Commissie verzoekt om indienen voorstellen inzake nettonul, batterijen elektrische voertuigen en hernieuwbare waterstof

Contentverzamelaar

Commissie verzoekt om indienen voorstellen inzake nettonul, batterijen elektrische voertuigen en hernieuwbare waterstof

De oproepen van de Europese Commissie onderstrepen het engagement van de EU om het leiderschap en de productiecapaciteit van Europa op het gebied van innovatieve, geavanceerde nettonultechnologieën te versterken, om het concurrentievermogen van de Europese industrie te waarborgen en tegelijkertijd de overeengekomen klimaatdoelstellingen en de weg naar klimaatneutraliteit tegen 2050 te halen.

De Europese Commissie heeft op 3 december 2024 twee nieuwe oproepen uitgebracht tot het indienen van voorstellen met een budget van in totaal 3,4 miljard euro om de uitrol van innovatieve decarbonisatietechnologieën in Europa (waaronder batterijen voor elektrische voertuigen) te versnellen. De algemene oproep voor nettonultechnologieën ter waarde van 2,4 miljard euro (IF24-oproep) ondersteunt decarbonisatieprojecten van verschillende omvang, alsmede projecten die gericht zijn op de productie van componenten voor hernieuwbare energie, energieopslag, warmtepompen en waterstofproductie. De oproep van 1 miljard euro voor de productie van batterijcellen voor elektrische voertuigen (IF24-batterij) zal projecten ondersteunen die innovatieve batterijcellen voor elektrische voertuigen kunnen produceren of innovatieve productietechnieken, -processen en -technologieën kunnen toepassen. De Commissie bracht ook een Vraag & Antwoorden-overzicht op oproepen van het Innovatiefonds voor nettonultechnologieën en -batterijen uit.

Projecten die van toepassing zijn op de oproep tot het indienen van voorstellen voor nettonultechnologieën zullen worden beoordeeld op basis van hun potentieel om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, de mate van innovatie, de rijpheid van het project, de reproduceerbaarheid en de kostenefficiëntie.

Ook lanceerde de Commissie de tweede veiling (IF24Auction, nieuwe IF24-veiling ) van de Europese waterstofbank om de productie van hernieuwbare waterstof in de Europese Economische Ruimte (EER) te versnellen met een budget van 1,2 miljard euro uit EU-fondsen, plus meer dan 700 miljoen euro uit drie lidstaten (Spanje, Litouwen en Oostenrijk via het Auctions-as-a-Service- mechanisme). De Commissie bracht op 3 december ook een Vragen en antwoorden-overzicht over de tweede veiling voor de productie van hernieuwbare waterstof in het kader van de Europese waterstofbank uit.

Zowel de oproepen tot het indienen van voorstellen als de veiling worden gefinancierd door het innovatiefonds, waarbij gebruik wordt gemaakt van inkomsten uit de EU-regeling voor de handel in emissierechten (ETS). Zie voor meer informatie ook Resultaten van eerdere oproepen tot het indienen van voorstellen in het kader van het Innovatiefonds , de Projectenportfolio van het Innovatiefonds en het Dashboard projecten Innovatiefonds .

Alle drie de oproepen bevatten nieuwe veerkrachtcriteria om de Europese industrie een impuls te geven. De veiling van batterijen en waterstofbanken zal ook specifieke veerkrachtcriteria bevatten om Europa te beschermen tegen afhankelijkheid van één leverancier.

Meer informatie:
Persbericht Europese Commissie
ECER-dossier: Onderzoek en technologie
ECER-dossier: Klimaat en milieu