Het voorstel bevat gemeenschappelijke criteria waarmee consumenten meer duidelijkheid en zekerheid krijgen dat wanneer iets als een groen product wordt verkocht, het dat ook daadwerkelijk is. Daarmee krijgen zij betere informatie om milieuvriendelijke producten en diensten te kunnen kiezen. Bedrijven krijgen de mogelijkheid om de ecologische duurzaamheid van hun producten te verbeteren, wat consumenten kan helpen in de herkenning van die producten. Bedrijven kunnen zo in gunstige zin worden geholpen bij de verkoop en oneerlijke concurrentie kan worden bestreden. Dit draagt bij tot een gelijk speelveld wat de informatie over de milieuprestaties van producten betreft.
Nieuwsbericht | 27-03-2023
Het voorstel moet gaan leiden tot besparingen voor de consument en ondersteunt de doelstellingen van de Europese Green Deal door onder meer de hoeveelheid afval te verminderen. Waar in de afgelopen decennia bij producten met gebreken nog vaak de voorkeur uitging naar vervanging in plaats van reparatie, beoogt het voorstel het voor consumenten gemakkelijker en kosteneffectiever maken om goederen te laten repareren. Ook krijgt de reparatiesector een boost en krijgen producenten en verkopers een aanzet om duurzamere bedrijfsmodellen te ontwikkelen.
De mededeling zet een meerjarige strategische beleidscyclus inzake Europees geïntegreerd grensbeheer voor de periode 2023-2027 uiteen. De aanbeveling van de Commissie bevat richtsnoeren voor de wederzijdse erkenning van terugkeerbesluiten.
Nieuwsbericht | 24-03-2023
Met het verslag wordt de uitvoering van de Arbeidstijdenrichtlijn door lidstaten geëvalueerd. Het meest voorkomende probleem betreft onjuiste omzetting van afwijkingen van de rusttijden. Ook trekt het verslag conclusies over het recht op vakantie met behoud van loon en over de opt-out mogelijkheid van lidstaten om aanpassingen te doen aan de maximale wekelijkse werktijd.
Omdat het Unierecht geen bepalingen bevat over de voorwaarden waaronder betrokken kopers schadevergoeding kunnen krijgen wegens de aankoop van een voertuig dat is uitgerust met een verboden manipulatie-instrument (sjoemelsoftware) is het volgens het EU-Hof aan elke lidstaat om deze voorwaarden zelf te bepalen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Duitse rechter.
Het verslag geeft aan hoe de geluidsniveaus verder kunnen worden verlaagd en toont de vooruitgang die de afgelopen vijf jaar is geboekt. Ook doet het verslag aanbevelingen voor de belangrijkste vervoerssectoren die verantwoordelijk zijn voor geluidshinder.
Nieuwsbericht | 22-03-2023
De voorgestelde verordening heeft betrekking op technologieën die aanzienlijk bijdragen tot het koolstofvrij maken van de Europese economie. Het voorstel biedt een kader om de EU minder afhankelijk te maken van de invoer van dergelijke technologieën. Zo voorziet het voorstel onder meer in een verbetering van de voorwaarden voor investeringen in die technologieën.
De herziene visserijrichtsnoeren bevatten de voorwaarden waaronder door de lidstaten verleende staatssteun ter ondersteuning van de visserij- en de aquacultuursector als verenigbaar met de EU-interne markt kan worden beschouwd.
Nieuwsbericht | 21-03-2023
Het EU-agentschap voor de samenwerking tussen energieregulators (ACER) krijgt op basis van het voorstel meer bevoegdheden om toezicht te houden op de integriteit en transparantie van de Europese energiemarkt. Het ACER krijgt onder meer een grotere rol bij onderzoeken naar grensoverschrijdende gevallen van mogelijke marktmanipulatie.
Het voorstel bevat maatregelen om consumenten te beschermen tegen volatiele energieprijzen. Daarnaast moeten consumenten een grotere contractkeuze en meer directe toegang tot hernieuwbare en koolstofarme energie krijgen. De maatregelen moeten er bijvoorbeeld voor zorgen dat het gemakkelijker wordt om overtollige zonne-energie te delen met een buurman.
De voorgestelde maatregelen beogen de toegang van de Europese Unie tot een betrouwbare, gediversifieerde, betaalbare en duurzame aanvoer van kritieke grondstoffen te waarborgen.
Het verslag bevat onder meer een beschrijving van de belangrijkste werkzaamheden, uitdagingen en behaalde resultaten van de Europese Unie in 2022 op het gebied van energie, digitalisering, bescherming van mensen en vrijheden en het versterken van de economie.
Nieuwsbericht | 20-03-2023
In een door de Commissie gepresenteerd plan om een Europese dataruimte voor gegevens over overheidsopdrachten op te zetten wordt de basisarchitectuur en een analytische toolkit die tegen medio 2023 moeten zijn ingevoerd geschetst.
De Mededelingen worden uitgebracht in het kader van de dertigste verjaardag van de EU-interne markt. Zij beschrijven niet alleen de ontwikkelingen van die markt in de afgelopen jaren en de uitdagingen voor de toekomst, maar zetten ook uiteen hoe het concurrentievermogen van de EU op lange termijn kan worden veiliggesteld.
De Commissie concludeert in haar verslag dat de Handels- en samenwerkingsovereenkomst in het algemeen goed functioneert. In het verslag wordt de balans opgemaakt van de economische gevolgen van de Brexit voor de EU. Het verslag biedt ook een overzicht van de ontwikkelingen in het VK om EU-wetgeving en normen te vervangen door nationale normen.
Nieuwsbericht | 17-03-2023
Het Europese beleid voor Wetenschap, Technologie en Innovatie biedt veel kansen voor alle vormen van onderzoek en innovatie. Maar volgens een advies van de Nederlandse Adviesraad is het een probleem dat het nationale en het Europese WTI-beleid niet goed op elkaar aansluiten.
Nieuwsbericht | 16-03-2023
De emissiegrenswaarden voor een industriële installatie worden door een bevoegde autoriteit vastgesteld op basis van de nationale omzettingsbepalingen van de EU-richtlijn inzake industriële emissies en maken onderdeel uit van de vergunning van die installatie. Een afwijking van die emissiegrenswaarden is niet toegestaan indien daarmee wordt bijgedragen aan de overschrijding van de grenswaarden voor verontreinigende stoffen in de lucht. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Bulgaarse rechter.
De Raad van de EU heeft op 7 maart 2023 conclusies goedgekeurd over vaardigheden en competenties voor de groene transitie. Deze conclusies sluiten aan op de conclusies van de Europese Raad van 9 februari 2023, waarin de staatshoofden en regeringsleiders van de EU vroegen om doortastendere en ambitieuzere maatregelen om de vaardigheden die nodig zijn voor de groene en digitale transitie verder te ontwikkelen.
Regelingen van de UEFA en een nationale voetbalbond waarbij lokaal opgeleide voetbalspelers niet alleen de spelers omvatten die door de betrokken club zijn opgeleid, maar ook die van andere clubs uit dezelfde nationale competitie, zijn niet verenigbaar met de regels inzake vrij verkeer van werknemers. Dat is het advies van advocaat-generaal Szpunar aan het EU-Hof naar aanleiding van vragen van de Belgische rechter.
Een verklaring inzake toepasselijke socialezekerheidswetgeving (A1-verklaring) verliest haar bindende werking niet gedurende een periode van voorlopige opschorting en de organen en de rechterlijke instanties van de lidstaten blijven gebonden aan die verklaring. Een rechterlijke instantie waarbij een strafprocedure wegens fraude op het gebied van socialezekerheidsbijdragen aanhangig is, mag onder bepaalde voorwaarden de A1-verklaring buiten beschouwing laten en vaststellen dat sprake is van fraude. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 15-03-2023
De strategie schetst de capaciteiten en belangrijkste bedreigingen in de ruimte die een gevaar vormen voor ruimtesystemen en hun grondinfrastructuur, uitgaande van een gemeenschappelijke definitie van het ruimtedomein. In de strategie worden acties voorgesteld om de veerkracht en de bescherming van ruimtesystemen en -diensten in de EU te versterken.
Nieuwsbericht | 13-03-2023
Met het nieuwe kader worden steunmaatregelen in sectoren die belangrijk zijn voor de transitie naar een klimaatneutrale economie bevorderd. Het nieuwe crisiskader moet, samen met de tegelijkertijd gepubliceerde nieuwe Algemene Groepsvrijstellingsverordening, investeringen en productie van schone technologie gaan helpen.
De dagelijkse rusttijd van werknemers maakt geen deel uit van de wekelijkse rusttijd, maar moet daaraan worden toegevoegd. Indien een nationale regeling voorziet in een langere wekelijkse rusttijd dan in de EU-arbeidstijdenrichtlijn is vastgelegd, moet aan de werknemer naast die rusttijd ook nog de dagelijkse rusttijd worden toegekend. Een werknemer aan wie een wekelijkse rusttijd is toegekend heeft ook recht op een dagelijkse rusttijd die aan die wekelijkse rusttijd voorafgaat. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Hongaarse rechter.
Nieuwsbericht | 10-03-2023
De Europese Commissie heeft op 9 maart 2023 een gerichte wijziging van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV) goedgekeurd om ondersteuning van de groene en de digitale transitie van de EU verder te vergemakkelijken, te vereenvoudigen en te versnellen. Deze gerichte wijziging moet het voor de lidstaten gemakkelijker maken om de nodige steun te verlenen aan belangrijke sectoren die belangrijk zijn voor de transitie naar klimaatneutraliteit.
Met een verhoging van het budget zal het EU-Programma Erasmus+ komende tijd worden gebruikt voor prioriteiten op het gebied van inclusie, actief burgerschap, democratische participatie en de groene en de digitale transitie in de EU en internationaal. Ook maakt de herziening mogelijk dat leeractiviteiten voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen geïntensiveerd kunnen worden.
Met de richtsnoeren kunnen lidstaten het begrotingsbeleid van 2024 voeren en coördineren. De richtsnoeren houden verband met de besprekingen over het toekomstige kader voor economische governance die gaande zijn. Over het algemeen moet het begrotingsbeleid 2024 de houdbaarheid van de schuld op middellange termijn waarborgen en duurzame en inclusieve groei bevorderen in alle lidstaten.
De auditors van de Europese Rekenkamer hebben de opzet van het in relatief korte tijd door de Europese Commissie opgezette controlesysteem voor de herstel- en veerkrachtfaciliteit (RFF) onderzocht. Zij stelden daarbij een zekerheids- en verantwoordingskloof vast in de bescherming van de financiële belangen van de EU.
Met het in gebruik genomen en vernieuwde Schengeninformatiesysteem worden een aantal verbeterde functies van het grensbewakingssysteem doorgevoerd en kan ook aan nationale autoriteiten betere informatie worden verstrekt en veiliger grensbeheer worden bewerkstelligd.
Duurzame stedelijke mobiliteitsplannen (SUMP’s) vormen een kader waarbinnen steden en gemeenten oplossingen voor uitdagingen op het gebied van stedelijk mobiliteitsbeleid kunnen plannen en uitvoeren. Het SUMP-concept wordt op vrijwillige basis toegepast door steden en gemeenten in de EU. Om rekening te houden met nieuwe EU-strategieën en beleidsprioriteiten heeft de Commissie het SUMP-concept geactualiseerd.
De vrijheid van dienstverrichting verzet zich tegen een wettelijke regeling van een lidstaat, die exploitanten van een beperkt en gecontroleerd aantal op het grondgebied van die lidstaat gelegen kansspelinrichtingen om bepaalde doeleinden van rechtswege een uitzondering verleent op het algemene reclameverbod voor dergelijke inrichtingen, zonder te voorzien in de mogelijkheid voor exploitanten van in een andere lidstaat gelegen inrichtingen om een uitzondering op dat verbod te verkrijgen voor die doeleinden. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Belgische rechter.
Nieuwsbericht | 08-03-2023
Een beroep moet als ‘gereglementeerd’ worden aangemerkt wanneer de toegang tot en de uitoefening van het betrokken beroep worden voorbehouden aan personen die over bepaalde beroepskwalificaties beschikken. Een beroep waarvoor in een nationale regeling bekwaamheidseisen worden gesteld voor de toegang ertoe en de uitoefening ervan, en waarbij aan de werkgevers een discretionaire bevoegdheid wordt gelaten om te beoordelen of aan deze eisen is voldaan, kan niet worden beschouwd als een ‘gereglementeerd beroep’. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Finse rechter.
Nieuwsbericht | 07-03-2023
Het aantal zaken dat bij het EU-Hof en EU-Gerecht aanhangig is gemaakt blijft stabiel. De structurele toename van afgelopen jaren in het aantal zaken zet daarmee door ondanks de nasleep van de coronapandemie. Met name de thema’s rechtsstaat, milieu, privacy en de EU-maatregelen in het kader van de oorlog in Oekraïne kwamen afgelopen jaar veelvuldig aan bod.
Wanneer de toegestane maximummassa van een voertuig meer dan 7,5 ton bedraagt, valt niet-commercieel wegvervoer van goederen binnen de werkingssfeer van de EU-verordening inzake rij- en rusttijden in het wegvervoer. Dat geldt ook voor een voertuig dat is toegerust om behalve als tijdelijke leefruimte voor privégebruik tevens te dienen als goederenlaadruimte voor niet-commerciële doeleinden. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Zweedse rechter.
Nieuwsbericht | 06-03-2023
De auditors pleiten in het verslag voor verdere vereenvoudiging van het complexe financiële landschap. Het verslag constateert dat het aantal financieringsinstrumenten dat buiten de EU-begroting valt het afgelopen decennium enorm is toegenomen, waardoor het financiële landschap van de EU complexer is geworden. Ook blijkt dat er voor sommige van die instrumenten hiaten zijn op het gebied van de controle van hun prestaties en dat er geen toezicht is door het Europees Parlement.
Uit het jaarverslag over de activiteiten van het Europees Openbaar Ministerie in 2022 blijkt dat er een duidelijke focus ligt op EU-fraude met gevolgen voor de overheidsinkomsten, en met name op grensoverschrijdende btw-fraude. Het jaarverslag stelt onder meer dat de verwachte geleidelijke verbetering van het algemene niveau van EU-fraude opsporing nog niet wordt weerspiegeld en beveelt aan dat de EOM-verordening snel op een aantal punten wordt herzien.
Nieuwsbericht | 03-03-2023
Met de regels wordt een modernisering van het rijbewijs voorgesteld, waaronder een digitaal rijbewijs dat in de hele EU geldig is. Ook beoogt het voorstel om de handhaving van verkeersregels over de grenzen heen te vergemakkelijken en het aantal verkeersdoden op wegen van de EU te verminderen.
Een belastingdienst die krachtens het nationale recht tijdelijk de aan de officier van justitie toekomende rechten en plichten uitoefent, kan niet gelijk worden gesteld met die officier. Die belastingdienst kan daarom niet worden aangemerkt als een ‘rechterlijke autoriteit’ in de zin van de EOB-richtlijn. De Europese onderzoeksbevelen (EOB) die door die belastingdienst worden uitgevaardigd moeten gevalideerd worden door een rechterlijke autoriteit. Dat is het antwoord van het EU-Hof op een vraag van een Oostenrijkse rechter.
Het politiek beginselakkoord omvat overkoepelende gezamenlijke oplossingen om de praktische uitdagingen voor burgers en bedrijven in Noord-Ierland definitief aan te pakken met het oog op duurzame zekerheid en voorspelbaarheid. Die gezamenlijke oplossingen hebben onder meer betrekking op nieuwe regelingen op het gebied van douane, de agrofoodsector, geneesmiddelen, btw en accijnzen, en op specifieke instrumenten die de bevolking van Noord-Ierland meer inspraak moet geven in specifieke kwesties van bijzonder belang voor de gemeenschappen aldaar.
Nieuwsbericht | 02-03-2023
Het verslag over het Wereldwijd bondgenootschap tegen klimaatverandering constateert dat dit bondgenootschap zijn beloftes niet heeft waargemaakt. De auditors hebben weinig aanwijzingen gevonden dat de landen door dit initiatief weerbaarder zouden zijn geworden tegen klimaatverandering. Wat efficiëntie betreft, wordt geconstateerd dat de afgeronde acties over het algemeen de beoogde output hebben opgeleverd, soms echter tegen hoge kosten. De Commissie zou de aandacht moeten richten op degenen die het zwaarst door de klimaatverandering worden getroffen en de geleerde lessen in toekomstige initiatieven voor mondiale ontwikkeling en toekomstige hulpacties moeten verwerken.
Nieuwsbericht | 01-03-2023
Met het initiatief wil de Europese Commissie lidstaten ondersteunen bij de ontwikkeling van nationale plannen voor strategisch aanbesteden. Er zal onder meer kennis worden uitgewisseld en toegevoegde waarde worden gecreëerd voor nationale en Europese beleidsdoelstellingen op het gebied van groene, sociale en innovatieve overheidsopdrachten.
Wanneer de talenregeling van een selectieprocedure bij een Europese instelling wordt beperkt tot een beperkt aantal officiële talen van de Europese Unie, dan moet onder meer worden aangetoond dat een dergelijke beperking wordt gerechtvaardigd door het belang van de dienst. Er is niet aangetoond dat deze beperking wordt gerechtvaardigd door het belang van de dienst in het geval dat werd gesteld dat deze beperking werd gerechtvaardigd om personeel aan te werven dat onmiddellijk inzetbaar is. Dat is het antwoord van het EU-Hof in een hogere voorziening die door de Europese Commissie werd ingesteld.
Nieuwsbericht | 27-02-2023
Uit het verslag over onder meer de voortgang van de Europese Onderwijsruimte blijkt dat de wederzijdse erkenning van diploma's door de lidstaten wordt voortgezet, maar dat er nog meer actie nodig is. Het verslag gaat ook in op de bestaande wetgevingsmaatregelen en gaat op basis van de beschikbare gegevens na of de praktijk van wederzijdse erkenning daadwerkelijk wordt toegepast.
Nieuwsbericht | 24-02-2023
De organisatoren van het burgerinitiatief roepen de Europese Commissie op om een nieuw systeem te ontwikkelen voor de vrijwillige verdeling van asielzoekers over de hele Europese Unie en om tegelijkertijd te zorgen voor daadwerkelijke solidariteit tussen de lidstaten. Ook roept het op tot bindende opvangnormen die zorgen voor waardige levensomstandigheden voor asielzoekers in de hele EU, bijvoorbeeld op het gebied van voedsel, gezondheid, huisvesting, onderwijs en werk.
De Brussel II bis-verordening vereist dat een besluit tot terugkeer van een ontvoerd kind doeltreffend en snel wordt vastgesteld en ten uitvoer wordt gelegd. Die verordening verzet zich tegen een nationale regeling die niet-gerechtelijke autoriteiten de bevoegdheid verleent om de tenuitvoerlegging van een definitief geworden terugkeerbesluit automatisch voor een periode van ten minste twee maanden op te schorten, zonder dat zij hun verzoek om opschorting hoeven te motiveren. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Poolse rechter.
Nieuwsbericht | 23-02-2023
Op grond van de richtlijn audiovisuele mediadiensten zijn de lidstaten verplicht om maatregelen te nemen en te bevorderen voor de ontwikkeling van vaardigheden op het gebied van mediageletterdheid. De lidstaten moeten met regelmaat verslag uitbrengen over de uitvoering van die verplichting. De Europese Commissie heeft richtsnoeren vastgesteld voor het toepassingsgebied van die verslagen.
De belangrijkste doelstellingen van de maatregelen ter verduurzaming en het veerkrachtiger maken van de visserij- en aquacultuursector in de EU zijn het gebruik van schonere energiebronnen bevorderen, de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen afbouwen en de impact van de sector op de mariene ecosystemen verkleinen. De voorgestelde acties moeten geleidelijk worden uitgevoerd zodat de sector de kans krijgt om zich aan te passen. Ook moeten de voorstellen zorgen dat de sector aantrekkelijke carrièreperspectieven biedt voor jongere generaties.
Nieuwsbericht | 22-02-2023
Het burgerlijk procesrecht van een lidstaat mag vereisen dat een verzoeker de helft van de gemeenschappelijke proceskosten en haar eigen kosten draagt in het geval van een gedeeltelijke toewijzing van de vordering tot vergoeding van de schade wegens een inbreuk op het mededingingsrecht. Het feit dat de schadevordering ook betrekking heeft op goederen die verzoeker niet bij verweerster heeft gekocht, maar bij andere karteldeelnemers, is op zich niet relevant voor de beoordeling van de vraag of het de nationale rechter is toegestaan om de (kartel)schade te ramen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Spaanse rechter.
Met het voorstel van de Europese Commissie wordt beoogd de regels voor de bescherming van over zee vervoerde dieren aan te scherpen. Er zullen nieuwe en strengere voorschriften gaan gelden voor het bijhouden van registers, noodprocedures, voorzieningen op plaatsen van uitgang en de goedkeuring van veeschepen voor het vervoer van dieren.
Nieuwsbericht | 21-02-2023
De projecten in het kader van de EU-missie zien op het behoud en herstel van de gezondheid van de oceanen en wateren en gaan over het behoud van (al het) leven op de planeet. Door samenwerking in de projecten kunnen mariene habitats worden hersteld, vispopulaties worden teruggebracht en de blauwe economie duurzamer worden gemaakt. Met de door de EU gefinancierde projecten, onderzoek, burgeractivisme en een groeiend aantal organisaties kan de missie worden verwezenlijkt.
In de zogenoemde IIO-verordening zijn maatregelen vastgesteld om de toegang van ondernemers, goederen en diensten uit de EU tot de aanbestedings- en concessiemarkten van derde landen te verbeteren. De Commissie heeft richtsnoeren uitgevaardigd om de toepassing van de IIO-verordening door aanbestedende diensten en instanties, en door ondernemers te vergemakkelijken. De richtsnoeren bevatten onder meer informatie over een aantal begrippen uit de IIO-verordening.
De Europese Commissie heeft onder meer een aanmaningsbrief aan Nederland gestuurd inzake de EU-richtlijn evenredigheidsbeoordeling bij reglementering van beroepen. Op het gebied van energie-etikettering en energieprestatie van gebouwen ontving Nederland een aanmaningsbrief respectievelijk een met redenen omkleed advies van de Commissie. Inzake de niet (tijdige) omzetting van de Richtlijn Open data wordt Nederland voor het EU-Hof gedaagd.
Nieuwsbericht | 20-02-2023
Naar verwachting zal de handelsovereenkomst de Europese Unie grote voordelen opleveren en een belangrijke bijdrage leveren aan open handel. Zo zal de bilaterale handel groeien en de jaarlijkse uitvoer van de EU toenemen. Ook kunnen de investeringen van de EU in Nieuw-Zeeland groeien en rechten op belangrijke exportproducten voor EU-bedrijven worden geschrapt. Zodra de overeenkomst van kracht is, kan deze de economie van de EU groener, concurrerender en veerkrachtiger maken.
De aanbevelingen van het burgerpanel beogen om voedselverspilling in de EU sneller terug te dringen en vormen een aanvulling op de effectbeoordeling en de openbare raadpleging die de Europese Commissie uitvoert over het EU-initiatief tot herziening van de kaderrichtlijn afvalstoffen met bindende streefcijfers voor de vermindering van voedselverspilling.
In de Staat van de Europese Unie wordt jaarlijks de Europese agenda vanuit Nederlands perspectief beschreven. Het geeft een indicatie over de prioritering van Europese dossiers door het kabinet in de komende periode en over wat daarbij de inzet zal zijn.
Nieuwsbericht | 17-02-2023
De maatregelen beogen om werknemers beter te beschermen tegen de gezondheidsrisico's van blootstelling aan de gevaarlijke chemische stoffen lood en diisocyanaten. Een aanzienlijk lagere grenswaarde voor blootstelling aan lood moet gezondheidsproblemen bij werknemers helpen voorkomen, bijvoorbeeld bij voortplantingsfuncties en de ontwikkeling van de foetus. Voor diisocyanaten zal een nieuwe grenswaarde gevallen van astma en andere ademhalingsziekten helpen voorkomen.
De nieuwe regels bevatten gedetailleerde regels om te bepalen wat in de EU als hernieuwbare waterstof wordt beschouwd. Ze moeten garanderen dat alle hernieuwbare brandstoffen van niet-biologische oorsprong worden geproduceerd met hernieuwbare elektriciteit. De nieuwe regels zijn noodzakelijk om die brandstoffen in aanmerking te kunnen nemen bij het behalen van het streefcijfer van de lidstaten voor hernieuwbare energie. Investeerders krijgen daardoor rechtszekerheid.
De Nederlandse regionale-steunkaart 2022-2027 bepaalt welke Nederlandse regio’s voor regionale investeringssteun in aanmerking komen. De Europese Commissie heeft op 13 februari 2023 een wijziging van de Nederlandse regionale-steunkaart goedgekeurd.
Nieuwsbericht | 16-02-2023
Het al dan niet technische karakter van een raadswerkgroepdocument in een lopend wetgevingsproces dat in het kader van een Eurowobverzoek wordt opgevraagd, is geen relevant criterium voor de toepassing van de uitzonderingsgrond uit de Eurowob ter bescherming van het besluitvormingsproces. Raadswerkgroepdocumenten maken deel uit van het normale wetgevingsproces. Het feit dat de raadswerkgroep niet bevoegd is het definitieve standpunt van de Raad te bepalen doet hier niet aan af. Dat betreft de uitspraak van het EU-Gerecht in een zaak die door een particulier werd aangespannen tegen de Raad.
De e-Privacyrichtlijn verzet zich niet tegen een nationale praktijk op grond waarvan machtigingen tot het gebruik van bijzondere inlichtingentechnieken door een rechter worden verleend in de vorm van een vooraf in algemene bewoordingen opgestelde tekst zonder geïndividualiseerde motivering. De precieze redenen voor het verlenen van de machtiging moeten wel gemakkelijk en ondubbelzinnig kunnen worden afgeleid uit een kruislingse lezing van de rechterlijke beslissing tot machtiging en het verzoek tot machtiging. Het verzoek tot machtiging moet na de verlening van de machtiging toegankelijk worden gemaakt voor de persoon tegen wie het gebruik van de bijzondere inlichtingentechnieken is toegestaan. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Bulgaarse rechter.
Op 15 februari 2023 heeft de Europese Commissie besloten om Polen voor het EU-Hof te brengen vanwege schendingen van het EU-recht door het Poolse Grondwettelijk Hof en zijn rechtspraak. De zaak heeft betrekking op arresten van het Grondwettelijk Hof uit juli en oktober 2021, waarin het bepalingen van de EU-verdragen onverenigbaar met de Poolse Grondwet achtte en de voorrang van het EU-recht uitdrukkelijk betwistte.
De Europese Commissie heeft op 14 februari 2023 aangescherpte CO₂-emissienormen voor nieuwe zware bedrijfsvoertuigen (vrachtwagens, stadsbussen en langeafstandsbussen) voorgesteld. Deze aangescherpte emissienormen moeten ervoor zorgen dat dit segment van de vervoerssector zijn bijdrage levert aan de overgang naar emissievrije mobiliteit.
De Europese Commissie heeft samen met de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) op 1 februari 2023 de eerste landenprofielen in het kader van het Europees register voor ongelijkheden bij kanker gepresenteerd. De profielen dienen als instrument om ongelijkheden op het gebied van kankerpreventie en -zorg vast te stellen.
Nieuwsbericht | 13-02-2023
De EU heeft haar regels snel aangepast om te zorgen voor meer flexibiliteit voor de lidstaten bij het gebruik van de middelen van het cohesiebeleid in antwoord op de Covid-19-pandemie. In het verslag wordt aangegeven dat het herhaalde gebruik van het cohesiebeleid om crises aan te pakken er toe kan leiden dat de nadruk van het beleid steeds verder verwijderd raakt van de primaire doelstelling, namelijk het verkleinen van de ontwikkelingsverschillen tussen de regio’s.
Nieuwsbericht | 10-02-2023
EU-lidstaten mogen nationale bepalingen vaststellen die op het gebied van ontslag van een functionaris voor gegevensbescherming een verhoogde bescherming bieden ten opzichte van de AVG. Een dergelijke verhoogde bescherming mag echter niet de doelstellingen van de AVG ondermijnen. Die nationale bepalingen mogen bijvoorbeeld niet tot gevolg hebben dat een functionaris niet kan worden ontslagen wanneer hij zijn taken niet of niet langer onafhankelijk kan vervullen wegens het bestaan van een belangenconflict. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Duitse rechter.
Het voorstel van de Commissie heeft tot doel om een aantal bestaande bepalingen van de richtlijn afgedankte elektrische en elektronische apparatuur te wijzigen in overeenstemming met een arrest van het EU-Hof uit januari 2022. In dat arrest verklaarde het EU-Hof een bepaling van die richtlijn gedeeltelijk ongeldig. In het licht van de redenering van het EU-Hof is de Commissie van mening dat ook andere bepalingen gewijzigd moeten worden.
Nieuwsbericht | 09-02-2023
Turkse onderdanen die rechten op het gebied van arbeid en verblijf genieten in een EU-lidstaat en volgens de bevoegde nationale autoriteiten van een lidstaat een werkelijke, actuele en voldoende ernstige bedreiging voor een belang van de samenleving vormen kunnen het verbod op nieuwe beperkende maatregelen van besluit nr. 1/80 (de standstillbepaling) inroepen. Deze bepaling kan dus worden toegepast om te voorkomen dat het verblijfsrecht van dergelijke Turkse onderdanen wordt beëindigd. Echter, een dergelijke beperking kan gerechtvaardigd zijn voor zover zij geschikt is ter verwezenlijking van de bescherming van de openbare orde en niet verder gaat dan noodzakelijk is om dat doel te bereiken. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van de Raad van State.
Het verslag is gericht op de maatregelen die de lidstaten tot dusver hebben genomen om de richtlijn rechtsbijstand in strafprocedures in nationaal recht om te zetten. De Commissie heeft tekortkomingen in 22 EU-lidstaten geconstateerd. Met name met betrekking tot de verplichting om rechtsbijstand te verlenen zonder onnodig uitstel.
Nieuwsbericht | 08-02-2023
De Europese Commissie heeft op 8 februari 2023 een aanbeveling en een mededeling aangenomen waarin de EU-doelstellingen inzake rampbestendigheid zijn opgenomen. Die doelstellingen moeten ervoor zorgen dat de EU, haar lidstaten en de aan het EU-mechanisme voor civiele bescherming deelnemende staten in de toekomst beter kunnen anticiperen op zware rampen en noodsituaties en bestand zijn tegen de gevolgen ervan.
De analytische verslagen bieden een momentopname van de situatie met betrekking tot het vermogen van de drie landen om aan de verplichtingen van het EU-lidmaatschap te voldoen. De verslagen bieden een leidraad voor de werkzaamheden die in het kader van de verschillende hoofdstukken van het EU-acquis moeten worden verricht.
Het voorstel voor een tijdelijk crisis- en transitiekader heeft tot doel investeringen voor een snellere uitrol van hernieuwbare energie te stimuleren en de decarbonisatie van de industrie en de productie van apparatuur die nodig is voor de transitie naar klimaatneutraliteit te ondersteunen, met behoud van de integriteit en het gelijke speelveld op de EU-interne markt.
Nieuwsbericht | 07-02-2023
Op 1 februari 2023 heeft de Commissie niet-bindende richtsnoeren gepubliceerd om online platforms en zoekmachines te helpen te voldoen aan hun verplichting om uiterlijk op 17 februari 2023 en daarna ten minste om de zes maanden gebruikersaantallen in de EU te rapporteren.
De Commissie heeft op 1 februari 2023 een Green Deal-plan voor de industrie gepresenteerd. Het plan is erop gericht het concurrentie-vermogen van de industrie van de EU te vergroten en een snelle transitie naar klimaatneutraliteit te ondersteunen. Het plan heeft tot doel een omgeving te scheppen die gunstiger is voor het opschalen van de capaciteit van de EU om de klimaatneutrale technologieën en producten te fabriceren die nodig zijn om de klimaatdoelstellingen van de EU te halen.
Een aanbestedende dienst heeft de mogelijkheid om in de selectiecriteria verplichtingen op te nemen die voortvloeien uit bijzondere nationale regelgeving die van toepassing is op activiteiten die in het kader van de uitvoering van een overheidsopdracht mogelijkerwijs zullen moeten worden verricht en die van ondergeschikt belang zijn. Onder bepaalde voorwaarden kan een inschrijver niet worden uitgesloten van een aanbestedingsprocedure wanneer hij niet een onderaannemer heeft aangewezen die de verplichtingen uit die bijzondere regelgeving zal gaan uitvoeren, indien die inschrijver bij zijn inschrijving heeft vermeld dat hij die verplichtingen zal nakomen door een beroep te doen op de draagkracht van een andere entiteit. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Roemeense rechter.
Volgens het verslag heeft de EU, ondanks haar inspanningen en ambitieuze prognoses, slechts langzame vorderingen gemaakt in de richting van haar doelstelling om de elektriciteitsmarkten te koppelen. Die koppeling zou de toegang tot goedkope stroom voor burgers en bedrijven moeten waarborgen. Het verslag stelt dat de vertragingen bij het koppelen van de nationale elektriciteitsmarkten zijn opgelopen als gevolg van zwakke punten op het gebied van het bestuur van de EU en een complex systeem van reguleringsinstrumenten om grensoverschrijdende handel mogelijk te maken. Als gevolg werd de uitvoering van de marktregels belemmerd.
Nieuwsbericht | 06-02-2023
De aanbeveling van de Raad heeft tot doel armoede en sociale uitsluiting te bestrijden en voor veel werkgelegenheid te zorgen door toereikende inkomenssteun te bevorderen. Dit moet gebeuren door personen met onvoldoende middelen daadwerkelijke toegang tot ondersteunende en essentiële diensten te bieden, en de integratie van wie kan werken op de arbeidsmarkt te vergemakkelijken.
Nieuwsbericht | 03-02-2023
Ministeries, gemeenten, provincies en waterschappen kunnen voortaan gebruik maken van de nieuwe Uitvoerbaarheidstoets Decentrale Overheden (UDO) om vooraf te toetsen of nieuwe - ook Europese - beleidsplannen en wetsvoorstellen uitvoerbaar zijn door decentrale overheden. Dit moet gaan helpen bij het maken van realistisch beleid voor de aanpak van maatschappelijke opgaven.
Een ondernemer die lid is van een combinatie van ondernemers waaraan een opdracht was gegund die wegens tekortkomingen bij de uitvoering ervan is beëindigd, moet alle relevante gegevens kunnen aandragen om te bewijzen dat het gelet op zijn individuele gedrag niet gerechtvaardigd zou zijn om hem op een lijst van onbetrouwbare leveranciers op te nemen. De bevoegde autoriteiten moeten die gegevens concreet en individueel beoordelen voordat de betrokken ondernemer op die lijst kan worden opgenomen. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Litouwse rechter.
De EU is verplicht om de status te eerbiedigen die kerken en religieuze genootschappen volgens het nationale recht in de lidstaten hebben. Die verplichting staat niet in de weg aan de toepassing van het EU-recht in een situatie waarin een in een lidstaat gevestigd geloofsgenootschap een school in een andere lidstaat als confessionele school erkent en in laatstgenoemde lidstaat overheidsfinanciering aanvraagt. Dat is het antwoord van het EU-Hof op vragen van een Oostenrijkse rechter.
Nieuwsbericht | 02-02-2023
De auditors van de Europese Rekenkamer zullen onderzoeken welke maatregelen de uitvoerende macht van de EU heeft genomen om ervoor te zorgen dat landen alleen EU-financiering ontvangen wanneer zij de rechtsstaat eerbiedigen. De controle zal gericht zijn op de financiering in het kader van het cohesiebeleid van de EU en het herstel na COVID-19.
Nieuwsbericht | 01-02-2023
De Dienstenrichtlijn verzet zich tegen een nationale regeling volgens welke bewustmakings- en bijscholingscursussen op het gebied van rijveiligheid moeten worden gegund door middel van een concessie voor openbare diensten, voor zover die regeling verder gaat dan noodzakelijk is om het nagestreefde doel van algemeen belang te bereiken, te weten het verbeteren van de verkeersveiligheid. Dat is het antwoord van het EU-Hof op prejudiciële vragen van de Spaanse rechter.
Nieuwsbericht | 31-01-2023
Toont 1 - 80 van 3.282 resultaten.