EUR-LEX is de officiële bron op internet voor Europese wet- en regelgeving. Het moet echter toegegeven worden dat de zoekfuncties van EUR-LEX niet altijd even praktisch zijn om snel zaken te zoeken. Dieter Kraus, kabinetchef van de president van het EU-Hof, heeft zijn eigen zoekmachine ‘Amicuria’ gebouwd om tijd en moeite te besparen.
Nieuwsbericht | 10-08-2011
Het EU-Hof verleende eerder dit jaar in het opmerkelijke arrest Zambrano aan illegaal verblijvende ouders met de nationaliteit van een derdeland het recht op een verblijfsvergunning en een werkvergunning, omdat hun kinderen de EU-nationaliteit hadden. Het ECER organiseerde daarover op 10 maart 2011 een discussiemiddag. Uit een ECER-inventarisatie van sindsdien gepubliceerde nationale uitspraken is af te leiden dat Nederlandse rechters niet snel een beroep op de Zambrano-uitspraak accepteren.
Nieuwsbericht | 09-08-2011
Het EU-Hof heeft bepaald dat de weigering van de Europese Commissie om gevoelige documenten vrij te geven onvoldoende gemotiveerd was. Het betrof documenten over interne discussies binnen de Commissie over de gevolgen van een eerder arrest van het Gerecht van de EU.
In het tweede kwartaal van 2011 hebben 29 Europese richtlijnen en kaderbesluiten vertraging opgelopen bij de implementatie in Nederland. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2011 werd in 6 gevallen de achterstand weggewerkt, maar er kwamen 13 nieuwe gevallen bij. Het kabinet betreurt de stijging.
Nieuwsbericht | 29-07-2011
De Europese Commissie wil het roer van het gemeenschappelijk visserijbeleid letterlijk en figuurlijk flink omgooien. Het doel: de visstanden in de EU op peil brengen én de welvaart van vissers behouden. De Commissie wil de visserij duurzaam maken en wil af van de afhankelijkheid van de Europese vissers van EU-subsidies. Een opmerkelijk voorstel is om het teruggooien van bijvangst te verbieden. 90% van de bijvangst wordt hierdoor gedood. Doel is om per 1 januari 2013 de nieuwe regels in te laten gaan.
De Europese Commissie is ook na een inspectie ter plaatste er niet van overtuigd dat de Deense grenscontroles in overeenstemming zijn met de Schengenregels en de EU-verkeersvrijheden. De acties van Italië en Frankrijk ten aanzien van immigranten uit Noord-Afrika vormen volgens de Commissie geen inbreuk op de Europese voorschriften. De Commissie vindt wel dat niet ‘in de geest van Schengen’ is gehandeld.
Nieuwsbericht | 27-07-2011
Volgens Advocaat-Generaal Eleanor Sharpston dient het reglement voor procesvoering van het Gerecht van de Europese Unie te worden aangepast, zodat de Raad meer vertrouwelijke informatie kan delen met het Gerecht. Dat heeft zij betoogd in een zaak over het plaatsen van personen en entiteiten op de terrorismelijst van de EU. Het is nu wel mogelijk voor de Raad om informatie vertrouwelijk te houden, zodat de tegenpartij er geen kennis van kan nemen. Maar in dat geval kan het Gerecht er ook geen rekening mee houden voor de uitspraak. Sharpston bepleit een gulden middenweg: Gerecht kan kennisnemen, tegenpartij niet.
Nieuwsbericht | 26-07-2011
Op 18 juli 2011 is René Barents benoemd tot rechter bij het Gerecht voor ambtenarenzaken van de Europese Unie voor een periode van zes jaar, die loopt van 1 oktober 2011 tot en met 30 september 2017. Het Gerecht voor ambtenarenzaken is een gespecialiseerde rechtbank die oordeelt over geschillen tussen de Europese Unie en haar personeelsleden. Barents zal, naast Sacha Prechal (Hof van Justitie) en Marc van der Woude (Gerecht), de derde Nederlandse rechter in Luxemburg zijn. Het ECER feliciteert René Barents met zijn benoeming.
Op een zogenoemde Eurozone-top op 21 juli 2011 zijn de EU-landen die de euro als munt hebben een nieuw pakket aan maatregelen overeengekomen om de staatsschuldcrisis in de Eurozone aan te pakken en de financiële stabiliteit van de euro te versterken. Concreet betekent het dat er een nieuw steunprogramma voor Griekenland komt. Er komt ook een bijdrage van banken, een belangrijk punt voor Nederland. De voorwaarden voor Ierland en Portugal worden versoepeld.
Nieuwsbericht | 22-07-2011
Met ingang van 1 juli 2011 is Polen voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Hiermee begint ook een nieuw triovoorzitterschap: Polen/Denemarken/Cyprus. Belangrijkste thema’s tijdens het Poolse voorzitterschap zullen zijn de economische crisis, de eurocrisis en de onderhandelingen voor de nieuwe meerjarenbegroting van de EU. De Polen leggen ook hun eigen accenten, zoals het verder brengen van een gemeenschappelijk defensiebeleid, het Oostelijk partnerschap en de relaties met Rusland.
Nieuwsbericht | 21-07-2011
De Raad van de Europese Unie heeft in Raadsconclusies het belang van het EU-Handvest voor de grondrechten onderstreept. De Europese Commissie en het Europees Parlement gaven al eerder hun visie op het Handvest. In de conclusies staat wat er onlangs op het terrein van fundamentele rechten is ondernomen door de Raad.
Nieuwsbericht | 16-06-2011
De Toezichthoudende Autoriteit van de EVA, de ‘Europese Commissie’ van de vrijhandelsorganisatie, heeft IJsland voor de laatste keer gemaand de verplichting om Britse en Nederlandse spaarders bij Icesave te compenseren na te komen. IJsland is hiertoe verplicht op grond van de depositogarantierichtlijn. IJsland moet het met redenen omkleed advies van de Toezichthoudende Autoriteit binnen drie maanden opvolgen, wil het een rechtszaak bij het EVA-Hof in Luxemburg voorkomen.
De Commissie heeft in 2010 387 adviezen ontvangen van nationale parlementen in reactie op haar voorstellen. Het contact tussen de Commissie en nationale parlementen is flink toegenomen sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon, waarbij de nationale parlementen meer mogelijkheden kregen om betrokken te worden bij de besluitvorming in de EU. Dat staat in het jaarverslag van de Europese Commissie over de relaties met de nationale parlementen.
Nieuwsbericht | 14-06-2011
De Europese Commissie heeft de onderhandelingen met Kroatië over toetreding tot de EU afgerond. De Commissie heeft aan de Raad van de EU voorgesteld om de laatste vier onderhandelingshoofdstukken te sluiten. De Commissie heeft ook een mogelijke datum van toetreding genoemd: 1 juli 2013. Het is nu aan de lidstaten om in te stemmen met het onderhandelingsresultaat.
In een opvallend snel arrest heeft het Gerecht van Europese Unie de sanctiemaatregelen tegen Nadiany Bamba vernietigd. Mevrouw Bamba is de ‘tweede vrouw’ van voormalig president van Ivoorkust Laurent Gbagbo. Ze stond op de sanctielijst vanwege haar functie als directeur van een haatzaaiende krant in Ivoorkust. Volgens het Gerecht heeft de Raad van de EU onvoldoende gemotiveerd waarom sancties tegen haar werden genomen. Volgens het Gerecht was het enkel verwijzen naar haar functie niet voldoende.
Nieuwsbericht | 13-06-2011
Sometimes images speak louder than words. Daarom vindt het ECER het nuttig om u te wijzen op een uitzending van de NTR over de rechtsorde van de EU. De programmamakers van SchoolTV volgen coffeeshop Marc Josemans die het niet eens is met het coffeeshopbeleid van de gemeente Maastricht. In de uitzending wordt op een eenvoudige manier uitleg gegeven over hoe het Europese recht invloed heeft op het Nederlandse beleid en dus op Nederlandse burgers en bedrijven. Ook leerzaam voor niet-schoolgangers.
Nieuwsbericht | 10-06-2011
Roemenië en Bulgarije voldoen aan de technische vereisten om toe te treden tot de Schengenzone. Dat heeft de JBZ-raad van 9 juni jl. besloten. Voor de definitieve toetreding is nog een unaniem besluit van de Raad nodig. Nederland heeft aangegeven dat het wat Nederland betreft te vroeg is om dit jaar een besluit te nemen over de toetreding. De Raad zal zich in september opnieuw buigen over dit onderwerp. Het Europees Parlement heeft de Raad geadviseerd om in te stemmen met de toetreding.
Het EU-Hof heeft een update gepubliceerd van de informatienota voor nationale rechters die een prejudicieel verzoek willen indienen bij het Hof. In de nota zitten twee wijzigingen ten opzichte van de vorige versie. Het doel van deze nota is om de samenwerking tussen het Hof en de nationale rechter in een prejudiciële procedure zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Nieuwsbericht | 09-06-2011
Dit bericht gaat niet over het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, maar over het European Law Institute, het Instituut voor Europees recht. Dit nieuwe instituut is op 1 juni 2011 opgericht en zal zich bezighouden met onderzoek, advisering en opleiding op het gebied van Europees recht. De oprichting van het ELI is een onderdeel van het Stockholm Actieplan van de Europese Commissie. Het instituut wordt de komende vier jaar gevestigd in Wenen en vindt inspiratie in het bekende American Law Institute in Philadelphia.
Nieuwsbericht | 07-06-2011
Internationalisering van het recht vormt het centrale thema van het verslag van de Hoge Raad voor 2009-2010. Ook het EU-recht geniet bijzondere aandacht in het verslag. Volgens de president van de Hoge Raad Corstens en procureur-generaal Fokkens is het zich afsluiten en zich afwenden van internationale rechtspraak in een globaliserende wereld geen optie. In het verslag gaat de Hoge Raad in het bijzonder in op de invloed van het Europese recht op het civiele recht, strafrecht en belastingrecht.
Het migratiebeleid van de EU heeft de afgelopen tijd tot veel discussie geleid. De migratiestromen uit Noord-Afrika (ook wel de Zuid-Mediterrane regio genoemd) en de zorgen van lidstaten over de beheersbaarheid van migratiestromen uit landen die zijn vrijgesteld van de visumplicht vragen om een reactie. De Commissie heeft daarom in de maand mei verschillende initiatieven gepresenteerd. Het ECER biedt een kort overzicht.
Nieuwsbericht | 31-05-2011
Het Verdrag van Lissabon voorziet in de mogelijkheid voor Raad en EP om bevoegdheden te delegeren aan de Europese Commissie (artikel 290 VWEU). In 2009 maakten Raad en Commissie afspraken over de toepassing van gedelegeerde handelingen. Het Europees Parlement wilde ook meedoen en drong aan op een inter-institutioneel akkoord over dit onderwerp. Dit heeft geleid tot een zogenoemde ‘common understanding’ tussen de drie instellingen over de toepassing van artikel 290 VWEU, die onlangs gepubliceerd is.
Nederland heeft grote speelruimte bij het beperken van de uitstoot van verontreinigende stoffen. Een individuele milieuvergunning hoeft niet rechtstreeks te worden getoetst aan de emissieplafonds die in EU-verband zijn vastgesteld. Dat heeft het EU-Hof beslist in antwoord op vragen van de Raad van State over drie nieuwe kolencentrales in Nederland.
Nieuwsbericht | 30-05-2011
De lidstaten van de EU mogen voor het beroep van notaris geen nationaliteitseis stellen. Dat heeft het Hof van Justitie op verzoek van de Commissie bepaald in een serie inbreukprocedures tegen zes verschillende lidstaten. Ook Nederland heeft een inbreukprocedure lopen in Luxemburg.
Nieuwsbericht | 27-05-2011
Voor de vijfde keer is een jaarbericht over de inbreng van de Nederlandse regering bij het EU-Hof van Justitie uitgebracht. In het jaarbericht wordt inzicht gegeven hoe en in welke zaken namens de Nederlandse regering een inbreng wordt gegeven. Nederland is traditioneel een actieve lidstaat bij het Hof, vanwege het grote belang van de rechtspraak van het Hof op het Nederlandse recht en beleid.
Personen die in België wonen en in Nederland hun inkomen verdienen mogen hun hypotheekrente aftrekken bij de Nederlandse belastingdienst, ook als zij buitenlands belastingplichtige zijn. Dat staat in een uitspraak van de rechtbank Breda. De Belastingsdienst gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.
Nieuwsbericht | 23-05-2011
Op 28 juni zal in het Vredespaleis te Den Haag een seminar plaatsvinden over de EU als organisatievorm binnen het internationale recht. De discussie ging tot nu toe vooral over een eventueel einddoel voor de Europese integratie: een bondsstaat of een statenbond. De vraag is nu of het Verdrag van Lissabon een oplossing biedt voor dit dilemma door de EU te construeren als een democratische organisatie zonder zelf een staat te worden. Besproken wordt wat de gevolgen hiervan zijn voor de plaats van de EU in het internationaal recht en haar rol in de internationale betrekkingen.
Nieuwsbericht | 20-05-2011
De Duitse regeling voor de berekening van aanvullende pensioenuitkeringen, die gunstiger is voor getrouwde stellen dan voor geregistreerde partners, is in strijd met het verbod op discriminatie naar seksuele geaardheid. Dat heeft het EU-Hof bepaald in een zaak van een Duitse ambtenaar die ruim 300 euro belastingvoordeel per maand misliep ten opzichte van zijn getrouwde collega’s.
Op het kantoor van de Europese Ombudsman in Straatsburg denken ze daar heel anders over. Van de 2667 klachten die de Ombudsman ontving in 2010 kwamen er slechts 60 uit Nederland. Hiermee klagen Nederlanders veel minder dan Cyprioten, Belgen en Spanjaarden. Relatief gezien klagen Britten, Fransen en Denen nog wel minder dan Nederlanders. De meeste klachten gaan over de Europese Commissie. De helft van de dossiers worden gesloten met een ‘friendly solution’. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2010 van de Europese Ombudsman.
Het is deze week tijd voor het jaarlijkse debat met de Tweede Kamer over de Staat van de Unie. In een begeleidende brief zet het kabinet uiteen dat de EU zich zou moeten richten op het zorgen voor welvaart in Europa, het borgen van de veiligheid op het Europese continent en het geven van een stem aan Europa in de wereld.
Nieuwsbericht | 19-05-2011
In het kader van de ruimte voor vrijheid veiligheid en recht is het van belang dat de EU-lidstaten elkaars recht kennen. Jurisprudentie van nationale rechters is uiteraard zeer belangrijk is dit kader. Daarom wil de Raad dat de lidstaten op vrijwillige basis de identificatiecodes van jurisprudentie uniformeren door middel van de ‘European Case Law Identifier’ (ECLI). Dat blijkt uit conclusies die de Raad heeft vastgesteld.
Nieuwsbericht | 17-05-2011
Het EU-Handvest van de Grondrechten geldt niet alleen voor de EU-instellingen. Het geldt ook voor de EU-lidstaten, maar uitsluitend als zij “het recht van de Unie ten uitvoer brengen”. Uit conclusies van Advocaten-Generaal blijkt dat er bij deze adviseurs van het EU-Hof onduidelijkheid heerst over de uitleg van deze omschrijving.
Lidstaten mogen niet langer bekendmaken welke individuele boeren landbouwsubsidies van de EU hebben ontvangen. De gegevens van landbouwbedrijven mogen nog wel worden openbaar gemaakt. Dat blijkt uit nieuwe regels die de Commissie heeft vastgesteld. De Commissie geeft hiermee gevolg aan het arrest van het EU-Hof vorig jaar november waarin werd bepaald dat de privacy van boeren werd geschonden. De Raad en EP zullen met een nieuwe verordening moeten komen die rekening houdt met de uitspraak van het Hof.
De manier waarop Italië illegalen strafrechtelijk aanpakt, is in strijd met de Terugkeerrichtlijn (2008/115). Dat heeft het EU-Hof bepaald in de zaak El-Dridi. De illegale vreemdeling in deze zaak werd veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf wegens illegaal verblijf in Italië. Volgens het EU-Hof moeten de lidstaten een persoon proberen uit te zetten en is een gevangenisstraf zoals in het hoofdgeding in strijd met de richtlijn.
Nieuwsbericht | 13-05-2011
Wil een Unieburger zich tegen zijn eigen lidstaat beroepen op zijn Unieburgerschap dan moet er sprake zijn van een aanknopingspunt met het EU-recht, zoals het reizen en verblijven in een andere lidstaat. Anders is er sprake van een ‘zuiver interne situatie’ en vindt het Unierecht geen toepassing. Dat heeft het EU-Hof bepaald in het arrest McCarthy.
De betrokkenheid van de Tweede Kamer bij EU-besluitvorming is de laatste jaren groter geworden. De Tweede Kamer slaagt er regelmatig in haar invloed te gelde te maken, maar blijvende inzet en alertheid is geboden. Naar het voorbeeld van de Eerste Kamer zou een website het publiek moeten voorlichten over de voortgang de behandeling van EU-dossiers. Dat blijkt uit het rapport ‘Bovenop Europa’ dat de Tweede Kamer heeft uitgebracht.
Nieuwsbericht | 29-04-2011
Subsidiariteit is een belangrijk principe bij de ontwikkeling van het EU-beleid. Elke Haagse ambtenaar die wel eens een BNC-fiche geschreven heeft kent deze toets en de problemen om hem goed uit te voeren. Ook het parlement acht het van groot belang om de voorstellen die uit Brussel komen aan subsidiariteit te toetsen. De Academy of European Law (ERA) in Trier organiseert op 9 en 10 juni een tweedaagse cursus over de praktische toepassing van het subsidiariteitsbeginsel en de subsidiariteitstoets, met focus op de best practices van nationale parlementen en EU-instellingen.
Nieuwsbericht | 16-04-2011
De stemmen die opgaan om één enkele zetel van het Europees Parlement aan te wijzen klinken steeds luider, ook in het Europees Parlement zelf. De kosten van de maandelijkse verhuizingen naar Straatsburg belopen 180 miljoen euro en 19.000 ton Co2-uitstoot. De vraag is echter wat Straatsburg geboden wordt als het EP weggaat. EP-leden stellen voor om van Straatsburg een ‘Europese stad van justitie’ te maken, met het EU-Hof, Europol en Eurojust naast het Mensenrechtenhof binnen haar grenzen.
Een rechterlijk bevel voor internetproviders om bepaalde elektronische communicatie te blokkeren komt in strijd met de grondrechten voor bescherming van persoonsgegevens, de vrijheid van informatie en de bescherming van het communicatiegeheim. Dat heeft Advocaat- Generaal Cruz Villalón geadviseerd aan het EU-Hof. Zo’n beperking moet bij wet worden geregeld volgens de Advocaat-Generaal.
Nieuwsbericht | 14-04-2011
De verwachtingen waren hooggespannen toen het EU-Handvest van de Grondrechten in 2009 met het Verdrag van Lissabon juridisch bindend werd. De Europese Commissie meldt echter in het eerste jaarverslag over het Handvest dat ruim driekwart van de brieven die zij ontving over grondrechten niet onder het bereik van het Handvest vielen. Daarom zal de Commissie als eerste stap het Europees e-justitieportaal verbeteren met informatie voor het publiek over waar bij schending van de grondrechten een klacht kan worden ingediend.
Het EU-Hof heeft de Raad en het EP een verzoek gedaan om het statuut van het Hof te wijzigen. Het EU-Hof wil zijn eigen samenstelling aanpassen, maar vooral ook een oplossing vinden voor de werklast van het Gerecht van de Europese Unie. Dat kampt met een groeiend aantal lopende zaken.
Is de Nederlandse regeling voor het basisexamen inburgering buitenland in overeenstemming met de EU-richtlijn gezinshereniging? Die vraag heeft de rechtbank Zwolle-Lelystad gesteld aan het EU-Hof. Nederland stelt het met goed gevolg afleggen van het inburgeringexamen in het buitenland als voorwaarde voor toegang tot Nederland. De rechtbank wil weten hoe deze voorwaarde zich verhoudt tot de EU-richtlijn.
De IJslandse bevolking heeft voor de tweede maal tegen het door IJsland, Nederland en het VK bereikte akkoord over Icesave gestemd . Meteen de volgende dag heeft de Toezichthoudende Autoriteit van de Europese Vrijhandel Associatie IJsland gemaand alsnog te voldoen aan zijn EU-verplichtingen.
Nieuwsbericht | 13-04-2011
Frankrijk mag accountants niet verbieden actief op zoek te gaan naar klanten. Dat staat in het eerste arrest dat het EU-Hof heeft gewezen over de dienstenrichtlijn (2006/123). Volgens de Fransen kan dat afbreuk doet aan de onafhankelijkheid van de beoefenaars van dat beroep. Het Hof is het daar echter niet mee eens. Zo’n verbod kan het dienstverleners uit andere lidstaten onmogelijk maken de Franse markt voor accountancy binnen te komen.
Nieuwsbericht | 11-04-2011
Het EU-Hof is tevreden met de productiviteit van het Hof in 2010 en met de verkorting van de procesduur. Er werden 1406 nieuwe zaken aangebracht bij het Hof, Gerecht en Ambtenarengerecht, het hoogste cijfer ooit. Bij het Hof steeg het aantal zaken zeer aanzienlijk naar 631 zaken (562 in 2009). Toch duurde het gemiddeld maar 16,1 maanden om antwoord te krijgen op een prejudiciële vraag. En de vijf bijzondere spoedprocedures werden zelfs in 2,1 maanden afgedaan. Dat blijkt uit het jaarverslag van het EU-Hof over 2010. Wat verder opvalt is dat grondrechten steeds belangrijker worden.
Nog steeds is de papieren versie van het Publicatieblad van de Europese Unie de enige juridisch bindende bekendmaking van handelingen van de EU. Maar het aantal abonnementen op de gedrukte versie loopt sterk terug. Commissaris Kroes stelt nu in het kader van haar ‘digitale agenda’ voor om de internetversie op de EUR-lex website juridisch bindend te maken.
Hoewel het bij de versnelde procedure en de spoedprocedure niet noodzakelijk is dat advocaten-generaal een conclusie schrijven, kunnen zij toch door middel van een ‘standpuntbepaling’ hun visie op de zaak te kennen geven. Doordat het aantal standpuntbepalingen behoorlijk is gestegen, heeft het EU-Hof besloten om het zoekscherm van de rechtspraak van het Hof te verrijken met een aparte categorie voor standpuntbepalingen.
Er is niets mis met uw beeldscherm. Juristen en beleidsmedewerkers moeten ook niet direct denken dat dit ‘hun ding niet is’. Het betreft hier een wiskundige formule die wel degelijk iets te maken heeft met het Europese recht. Dit is namelijk het zogenoemde “Compromis van Cambridge”, waarmee een groep Britse wiskundigen een zo apolitiek mogelijke zetelverdeling van het Europees Parlement nastreeft.
Nieuwsbericht | 05-04-2011
Griekenland en Portugal zijn lidstaten die op dit moment financieel door zwaar weer gaan. Het laatste wat deze lidstaten op dit moment kunnen gebruiken is een boete van het EU-Hof omdat de arresten van het Hof niet worden nagekomen. Weggegooid geld. Toch overkwam het Griekenland vorige week. Het EU-Hof bleef echter mild wat betreft het prijskaartje. Portugal daarentegen boekte een succes bij het Gerecht en bespaarde zo de schatkist ruim drie miljoen euro.
Commissievoorzitter Barroso heeft zijn handtekening gezet onder het eerste besluit van de Commissie om een Europese onderzoeksinfrastructuur (ERIC) op te richten. Nederland is een van de initiatiefnemers van het Share-Eric. Samen met Tsjechië, Duitsland, België en Oostenrijk gaat dit consortium vanuit Tilburg onderzoek doen naar de vergrijzing van de bevolking in Europa.
Nieuwsbericht | 01-04-2011
EP-voorzitter Buzek heeft besloten OLAF, de antifraude waakhond van de EU, toestemming te verlenen een onderzoek te starten naar beschuldigingen van corruptie van vier leden van het Europees Parlement. Ze zouden volgens de Britse krant the Sunday Times geld hebben aangenomen in ruil voor amendementen op EU-wetgeving. Om het onderzoek van OLAF mogelijk te maken moest diep gegraven worden in de interne regels van het EP, die een zeer ruime uitleg van het EU-werkingsverdrag hanteren.
De Commissie wil de regels voor de financiering van diensten van algemeen economisch belang duidelijker en eenvoudiger maken. Dat moet de rechtszekerheid voor overheden en ondernemingen bij het financieren van diensten van algemeen economisch belang vergroten. Dat heeft de Commissie bekend gemaakt bij de presentatie van een rapport over de toepassing van de bestaande regeling, het zgn. Altmark pakket uit 2005. Het Altmark pakket loopt in november van dit jaar af. In juli worden de nieuwe ontwerpregelingen gepubliceerd.
Nieuwsbericht | 28-03-2011
De Europese Unie werkt naast een jaarlijkse begroting ook met een zogeheten meerjarig financieel kader. Dit kader biedt een plafond voor minstens vijf jaar waaraan de jaarlijkse begroting zich moet houden. Een zeer belangrijk kader dus voor het beleid van de EU in de nabije toekomst. De minister en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en de minister van Financiën sturen de inzet van het kabinet naar de Tweede Kamer voor de onderhandelingen over het Meerjarig Financieel Kader van de EU vanaf 2014.
De Europese Raad stond vooral in het teken van het economisch beleid in de EU. Met name de afspraken die de landen van de eurozone maakten over de coördinatie van het economische beleid trokken de belangstelling. Met termen als ‘euro plus-pact’ en ‘six pack’ klinkt het als een supermarktreclame, maar er gaat een indrukwekkend pakket maatregelen achter schuil..
De Europese Ombudsman heeft besloten op zijn website korte factsheets van nieuwe klachten die bij hem zijn ingediend te publiceren op zijn website. Op die manier verschaft hij inzicht over de kwesties die op dat moment bij hem spelen.
Nieuwsbericht | 25-03-2011
Het Europees Parlement zal zich bij het EU-Hof moeten verantwoorden over het besluit om één maandelijkse zitting in Straatsburg te schrappen. Het EP combineert twee zittingen met elkaar, zodat niet twaalf, maar elf keer in de hoofdstad van de Elzas vergaderd wordt. Laurent Wauquiez, de Franse minister voor Europese zaken, heeft aangekondigd beroep in te stellen bij het EU-Hof. Inmiddels is de discussie over de zetel ook onderdeel geworden van de begrotingonderhandelingen tussen EP en Raad.
Het besluit van de minister van Veiligheid en Justitie om geen kansspelvergunning te verlenen aan het Britse bedrijf Betfair is in strijd met het vrij verkeer van diensten in de EU. Dat heeft de Raad van State bepaald. In de procedure had de Raad van State vragen gesteld aan het EU-Hof over de verenigbaarheid met het Europese recht. Het EU-Hof stond het Nederlandse stelsel in principe toe, maar liet het aan de nationale rechter om na te gaan of de controle op de vergunninghouders wel streng genoeg was. Dit is niet het geval, zo oordeelt de Raad van State.
De Europese Commissie wil graag dat alle lidstaten in hun paspoorten opnemen dat hun burgers een recht hebben op consulaire bescherming op grond van het EU-werkingsverdrag. Dit recht houdt in dat een burger bescherming kan krijgen van een andere EU-lidstaat als zijn eigen lidstaat niet vertegenwoordigd is in dat land, onder dezelfde voorwaarden als de onderdanen van die andere lidstaat. In een mededeling doet de Commissie haar visie op dit recht uit de doeken. Komend jaar zal de Commissie met nadere voorstellen komen.
Het EU-Grondrechtenbureau en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg hebben de handen ineen geslagen om te komen tot een ‘handboek non-discriminatierecht’. Het handboek gaat specifiek in op het non-discriminatiebeginsel in het EVRM en het EU-recht en de rechtspraak van het Hof Straatsburg en het EU-Hof.
Nieuwsbericht | 24-03-2011
In de transportsector werken veel werknemers in verschillende landen. Dit werk kan zo internationaal zijn, dat er geen land is aan te wijzen waar deze persoon gewoonlijk zijn arbeid verricht. In dat geval kan het lastig zijn te bepalen van welk land het recht van toepassing is op de arbeidsovereenkomst. Het EU-Hof heeft bepaald dat moet worden aangeknoopt bij het land waar de werknemer het belangrijkste deel van zijn verplichtingen vervult.
De nieuwe winkeltijdenwet is niet in strijd met het vrij verkeer van goederen, diensten en de vrijheid van vestiging in de EU. Dat heeft de Raad van State bepaald. Volgens de wet mogen op zondag de winkels alleen open wanneer dat samenhangt met een autonome toeristische aantrekkingskracht van de gemeente. Direct gevolg van de uitspraak is dat winkeliers in de gemeente Westland de deuren dicht moeten houden op zondag.
De Europese Commissie start regelmatig openbare raadplegingen om input te krijgen van het publiek en ‘stakeholders’. Vaak laten nationale overheden en parlementen het niet na om ook te reageren op deze zogenoemde consultaties. Aan een verbetering van de coördinatie van deze raadplegingen bij de Haagse departementen wordt gewerkt. Het ECER helpt graag door te wijzen op handige websites van de Commissie
De voorwaarden voor het indienen voor een Europees burgerinitiatief zijn vastgesteld. Burgers kunnen in de toekomst direct contact zoeken met de Europese Commissie als zij een wetgevingsinitiatief willen. De drempels en voorwaarden voor een dergelijk verzoek zijn nu bekend. In verband met de voorbereidingen die moeten worden getroffen (met name op ICT-gebied) zal de verordening van toepassing zijn vanaf 1 april 2012.
Nieuwsbericht | 22-03-2011
Het plan van de EU om met landen die geen lid zijn van de EU een gemeenschappelijk octrooigerecht in te stellen is in strijd met de EU-verdragen. Dat stelt het EU-Hof in een advies over het ontwerpverdrag. Belangrijkste kritiek van het Hof op het plan is dat de huidige, met bijzondere waarborgen omgeven samenwerking tussen het Hof en de nationale rechters wordt doorkruist door het nieuwe gerecht.
Nieuwsbericht | 11-03-2011
De Europese Commissie heeft in een brief aan alle lidstaten het belang van een tijdige en correcte implementatie van richtlijnen benadrukt. Sinds 15 januari 2011 heeft de Commissie een nieuw beleid voor boetes en dwangsommen bij te late omzetting van richtlijnen. Onder het motto “leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker” gaat de Commissie de procedure aanscherpen. Lidstaten moeten voortaan bij de melding van een implementatiemaatregel aangeven of het gaat om een volledige of een gedeeltelijke omzetting.
Nieuwsbericht | 04-03-2011
Door in een richtlijn toe te staan dat de lidstaten ongelimiteerd onderscheid mogen maken naar sekse bij het berekenen van verzekeringspremies heeft de EU in strijd met het recht op gelijke behandeling van man en vrouw gehandeld. Dat heeft het EU-Hof geoordeeld in een zaak die door het Belgische hooggerechtshof aan het Hof was voorgelegd. In het arrest toetst het Hof de geldigheid van een EU-richtlijn aan het EU-Handvest grondrechten.
De Europese Unie heeft nieuwe regels voor de manier waarop de lidstaten de Europese Commissie controleren als de Commissie EU-regelgeving uitvoert. Deze controle wordt uitgeoefend door comités bestaande uit vertegenwoordigers van de lidstaten. Dit systeem wordt ook wel ‘Comitologie’ genoemd. Na stevige onderhandelingen in Brussel hebben we een nieuwe Comitologieverordening, die het oude ‘Comitologiebesluit’ vervangt. Op 1 maart 2011 is de nieuwe verordening in werking getreden.
Nieuwsbericht | 01-03-2011
Het Europees Parlement heeft voor het eerst een handelsakkoord van de EU met een derde land goedgekeurd. Een vrijhandelsakkoord met Zuid-Korea was de eerste test voor de EP-leden hoe om te gaan met deze goedkeuringsbevoegdheid op het gebied van de handelspolitiek, die zij sinds het Verdrag van Lissabon hebben. De EP-leden gaan akkoord, maar wel moeten enkele vrijwaringsclausules in een aparte verordening worden uitgewerkt.
Nieuwsbericht | 18-02-2011
Lidstaten mogen de exclusieve uitzending van alle wedstrijden van het WK en het EK voetbal op betaaltelevisie verbieden, omdat die evenementen van aanzienlijk belang voor de samenleving zijn en daarom kosteloos bekeken moeten kunnen worden. De Europese Commissie mag hierbij afgaan op de aanmelding van de lidstaat van bepaalde evenementen, zonder bijzondere motivering.
De Europese Commissie heeft Nederland met klem verzocht een arrest van het Hof van Justitie na te leven. Het gaat om een arrest uit 2009 waarin Nederland veroordeeld werd wegens onjuiste naleving van de richtlijn betreffende milieueffectrapportages. De Commissie kan de zaak zonodig opnieuw voorleggen aan het EU-Hof en daarbij een fikse boete eisen.
Nu ook de Raad formeel heeft ingestemd met de nieuwe Comitologieverordening, staat niets meer in de weg aan de vaststelling ervan. Deze verordening regelt de uitvoeringsbevoegdheden van de Commissie. Het ECER organiseerde onlangs een drukbezocht seminar over dit onderwerp. Verschijning van de verordening in het Publicatieblad van de EU wordt ieder moment verwacht.
