EU-verordening over de digitale etikettering van bemestingsproducten gepubliceerd

Contentverzamelaar

EU-verordening over de digitale etikettering van bemestingsproducten gepubliceerd

Op 30 september 2024 is in het EU-Publicatieblad een verordening over de digitale etikettering van bemestingsproducten verschenen. De verordening bevordert het gebruik van digitale etiketten op EU-bemestingsproducten, maar fysieke etiketten blijven waar nodig ook bestaan. Daarnaast zullen de etiketten beter leesbaar zijn en worden de etiketteringsverplichtingen voor leveranciers vereenvoudigd.

Achtergrond

Digitale etiketten zijn QR- of streepjescodes die de gebruiker doorverwijzen naar een webpagina met de informatie van het etiket. Digitale oplossingen verlagen de kosten van etikettering aanzienlijk en de inhoud ervan is makkelijker bij te werken. Daarnaast kan er meer en daardoor betere informatie op een digitaal etiket worden opgeslagen.

In de EU wordt digitale etikettering al gebruikt voor sommige producten die chemische stoffen bevatten, zoals batterijen en er wordt gewerkt aan digitale etikettering voor andere producten, zoals reinigingsmiddelen, cosmetica en andere chemische stoffen.

Tot nu toe zijn de voorschriften voor de etikettering van meststoffen neergelegd in Verordening (EU) 2019/1009. Op 27 februari 2023 bracht de Europese Commissie een voorstel uit om die verordening te wijzigen. Na onderhandelingen over het voorstel hebben de Raad en het Europees Parlement Verordening (EU) 2024/2516 vastgesteld. Die verordening is op 30 september 2024 in het EU-Publicatieblad verschenen.

De nieuwe verordening

De nieuwe verordening actualiseert de bestaande regelgeving voor de etiketten van meststoffen. Ze bevordert het gebruik van digitale etikettering om de kosten, de bureaucratie en de milieuvoetafdruk voor producenten te verminderen. Vanaf het moment dat een product op de markt wordt gebracht, hebben de etiketten een levensduur van minimaal tien jaar.

De verordening zorgt er ook voor dat informatie fysiek beschikbaar is ten behoeve van kwetsbare consumenten of mensen met beperkte digitale vaardigheden. Er komen ook digitale etiketten voor in bulk verkochte producten, mits de nodige informatie ook fysiek en op een zichtbare plaats in het verkooppunt te zien is.

De Commissie heeft de bevoegdheid om met gedelegeerde handelingen de algemene digitale etiketteringsvoorschriften te actualiseren.

Meer informatie: