Eerste terugtrekking van digitaal programma wegens strijd met DSA

Contentverzamelaar

Eerste terugtrekking van digitaal programma wegens strijd met DSA

TikTok heeft in het voorjaar van 2024 het zogeheten TikTok Lite Rewards-programma in Frankrijk en Spanje gelanceerd. TikTok heeft nu bij de Europese Commissie aangegeven zich ertoe te verbinden om dit programma permanent uit de EU terug te trekken, om hiermee te kunnen voldoen aan de Digital Services Act (DSA). De DSA is in het leven geroepen om toezicht te houden op digitale platforms, vooral met betrekking tot de veiligheid en het welzijn van gebruikers. Deze toezegging is de eerste ‘grote winst’ vanuit de DSA en de Europese Commissie geeft hierop volgend aan zorgvuldig toezicht te blijven houden op de naleving ervan.

Op 5 augustus 2024 heeft de Europese Commissie de volgende toezeggingen van TikTok juridisch bindend verklaard:

  • Een toezegging om het TikTok Lite Rewards-programma permanent uit de Europese Unie terug te trekken;
  • Een toezegging om geen enkel ander programma te lanceren dat de terugtrekking zou kunnen omzeilen.

Elke schending van één van deze afspraken leidt onmiddellijk tot een schending van de Digital Services Act (DSA; de Digitale dienstenverordening nr. 2022/2065), wat op forse boetes zou kunnen uitlopen. TikTok heeft deze toezeggingen gedaan om tegemoet te komen aan de bezwaren die de Europese Commissie eerder heeft geuit in de formele procedure die op 22 april tegen TikTok werd ingeleid (zie ook dit persbericht van de Commissie), gezien het feit dat TikTok geen risicobeoordelingsrapport bij haar had ingediend alvorens TikTok Lite te lanceren.

TikTok Lite is een zogenoemd beloningsprogramma, waarmee gebruikers punten kunnen verdienen door bepaalde ‘taken’ uit te voeren, zoals: video’s bekijken, inhoud liken, vrienden uitnodigen, et cetera. Het programma was gelanceerd zonder voorafgaande beoordeling van de mogelijke risico’s dat het met zich mee zou kunnen brengen, met name met betrekking tot het verslavende effect van het beloningsprogramma. Dit is volgens de Commissie in strijd met de DSA, die ‘zeer grote online platforms’ verplicht een risicobeoordeling uit te voeren en een verslag daarvan in te dienen bij de diensten van de Commissie voordat ze nieuwe functies uitbrengen.  

Dit is de eerste zaak die de Europese Commissie sluit in het kader van de DSA, 105 dagen na de opening van de procedure. Dit is ook de eerste keer dat de Commissie toezeggingen aanvaardt van een aangewezen onlineplatform waartegen zij een formele procedure op grond van de DSA had ingeleid.

Meer informatie:
Persbericht Europese Commissie
ECER-dossier: Digitalisering
ECER-bericht: Europese Commissie start onderzoek naar naleving van de DSA door Meta (3 mei 2024)