EU-lidstaten werken EU-lijst van niet-coöperatieve belastingjurisdicties bij

Contentverzamelaar

EU-lidstaten werken EU-lijst van niet-coöperatieve belastingjurisdicties bij

In het kader van de inspanningen van de EU om belastingtransparantie en eerlijke belastingheffing wereldwijd te bevorderen, hebben de EU-lidstaten de EU-lijst van zogenoemde niet-coöperatieve belastingjurisdicties bijgewerkt.

De EU-lijst van niet-coöperatieve belastingjurisdicties werd op 8 oktober 2024 bijgewerkt. De jurisdicties van Antigua en Barbuda zijn geschrapt van bijlage I (lijst van niet-coöperatieve jurisdicties) nadat het Global Forum on Tax Transparency and Exchange of Information een aanvullend onderzoek had ingesteld naar de uitwisseling van informatie op verzoek. In afwachting van de resultaten van het onderzoek blijven Antigua en Barbuda wel opgenomen in bijlage II (stand van zaken van de verbintenissen).

Met de update van 8 oktober komt het aantal landen op de EU-lijst (bijlage I) op 11. Het betreft: Amerikaans-Samoa, Anguilla, Fiji, Guam, Palau, Panama, de Russische Federatie, Samoa, Trinidad en Tobago, de Amerikaanse Maagdeneilanden en Vanuatu.

Daarnaast zijn 9 jurisdicties nu opgenomen in bijlage II op basis van toezeggingen die door die jurisdicties zijn gedaan om hun goed bestuur in belastingzaken te verbeteren. De EU zal er nauwlettend op toezien dat deze toezeggingen worden nagekomen.

Het hoofddoel van de EU-lijst van niet-coöperatieve jurisdicties is om die jurisdicties ( rechtsgebieden) aan te moedigen om normen voor goed bestuur in belastingzaken in te voeren om belastingfraude, -ontduiking en -ontwijking wereldwijd aan te pakken. De lijst is gebaseerd op een grondig proces van screening, beoordeling en monitoring volgens objectieve, duidelijke en internationaal erkende criteria (belastingtransparantie, eerlijke belastingheffing, implementatie van de minimumnormen van anti-BEPS). Het EU-listingsproces biedt een kader voor dialoog, toenadering en samenwerking tussen de EU en internationale partners over belangrijke belastingkwesties. Als gevolg van deze betrokkenheid hebben veel jurisdicties belangrijke stappen gezet om een einde te maken aan schadelijke belastingpraktijken en om de wereldwijde belastingtransparantie te verbeteren.

In het kader van de EU-lijst biedt de Europese Commissie derde landen steun om hun instrumenten tegen belastingmisbruik te versterken. Ook verleent de Commissie technische bijstand aan de landen die dat nodig hebben. De Commissie werkt ook samen met de lidstaten om de EU-criteria voor opname in de lijst verder aan te scherpen om te zorgen voor grotere fiscale transparantie en eerlijke en effectieve belastingheffing. Er wordt tevens verder gewerkt aan een betere coördinatie van fiscale beschermingsmaatregelen tegen rechtsgebieden die op de lijst staan. De EU-lijst wordt twee keer per jaar bijgewerkt om wijzigingen in het belastingbeleid en de mate van samenwerking van rechtsgebieden weer te geven. Zo blijft de lijst relevant en accuraat.

Meer informatie:
Nieuwsbericht Europese Commissie
Persbericht Raad
ECER-dossier: Belastingen