Benelux Unie ziet haar Gemeenschappelijk Werkprogramma als inspiratiebron voor de EU
Nieuwsbericht | 27-01-2021
Dit alles volgt uit het Gemeenschappelijk Werkprogramma (2021-2024) van de Benelux Unie.
Het Gemeenschappelijk Werkprogramma
Het Gemeenschappelijk Werkprogramma moet de vele vormen van samenwerking tussen België, Nederland en Luxemburg (hierna: Benelux) versterken, de uitwisselingen tussen hun bevolkingen bevorderen en de banden met de Europese Unie versterken. De verwezenlijking van zinvolle grensverleggende projecten, die de Europese Unie kunnen inspireren, en het wegnemen van belemmeringen voor de grensoverschrijdende mobiliteit blijven de drijvende kracht van de Benelux Unie.
De Benelux Unie wil zich de komende jaren profileren als een platform waar ervaringen en lessons learned worden uitgewisseld en waar oplossingen worden gevonden, in het bijzonder voor de specifieke problemen die zich in de praktijk voordoen in de grensgebieden van de Benelux Unie.
Inhoud van het Gemeenschappelijk Werkprogramma
Het Gemeenschappelijk Werkprogramma besteedt aandacht aan de drie kerngebieden van het Benelux-verdrag. Het gaat om de versterking van de economische unie en de interne markt, de duurzame ontwikkeling en de samenwerking op het gebied van justitie en binnenlandse zaken. Het werkprogramma is opgedeeld in vijf thema’s en bijbehorende doelstellingen:
Achtergrond
Het Gemeenschappelijk Werkprogramma werd gepresenteerd tijdens de start van het Belgische Voorzitterschap van het Comité van Ministers van de Benelux Unie. Het werkprogramma werd opgesteld naar aanleiding van voorstellen van geïnteresseerden, die via een digitaal platform waren uitgenodigd om hun ideeën in te dienen. Naast het Gemeenschappelijk Werkprogramma werden ook het jaarplan en de prioriteiten van het Belgische Voorzitterschap (2021) gepresenteerd.
Meer informatie: