Eerste ‘health check’ Schengen gepubliceerd

Contentverzamelaar

Eerste ‘health check’ Schengen gepubliceerd

De Europese Commissie heeft voor het eerst een ‘health check’ van het Schengenacquis gepubliceerd. Het overzicht moet meer duidelijkheid bieden over de politieke koers en de samenwerking tussen de Schengenlanden verbeteren. Bij het verslag zijn richtsnoeren gevoegd die volgens de Commissie “moeten leiden tot een eenduidige interpretatie en uitvoering van de behandelde onderwerpen in een geest van solidariteit”.

Een paar interessante gegevens uit de health check:

·         In 2011 werden 350.944 derdelanders zonder verblijfrecht aangetroffen in de Schengenzone, 9.1 % minder dan vorig jaar.

·         In de periode november 2011- april 2012 werd twee keer besloten tot tijdelijke herinvoering van binnengrenzen. In Frankrijk vanwege een G-20 top en in Spanje vanwege een vergadering van de Europese Centrale Bank.

·         De Commissie meldt dat zij Nederland heeft aangesproken op het zogenoemde @migo boras project, dat videocamera’s installeert op wegen in het grensgebied met Duitsland en België. Negen andere lidstaten hebben zaken lopen met de Commissie met betrekking tot het verbod op controles aan de binnengrenzen. In de bijlage heeft de Commissie richtsnoeren opgenomen voor de uitoefening van politiemaatregelen in de grensstreek.

·         De situatie in Griekenland ten aanzien van de opvang van asielzoekers baart nog altijd zorgen. Er is een actieplan voor Griekenland, waarvan de Commissie hoopt dat Griekenland de uitvoering voorspoedig voortzet.

Klik hier voor het persbericht van de Commissie
Klik hier voor de volledige versie van het rapport