EU-Hof: een forumkeuzebeding vormt op zichzelf een grensoverschrijdend aspect dat tot de toepassing van de Brussel Ibis-verordening kan leiden
Nieuwsbericht | 14-02-2024
Het gaat om het arrest van het EU-Hof van 8 februari 2024 in de zaak C-566/22, Inkreal.
Achtergrond
Het gaat in deze zaak om een geding tussen twee in dezelfde EU-lidstaat (Slowakije) gevestigde vennootschappen over de vaststelling van de rechterlijke instantie die relatief bevoegd is om kennis te nemen van een vordering tot betaling van schulden die voortvloeien uit de niet-nakoming van twee in die lidstaat gesloten leningsovereenkomsten. In die leningsovereenkomsten is vastgelegd dat een rechterlijke instantie van een andere EU-lidstaat (Tsjechië) bevoegd is in geval van een geschil (hierna: het forumkeuzebeding).
Het geding tussen de twee vennootschappen is uiteindelijk terechtgekomen bij de hoogste Tsjechische rechter in burgerlijke en strafzaken (hierna: de verwijzende rechter). De verwijzende rechter vraagt aan het EU-Hof of het bestaan van een forumkeuzebeding op zich een grensoverschrijdend aspect is dat volstaat om de toepassing van artikel 25, lid 1, van de Brussel Ibis-verordening mee te brengen.
EU-Hof
Het EU-Hof brengt in herinnering dat voor de toepassing van de bevoegdheidsregels van de Brussel Ibis-verordening een grensoverschrijdend aspect is vereist. Volgens het EU-Hof bevat een situatie zoals in deze zaak een dergelijk grensoverschrijdend aspect, aangezien het feit dat de contractpartijen een forumkeuzebeding hebben opgenomen ten gunste van de gerechten van een andere EU-lidstaat dan die waarin zij gevestigd zijn, op zichzelf aantoont dat het geding grensoverschrijdende gevolgen heeft.
Vervolgens brengt het EU-Hof in herinnering dat uit haar rechtspraak volgt dat de Brussel Ibis-verordening een doelstelling van rechtszekerheid nastreeft. Een uitlegging van artikel 25, lid 1, van de Brussel Ibis-verordening volgens welke een forumkeuzebeding zoals in deze zaak onder de toepassing van die bepaling valt, beantwoordt volgens het EU-Hof aan die doelstelling. Het forumkeuzebeding draagt er namelijk toe bij dat de eiser weet welk gerecht hij kan aanzoeken, dat de verweerder kan voorzien voor welk gerecht hij kan worden opgeroepen, en dat de aangezochte rechter zich gemakkelijk over zijn eigen bevoegdheid kan uitspreken. Ten tweede zorgt de toepasselijkheid van artikel 25, lid 1, van de Brussel Ibis-verordening op een forumkeuzebeding zoals in deze zaak ervoor dat er minder kans is op parallel lopende processen en dat wordt voorkomen dat in verschillende EU-lidstaten onverenigbare beslissingen worden gegeven.
Tenslotte leidt de regel van artikel 1, lid 2, van het Haags Forumkeuzeverdrag, een verdrag waarbij de EU partij is, volgens het EU-Hof niet tot een andere conclusie. Het EU-Hof benadrukt dat de EU-wetgever, anders dan de opstellers van dat verdrag, de keuze hebben gemaakt om een soortgelijke regel niet op te nemen in de Brussel Ibis-verordening.
Meer informatie: