Commissie presenteert evaluatie over de richtlijn betreffende mechanismen ter beslechting van belastinggeschillen in de EU (DRM)

Contentverzamelaar

Commissie presenteert evaluatie over de richtlijn betreffende mechanismen ter beslechting van belastinggeschillen in de EU (DRM)

Alle lidstaten hebben de DRM-richtlijn volledig omgezet. De voorlopige feedback is positief en wijst erop dat met de DRM-richtlijn de doelstellingen worden gerealiseerd die zijn geformuleerd op het moment dat de richtlijn in 2017 werd vastgesteld. In het verslag wordt eveneens geconcludeerd dat er nog weinig ervaring is opgedaan met de toepassing van de DRM-richtlijn. Zodra meer ervaring is opgedaan, zal de Commissie een volledige evaluatie uitvoeren.

Achtergrond

In Richtlijn (EU) 2017/1852 betreffende mechanismen ter beslechting van belastinggeschillen in de Europese Unie (hierna: de DRM-richtlijn) is voorzien in een kader voor de beslechting van geschillen tussen lidstaten die ontstaan naar aanleiding van de uitleg en toepassing van overeenkomsten en verdragen tussen lidstaten die voorzien in de afschaffing van dubbele belasting op inkomsten en, waar van toepassing, op vermogen. De DRM-richtlijn voorziet in een doeltreffend mechanisme voor de tijdige en afdwingbare beslechting van geschillen, dat uit drie stadia bestaat:

  • In het eerste stadium heeft een persoon (dit kan een particulier of bedrijf zijn) voor wiens belastingheffing het geschilpunt rechtstreekse gevolgen heeft, het recht een klacht in te dienen bij elk van de betrokken lidstaten om te verzoeken om beslechting van een dergelijk geschil;
  • In het tweede stadium moeten de betrokken lidstaten zich vervolgens inspannen om het geschilpunt te beslechten via een procedure voor onderling overleg;
  • Indien de klacht door een lidstaat wordt afgewezen of een geschilpunt niet kan worden beslecht tijdens de procedure voor onderling overleg, voorziet de richtlijn in het derde stadium in de oprichting van een raadgevende commissie die een besluit tot afwijzing neemt of een advies uitbrengt over het geschilpunt.

Op grond van artikel 21 van de DRM-richtlijn moest de Commissie uiterlijk op 30 juni 2024 de uitvoering van de richtlijn evalueren en aan de Raad een verslag voorleggen. De Commissie heeft op 28 oktober 2024 een uitvoeringsverslag gepubliceerd.

Het verslag

In het verslag geeft de Commissie aan dat er beperkt bewijsmateriaal beschikbaar is over de toepassing van de richtlijn en dat niet alle lidstaten voldoende ervaring hebben opgedaan met de toepassing van de voorschriften die erin zijn opgenomen. In geen enkele van de lidstaten hebben door belastingbetalers ingediende klachten het stadium van geschilbeslechting bereikt. Dit komt met name doordat de DRM-richtlijn alleen van toepassing is op belastingjaren die op of na 1 januari 2018 zijn begonnen. De lidstaten hanteren verschillende nalevingsvoorschriften qua indieningsvereisten en afronding van beoordelingen, voorschriften inzake verjaring en nalevingsstrategieën (bijvoorbeeld wanneer een controle moet worden gestart en voor welke belastingjaren). Zo wordt de belastingaangifte voor het belastingjaar 2018 bijvoorbeeld op zijn vroegst in 2019 ingediend. Een belastingcontrole voor het belastingjaar 2018 wordt mogelijk pas in 2023 afgesloten, en eventuele klachten kunnen vanaf dat moment nog drie jaar lang worden ingediend (dus uiterlijk in 2026). Derhalve zijn er pas in de afgelopen jaren geschillen ontstaan die kunnen worden afgehandeld in het kader van de DRM-richtlijn. 

Het uitvoeringsverslag heeft betrekking op de periode vanaf de aanvankelijke inwerkingtreding van de DRM-richtlijn tot aan 28 oktober 2024. Het is gebaseerd op gegevens die zijn verzameld door middel van een raadpleging die van 12 maart tot 10 mei 2024 plaatsvond op de website van de diensten van de Commissie die verantwoordelijk zijn voor belastingen en de douane-unie, input die werd verschaft door de lidstaten in het kader van het statistisch kader van de DRM-richtlijn voor de belastingjaren 2020-2023 en een gerichte raadpleging van de lidstaten die tussen 14 maart en 10 mei 2024 plaatsvond.

Meer informatie: