Definitieve vaststelling van EU-richtlijn inzake een universele oplader voor elektronische apparaten

Contentverzamelaar

Definitieve vaststelling van EU-richtlijn inzake een universele oplader voor elektronische apparaten

De richtlijn stelt de USB-C-oplaadpoort verplicht voor een groot aantal oplaadbare apparaten, zoals mobiele telefoons, tablets, koptelefoons en oordopjes. Het zal daardoor niet langer nodig zijn om een nieuwe oplader te kopen bij een nieuw elektronisch apparaat. De Commissie zal uiterlijk vier jaar na de inwerkingtreding van de richtlijn nagaan of de afzonderlijke verkoop van enerzijds opladers en kabels en anderzijds elektronische apparaten verplicht kan worden gesteld.

Achtergrond

In 2020 kochten consumenten in de EU ongeveer 420 miljoen elektronische apparaten. Ze hebben gemiddeld 3 opladers, waarvan ze er 2 regelmatig gebruiken. Desondanks geeft 38 procent van de consumenten aan dat ze soms hun apparaten niet kunnen opladen omdat ze niet de juiste oplader hebben. Om hier iets aan te doen diende de Europese Commissie op 23 september 2021 een voorstel voor een universele oplader in.

De onderhandelingen tussen de Raad en het Europees Parlement over het voorstel hebben geleid tot de vaststelling van richtlijn 2022/2380. Die richtlijn is op 7 december 2022 in het EU-Publicatieblad gepubliceerd.

Belangrijke elementen van de richtlijn

De richtlijn stelt de USB-C-oplaadpoort verplicht voor een groot aantal oplaadbare apparaten. Daardoor kunnen ze allemaal met dezelfde oplader worden opgeladen. Op producten zal een pictogram komen te staan zodat consumenten kunnen zien of er een oplader zit bij het apparaat dat ze kopen. Ook zal het etiket de laadspecificaties vermelden.

Consumenten moeten bovendien zelf kunnen beslissen of ze een nieuw apparaat mét of zonder oplader kopen. Dit scheelt consumenten geld, maar zal ook de hoeveelheid elektronisch afval door het produceren, transporteren en verwijderen van opladers verminderen. De Commissie zal 4 jaar na de inwerkingtreding van de richtlijn nagaan of deze afzonderlijke verkoop verplicht kan worden gesteld.

Hoewel draadloos opladen steeds populairder wordt, is dit nog niet voor alle apparaten geharmoniseerd. Om ervoor te zorgen dat deze technologie voor meer apparaten gebruikt kan worden, werkt de Commissie op basis van de technische ontwikkelingen aan de harmonisatie en interoperabiliteit ervan.

De nieuwe regels zijn van toepassing op een grote verscheidenheid aan oplaadbare apparaten, zoals:

•       mobiele telefoons

•       tablets en e-readers

•       digitale camera's en videogameconsoles

•       koptelefoons, oordopjes en draagbare luidsprekers

•       computermuizen en draadloze toetsenborden

•       draagbare navigatiesystemen

De nieuwe regels zullen 40 maanden na de inwerkingtreding van de richtlijn ook voor laptops gaan gelden.

Meer informatie:

  • Persbericht van de Raad over de goedkeuring van de richtlijn
  • ECER-bericht – Europese Commissie doet voorstel voor een richtlijn over een universele oplader voor alle elektrische apparaten (28 september 2021)
  • ECER-bericht – Raad en Europees Parlement bereiken politieke akkoorden over toereikende minimumlonen, universele opladers en ‘vrouwenquotum’ in het bedrijfsleven (13 juni 2022)