en Europese Zaken’.
Nieuwsbericht | 14-02-2011
Honing die afkomstig is van bijen die gehouden worden in de buurt van een veld met genetisch gemodificeerde maïs is een levensmiddel waarvoor een vergunning is vereist voordat deze honing in de handel wordt gebracht. Dat is de mening van Advocaat-Generaal Yves Bot in een zaak van een groep Duitse imkers die een schadevergoeding eisen van hun lokale overheid omdat in hun buurt teelt van genetisch gemodificeerde gewassen wordt toegestaan.
Nieuwsbericht | 11-02-2011
De Commissie heeft handleidingen uitgebracht om overheden te helpen bij de organisatie en financiering van diensten van algemeen economisch belang en bij sociaal verantwoord inkopen. Voor beide onderwerpen moeten overheden de regels van de EU voor aanbesteding, staatssteun en de interne markt toepassen. De Commissie reikt ons de hand.
Nieuwsbericht | 10-02-2011
Energie en Innovatie vormden de belangrijkste agendapunten van de Europese Raad. Uiterlijk in 2014 moet de ‘geïntegreerde interne energiemarkt’ voltooid zijn. Alle lidstaten moeten hierop aangesloten zijn. Uitgebreid gesproken is er over de plannen tot versterking van het economisch bestuur van de Eurozone. Het definitieve besluit over de verdragswijziging voor het stabiliteitsmechanisme voor de euro werd doorgeschoven naar de Europese Raad in maart. Tevens kwam er een verklaring over de situatie in Egypte en de regio.
Nieuwsbericht | 09-02-2011
De Europese Commissie stelt voor de basisregels voor het Europese internationale privaatrecht, de zogenoemde Brussel-I verordening, te herschikken. Belangrijke onderdelen van het voorstel zijn de afschaffing van de exequatur-procedure en de uitbreiding van de verordening naar verweerders van buiten de EU.
Nieuwsbericht | 28-01-2011
De Europese Commissie houdt een openbare raadpleging over de modernisering van de Europese aanbestedingsregels. De Commissie wil vooral dat aanbesteden makkelijker wordt en dat er meer wordt aanbesteed over de grens. ‘Groenere’aanbesteding en innovatie zijn ook belangrijke thema’s. De Commissie heeft een groenboek gepubliceerd, waar eenieder op kan reageren.
In een opmerkelijke gezamenlijke verklaring geven president Skouris van het EU-Hof en president Costa van het Mensenrechtenhof Straatsburg hun visie op de toetreding van de EU tot het EVRM en het groeiende belang van het EU-Handvest voor grondrechten.
De Europese Commissie is het niet eens met de Eerste en Tweede Kamer dat haar voorstel inzake seizoensarbeiders niet strookt met het subsidiariteitsbeginsel. Commissaris Sefcovic van interinstitutionele relaties laat een uitgebreide reactie beide Kamers weten dat de subsidiariteitsvraag naar behoren is onderzocht en de subsidiariteitstoets doorstaat.
Het feit dat een nationale maatregel niet expliciet verwijst naar een EU-richtlijn, betekent niet dat deze maatregel niet kan worden aangemerkt als een implementatie van die richtlijn. Zelfs niet als de richtlijn de richtlijn verplicht te verwijzen naar de richtlijn. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een zaak die een Spaanse ambtenaar had aangespannen tegen haar werkgever.
De Juridische Dienst van de Raad van de EU (JDR) heeft een nieuwe directeur-generaal: Hubert Legal. Hij wordt hiermee ook de juridisch adviseur van de Europese Raad. De Fransman volgt zijn landgenoot Jean-Claude Piris op, die een lange staat van dienst heeft. De JDR is een belangrijk adviesorgaan van de Raad en de Europese Raad. Bij de JDR werken 270 mensen, waarvan 130 juristen.
Nieuwsbericht | 27-01-2011
De strijd tegen doping, de financiering van sport, het tegengaan van clubschulden en het vrij verkeer van sporters moeten de belangrijkste onderwerpen zijn van het sportbeleid van de EU. Dat schrijft de Europese Commissie in de mededeling ‘Developing the European dimension in sport’. In deze mededeling zet de Commissie uiteen wat haar visie is op de rol van de EU op het gebied van sport.
Nieuwsbericht | 21-01-2011
Kan een asielzoeker uit Iran rechten ontlenen aan de EU-kwalificatierichtlijn wegens mogelijke bestraffing op grond van zijn seksuele geaardheid? Deze vraag heeft een Duitse rechter voorgelegd aan het EU-Hof. Het asielverzoek in kwestie was door de Duitse autoriteiten afgewezen, omdat een persoon zijn seksualiteit in de privésfeer kan beleven.
België heeft in strijd met het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) gehandeld door een asielzoeker terug te zenden naar Griekenland op grond van de zogenoemde Dublin-II verordening van de EU. België handelde hiermee in strijd met het verbod van een vernederende behandeling. Dat heeft het Mensenrechtenhof in Straatsburg bepaald. De langverwachte uitspraak is slecht nieuws voor deze EU-regeling die gebaseerd is op het onderlinge vertrouwen van de lidstaten in elkaars rechtsstelsels. Overigens werd ook Griekenland veroordeeld in dezelfde uitspraak.
Het Europees Parlement heeft ingestemd met de ontwerprichtlijn grensoverschrijdende gezondheidszorg. De richtlijn moet het makkelijker maken voor patiënten om zorg te ontvangen in een andere lidstaat, bijvoorbeeld omdat een speciale behandeling nodig is of omdat het ziekenhuis in de andere lidstaat het dichtst bijzijnde ziekenhuis is. De Raad moet het ontwerp nog officieel goedkeuren.
Nieuwsbericht | 20-01-2011
In 2005 werd de Ierse taal (Gaelic) erkend als officiële taal van de EU. Echter, om praktische redenen werden de instellingen niet verplicht om alle documenten, zoals arresten van het Hof, te vertalen in het Iers. Aangezien het nog steeds problematisch is om voldoende vertalers en tolken te vinden die deze taal machtig zijn is de uitzonderingsbehandeling voor het Gaelic verlengd tot 2017.
Nieuwsbericht | 19-01-2011
De poging van een groep Britse parlementariërs om de ‘European Union Bill’ van de regering Cameron aan te scherpen is mislukt. Een overgrote meerderheid van het House of Commons stemde tegen amendementen van een groep conservatieve parlementariërs die erop neerkomen dat het Europese recht niet boven dat van het Verenigd Koninkrijk gaat.
Nieuwsbericht | 17-01-2011
De Interdepartementale Commissie Europees Recht (ICER) heeft ten behoeve van de departementen een praktische handleiding en Q&A’s opgesteld over de Europese openbaarheidsregels (de ‘Eurowob’). Departementen krijgen regelmatig met deze regels te maken, bijvoorbeeld als de Commissie in bezit is van documenten afkomstig van de Nederlandse overheid en omgekeerd. Bovendien zijn de regels van belang voor burgers en bedrijven die willen dat een document openbaar wordt gemaakt of juist niet. Het ECER zal in maart in een seminar organiseren over dit onderwerp.
Op 14 januari 2011 stemde de ministerraad in met de benoeming van drs. Pieter de Gooijer tot Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de Europese Unie. Hij volgt drs. Tom de Bruijn op, die sinds 1 januari 2003 deze positie bekleedt.
Een EU-richtlijn is van toepassing op het moment dat een overheidsorgaan een beslissing neemt, ook als de richtlijn op het moment van het verzoek waarop beslist wordt nog niet van toepassing was. Dit heeft het EU-Hof bepaald in een zaak van Nederlandse milieuorganisaties die toegang willen tot bepaalde informatie die in het bezit is van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden.
Nieuwsbericht | 14-01-2011
Een rechtspersoon kan aanspraak maken op rechtsbijstand en vrijstelling van proceskosten op grond van het EU-Handvest van de grondrechten, met name wanneer de toegang tot de rechter in gevaar komt. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een opmerkelijke zaak van een Duits bedrijf dat schadevergoeding eist van de Duitse overheid wegens te late omzetting van een richtlijn.
Nieuwsbericht | 07-01-2011
Met ingang van 1 januari 2011 is Hongarije voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Het Hongaarse voorzitterschap het sluitstuk van het triovoorzitterschap met België en Spanje. Sinds het Zweedse voorzitterschap in 2009 hebben de voorzitterschappen veel werk aan de financiële en economische crisis in de EU. Desalniettemin hebben de Hongaren ook specifieke prioriteiten voor hun voorzitterschap, zoals een strategie voor de Donau-regio, toetreding van Roemenië en Bulgarije tot Schengen en verdere samenwerking met de landen in het Oostelijk Partnerschap.
Nieuwsbericht | 04-01-2011
Oostenrijk mag weigeren een Duitse adellijke titel in te schrijven in de burgerlijke stand. In Oostenrijk is de adel afgeschaft, omdat Oostenrijk de gelijkheid van zijn burgers wil verzekeren. Daarom is het gerechtvaardigd om adellijke titels te weigeren, ook al vormt die weigering een belemmering van het vrije personenverkeer. Dat heeft het EU-Hof bepaald.
Altijd al met chips op de bank nog even dat Kamerdebat over de Europese Raad willen bekijken? Dat kan nu met de nieuwe online dienst van de Tweede Kamer, debatgemist.tweedekamer.nl. De Tweede Kamer volgt hiermee andere parlementen in Europa waar deze dienst al langer bestaat. En voor kwesties met betrekking tot de Europese Unie kunnen debatten in andere EU-lidstaten en in Brussel minstens zo interessant zijn. Het ECER zet voor u de mogelijkheden op een rij.
Nieuwsbericht | 23-12-2010
De Europese Raad heeft een akkoord bereikt over een nieuwe bepaling in het EU-Werkingsverdrag. Het doel van de nieuwe bepaling is het creëren van een juridische basis voor een permanent mechanisme ter bescherming van de stabiliteit van de euro. De verdragswijziging moet op 1 januari 2013 in werking treden.
Nieuwsbericht | 20-12-2010
Het beperken van de toegang tot coffeeshops tot ingezetenen van Nederland is niet in strijd met het vrij verkeer van diensten. Dat heeft het Hof van Justitie bepaald in de zaak Josemans over het coffeeshopbeleid van de gemeente Maastricht. Het arrest is ook van belang voor de invoering van de zogenoemde ‘wietpas’.
Nieuwsbericht | 16-12-2010
Het Europees Parlement heeft deze week geen akkoord kunnen bereiken over een wetgevend voorstel van de Commissie tot invoering van één aanvraagprocedure voor een verblijfs- en werkvergunning voor niet EU-ingezetenen.
De procedure van een kort geding als een snelle manier om onregelmatigheden in een aanbestedingsprocedure te bestrijden kan Europeesrechtelijk door de beugel. Dit geldt zelfs wanneer een rechter in kort geding een foute uitleg heeft gegeven, die later door de gewone rechter als onjuist wordt aangemerkt. Of daardoor schade-aansprakelijkheid van de overheid ontstaat, moet per geval worden beoordeeld. Dat heeft het EU-Hof bepaald naar aanleiding van prejudiciële vragen van de Rechtbank Assen.
Het EU Gerecht heeft vandaag geoordeeld dat de Europese Commissie terecht in 2006 bepaalde delen van de financiering van de publieke omroepen in Nederland als met het Unierecht onverenigbare staatssteun heeft aangemerkt.
De onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Raad van Europa over de toetreding van de EU tot het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (EVRM) zijn nu een half jaar gaande en zullen naar verwachting nog wel tot de zomer van 2011 voortduren. Over de voornaamste onderwerpen, de inrichting van een zgn. co-respondentmechanisme en de betrokkenheid van het Hof van Justitie van de EU, moeten nog stevige noten worden gekraakt. De Raad van Europa publiceert de werkdocumenten en verslagen van de bijeenkomsten op haar website.
Op het Franse eilandje Saint-Barthélemy in de Caribische Zee is vanaf 2012 het bijzondere EU-regime voor de Landen en Gebieden Overzee van toepassing. De bevolking van het eiland had te kennen gegeven niet langer als zgn. ultraperifeer gebied onder de gewone regels van de EU-verdragen te willen vallen. Tot deze statuswijziging heeft de Europese Raad besloten. Daarbij zijn en passant enkele onderdelen van het EU-Werkingsverdrag gewijzigd.
EU lidstaten hebben geen doorslaggevende stem bij de beslissing van de Commissie om documenten die door die lidstaat zijn aangeleverd openbaar te maken. Dat heeft de Europese Ombudsman beslist in zaak van een Brusselse milieuorganisatie die een aantal documenten afkomstig van de Spaanse regering bij de Commissie opvroeg.
Nieuwsbericht | 15-12-2010
De verkoop van produkten en diensten op internet neemt toe en daarmee ook de juridische geschillen die ontstaan bij die verkoop. Wat te doen bijvoorbeeld als een nationale wet voorschrijft dat contactlenzen alleen door gediplomeerde opticiens in een optiekzaak mogen worden verkocht? Of als een ondernemer plots in een andere lidstaat voor de rechter moet verschijnen omdat hij iets heeft verkocht aan een consument in een andere lidstaat. Het Hof van Justitie kiest in twee recente zaken voor een moderne aanpak.
Nadat eerder dit jaar de EU besloot enkele EU-lidstaten verlof te geven tot nauwere samenwerking in echtscheidingszaken, maakt de EU zich nu op voor een tweede toepassing van nauwere samenwerking. Een aantal lidstaten, waaronder Nederland, wil graag doorgaan met een EU-regeling voor octrooien. Een voorstel om met een beperkt aantal talen te gaan werken, wordt geblokkeerd door Spanje en Italië. Tijdens de Raad voor Concurrentievermogen op 10 december werd duidelijk dat een voldoende aantal lidstaten ook zonder deze lidstaten verder wil.
E.ON Energie AG moet een boete betalen van 38 miljoen euro omdat de verzegeling was verbroken die de Europese Commissie tijdens een kartelinspectie had aangebracht op een afgesloten kamer met dossiers. Dit heeft het Gerecht van de EU bepaald in het beroep van E.ON tegen het besluit van de Commissie. Het maakt daarbij niet uit of het zegel bewust werd verbroken door de bedrijfsleiding, of misschien wel per ongeluk door een schoonmaker.
Een jaar na de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon hebben de Raad, het Europees Parlement en de Commissie een akkoord bereikt over het Europees burgerinitiatief. Dit nieuwe instrument biedt burgers de mogelijkheid de Commissie te vragen voorstellen te doen voor een Europese aanpak van een probleem. Popelende burgers moeten nog even wachten; de regeling treedt pas over een jaar in werking.
Zowel het kabinet als de Eerste en Tweede Kamer hebben hun reactie op het werkprogramma van de Europese Commissie voor 2011 gegeven. Het kabinet heeft in een kabinetsreactie inhoudelijk commentaar gegeven op het werkprogramma. De beide Kamers hebben een lijst gepubliceerd met voorstellen die in hun ogen belangrijk zijn.
EU-lidstaten kunnen sneller een boete of dwangsom opgelegd krijgen als zij een arrest van het Hof van Justitie niet uitvoeren of een EU-richtlijn niet op tijd omzetten in nationale wetgeving. Dit blijkt uit een mededeling van de Commissie over het nieuwe sanctiebeleid.
Nieuwsbericht | 29-11-2010
De toepasselijkheid van de EU-bepalingen inzake het vrije verkeer in niet-grensoverschrijdende, interne situaties binnen een lidstaat blijft de gemoederen bezighouden. Dit keer heeft de Nederlandse Hoge Raad vragen gesteld aan het EU-Hof. De zaak betreft een in Nederland woonachtige Duitse vrouw die op de Nederlandse wegen rijdt met een Duitse auto. De vraag is of in deze omstandigheden de heffing van belasting voor het gebruik van de auto op de Nederlandse weg in strijd is met het vrij verkeer van personen.
Nieuwsbericht | 26-11-2010
Verschillende onderdelen van het regeerakkoord kunnen wellicht niet worden gerealiseerd omdat ze op internationale en Europese kaders stuiten. Dat schrijft de ‘Commissie Meijers’, een denktank van rechtswetenschappers op het gebied van Europees migratie- en strafrecht.
Nieuwsbericht | 24-11-2010
Het besluit van de Raad om de EU-ambtenaren voor de periode juli 2009-juli 2010 maar een beperkte salarisstijging toe te kennen is niet volgens het boekje tot stand gekomen. De Raad beriep zich op de economische crisis in de lidstaten om af te wijken van het normale aanpassingsmechanisme. Het Hof zegt nu dat alleen de Europese Commissie een afwijking mag voorstellen. De Raad mocht dit niet op eigen gezag doen. De Raad moet nu alsnog de Commissie verzoeken een voorstel in te dienen om af te wijken van de gewone stijging. Daarover mag ook het Europees Parlement meepraten. Totdat een nieuw besluit is vastgesteld blijft de beperkte stijging van de EU-salarissen in stand.
In een uitgebreide mededeling heeft de Europese Commissie 41 acties voorgesteld om de interne veiligheid van de EU te verbeteren. Belangrijke punten in het stuk zijn de verdergaande harmonisatie van het strafrecht en verbetering van de grenscontroles om grensoverschrijdende criminaliteit tegen te gaan. De strategie is ook een Europees antwoord op bestaande activiteiten van de Verenigde Staten, zoals het analyseren van bankgegevens en gegevens van vliegtuigpassagiers.
Drugscriminelen uit een andere EU-lidstaat kunnen worden uitgezet, zelfs als zij geboren zijn in Nederland en hier ruim 30 jaar verbleven hebben.. Dat volgt uit een arrest van het EU-Hof in een zaak van een Griekse burger die in Duitsland veroordeeld werd voor georganiseerde drugshandel. Duitsland, het land waar hij geboren werd en opgroeide, mag hem nu uitzetten naar Griekenland.
Intensievere samenwerking bij de opstelling van het werkprogramma van de Commissie, bij de onderhandeling en sluiting van internationale overeenkomsten, en bij de toegang tot niet-openbare informatie. Dat zijn enkele belangrijke onderdelen van het nieuwe kaderakkoord tussen Europees Parlement en de Commissie. De Raad neemt niet deel aan deze afspraken. Over de toegang tot vertrouwelijke info zal de Raad eigen afspraken maken met het Europees Parlement.
Een verwijzing naar de Europese Unie in onze Grondwet is niet nodig. Wel moet er een verwijzing naar de ‘Europese rechtsorde’ komen. Dat adviseert de staatscommissie grondwet in een rapport over de noodzaak om de Nederlandse grondwet te wijzigen, onder meer met betrekking tot de verhouding van Nederland tot de Europese Unie.
Nieuwsbericht | 23-11-2010
Het Verdrag van Lissabon is nu een jaar in werking. Wat zijn de gevolgen van het Verdrag en hoe functioneert de Unie nu? Dat zijn de vragen die centraal staan in een lunchbijeenkomst over de implementatie van het Verdrag van Lissabon op 8 december op Instituut Clingendael.
Nieuwsbericht | 22-11-2010
De bekendmaking van persoonlijke gegevens van ontvangers van EU-landbouwsubsidies vormt een schending van hun privéleven. Dat heeft het Hof van Justitie bepaald in een zaak van twee Duitse boeren die hun persoonsgegevens (met bijbehorend subsidiebedrag) graag van internet verwijderd zien.
Nieuwsbericht | 11-11-2010
Personen kunnen niet worden uitgesloten van een asielstatus enkel omdat ze hebben behoord tot een terroristische organisatie. Er moet in elk concreet geval een individueel onderzoek plaatsvinden of de betrokken persoon verantwoordelijk kan worden gesteld voor de terroristische daden. Dat is de uitspraak van het EU-Hof in een zaak van twee Turkse mannen die in Duitsland asiel hebben aangevraagd. De mannen waren oud-leden van de Koerdische bewegingen Dev Sol en de PKK. Beide organisaties staan op de EU-terrorismelijst.
Sinds het Verdrag van Lissabon is het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie bindend geworden. Niet alleen voor de EU-instellingen, maar ook voor de lidstaten wanneer zij EU-recht toepassen. De Europese Commissie heeft nu een strategie ontwikkeld om de rechten die zijn verankerd in het Handvest daadwerkelijk te verwezenlijken. Doel: de EU moet het toonbeeld van respect voor grondrechten worden. Dat blijkt uit een mededeling die door de Commissie is gepresenteerd.
Nieuwsbericht | 31-10-2010
De Europese Commissie wil de obstakels ‘ontmantelen’ die EU-burgers tegenkomen als zij gebruik maken van het vrij verkeer. In het verslag over het EU-burgerschap analyseert zij de obstakels aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Zoals Vicente en Ingrid, die samen een huis willen kopen in Frankrijk.
Het ECER is een van de clusters binnen de afdeling Europees recht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor het Hofcluster zoekt onze afdeling nu een collega voor de functie Hoofd Hofcluster / senior jurist Europees recht. Deze persoon treedt op als agent namens de regering bij de Europese Hoven en is verantwoordelijk voor het dagelijks functioneren van het Hofcluster binnen de afdeling.
Nieuwsbericht | 29-10-2010
Het jaar 2011 zal in het teken staan van economische hervorming, burgerrechten en veiligheid, externe betrekkingen van de EU en de nieuwe EU-begroting. Dat staat in het jaarlijkse werkprogramma van de Europese Commissie. Zoals gebruikelijk zal het kabinet reageren op het werkprogramma in een kabinetsreactie die aan de Tweede Kamer wordt gestuurd.
Met de langverwachte ‘Akte voor de interne markt’ (Single Market Act) wil de Europese Commissie de interne markt een opkikker geven. Een nieuwe strategie moet het toezicht op implementatie van EU-regelgeving verbeteren. Het pakket is gebaseerd op aanbevelingen van Mario Monti, voormalig Eurocommissaris voor interne markt en mededinging. De komende vier maanden zijn ingeruimd om te debatteren over het stuk. Iedereen is uitgenodigd om mee te doen.
Nieuwsbericht | 28-10-2010
Als bedrijven bepaalde onderdelen van een bedrijf, zoals de cateringdienst, uitbesteden aan een ander bedrijf, behouden de werknemers dezelfde arbeidsvoorwaarden, ook als ze op papier niet in dienst zijn van dat bedrijf. Dat heeft het Hof van Justitie bepaald in een zaak tussen Albron Catering en een cateringmedewerker bij bierbrouwer Heineken. De zaak is een overwinning voor werknemers en vakbonden.
De kantonrechter in Breda heeft vragen gesteld aan het EU-Hof van Justitie over de compensatie waar reizigers recht op hebben als hun vliegtuigvlucht meer dan drie uur vertraagd is. Dit recht op compensatie volgt uit het bekende Sturgeon-arrest van het EU-Hof. Volgens de KLM is dit arrest echter in strijd met de bedoeling van de Europese wetgever en het Verdrag van Montreal inzake het internationale luchtvervoer..
Nieuwsbericht | 26-10-2010
De Studiekring Europees Recht (STER), de vereniging van jonge juristen Europees recht, organiseert op donderdag 18 november een bijeenkomst over het EU-burgerschap. Een zeer actueel thema in de politiek en de jurisprudentie van het Hof van Justitie. Verder zal ook de scriptieprijs 2010 van de Nederlandse Vereniging voor Europees Recht (NVER) worden uitgereikt aan één van de maar liefst 22 jonge talenten die hun scriptie over een Europeesrechtelijk onderwerp hebben geschreven.
De Europese Commissie heeft in een mededeling over de evaluatie van de werking van de EU-begroting weer gezinspeeld op EU-belastingen die direct in de eigen middelen van de EU vloeien. De Commissie wil dat de EU minder afhankelijk wordt van de lidstaatbijdragen, die er voor zorgen dat het geld “niet terecht komt op plaatsen waar het de meeste toegevoegde waarde heeft”. Wie betaalt, bepaalt…
Nieuwsbericht | 21-10-2010
De zorgpremie die Nederland oplegt aan de zogenoemde pensionado’s is niet in strijd met het Europese socialezekerheidsrecht. Dit gaat om personen die pensioen ontvangen uit Nederland, maar in een andere EU-lidstaat wonen. Zij zijn sinds de nieuwe Zorgverzekeringswet uit 2006 verplicht om in Nederland zorgpremie betalen en zich aan te melden bij de Centrale Zorgverzekeringsautoriteit. Dat antwoordt het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Centrale Raad van Beroep. Wel moet alsnog worden onderzocht of de pensionado’s als burgers van de EU verschillend zijn behandeld ten opzichte van ingezetenen van Nederland als gevolg van de hervorming van het ziektekostenstelsel in 2006.
Nieuwsbericht | 20-10-2010
Er wordt in de EU onvoldoende gebruik gemaakt van internet en e-mail om overheidsopdrachten Europees aan te besteden. Dat is de analyse van de Europese Commissie in haar nieuwe groenboek over dit onderwerp. Tot eind januari 2011 is het mogelijk voor eenieder om te reageren op de plannen van de Commissie.
Nieuwsbericht | 19-10-2010
De Europese Raad wil een 'beperkte verdragswijziging' voor een permanent crisisbeheersingsmechanisme in de EU. De ER volgt hiermee het voorstel van Frankrijk en Duitsland, de twee grootste landen in de eurozone, om het het EU-werkingsverdrag aan te passen. De verdragswijziging moet een mechanisme voor de eurozone instellen. Het voorstel werd gelanceerd in het Franse Deauville door president Sarkozy en bondskanselier Merkel, maar is niet onverdeeld positief ontvangen.
De minister-president coördineert voortaan de Europese Raad. De minister van Financiën bereidt de EU-Begrotingsraad voor en neemt daaraan deel. Dat zijn de meest in het oog springende EU-uitkomsten van het constituerend beraad van het kabinet Rutte. In dit beraad wordt de portefeuilleverdeling van de ministers en staatssecretarissen vastgesteld.
Uiteenlopende visies van de Eerste en de Tweede Kamer en de regering over het instellen van subsidiariteitsberoep, het combineren van parlementaire beroepen vanuit verschillende lidstaten, en andere praktische uitwerkingen. Daarover hebben de Eerste Kamer en de minister van Buitenlandse Zaken een schriftelijk overleg gevoerd naar aanleiding van de nieuwe mogelijkheid van het parlement om beroep in te stellen bij het EU-Hof wegens schending van het subsidiariteitsbeginsel.
Nieuwsbericht | 11-10-2010
De Europese Commissie heeft haar jaarlijkse rapport over de toepassing van het EU-recht gepubliceerd. In 2009 waren er minder klachten en inbreukzaken, maar toch blijven volgens de Commissie met name te late omzetting en te late kennisgeving (notificatie) een wijdverbreid en structureel probleem. Nederland is een goed jongetje in de klas, zo blijkt.
Het programma “beter wetgeven” moet in een hogere versnelling komen. Voortaan moet “slim wetgeven” de hele beleidscyclus van wetgeving omvatten, samen met de lidstaten en de belanghebbenden die er door geraakt worden. Dat stelt de Europese Commissie in een recente mededeling. Tegelijkertijd is het verslag over beter wetgeven in 2009 gepubliceerd. En bovenop dit alles heeft de Europese Rekenkamer ook het impact assessment systeem van de Commissie doorgelicht.
Sommige EU-burgers kunnen niet de rechten inroepen die EU-burgers hebben op grond van het EU-recht. Begrippen als ‘zuiver interne situatie’ en ‘omgekeerde discriminatie’ schuren in hun dagelijkse beleving van wat de EU voor hen zou moeten betekenen. In een uitvoerig advies aan het Hof in de zaak Ruiz Zambrano zet Advocaat-Generaal Eleanor Sharpston uiteen waarom EU-burgers rechten moeten kunnen ontlenen aan het EU-burgerschap, óók als ze zich niet tussen lidstaten verplaatsen. Over het komende arrest zal het ECER een bijzondere bijeenkomst organiseren.
Nieuwsbericht | 08-10-2010
De Europese Commissie heeft een nieuw handboek gepubliceerd voor de toepassing van de staatssteunregels door nationale rechters. Voor de handhaving van deze regels is de nationale rechter in de loop der jaren een onmisbare schakel geworden. Het handboek is een verzameling van wetgeving en andere belangrijke documenten voor het staatssteunrecht.
Wie aan de ‘Griekse kwestie’ denkt, zal wellicht denken aan begrotingspolitiek, maar in het asielrecht heeft men daar hele andere gedachten bij. De manier waarop Griekenland omgaat met de mensenrechten van asielzoekers stelt rechters in andere lidstaten voor de vraag of het terugsturen van asielzoekers naar Griekenland wel kan. Een Britse rechter heeft dit gevraagd aan het EU-Hof.
De Europese Commissie moet de motivering voor de plaatsing van een persoon op de VN-terrorismelijst inhoudelijk toetsen. Dat oordeelt het Gerecht van de Europese Unie in de zaak Kadi, die zich voor de derde maal tot de EU-rechter wendt. Het Gerecht komt tot die conclusie omdat Kadi onvoldoende mogelijkheden heeft zijn plaatsing op de VN-lijst op VN-niveau aan te vechten.
Houdt u zich als beleidsmaker de komende tijd ook bezig met de EU-begroting, maar vindt u de teksten en de systematiek lastig te doorgronden? Dan schieten zowel de Europese Commissie als het Europees Parlement u te hulp. Beide instellingen leggen op internet uit hoe het nu precies zit. Compleet met myth-buster.
De Europese Commissie heeft in een mededeling aan de Raad en het Europees Parlement uiteengezet wat haar plannen zijn voor een belasting op financiële transacties en activiteiten. De Commissie wil graag op wereldschaal een belasting op financiële transacties. In de EU moet er een belasting komen op de winsten en beloningen van ondernemingen in de financiële sector.
De EU-richtlijn die discriminatie bij het aanbieden van produkten en diensten moet bestrijden, bevat zelf een bepaling die mannen en vrouwen discrimineert. Die bepaling is daarom ongeldig. Dat adviseert Advocaat-Generaal Juliane Kokott het EU-Hof in een zaak die een Belgische consumentenvereniging had aangespannen tegen de Belgische wet die de richtlijn implementeert.
Nieuwsbericht | 07-10-2010
De Britse minister voor Buitenlandse Zaken William Hague heeft aangekondigd dat de Britse regering een ‘European Union Bill’ zal indienen bij het Britse parlement, waarin zal worden vastgelegd dat het Europese recht enkel van toepassing is in het Verenigd Koninkrijk omdat het soevereine Britse parlement dat wil. Ook bevat het voorstel bepalingen over referenda bij EU-verdragswijzigingen en het gebruik van passerelles in de EU-verdragen.
Op 29 september 2010 heeft de Europese Commissie nieuwe voorstellen gepresenteerd voor een nieuwe economic governance structuur in de EU. De essentie is dat landen een sanctie krijgen als ze zich niet houden aan de begrotingafspraken. Dit wordt besloten door middel van het zogenoemde 'reverse voting mechanism', een omgekeerde gekwalificeerde meerderheid. De sanctie is weer van de baan als een gekwalificeerde meerderheid van lidstaten vindt dat het land voldoende heeft gedaan om het tekort terug te dringen.
Nieuwsbericht | 01-10-2010
Moeten (overheids-)werknemers die een tweeling krijgen meer ouderschapsverlof krijgen? Een Griekse vrouw vond van wel. Het EU-Hof is het met haar eens dat ouders van tweelingen bijzondere behoeften hebben waarmee rekening gehouden moet worden. Echter, de EU-richtlijn inzake ouderschapsverlof geeft een werknemer niet het recht op dubbel ouderschapsverlof.
Nieuwsbericht | 23-09-2010
De verplichte tewerkstellingsvergunning voor het inhuren van nieuwe EU-werknemers via Poolse uitzendbureaus is niet in strijd met het vrije verkeer van diensten. Uitzendconstructies vallen onder het vrije verkeer van werknemers, en daarvoor gold nu juist een overgangsperiode. Dat is het advies van Advocaat-Generaal Bot aan het EU-Hof in een zaak die is voorgelegd door de Nederlandse Raad van State.
Nieuwsbericht | 22-09-2010
De Europese Commissie is niet verplicht om haar processtukken in procedures bij het EU-Hof openbaar te maken, zo lang de procedure nog loopt. Nadat het Hof een arrest heeft gewezen moet de Commissie nagaan of de stukken wel kunnen worden vrijgegeven. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld op een verzoek van een Europese journalistenvereniging.
Toont 2.476 - 2.550 van 3.280 resultaten.