EU-Gerecht: het besluit van Frontex tot afwijzing van een Eurowob verzoek van Sea-Watch moet gedeeltelijk nietig worden verklaard

Contentverzamelaar

EU-Gerecht: het besluit van Frontex tot afwijzing van een Eurowob verzoek van Sea-Watch moet gedeeltelijk nietig worden verklaard

Frontex heeft in zijn besluit op het verzoek van Sea-Watch om toegang tot een reeks documenten geen melding gemaakt van het bestaan van een aantal foto's waarop het verzoek van Sea-Watch betrekking had. Door bepaalde foto's niet in zijn besluit te vermelden, heeft Frontex de weigering van toegang tot die foto's niet gerechtvaardigd. Daarom verklaart het EU-Gerecht het besluit van Frontex gedeeltelijk nietig. Dat is de uitspraak van het EU-Gerecht naar aanleiding van het door de Duitse partijen Naass en Sea-Watch ingediende verzoek om nietigverklaring van het besluit van Frontex.

Het gaat om het arrest van het EU-Gerecht van 24 april 2024 in zaak T-205/22 (Naass en Sea-Watch tegen Frontex).

Achtergrond
Sea-Watch is een Duitse humanitaire organisatie die zoek- en reddingsoperaties uitvoert in het centrale deel van de Middellandse Zee. In oktober 2021 verzocht Sea-Watch het Europees Agentschap voor de bewaking van de grenzen en de kust (Frontex) om toegang tot een reeks documenten op grond van verordening (EG) nr. 1049/2001 van het Europees Parlement en de Raad van 30 mei 2001 inzake de toegang van het publiek tot documenten van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie (de Eurowob). De documenten in kwestie hielden allemaal verband met een luchtoperatie van Frontex in het centrale deel van de Middellandse Zee die plaatsvond op 30 juli 2021. Sea-Watch wilde er zeker van zijn dat Frontex en de autoriteiten van bepaalde lidstaten tijdens deze operatie het beginsel van non-refoulement niet schonden. Het soort documenten varieerde van verslagen, mededelingen, notulen tot foto's en video's in verband met de operatie.

Frontex weigerde de toegang tot in totaal 73 documenten waarvan was vastgesteld dat ze op de gevraagde lijsten stonden. Volgens Frontex vielen de documenten onder verschillende uitzonderingen op het toegangsrecht, met name die welke gericht zijn op de bescherming van de openbare veiligheid. Bovendien weigerde Frontex deze documenten gedeeltelijk openbaar te maken, op de grond dat de hoeveelheid informatie die zou moeten worden bewerkt, niet in verhouding zou staan tot de resterende informatie die openbaar zou kunnen worden gemaakt en dat een dergelijke procedure het beginsel van behoorlijk bestuur zou ondermijnen.

EU-Gerecht
Het EU-Gerecht verwerpt de argumenten van Sea-Watch tegen het besluit van Frontex grotendeels. Het EU-Gerecht merkt echter op dat Frontex in zijn besluit geen melding heeft gemaakt van het bestaan van een aantal foto's waarop het verzoek van Sea Watch betrekking had. Deze omissie betekent dat Frontex zijn weigering om toegang te verlenen tot deze foto's niet heeft gerechtvaardigd. Daarom verklaart het EU-Gerecht het besluit van Frontex gedeeltelijk nietig voor zover daarbij de toegang is geweigerd tot "alle foto's en video's met betrekking tot luchtoperaties in het centrale deel van de Middellandse Zee op 30 juli 2021".

Meer informatie:
Persbericht Curia
ECER-EU-essentieel : Openbaarheid