De Europese Commissie kan instemmen met de beperkte verdragswijziging die is voorgesteld door de Europese Raad om de invoering van een Europees stabiliteitsmechanisme ter bescherming van de stabiliteit van de eurozone mogelijk te maken. De Commissie heeft in de vereenvoudigde herzieningsprocedure die gevolgd wordt het recht van advies, net als het Europees Parlement. En daar zijn beide instellingen niet helemaal blij mee, zo bleek tijdens een debat in het EP.
Kenmerkend voor het Europese recht zijn de 23 officiële talen van de EU waarmee gewerkt moet worden. Vertalen is mensenwerk en bovendien is het vrijwel onmogelijk om verschillen in taalversies helemaal te voorkomen Deze verschillen stellen juristen en beleidsmakers regelmatig voor lastige problemen, want wat is er nu eigenlijk geregeld? Wouter Jan Berends, winnaar van de scriptieprijs van de Nederlandse Vereniging voor Europees recht, heeft een analyse gemaakt van de manier waarop het EU-Hof hiermee omgaat.
Nieuwsbericht | 17-02-2011
De tijdelijke uitzondering op het vrij verkeer van werknemers die is afgesproken bij de toetreding van Polen tot de Europese Unie kan niet omzeild worden door middel van detacheringconstructies. Dat heeft het EU-Hof bepaald in de Nederlandse zaak Vicoplus. Het arrest is ook van belang voor de lopende onderhandelingen met kandidaat-lidstaten, zoals Kroatië, aangezien er onduidelijkheid was over de toereikendheid van deze uitzondering.
Deze vraag staat centraal in een lezing van Allan Rosas, rechter in het EU-Hof op 17 maart aanstaande. De lezing wordt georganiseerd door het Centre for the law of EU external relations (CLEER), onderdeel van het Asser instituut, en de Finse ambassade in Den Haag. De bescherming van de grondrechten in en door de EU is een ‘hot topic’, als gevolg van het juridisch verbindend worden van het EU-Handvest van de grondrechten. Bovendien zal de EU toetreden tot het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM).
Turkse zelfstandigen hebben geen visum nodig om toegang te krijgen tot Nederland. Dat staat in een uitspraak van de Haarlemse rechtbank van 14 januari. Volgens de rechtbank is dat een gevolg van de zogenoemde standstillbepaling in de Associatieovereenkomst EU-Turkije. De rechter past hierbij het arrest Soysal van het EU-Hof toe op Nederland, maar heeft blijkbaar geen rekening gehouden met een kabinetsbrief over dat arrest. Minister Leers gaat in hoger beroep.
Het 25e congres van de Federation Internationale pour le droit Européen (FIDE) in het voorjaar van 2012 in Tallinn zal in het teken staan van de bescherming van grondrechten, de verhouding tussen het mededingingsrecht en het energie- en klimaatbeleid en Justitie- en Binnenlandse zaken. De Nederlander Leonard Besselink, hoogleraar Europees constitutioneel recht in Utrecht, heeft de eer om als algemeen rapporteur verslag uit te brengen aan het FIDE-congres over de bescherming van de grondrechten in de EU na Lissabon.
Nieuwsbericht | 14-02-2011
De regering onderschrijft de opvattingen van de WRR in het rapport 'Aan het buitenland gehecht', over het belang van Europese integratie en samenwerking. Het kabinet wil strategisch en gericht samenwerken binnen de Europese Unie, die zich moet richten op de kerntaken. Inzet is structurele samenwerking met gelijkgestemde lidstaten en waar mogelijk in Beneluxverband, Ook gaat het kabinet in op de aanbeveling van de WRR over de coördinatie van het EU-beleid. De minister-president is een ‘belangrijk ijkpunt’ voor de interdepartementale voorbereiding, maar er komt geen ‘ministerie van Algemene en Europese Zaken’.
Honing die afkomstig is van bijen die gehouden worden in de buurt van een veld met genetisch gemodificeerde maïs is een levensmiddel waarvoor een vergunning is vereist voordat deze honing in de handel wordt gebracht. Dat is de mening van Advocaat-Generaal Yves Bot in een zaak van een groep Duitse imkers die een schadevergoeding eisen van hun lokale overheid omdat in hun buurt teelt van genetisch gemodificeerde gewassen wordt toegestaan.
Nieuwsbericht | 11-02-2011
De Commissie heeft handleidingen uitgebracht om overheden te helpen bij de organisatie en financiering van diensten van algemeen economisch belang en bij sociaal verantwoord inkopen. Voor beide onderwerpen moeten overheden de regels van de EU voor aanbesteding, staatssteun en de interne markt toepassen. De Commissie reikt ons de hand.
Nieuwsbericht | 10-02-2011
Toont 2.401 - 2.480 van 3.282 resultaten.